Filteren

Ahr

Op nog geen 3 uur rijden van ons land ligt een van de meest bijzondere wijnbouwgebieden van Europa: Ahr. Deze unieke regio, verrassend ver naar het noorden gelegen, heeft internationale bekendheid gekregen vanwege zijn rode wijnen gemaakt van Spätburgunder en de opkomende ster Frühburgunder. De dramatische landschappen van het Ahrdal, met zijn steile, met leisteen en grauwacke begroeide hellingen, creëren een Pinot-paradijs waar de beste wijnen wedijveren met enkele van de beste ter wereld.

Meer informatie over de Ahr regio

Met ongeveer 545 hectare wijngaarden is het Ahr-wijngebied een van de kleinste maar meest opmerkelijke wijngebieden van Duitsland. Ongeveer 87% van het wijngaardoppervlak is bestemd voor rode wijn, terwijl de resterende 13% witte wijn produceert. Opvallend is dat het percentage zoete wijnen door de jaren heen is afgenomen. Een bezoek aan het Ahrdal op een zonnige herfstdag onthult een adembenemend cultuurlandschap, een harmonieuze mix van grijsbruinblauw rotsachtig terrein, groengele wijngaarden met rode accenten, alles onder een helderblauwe hemel. De Ahr-wijnen en het adembenemende landschap illustreren het concept van terroir levendig. Uitzonderlijk terroir, gecombineerd met bekwame wijnmakers, vormt de basis voor de indrukwekkende wijnen uit de regio. Geografisch gezien ligt het wijngebied van de Ahr voorbij de 50e breedtegraad noord. De unieke ligging profiteert van de beschermende invloed van de Eifel en de Hoge Venen, evenals van de warmte van de Keulse Bocht. Hierdoor ontstaat een mild en onderscheidend mesoklimaat dat bijdraagt aan de succesvolle wijnproductie van de regio. De Ahr-regio bevindt zich op de grens van waar kwaliteitswijnbouw op aanzienlijke schaal kan gedijen, wat het belang van zijn unieke microklimaat benadrukt.

De Ahr beschikt over steile hellingen, waarvan ongeveer 70% officieel is aangewezen als Steillage, wat betekent dat ze hellingen hebben van meer dan 30%. Deze hellingen bieden het voordeel van optimale blootstelling aan de zon, een cruciale factor gezien de noordelijke breedtegraad. Terwijl steile wijngaarden de fotosynthese en de opwarming van de bodem bevorderen, vergen ze ook een aanzienlijke hoeveelheid handarbeid, wat resulteert in hogere wijnbouwkosten. Er zijn met name subsidies beschikbaar voor het behoud van Steillagen, aangezien deze wijngaarden vaak worden geclassificeerd als cultureel erfgoed, maar het gebruik varieert. De steenachtige bodems van de regio, voornamelijk leisteen met af en toe grauwacke, dragen bij aan het succes van de wijnbereiding in de Ahr. Deze goed doorlatende, snel opwarmende bodems spelen een cruciale rol in het unieke terroir van de regio. Het Ahr-wijngebied kan geologisch en topografisch in twee hoofdsecties worden verdeeld. Het bovenste deel, van Altenahr tot Marienthal, heeft een smalle, kronkelende vallei met steile hellingen die worden gedomineerd door leisteen en wat grauwacke. Het lagere deel, beginnend bij Walporzheim, wordt daarentegen gekenmerkt door een bredere vallei met een directere toegang tot de samenvloeiing van de Ahr met de Rijn bij Sinzig. In dit gedeelte zijn de steile hellingen voorzien van bodems die rijk zijn aan löss en leem, naast vulkanisch gesteente, waardoor een duidelijk terroir ontstaat.

Welke druiven worden er in de Ahr regio gebruikt?

De wijnstreek Ahr in Duitsland staat vooral bekend om zijn rode druivensoorten, maar er worden ook diverse witte druivensoorten verbouwd. Hier vindt u een overzicht van de belangrijkste druivensoorten die in de Ahrregio worden gebruikt:

Pinot Noir (Spätburgunder): Pinot Noir is de dominante en meest gevierde druivensoort in het Ahrgebied. Het beslaat een aanzienlijk deel van het wijngaardoppervlak en staat hoog aangeschreven vanwege de productie van rode wijnen van hoge kwaliteit. Het terroir en het microklimaat van het Ahrdal zijn bijzonder geschikt voor de teelt van Pinot Noir.

Frühburgunder (Pinot Madeleine): Frühburgunder wordt vaak een elegante neef van Pinot Noir genoemd. Het rijpt vroeg, wat een voordeel kan zijn in het uitdagende klimaat van de Ahrregio. Het heeft echter doorgaans lagere opbrengsten. Frühburgunder-wijnen winnen aan populariteit in de Ahr vanwege hun unieke karakter.

Portugieser: Portugieser staat bekend om zijn fruitige en toegankelijke rode wijnen. Het is een minder veeleisende druif om te telen, waardoor hij geschikt is voor de omstandigheden in de Ahrregio. Hoewel het misschien niet het prestige van Pinot Noir heeft, biedt het een ander smaakprofiel en wordt het gewaardeerd om zijn drinkbaarheid.

