2018 Domaine du Clos de Tart La Forge de Tart Premier Cru

De specificaties zoals vermeld bij de wijn (o.a. wijnjaar) en in de titel zijn leidend en er kunnen geen rechten worden ontleend aan de afbeelding die wordt getoond. Lees meer in onze Frequenty asked questions
Wijnsoort | |
---|---|
Land | |
Regio | |
Appellatie | |
Wijnhuis | Domaine Clos de Tart |
Jaar | 2018 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (14%) |
Drink venster | 2024 - 2040 |
Lage voorraad
Nog maar 2 over
Omschrijving
Ondanks een zeer koude week in maart, waarin de temperaturen schommelden tussen -5°C en -9°C, waren de winter en de lente in 2018 zeer mild. Dat gezegd hebbende, vond de knopuitbarsting plaats op 16 april, ongeveer 6-8 dagen later dan normaal. Deze warme temperaturen gingen gepaard met aanzienlijke regenval: In de periode van oktober tot en met maart registreerden ze 142 mm meer regen dan gemiddeld en dvijftien dagen non-stop neerslag tussen half mei en half juni (164 mm) volgde. Deze natte en warme omstandigheden stimuleerden een zeer snelle groei en vereisten aandachtig werk in de wijngaard. De bloei vond vroeg, snel en gelijkmatig plaats. De wijnstokken stonden midden in bloei op 30 mei en waren op 1 juni klaar met bloeien. Vanaf half juni veranderde het weer. Hoewel de temperaturen hoog bleven, werden er zeer droge omstandigheden ervaren met slechts 47 mm regen in juli en 13 mm in augustus. Dankzij de overvloedige waterreserves in de bodem ging de groei van de wijnstokken door en op 27 juli was de helft van de druiven van kleur veranderd. De druiven rijpten in augustus zonder problemen af, ondanks het hete en vaak verzengende weer. De oogst was vroeg en ze begonnen met plukken op 30 augustus en gingen non-stop door tot 3 september. De druiven onthulden prachtige aroma's, dikke schillen en rijpe tannines.
De druiven voor de Forge de Tart komen van 3 plots af met een gezamelijke oppervlakte van 0.68 hectare. De wijn rijpt op 50% nieuw hout. Deze Forge de Tart toont een grote concentratie op de neus en onthult ladingen donker fruit (pruim, cassis, zwarte kers), kruiden en een hartige, zwarte olijfnoot. Het toont een geweldige balans met zachte, fluweelzachte tannines en een aanhoudende, energieke afdronk.
WEETJE: In de Tab: Bijlage vindt u de officiële factsheet van deze fraaie wijn. Wij sturen u die automatisch toe bij een bestelling van deze wijn. De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. U ziet de mogelijke korting direct als u kiest voor Afhalen in de Afreken-pagina. We zitten bijna naast de Rijksweg met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor adres.
Specificaties
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Frankrijk |
Regio | Bourgogne |
Appellatie | Morey-Saint-Denis |
Iconen | Icoon Frankrijk |
Wijnhuis | Domaine Clos de Tart |
Druif | Pinot Noir |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2018 |
Drinken vanaf | 2024 |
Drinken tot | 2040 |
Alcohol % | 14 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 90 |
Vinous rating | 91 |
Smaakprofiel | Aards, Boers, Complex, Droog, Fruitig, Houtgerijpt, Kruidig, Mineraal, Rood fruit, Soepel, Tannines, Vol |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe |
Professionele Recensies
Parker
The Wine Advocate
RP (88-90)
Reviewed by:
William Kelley
Exhibiting aromas of cherries, ripe berry fruit and cassis mingled with nuances of cinnamon, rich soil tones and espresso roast, the 2018 Morey-Saint-Denis 1er Cru La Forge de Tart is medium to full-bodied, rich and quite extracted in style, with a ripe core of fruit and a generous endowment of powdery tannins. It was entirely destemmed.
This was my first tasting with Alessandro Noli, the new régisseur of Clos de Tart. Noli previously superintended the Rhône's Château Grillet and before that worked at Domaine d'Eugenie in Vosne-Romanée. A new cuverie has been constructed and the cellars renovated, and it is clear that everything will change at this historic address—but more on that next year, as the wines I tased on this occasion had all been made by the previous régisseur, Jacques Desvauges, who is now installed next door at the Domaine des Lambrays. Desvauges harvested early in 2018 but nonetheless a few days after the Clos des Lambrays was picked, and the resulting wines are quite ripe, oaky and fruit-driven in style, nodding as much to the Sylvain Pitiot era at Clos de Tart as they do to Desvauges's 2017, 2016, or even 2015 vintages. Indeed, on the basis of this first encounter, the 2018 would rank as my least-favorite of Desvauges's four vintages here by some margin. But a definitive judgment will have to wait until the wine is in bottle next year, when I look forward to going into more detail about the changes at the estate, as well as tasting Noli's first wines.
