Bezig met laden... 843 view(s)

VDP Classificatie Grosses Gewächs

Wat is de VDP?

De VDP (Verband Deutscher Prädikats- und Qualitätsweingüter) is een vereniging met zo’n 200 actieve leden -wijnboeren en huizen- en is tegenwoordig het kloppend hart van de Duitse wijnbouw. Zij hebben in 2012 een nieuwe classificatie in het leven geroepen om de continuïteit en kwaliteit van Duitse wijnen en wijngaarden in kaart te kunnen brengen en te waarborgen. Het is dus géén wetgeving, maar een classificering door een vereniging die gebaseerd is op de wijngaarden waar de druiven vandaan komen. 

Duitsland is een wijnland bij uitstek, met een keur aan druiven en een diversiteit in landschap én terroir. De Duitse wijnwetgeving die dateert uit 1971 verdeelt de wijnen onder in categorieën aan de hand van de gemeten ‘Oechsle’ in de druif ten tijde van het oogsten. Deze zogenaamde ‘Oechsle’ is het suikergehalte van de druif. In deze gradaties, ofwel Pradikätsweinen, vinden we de Trocken, Kabinett, Spätlese, Auslese, Beerenauslese en Eiswein, grofweg van droog naar zoet.

Hoogsthaalbare VDP

Het hoogst haalbare is Grosses Gewächs

De tweehonderd wijnmakers die zich aangesloten hebben bij de VDP produceren nu volgens strenge regels hun kwaliteitswijnen. De VDP classificeert de wijnen in de volgende categorieën: Gutsweinen, Ortsweinen, wijnen van Erste Lagen en van Grosse Lagen. Een Erste Lage wijngaard is van zeer goede kwaliteit; een Grosse Lage is de absolute top. De droge wijnen van een Grosse Lage worden Grosses Gewächs genoemd. Kort samengevat: een VDP-Grosses Gewächs keurmerk op een fles verwijst dus naar het hoogste classificatieniveau voor droge wijnen van wijnboeren die lid zijn van het Verband Deutscher Prädikatsweingüter (VDP).

Regels van druiven

Aan deze wijnen van een topterroir zijn strenge regels verbonden, zo kennen de verschillende regio’s maar een beperkt aantal toegestane druivensoorten. De koelte van de Ahr is perfect voor het aanplanten van de Spätburgunder en staan de steile hellingen van de Mosel vol met de Rieslingdruif. De Riesling is overal in de Grosse Lage toegestaan, maar afhankelijk van de regio zijn ook druiven als Spätburgunder, Weissburgunder, Silvaner, Chardonnay en Grauburgunder toegestaan.

Verder mag de maximale opbrengst 50 hectoliter per hectare zijn en moeten de wijnen geproduceerd worden volgens traditionele vinificatietechnieken. Ook moeten de druiven handmatig geoogst zijn en mogen de wijnen niet meer dan 9 gram restsuiker per liter bevatten.

De Grosses Gewächs wijnen zijn te herkennen aan een 'GG' embleem op de hals van de fles of op het etiket. De VDP heeft elf regio’s waarin ze actief is, waaronder de bekende Duitse wijnregio’s Rheinhessen, Nahe, Rheingau, Franken, Baden, de Ahr, Pfalz en de Mosel.