2023 Van Volxem Alte Reben Riesling

De fles/label kan afwijken van de afbeelding

Op voorraad

6 items beschikbaar

🚚 Bestel vandaag en je bestelling wordt maandag verzonden

Omschrijving

chevron-down

Van Volxem Alte Reben Riesling komt uit oude Saarpercelen met lage opbrengsten. Jij proeft spanning, hoge zuren en duidelijke precisie.

Van Volxem Alte Reben Riesling herkomst

Wijngaarden liggen bij Wiltingen en Ockfen. Bodem bestaat uit leisteen met veel mineralen. Stokken staan ouder dan vijftig jaar. Saar blijft koeler dan andere delen van Moezel. Druiven rijpen langzaam. Jij krijgt fris fruit met duidelijke focus. Seizoen gaf stabiele dagen en voldoende zonuren. Pluk verliep in meerdere rondes zodat elke tros rijp binnenkwam.

Van Volxem Alte Reben Riesling vinificatie

Druiven gaan direct na pluk naar pers. Vergisting start met eigen gisten in grote foudres. Wijn rust maanden op fijne gist voor extra spanning en structuur. Geen dominante houtinvloed. Stijl blijft strak en zuiver.

Van Volxem Alte Reben Riesling proefnotitie

Geur toont limoen, groene appel en perzik. Leisteentonen geven extra diepte. Aanzet voelt strak. Zuren geven directe frisheid. Textuur voelt vol door lage opbrengsten. Finale houdt lang aan. Jij proeft citrus, ziltige nuances en duidelijke precisie door koele nachten in seizoen.

Van Volxem Alte Reben Riesling recensies

Falstaff gaf 93 punten. Vinum gaf 92 punten. Eichelmann plaatste wijn in bovenste segment binnen Saar.

Foodpairing

Serveer bij ceviche met citrus, sashimi zonder zware sauzen en salades met venkel en appel. Jonge geitenkaas past ook goed. Serveer op acht tot tien graden.

Specificaties

chevron-down
Wijnsoort Wit
Land Duitsland
Regio Moezel
Appellatie Saar
Wijnhuis Van Volxem
Druif Riesling
Biologisch gecertificeerd Nee
Natural wijn Nee
Vegan Nee
Jaar 2023
Drinken vanaf 2025
Drinken tot 2043
Alcohol % 12
Alcoholvrij/arm Nee
Inhoud 0.75 ltr
Houtrijping Ja
Bubbels Nee
Dessert wijn Nee
Afsluiting Kurk
Parker rating 93

Professionele Recensies

chevron-down

Parker

93

Wijnhuis

chevron-down

Ten opzichte van de wijngaarden aan de rivier de Moezel zijn die aan de zijrivier de Saar nog iets koeler. Wijnbouw is hier dus nog meer een uitdaging, en als regel zijn de wijnen, en zeker de Rieslings van de Saar nog iets nerveuzer en mineraliger dan die van Moezel. Elegantie is dus het sleutelwoord hier, en dat geldt zeker ook voor de wijnen van Weingut van Volxem, tegenwoordig een van de leidende wijngoederen van de Saar.

Het bedrijf Van Volxem in het dorpje Wiltingen is in een tiental jaren uitgegroeid tot een topper, na de overname door Roman Niewodniczanski in 1999. Deze telg uit het geslacht van Bitburger –u weet wel, van het bier- heeft sindsdien enorm in Van Volxem geïnvesteerd. Overigens veranderde hij eerst de naam van het wijngoed. Peter Jordan, die het in 1993 had overgenomen, had het Weingut van Volxem omgedoopt in Jordan & Jordan. Niewodniczanski besloot dus om het wijngoed na zes jaar zijn oorspronkelijke naam weer terug te geven. Niewodniczanski plantte zelfs druivenstokken aan in wijngaarden tussen de rijen in, omdat hij vond dat er te weinig stokken op een hectare stonden aangeplant. Ook de kelder en de installaties voor het wijnmaken werden aangepakt. Prachtige wijngaarden werden aangekocht, om de kwaliteit van het wijngaardbezit verder te verbeteren. Het totale oppervlak van de wijngaarden is nu 26 hectare, waarvan 95% is beplant met riesling, en uitsluitend in Steillagen, dus de allerbeste hellingen. De gemiddelde leeftijd van de stokken ligt boven de veertig jaar, zodat het niet vreemd is dat de wijnen een prachtige diepte en concentratie hebben. De oudste stokken staan in de wijngaard Wiltinger Gottesfuß, en zijn 120 jaar oud! Ze staan zelfs op ongeënte wortelstokken, dus ze hebben geen Amerikaanse onderstok, zoals vrijwel alle druiven tegenwoordig hebben om ze tegen de verwoestende druifluis te beschermen. Ook in andere topwijngaarden zijn er bezittingen, zoals de Klosterberg, Kupp en de Scharzhofberg. De wijngaarden leveren slechts lage opbrengsten, niet meer dan rond de 35 hectoliter per hectare. De druiven worden laat geoogst, vanaf begin oktober, en de oogst duurt meestal tot in december. In de kelder gisten de wijnen op klassieke, grote houten foeders met gisten van de druiven zelf, dus zonder toevoeging van gisten uit een pakje. Alle zorgen, alle perfectie en de grote investeringen leveren wijnen op die tot de top van Duitsland mogen worden gerekend.

Bijlagen

chevron-down