Published: Jan 09, 2020
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
91
Drinking Window
2022 - 2032
From: La Lumière Noire: 2019 Burgundy - Côte de Nuits (Dec 2020)
The 2018 Morey-Saint-Denis La Forge de Tart 1er Cru is a little more rustic on the nose compared to the nascent 2019. Blackberry, wild hedgerow, potpourri and light mineral aromas vie for attention. The palate is medium-bodied with slightly edgy/chalky tannins on the entry. Good acidity, maybe a little rustic and quite peppery, despite this cuvée being 100% de-stemmed. I like the fact that this wears its heart on its sleeve.
- By Neal Martin on October 2020
Alessandro Noli, former winemaker at Château Grillet, is now fully embedded in Burgundy. In the recent Morey merry-go-round, it can get a little confusing who made what and when, but things appear to now be settled and Noli can begin writing his own chapter in this historic monopole. “We started the picking on 13 September and did six days of harvest instead of the usual five,” he told me in what must constitute one of the most luxurious tasting rooms in the Côte d’Or. “We now split the clos into 12 sectors, so it takes longer. We are analysing each plot at the University of Bordeaux to ascertain ideal quantities of whole bunches and trials blends, whether they add or not. Frédéric Engerer asked me: What is your idea of Clos de Tart? I feel that it has a masculinity that comes naturally. So, I want to find the more feminine side, like a Chambolle. I like the tannins to be silky, which is why I stopped completely with the pigeage and began foulage [crushing], which is ten times gentler and less brutal. I did around two _foulages per vat. Also, I don’t believe in 100% new oak and so I said let’s try 70% on the Grand Cru and 50% on La Forge. We have new wooden tanks and I didn’t know how the new wood would impact the wine. So, I made two cuvées in steel tanks to balance the wood and the wine. I think 70% matches the Clos de Tart very well. It’s a different wine compared to the wines made under Sylvain Pitiot.”
Following my visit to Clos de Tart, I came away thinking how Noli is a clever winemaker, moving it gently away from some of the over-extracted, hedonistic wines of the past. Tasting the 2018 and 2019 side-by-side, I definitely prefer the 2019 by comparison, the former suffering partly because of the growing season and partly because wines sometimes do become “distracted” when the baton is passed from one winemaker to another. Noli seems to be imbuing Clos de Tart with greater finesse and nerve whilst keeping the identity of the vineyard. With no expense being spared in reconstructing the winery, it will be fascinating to witness the next decade of Clos de Tart. The 2019 is a great way for Noli to open his account.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Ondanks een zeer koude week in maart, waarin de temperaturen schommelden tussen -5°C en -9°C, waren de winter en de lente in 2018 zeer mild. Dat gezegd hebbende, vond de knopuitbarsting plaats op 16 april, ongeveer 6-8 dagen later dan normaal. Deze warme temperaturen gingen gepaard met aanzienlijke regenval: In de periode van oktober tot en met maart registreerden ze 142 mm meer regen dan gemiddeld en dvijftien dagen non-stop neerslag tussen half mei en half juni (164 mm) volgde. Deze natte en warme omstandigheden stimuleerden een zeer snelle groei en vereisten aandachtig werk in de wijngaard. De bloei vond vroeg, snel en gelijkmatig plaats. De wijnstokken stonden midden in bloei op 30 mei en waren op 1 juni klaar met bloeien. Vanaf half juni veranderde het weer. Hoewel de temperaturen hoog bleven, werden er zeer droge omstandigheden ervaren met slechts 47 mm regen in juli en 13 mm in augustus. Dankzij de overvloedige waterreserves in de bodem ging de groei van de wijnstokken door en op 27 juli was de helft van de druiven van kleur veranderd. De druiven rijpten in augustus zonder problemen af, ondanks het hete en vaak verzengende weer. De oogst was vroeg en ze begonnen met plukken op 30 augustus en gingen non-stop door tot 3 september. De druiven onthulden prachtige aroma's, dikke schillen en rijpe tannines.
De druiven voor de Forge de Tart komen van 3 plots af met een gezamelijke oppervlakte van 0.68 hectare. De wijn rijpt op 50% nieuw hout. Deze Forge de Tart toont een grote concentratie op de neus en onthult ladingen donker fruit (pruim, cassis, zwarte kers), kruiden en een hartige, zwarte olijfnoot. Het toont een geweldige balans met zachte, fluweelzachte tannines en een aanhoudende, energieke afdronk.
