Filteren

Franken

Tonen als Foto-tabel Lijst

6 producten

Van laag naar hoog sorteren
per pagina

Frankenland, of "Franken" in het Duits, is een prominente wijnregio in het noorden van Beieren, Duitsland. Het is een van de dertien aangewezen wijnregio's van het land en staat bekend om zijn kenmerkende wijncultuur, unieke druivensoorten en adembenemende landschappen. Franken ligt in het noordelijke deel van Beieren en wordt gekenmerkt door een gevarieerde topografie. De regio staat bekend om zijn steile wijngaardterrassen langs de rivier de Main, die uitstekende blootstelling aan de zon bieden voor wijnstokken. De wijngaarden zijn zowel op de rivieroevers als op de hellingen aangeplant, waardoor een pittoresk wijnlandschap ontstaat.

Meer informatie over Franken

Het klimaat in Franken is relatief koel, wat ideaal is voor de teelt van witte druivensoorten, met name de vlaggenschipdruif van de regio, Silvaner. Het koele klimaat en de matigende invloed van de rivier de Main zorgen ervoor dat de druiven een levendige zuurgraad behouden. Silvaner is de bekendste en meest traditionele druivensoort in Franken. Het wordt al eeuwenlang in de regio verbouwd en staat hoog aangeschreven vanwege zijn vermogen om het terroir van de verschillende wijngaarden te weerspiegelen. Müller-Thurgau, Riesling, Bacchus en Weissburgunder (Pinot Blanc) worden ook in Frankenland verbouwd, maar Silvaner blijft de opvallende variëteit. Een van de onderscheidende kenmerken van Frankische wijn is het gebruik van de bocksbeutelfles, een platte, ronde en kolfachtige fles met een korte hals. Deze unieke flesvorm wordt geassocieerd met de regio en zijn wijnen, en is een symbool van de Frankische wijntraditie.

Franken heeft een breed scala aan bodemsoorten, waaronder kalksteen, mergel en zandsteen, die bijdragen aan de unieke kenmerken van de wijnen. De wijngaarden in de regio bevinden zich vaak op hellingen op het zuiden, waardoor de blootstelling aan zonlicht en hitte wordt gemaximaliseerd. Franken staat bekend om zijn droge witte wijnen, vooral die gemaakt van Silvaner. De wijnen worden vaak gekenmerkt door hun minerale tonen, evenwichtige zuurgraad en een uitgesproken fruitzuiverheid. De regio produceert ook enkele rode wijnen, maar witte wijnen vormen de voornaamste focus. Franken is de thuisbasis van verschillende gerenommeerde wijngaarden, waaronder de Würzburger Stein, Escherndorfer Lump en Iphöfer Julius-Echter-Berg. Deze wijngaarden staan hoog aangeschreven vanwege de kwaliteit van hun druiven en de unieke uitdrukkingen van de Frankische wijnen die ze produceren. Franken organiseert het hele jaar door verschillende wijnfestivals en evenementen, waarbij de wijncultuur van de regio wordt gevierd. Het jaarlijkse "Bocksbeutelfestival" in Würzburg is een van de bekendste en een fantastische gelegenheid om een breed scala aan Frankische wijnen te proeven. Franken is een regio die nauw verbonden is met zijn wijnerfgoed, en zijn wijnen, met name Silvaner, staan bekend om hun authenticiteit, elegantie en terroir-expressie. De combinatie van de unieke flesvorm, traditionele druivensoorten en prachtige landschappen maakt Franken tot een onderscheidende en aantrekkelijke wijnbestemming in Duitsland.

Welke druiven worden in Franken gebruikt?

Franken staat bekend om zijn traditionele druivensoorten, met een bijzondere nadruk op de productie van witte wijn. Het koele klimaat, het gevarieerde terroir en de rijke wijngeschiedenis van de regio dragen bij aan de teelt van specifieke druivensoorten die synoniem zijn geworden met Frankische wijnen. Hier zijn enkele van de belangrijkste druivensoorten die in Frankenland worden gebruikt:

Silvaner: Silvaner is de vlaggenschipdruivensoort van Franken. Het heeft een lange geschiedenis in de regio en staat hoog aangeschreven vanwege zijn vermogen om het terroir van de wijngaarden tot uitdrukking te brengen. Frankische Silvaner-wijnen zijn doorgaans droog, met een heldere, frisse zuurgraad en smaken van groene appel, peer en kruidige tonen. De wijnen staan bekend om hun mineraliteit en zuiverheid van fruit.

Müller-Thurgau: Deze druivensoort wordt veel aangeplant in Franken en staat bekend om zijn veelzijdigheid. Frankische Müller-Thurgau-wijnen zijn vaak niet droog en aromatisch, met bloemige en fruitige kenmerken. Ze kunnen variëren van licht en verfrissend tot voller en expressiever.

Riesling: Riesling wordt ook verbouwd in Franken, vooral in de koelere, hoger gelegen wijngaarden. Frankische Rieslings zijn meestal droog of niet-droog, met een levendige zuurgraad en smaken van citrus, groene appel en minerale tonen. De Rieslings uit de regio getuigen van elegantie en finesse.

Bacchus: Bacchus is een aromatische witte druivensoort die wordt verbouwd in Franken. Het produceert wijnen met intense bloemige en fruitige aroma's, vaak met smaken van tropisch fruit, vlierbloesem en citrus.

Weissburgunder (Pinot Blanc): Weissburgunder, of Pinot Blanc, is een andere witte druivensoort die voorkomt in Franken. De wijnen staan bekend om hun rondheid, medium body en smaken van peer, appel en amandelen. Ze zijn vaak droog en goed uitgebalanceerd.