Dornfelder: Dornfelder is een druivensoort met een donkere schil die diepgekleurde rode wijnen produceert. Deze wijnen worden vaak gekenmerkt door hun fruitige en robuuste eigenschappen, waardoor ze een opmerkelijk onderdeel vormen van het Ahr-wijnportfolio.

Riesling: Hoewel de Ahr-regio bekend staat om zijn rode wijnen, groeit er ook Riesling, een van de beroemdste witte druivensoorten van Duitsland. Ahr Rieslings zijn doorgaans goed uitgebalanceerd, aromatisch en kunnen een verfrissend contrast bieden met de rode wijnen die in de regio worden geproduceerd.

Müller-Thurgau: Müller-Thurgau is een witte druivensoort die bekend staat om zijn fruitige en gemakkelijk drinkbare wijnen. Het draagt bij aan de diversiteit van het wijnaanbod van de Ahrregio en is aantrekkelijk voor liefhebbers van witte wijnen.

Pinot Blanc: Pinot Blanc, in Duitsland ook bekend als Weißburgunder, is een witte druivensoort die frisse, medium-body witte wijnen produceert. Het wordt gewaardeerd om zijn frisheid en geschiktheid voor diverse culinaire combinaties.

Pinot Gris (Grauburgunder): Pinot Gris is een andere witte druivensoort in het Ahrgebied. Het is in staat een scala aan stijlen te produceren, van droog tot zoet, en biedt een ander smaakprofiel dan de andere witte druiven die in de regio worden geteeld.

Terwijl de Ahr-regio bekend staat om zijn rode wijnen, dragen deze witte druivensoorten bij aan de algemene reputatie van uitzonderlijke wijnen. Het unieke terroir en microklimaat van het Ahrdal bieden een uitstekende omgeving voor het verbouwen van zowel rode als witte druiven, wat resulteert in een gevarieerde en intrigerende selectie wijnen.

Wat zijn de subregio's in Ahr?

Zoals veel wijnregio's is Ahr geen uitzondering met subregio's. Hoewel Ahr een kleine wijnregio is, kent het toch 5 subregio's. Hier is wat informatie over hen:

Bad Neuenahr-Ahrweiler: Dit is een van de belangrijkste steden in de Ahrregio. De regio eromheen wordt gekenmerkt door een milder klimaat, wat bevorderlijk is voor de wijnproductie. In deze subregio bevinden zich enkele gerenommeerde wijnhuizen.

Walporzheim: Deze subregio heeft een lange geschiedenis van de wijnbouw en staat vooral bekend om de productie van Pinot Noir-wijnen van hoge kwaliteit.

Mayschoss-Altenahr: De rivier de Ahr stroomt door deze subregio en herbergt veel van de beroemde wijndomeinen van het Ahrdal. De wijngaarden zijn vaak aangeplant op steile, terrasvormige hellingen.

Dernau: Dernau is een andere prominente wijnstad in de Ahrregio. Het staat bekend om zijn rode wijnen, en veel wijnboeren hier concentreren zich op de productie van Pinot Noir.

Rech: Deze subregio staat bekend om zijn leisteenbodems, die bijdragen aan het unieke karakter van de Ahr-wijnen. Pinot Noir is hier de dominante druivensoort.

Deze subregio's vormen samen het Ahr-wijngebied, en elk heeft zijn eigen specifieke terroir en microklimaten. Het Ahrdal is relatief klein, maar heeft een belangrijke reputatie voor het produceren van enkele van de beste Pinot Noir-wijnen van Duitsland, dankzij de unieke geologische kenmerken, zoals de steile hellingen van de wijngaarden en de invloed van de rivier de Ahr, die gunstige omstandigheden voor de wijnbouw creëert.

Ahr

Grandcruwijnen is sinds 2010 uw online-speciaalzaak voor wijn van serieuze kwaliteit. In ons assortiment vindt u ruim 2500 verschillende wijnen en wij leveren aan consument, horeca en retail. Wij importeren rechtstreeks van wijnhuizen in landen als Frankrijk, Spanje en Italië. Hierdoor kunnen wij onze producten tegen de scherpste prijs aanbieden. Naast de klassiekers uit de Oude Wereld hebben wij de topwijnen uit de Nieuwe Wereld!

We tonen van al onze wijnen onze voorraad-positie en alles voor 16:00 uur besteld op werkdagen wordt dezelfde dag nog verstuurd.

Wilt u de wijnen zelf zien of inspiratie opdoen? Komt dan gerust langs! In onze showroom te Dordrecht kunt al onze wijnen en delicatessen met eigen ogen aanschouwen. Nergens vindt u zo'n groot aanbod aan kwaliteitswijnen. Bij ophalen van de wijnen onvangt u ook nog een mooie korting!

Wijn online kopen — Grandcruwijnen

Kwaliteit wijnen koopt u natuurlijk online bij Grandcruwijnen, de wijn- en delicatessen handel met één van de grootste wijncollecties in Nederland en België, waar u zowel bijzondere wijnen-voor-ieder-budget kunt bestellen. Kwaliteitsproducten, snelle levering en betrouwbare service — dat is Grandcruwijnen!