Filteren

Rheingau

Tonen als Foto-tabel Lijst

8 producten

Van laag naar hoog sorteren
per pagina

De Rheingau is een prestigieus wijngebied gelegen langs de oevers van de Rijn in Duitsland. De Rheingau staat bekend om zijn historische betekenis in de Duitse wijnbereiding en heeft een reputatie opgebouwd voor het produceren van enkele van de beste witte wijnen, vooral die gemaakt van de nobele Riesling-druif.

Meer informatie over de Rheingau

Riesling is de onbetwiste ster van de Rheingau. De unieke combinatie van bodems in de regio, waaronder löss, kwartsiet en leisteen, samen met een gunstige zuidhelling langs de Rijn, creëert een optimale omgeving voor de teelt van deze druif. Rheingau Rieslings worden geroemd om hun precisie, levendige zuurgraad en een indrukwekkend scala aan smaken, van citrus en groene appel tot steenfruit en bloemige tonen.

Het gevarieerde terroir van de Rheingau, met wijngaarden gelegen op steile hellingen met uitzicht op de Rijn, zorgt voor een verscheidenheid aan microklimaten. Deze diversiteit draagt bij aan de genuanceerde expressie van Riesling-wijnen, waarbij elke wijngaard zijn unieke karakter aan de druiven geeft.

De Rheingau is de thuisbasis van enkele van de meest iconische wijngaarden van Duitsland, waaronder de beroemde Johannisberg. Met name wordt Schloss Johannisberg erkend als een van de oudste Riesling-wijngaarden ter wereld, en zijn wijnen hebben een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van de Duitse wijnbereiding.

Terwijl Riesling centraal staat, produceert de Rheingau ook andere druivensoorten, waaronder Spätburgunder (Pinot Noir) voor rode wijnen. De focus blijft echter op de productie van witte wijn, en de regio staat bekend om een spectrum aan Riesling-stijlen, variërend van droog en halfdroog tot heerlijk zoet, inclusief edele zoete dessertwijnen.

De Rheingau heeft een rijke wijngeschiedenis die eeuwen teruggaat. De kloosters en kastelen in de regio speelden een cruciale rol bij het vormgeven van de wijnbereidingspraktijken. De kwaliteit en reputatie van Rheingau-wijnen werden al in de 18e eeuw erkend en de regio is nog steeds een symbool van de Duitse wijntraditie.

De regio organiseert verschillende evenementen en festivals ter ere van Riesling, waardoor wijnliefhebbers de kans krijgen om de diversiteit aan wijnen die in het gebied worden geproduceerd te ontdekken en te waarderen.

De toewijding van de Rheingau aan kwaliteit, de focus op Riesling en zijn historische erfenis maken het een boeiende bestemming voor wijnliefhebbers die de essentie van de Duitse uitmuntendheid op het gebied van wijn willen ervaren. Of u nu de wijngaarden langs de Rijn verkent of geniet van een glas zorgvuldig vervaardigde Riesling, de Rheingau biedt een rijke en meeslepende wijnervaring.

Welke druiven worden in de Rheingau-regio gebruikt?

De regio Rheingau in Duitsland staat vooral bekend om zijn productie van witte wijnen, waarbij Riesling de dominante en meest gevierde druivensoort is. Riesling gedijt in het unieke terroir van de Rheingau, dat diverse grondsoorten, gunstige zuidelijke hellingen langs de Rijn en een verscheidenheid aan microklimaten omvat. De Riesling-wijnen uit de Rheingau staan bekend om hun precisie, levendige zuurgraad en expressief scala aan smaken.

Terwijl de Riesling de ster is, cultiveert de Rheingau ook andere druivensoorten, hoewel deze minder vaak voorkomen en vaak een ondergeschikte rol spelen in de wijnbereiding in de regio. Enkele van de extra druivensoorten die in de Rheingau worden aangetroffen, zijn onder meer:

Spätburgunder (Pinot Noir): De Rheingau produceert opmerkelijke rode wijnen van de Spätburgunder-druif, ook wel bekend als Pinot Noir. Terwijl de productie van witte wijn domineert, kunnen Spätburgunder-wijnen uit de regio elegantie en complexiteit vertonen.

Müller-Thurgau: Deze druivensoort, een kruising tussen Riesling en Madeleine Royale, wordt verbouwd in de Rheingau en wordt gebruikt om lichtere, gemakkelijk drinkbare witte wijnen te produceren.

Pinot Blanc (Weißburgunder): Pinot Blanc is een andere witte druivensoort die voorkomt in de Rheingau. Wijnen gemaakt van Pinot Blanc zijn vaak fris en verfrissend.

Chardonnay: Sommige producenten uit Rheingau experimenteren met internationale variëteiten zoals Chardonnay, hoewel dit niet zo gebruikelijk is als de traditionele focus op Riesling.

Het is belangrijk op te merken dat hoewel deze druivensoorten in de Rheingau worden verbouwd, de regio wereldwijd bekend staat om zijn Riesling-wijnen, die de unieke kenmerken van het terroir en het microklimaat langs de Rijn laten zien. De diverse bodems, steile hellingen en het gunstige klimaat dragen bij aan de uitzonderlijke kwaliteit en diversiteit van Rheingau Rieslings.

Hoe zit het met de subregio's van Rheingau?

De regio Rheingau kent verschillende subregio's, elk met zijn eigen specifieke kenmerken. Hier zijn enkele van de belangrijkste subregio's in de Rheingau:

Johannisberg: Johannisberg is een van de beroemdste wijngaarden in de Rheingau. Het staat bekend om zijn hellingen op het zuiden, die zorgen voor een uitstekende blootstelling aan zonlicht voor de druiven. Het landgoed Schloss Johannisberg, gelegen in deze subregio, is van historisch belang omdat wordt aangenomen dat dit de eerste plaats is waar late oogstwijnen (spätlese) werden geproduceerd.

Rüdesheim: Rüdesheim is een andere belangrijke subregio die bekend staat om zijn wijngaarden op steile hellingen langs de Rijn. De Rüdesheimer Berg is een wijngaard in deze subregio en staat bekend om zijn mineraalrijke bodems. De stad Rüdesheim is een populaire toeristische bestemming met wijntavernes, historische bezienswaardigheden en een levendige wijncultuur.

Geisenheim: Geisenheim is niet alleen een subregio, maar ook een gerenommeerd wijnonderzoeksinstituut. Het Geisenheim Research Institute heeft aanzienlijk bijgedragen aan de vooruitgang van de wijnbouw. De subregio zelf heeft wijngaarden met verschillende grondsoorten en produceert een scala aan wijnen van hoge kwaliteit.

Eltville: Eltville is het oudste wijnstadje in de Rheingau en staat bekend om zijn historische architectuur en wijndomeinen. De wijngaarden in de regio profiteren van een gunstig klimaat en gevarieerde bodems, wat bijdraagt aan de productie van onderscheidende Rheingau-wijnen.

Assmannshausen: Hoewel Assmannshausen vooral bekend staat om zijn productie van rode wijn, met name Spätburgunder (Pinot Noir), is het een subregio met een uniek microklimaat dat een succesvolle teelt van rode wijn mogelijk maakt. De wijngaarden liggen op steile hellingen langs de rivier.

Elk van deze subregio's draagt bij aan de algehele diversiteit en uitmuntendheid van de wijnen die in de Rheingau worden geproduceerd. De combinatie van gunstig terroir, druivensoorten en vakkundige wijnbereiding heeft de Rheingau wereldwijd tot een belangrijke en gerespecteerde wijnregio gemaakt.

Rheingau

Grandcruwijnen is sinds 2010 uw online-speciaalzaak voor wijn van serieuze kwaliteit. In ons assortiment vindt u ruim 2500 verschillende wijnen en wij leveren aan consument, horeca en retail. Wij importeren rechtstreeks van wijnhuizen in landen als Frankrijk, Spanje en Italië. Hierdoor kunnen wij onze producten tegen de scherpste prijs aanbieden. Naast de klassiekers uit de Oude Wereld hebben wij de topwijnen uit de Nieuwe Wereld!

We tonen van al onze wijnen onze voorraad-positie en alles voor 16:00 uur besteld op werkdagen wordt dezelfde dag nog verstuurd.

Wilt u de wijnen zelf zien of inspiratie opdoen? Komt dan gerust langs! In onze showroom te Dordrecht kunt al onze wijnen en delicatessen met eigen ogen aanschouwen. Nergens vindt u zo'n groot aanbod aan kwaliteitswijnen. Bij ophalen van de wijnen onvangt u ook nog een mooie korting!

Wijn online kopen — Grandcruwijnen

Kwaliteit wijnen koopt u natuurlijk online bij Grandcruwijnen, de wijn- en delicatessen handel met één van de grootste wijncollecties in Nederland en België, waar u zowel bijzondere wijnen-voor-ieder-budget kunt bestellen. Kwaliteitsproducten, snelle levering en betrouwbare service — dat is Grandcruwijnen!