Roter Riesling (Rode Riesling): Hoewel niet zo gebruikelijk als de witte Riesling, is Rode Riesling een unieke druivensoort in Franken. Het produceert wijnen met een roodachtige tint in kleur en smaken die kunnen variëren van bloemig en fruitig tot meer kruidig en aards.

Spätburgunder (Pinot Noir): Franken produceert ook enkele rode wijnen, met name Pinot Noir. Hoewel niet zo wijdverspreid aangeplant als de witte variëteiten, kan Frankische Pinot Noir elegant zijn, met smaken van rood fruit en een evenwichtige zuurgraad.

Hoewel dit enkele van de belangrijkste druivensoorten zijn die in Frankenland worden verbouwd, blijft de focus van de regio liggen op witte wijnen, met name Silvaner, die wordt beschouwd als de kenmerkende druif van de regio. De wijnen uit Frankenland worden gevierd vanwege hun kwaliteit, authenticiteit en de uitdrukking van hun unieke terroir, waardoor ze een onderscheidend en waardevol onderdeel zijn van de Duitse wijnproductie.

Hoe zit het met de subregio's van Franken?

Franken (Franken in het Duits) is een van de Duitse wijnregio's, maar is niet op dezelfde manier verdeeld in formele subregio's als sommige andere wijnregio's. In plaats daarvan is de wijnclassificatie in Franken vaak gebaseerd op de wijngaardlocatie en het specifieke kwaliteitsniveau ervan. De regio staat bekend om het produceren van wijnen van hoge kwaliteit, met name droge witte wijnen, met de nadruk op het terroir van individuele wijngaarden. Hier zijn enkele belangrijke elementen met betrekking tot de wijnclassificatie en wijngaardaanduidingen van Franken:

Wijngaardlocaties: Franken staat bekend om zijn wijngaarden op steile hellingen, vooral langs de oevers van de rivier de Main. De wijngaarden, ook wel "Einzellagen" genoemd, staan hoog aangeschreven en worden vaak individueel genoemd op basis van de specifieke locatie. Enkele beroemde wijngaarden in Franken zijn onder meer Würzburger Stein, Escherndorfer Lump en Iphöfer Julius-Echter-Berg.

Kwaliteitsniveaus: Franken classificeert zijn wijnen op basis van de rijpheid van de druiven en het suikergehalte bij de oogst. Deze classificaties omvatten:

Tafelwein: Het basisniveau tafelwijn.

Qualitätswein: Kwaliteitswijn, die een specifieke geografische aanduiding kan hebben en gemaakt is van volledig rijpe druiven.

Kabinett: Een kwaliteitswijn gemaakt van volledig rijpe druiven zonder toegevoegde suikers.

Spätlese: wijnen van late oogst die zijn gemaakt van later geplukte druiven, wat resulteert in een verhoogde rijpheid.

Auslese: Selectie van bijzonder rijpe druiven, vaak gebruikt voor dessertwijnen.

Beerenauslese: Wijnen gemaakt van individueel geselecteerde, overrijpe druiven, vaak gebruikt voor zoete wijnen.

Trockenbeerenauslese: Zoete wijnen gemaakt van individueel geselecteerde, volledig gebotrytiseerde (edelrot) druiven.

Bocksbeutelfles: Frankische wijnen worden doorgaans gebotteld in een unieke, platte, ronde fles met een korte hals, bekend als de 'Bocksbeutel'. Deze flesvorm is een symbool van de Frankische wijntraditie en wordt geassocieerd met de regio.

Terroir-nadruk: Frankische wijnmakers leggen een sterke nadruk op het terroir en de individuele kenmerken van de wijngaard, die te vinden zijn op het wijnetiket. Deze aanpak benadrukt het belang van de specifieke wijngaardlocaties voor de wijnbereiding in de regio.

Hoewel Franken geen formele subregio's heeft, spelen de wijngaarden een cruciale rol bij het classificeren en onderscheiden van de wijnen die in de regio worden geproduceerd. Deze Einzellagen worden beschouwd als het hart van de Frankische wijnbereiding, en de wijnen uit deze wijngaarden staan bekend om hun kwaliteit en unieke uitingen van het terroir. De focus op terroir en individuele wijngaarden is een bepalend kenmerk van de Frankische wijnproductie.

Grandcruwijnen is sinds 2010 uw online-speciaalzaak voor wijn van serieuze kwaliteit. In ons assortiment vindt u ruim 2500 verschillende wijnen en wij leveren aan consument, horeca en retail. Wij importeren rechtstreeks van wijnhuizen in landen als Frankrijk, Spanje en Italië. Hierdoor kunnen wij onze producten tegen de scherpste prijs aanbieden. Naast de klassiekers uit de Oude Wereld hebben wij de topwijnen uit de Nieuwe Wereld!

We tonen van al onze wijnen onze voorraad-positie en alles voor 16:00 uur besteld op werkdagen wordt dezelfde dag nog verstuurd.

Wilt u de wijnen zelf zien of inspiratie opdoen? Komt dan gerust langs! In onze showroom te Dordrecht kunt al onze wijnen en delicatessen met eigen ogen aanschouwen. Nergens vindt u zo'n groot aanbod aan kwaliteitswijnen. Bij ophalen van de wijnen onvangt u ook nog een mooie korting!

Wijn online kopen — Grandcruwijnen

Kwaliteit wijnen koopt u natuurlijk online bij Grandcruwijnen, de wijn- en delicatessen handel met één van de grootste wijncollecties in Nederland en België, waar u zowel bijzondere wijnen-voor-ieder-budget kunt bestellen. Kwaliteitsproducten, snelle levering en betrouwbare service — dat is Grandcruwijnen!