WEETJE: In de Tab: Bijlage vindt u de officiële factsheet van deze fraaie wijn. Wij sturen u die automatisch toe bij een bestelling van deze wijn. De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. U ziet de mogelijke korting direct als u kiest voor Afhalen in de Afreken-pagina. We zitten bijna naast de Rijksweg met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor adres.
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Frankrijk |
Regio | Bourgogne |
Appellatie | Morey-Saint-Denis |
Iconen | Icoon Frankrijk |
Wijnhuis | Domaine Clos de Tart |
Druif | Pinot Noir |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2018 |
Drinken vanaf | 2024 |
Drinken tot | 2040 |
Alcohol % | 14 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 90 |
Vinous rating | 91 |
Smaakprofiel | Aards, Boers, Complex, Droog, Fruitig, Houtgerijpt, Kruidig, Mineraal, Rood fruit, Soepel, Tannines, Vol |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe |
Parker
The Wine Advocate
RP (88-90)
Reviewed by:
William Kelley
Exhibiting aromas of cherries, ripe berry fruit and cassis mingled with nuances of cinnamon, rich soil tones and espresso roast, the 2018 Morey-Saint-Denis 1er Cru La Forge de Tart is medium to full-bodied, rich and quite extracted in style, with a ripe core of fruit and a generous endowment of powdery tannins. It was entirely destemmed.
This was my first tasting with Alessandro Noli, the new régisseur of Clos de Tart. Noli previously superintended the Rhône's Château Grillet and before that worked at Domaine d'Eugenie in Vosne-Romanée. A new cuverie has been constructed and the cellars renovated, and it is clear that everything will change at this historic address—but more on that next year, as the wines I tased on this occasion had all been made by the previous régisseur, Jacques Desvauges, who is now installed next door at the Domaine des Lambrays. Desvauges harvested early in 2018 but nonetheless a few days after the Clos des Lambrays was picked, and the resulting wines are quite ripe, oaky and fruit-driven in style, nodding as much to the Sylvain Pitiot era at Clos de Tart as they do to Desvauges's 2017, 2016, or even 2015 vintages. Indeed, on the basis of this first encounter, the 2018 would rank as my least-favorite of Desvauges's four vintages here by some margin. But a definitive judgment will have to wait until the wine is in bottle next year, when I look forward to going into more detail about the changes at the estate, as well as tasting Noli's first wines.
Published: Jan 09, 2020
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
91
Drinking Window
2022 - 2032
From: La Lumière Noire: 2019 Burgundy - Côte de Nuits (Dec 2020)
The 2018 Morey-Saint-Denis La Forge de Tart 1er Cru is a little more rustic on the nose compared to the nascent 2019. Blackberry, wild hedgerow, potpourri and light mineral aromas vie for attention. The palate is medium-bodied with slightly edgy/chalky tannins on the entry. Good acidity, maybe a little rustic and quite peppery, despite this cuvée being 100% de-stemmed. I like the fact that this wears its heart on its sleeve.
- By Neal Martin on October 2020
Alessandro Noli, former winemaker at Château Grillet, is now fully embedded in Burgundy. In the recent Morey merry-go-round, it can get a little confusing who made what and when, but things appear to now be settled and Noli can begin writing his own chapter in this historic monopole. “We started the picking on 13 September and did six days of harvest instead of the usual five,” he told me in what must constitute one of the most luxurious tasting rooms in the Côte d’Or. “We now split the clos into 12 sectors, so it takes longer. We are analysing each plot at the University of Bordeaux to ascertain ideal quantities of whole bunches and trials blends, whether they add or not. Frédéric Engerer asked me: What is your idea of Clos de Tart? I feel that it has a masculinity that comes naturally. So, I want to find the more feminine side, like a Chambolle. I like the tannins to be silky, which is why I stopped completely with the pigeage and began foulage [crushing], which is ten times gentler and less brutal. I did around two _foulages per vat. Also, I don’t believe in 100% new oak and so I said let’s try 70% on the Grand Cru and 50% on La Forge. We have new wooden tanks and I didn’t know how the new wood would impact the wine. So, I made two cuvées in steel tanks to balance the wood and the wine. I think 70% matches the Clos de Tart very well. It’s a different wine compared to the wines made under Sylvain Pitiot.”
Following my visit to Clos de Tart, I came away thinking how Noli is a clever winemaker, moving it gently away from some of the over-extracted, hedonistic wines of the past. Tasting the 2018 and 2019 side-by-side, I definitely prefer the 2019 by comparison, the former suffering partly because of the growing season and partly because wines sometimes do become “distracted” when the baton is passed from one winemaker to another. Noli seems to be imbuing Clos de Tart with greater finesse and nerve whilst keeping the identity of the vineyard. With no expense being spared in reconstructing the winery, it will be fascinating to witness the next decade of Clos de Tart. The 2019 is a great way for Noli to open his account.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen