Filteren

Moezel

Tonen als Foto-tabel Lijst

Producten 1-9 van 70

Van laag naar hoog sorteren
per pagina

Het wijngebied Moezel, gelegen in het westen van Duitsland langs de rivier de Moezel, staat bekend om zijn schilderachtige landschappen en uitzonderlijke wijnen. De steile, terrasvormige wijngaarden langs de rivieroevers creëren een adembenemend landschap. Deze steile hellingen, sommige met hellingen tot wel 70 graden, bieden een uitstekende blootstelling aan de zon, cruciaal voor de rijping van druiven in dit noordelijke wijngebied.

Meer informatie over de Moezelstreek

Gekenmerkt door een koel klimaat vanwege de noordelijke ligging, profiteert de Moezel van een relatief lange rijpingsperiode. Dit, gecombineerd met het unieke microklimaat gecreëerd door de rivier en steile hellingen, zorgt voor de teelt van druiven met complexe smaken en levendige zuurgraad.

De leisteenrijke bodem, een bepalend kenmerk van de Moezel, verleent de wijnen een uitgesproken mineraliteit. Het vermogen van deze bodem om warmte te absorberen en uit te stralen is gunstig voor de rijping van druiven en draagt bij aan de unieke terroirexpressie van Moezelwijnen.

De wijnstijlen van de Moezel staan bekend om hun elegantie en finesse, waarbij Riesling-wijnen variëren van droog tot zoet. De regio produceert uitstekende wijnen van late oogst en edele zoete wijnen, met classificaties als Spätlese, Auslese, Beerenauslese en Trockenbeerenauslese die verschillende niveaus van rijpheid en zoetheid aangeven.

Het culturele landschap van de Moezel, erkend als UNESCO-werelderfgoed, is gevormd door eeuwenlange wijnbouw. De wijnen, met name de expressieve Rieslings, blijven wijnliefhebbers boeien met hun unieke en terroirgedreven karakter.

Welke druiven worden er in de Moezelstreek gebruikt?

De Moezelstreek in Duitsland richt zich vooral op de teelt van de Riesling-druivensoort. Riesling is de vlaggenschipdruif van de regio en staat bekend om zijn vermogen om het unieke terroir van de Moezel tot uitdrukking te brengen, wat resulteert in wijnen met een levendige zuurgraad, uitgesproken fruitsmaken en vaak een onderscheidend mineraal karakter.

Hoewel Riesling dominant is, worden er in de Moezelstreek ook andere druivensoorten verbouwd, hoewel deze minder vaak voorkomen. Sommige van deze variëteiten zijn onder meer:

Müller-Thurgau: Deze druif is een kruising tussen Riesling en Madeleine Royale. Het staat bekend om het produceren van wijnen met een mildere zuurgraad en wordt gebruikt in zowel droge als niet-droge stijlen.

Elbling: Elbling is een traditionele Duitse druivensoort en wordt gebruikt bij de productie van lichte, frisse witte wijnen. Het is niet zo wijdverspreid aangeplant als Riesling in de Moezel.

Kerner: Een andere kruising met Riesling, Kerner produceert wijnen met bloemige en fruitige kenmerken. Hij wordt in mindere mate aangeplant dan Riesling.

Pinot Blanc (Weißburgunder) en Pinot Gris (Grauburgunder): Deze Pinot-variëteiten worden ook in de regio verbouwd, hoewel ze niet zo overheersend zijn als Riesling.

Het is belangrijk op te merken dat Riesling de druivensoort is die de identiteit van de Moezel als wijngebied echt definieert. Het koele klimaat, de steile hellingen en de leisteenrijke bodem van de regio creëren ideale omstandigheden voor de teelt van Riesling, en wijnmakers in de Moezel zijn er trots op dat ze de diverse expressies van de druif kunnen laten zien, variërend van kurkdroog tot weelderig zoet.

Hoe zit het met de subregio's in de Moezelstreek?

Hoewel er geen strikte administratieve subregio's zijn, zijn er opmerkelijke deelgebieden en wijngaarden binnen de Moezel die bekend staan om het produceren van verschillende wijnstijlen. Deze omvatten:

Mosel-Saar-Ruwer: Historisch gezien stond de regio bekend onder de gecombineerde naam Mosel-Saar-Ruwer, die de drie belangrijkste rivieren weerspiegelde. In 2007 werd de naam van de regio officieel afgekort tot Moezel, maar de verwijzing naar de Saar en Ruwer wordt nog steeds vaak gebruikt, vooral als het gaat om specifieke wijnstijlen.

Saar: De Saar is een zijrivier van de rivier de Moezel en wijnen uit dit gebied worden vaak erkend vanwege hun minerale intensiteit en precisie. De Saar produceert Rieslings met een opmerkelijke zuurgraad en een fijne balans tussen fruitigheid en mineraliteit.

Ruwer: Een andere zijrivier van de Moezel, de Ruwer staat bekend om het produceren van wijnen met een uitgesproken fruitigheid en elegantie. Rieslings uit dit gebied kunnen een heerlijke combinatie van bloemige en fruitige aroma's vertonen.

Midden-Moezel (Mittelmosel): Dit is een centraal deel van de Moezelregio en is vooral beroemd om zijn steile, met leisteen bedekte hellingen. De wijnen uit de Midden-Moezel, waaronder gebieden als Bernkastel en Piesport, worden geroemd om hun finesse, balans en rijpingspotentieel.

Beneden-Moezel (Untermosel): Dit gedeelte ligt dichter bij de uitmonding van de Moezel in de Rijn. Hoewel de wijngaarden niet zo steil zijn als in de Midden-Moezel, vertonen de wijnen nog steeds de karakteristieke Moezelfrisheid en mineraliteit.

Hoewel deze gebieden niet strikt als subregio's worden gedefinieerd, vertegenwoordigen ze wel verschillende microklimaten en terroirs binnen de bredere Moezelregio. Elk gebied draagt bij aan de algehele diversiteit en reputatie van Moezelwijnen, vooral die gemaakt van de iconische Riesling-druif.

Moezel

Grandcruwijnen is sinds 2010 uw online-speciaalzaak voor wijn van serieuze kwaliteit. In ons assortiment vindt u ruim 2500 verschillende wijnen en wij leveren aan consument, horeca en retail. Wij importeren rechtstreeks van wijnhuizen in landen als Frankrijk, Spanje en Italië. Hierdoor kunnen wij onze producten tegen de scherpste prijs aanbieden. Naast de klassiekers uit de Oude Wereld hebben wij de topwijnen uit de Nieuwe Wereld!

We tonen van al onze wijnen onze voorraad-positie en alles voor 16:00 uur besteld op werkdagen wordt dezelfde dag nog verstuurd.

Wilt u de wijnen zelf zien of inspiratie opdoen? Komt dan gerust langs! In onze showroom te Dordrecht kunt al onze wijnen en delicatessen met eigen ogen aanschouwen. Nergens vindt u zo'n groot aanbod aan kwaliteitswijnen. Bij ophalen van de wijnen onvangt u ook nog een mooie korting!

Wijn online kopen — Grandcruwijnen

Kwaliteit wijnen koopt u natuurlijk online bij Grandcruwijnen, de wijn- en delicatessen handel met één van de grootste wijncollecties in Nederland en België, waar u zowel bijzondere wijnen-voor-ieder-budget kunt bestellen. Kwaliteitsproducten, snelle levering en betrouwbare service — dat is Grandcruwijnen!