2023 Sadie Family Kokerboom

Schrijf de eerste review over dit product
rotation
Niet op voorraad
gift Cadeauverpakking mogelijk in winkelwagen Vanuit de winkelwagen kunt u een cadeaubericht of cadeauverpakking toevoegen aan de door u gekozen product(en).

Stuur mij een e-mail als dit product terug is in voorraad

Omschrijving

chevron-down

Eben Sadie wordt gerekend tot de pioniers in de Zuid-Afrikaanse wijnbouw. Door zijn inzicht kan gezegd worden, dat de regio Swartland in een geheel ander daglicht kwam te staan. Het was Eben, die hier de oudere wijngaarden vond en er zijn befaamde Columella en Palladius maakte.

De Kokerboom (vernoemd naar de typische zuid-afrikaanse boom) welke is aangeplant in de jaren 1930 gelegen op een bodem van zandgesteente rijk aan quarts dat miljoenen jaren geleden ontstaan is. De wijngaard is in zijn gehele bestaan nooit belast met chemicaliën, herbiciden of pesticiden. De wijngaard is zeer klein en van deze iconische witte Zuid-Afrikaanse wijn wordt maar een zeer beperkt aantal gemaakt. De wijn krijgt een lange macaratie en eiken opvoeding en dient in zijn jonge jaren zeer gedecanteerd te worden.

Zoals alle wijnen van de Sadie Family is ook deze witte Kokerboom een zeer schaarse, geweldige wijn met een imposant bewaar-potentieel. De Old Vine Series Kokerboom heeft een mooie frisse strogele kleur in het glas met vers citrus en een subtiele mineraliteit met tonen van vers geplukte kruiden. De smaak vertoont een geweldige textuur en diepte van smaak, vol met rotsachtige/mineralige uitdrukkingen, citrusbloesems waarbij de zuurgraad  mineraliteit de wijn een geweldige ruggengraat geeft. 

WEETJE: De Kokerboom is een Aloë-achtige die in de vorm van een boom groeit en wel 8 meter hoog kan worden. Ze komen voor in het zeer droge Namaqualand en Bushmanland in Zuid-Afrika, en het zuiden van Namibië. De Zuid-Afrikaanse naam ‘kokerboom’ verwijst naar de holle takken van de boom die vroeger door de Bosjesmannen als pijlenkoker werden gebruikt.

WEETJE: In de tab ‘Bijlagen’ vindt u de officiële factsheet van deze fraaie wijn. Wij sturen u deze automatisch toe bij een bestelling van deze wijn. De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. U ziet uw korting direct wanneer u kiest voor ‘Afhalen’ op de afrekenpagina. We zitten in Dordrecht gelegen bijna naast de A16 met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor ons adres. 

Specificaties

chevron-down
Wijnsoort Wit
Land Zuid-Afrika
Regio Western Cape
Appellatie Swartland (Appellatie)
Wijnhuis Sadie Family
Druif Semillon
Biologisch gecertificeerd Nee
Natural wijn Nee
Vegan Nee
Jaar 2023
Drinken vanaf 2025
Drinken tot 2042
Alcohol % 13.5
Alcoholvrij/arm Nee
Inhoud 0.75 ltr
Houtrijping Ja
Bubbels Nee
Dessert wijn Nee
Afsluiting Kurk
Parker rating 95
Vinous rating 97
Smaakprofiel Aromatisch, Droog, Fris, Fruitig, Rond, Wit fruit
Drink momenten Borrelen, Cadeau!, Summer party, Terras, Voor alledag

Wijnhuis

chevron-down

Eben Sadie is na jaren werk in Priorat en de oprichting van Terroir al Limit, teruggekeerd naar zijn roots. Om het in zijn eigen woorden te zeggen: "Een wijnmaker moet in zijn streek van herkomst wijnen maken. Daar waar hij terroir het beste zou moeten kennen." De wijnwereld kent een aantal helden, en Eben Sadie is daar één van.

Eben studeerde af als oenoloog te Elsenburg (Zuid-Afrika). Daar raakte hij geïntegreerd door de wijnstok: een plant die zoveel diversiteit biedt, 5000 variëteiten over de hele wereld. Sadie reisde gedurende 8 jaar de wereld rond en werkte zowel in bedrijven die jaarlijks 6 miljoen liter wijn maken als in bedrijven die maar 6 vaten produceren. Hij kwam terecht in Duitsland, Frankrijk, Spanje, Oostenrijk, Oregon en Californië, om uiteindelijk naar zijn vaderland Zuid-Afrika terug te keren. Daar wordt hij nu gerekend tot de nieuwe garde wijnmakers die de Nieuwe Wereld een betere reputatie willen bezorgen.

Hij vestigde zich in Swartland (1999), een nieuwe wijnregio voor Zuid-Afrika. Tegelijk brak hij resoluut met de gewoonte in de Nieuwe Wereld om wijnen van één enkele druivensoort te maken: hij koos voor blends van complementaire druivensoorten. De reden daarvoor baseerde hij op een nuchtere analyse: "Overal in de wereld worden wijnen van verschillende druivensoorten gemaakt in een mediterraan, zuidelijk klimaat, terwijl de wijnen van één enkele druivensoort vooral voorkomen in een continentaal, meer noordelijk klimaat.

De meeste landen genieten daar van een mediterraan klimaat, maar toch begon men er wijnen van één druivensoort te maken: van Cabernet Sauvignon, van Merlot, van Chardonnay enzovoort. Dat had in het begin succes, omdat het nieuw was en omdat de druivensoort sterk op de voorgrond werd geplaatst. Maar echt grote wijnen maak je daar niet mee. Het gevolg is dat de Nieuwe Wereld goed scoort in de lagere prijsklassen, maar niet gezien wordt als een leverancier van grote wijnen. Dat wil ik veranderen."

Sadie zette zijn visie meteen om in de praktijk. Hij plantte de druivensoorten aan die in het zuidelijke Rhônegebied de beste resultaten geven : Syrah, Grenache en Mourvèdre. 43 ha verdeeld over 48 verschillende percelen, biodynamisch bewerkt en verwerkt. Daarnaast wist hij nog tal van oude wijngaarden te ontdekken, ze te restaureren en een nieuw leven te geven (Ouwingerd-reeks). En net zoals in de tijd van Terroir al Limit, gaf hij de wijnen eigenheid en voorzag hij ze van zijn eigen handtekening, die van verfijning.

De Swartlandregio strekt zich uit ten noorden van Kaapstad, tussen Durbanville en Piketberg, naar het binnenland toe vanaf de Atlantische Oceaan, met Malmesbury in het midden ervan. De regio heeft een heel stabiel klimaat, waardoor elk jaar een heel consequente kwaliteit kan bereikt worden. Alle druiven zijn afkomstig van wijngaarden die niet geïrrigeerd worden, gelegen in de regio Swartland.Eben Sadie is een wijnfilosoof in vele opzichten. Hierdoor gebruikt hij vele oude technieken in combinatie met experimenten.

Zo fermenteert hij gedeeltes van zijn wijn in grote betonnen ‘eieren’, Stöckinger-foeders, amforen en gebruikt hij houten vaten die niet getoast zijn. Ook is hij een experiment begonnen met het fermenteren in kruiken die gemaakt zijn van de grond rondom het wijnhuis en die tijdens de fermentatie begraven worden. Deze techniek is al zeer oud en stamt uit het Balkangebied.

Recensies

chevron-down
Schrijf uw eigen review
U plaatst een review over: 2023 Sadie Family Kokerboom
loader
Bezig met laden...

check-circle U heeft uw review aangeboden ter goedkeuring.

Bijlagen

chevron-down
97+ Peter Parker
Volg het laatste nieuws over al onze wijnen, acties en nieuwe selecties.

Laatste review

29.04.2025

kiyoh-stars-open
kiyoh-stars-filled

2024 Gramona Gessami Blanco

"Een lekkere verfijnde wijn" Adriana de Zeeuw

Bekijk product recensie