2022 Sadie Family Palladius

Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | Zuid-Afrika |
Regio | |
Appellatie | Swartland (Appellatie) |
Wijnhuis | |
Jaar | 2022 |
Druif | , , , , Roussane, |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (13.5%) |
Drink venster | 2025 - 2050 |
Op voorraad
22 items beschikbaar
Omschrijving
Palladius is het topmodel onder de witte wijnen van de Sadie Family. Het is een blend van 17 wijngaarden in Paardeberg: 13 wijngaarden met een granieten ondergrond en 4 wijngaarden met zandsteen. Het is blend van en hou je vast: Chenin Blanc, Garnacha Blanca, Marsanne, Palomino, Roussanne, Verdello en een beetje Viognier. Alles wordt met de hand geplukt en er wordt geperst in een authentieke traditionele pers waarna het sap direct in beton (betonnen eieren) en amforen wordt gedaan waarna de wijn allereerst op zijn droessem rustig mag rijpen. Hierna wordt de wijn overheveld naar grote, gebruikte eiken vaten zodat de houtinvloed minimaal is. De gisting is alleen met autochtone gisten en zonder toevoegingen. De gisting stopt op een spontane manier (soms pas na 20 maanden). Na 2 jaar wordt de wijn gebotteld, zonder dat deze geklaard of gefilterd wordt.
De Palladius uit is bleekgoud van kleur. De neus is jeugdig met een belangrijke onderliggende minerale essentie onder de aroma's van wasachtige citrusbloesem, citroengras en honingraat, meloen en gele appelschil. Medium-bodied, elegant en complex met 13,5% alcohol is de wijn majestueus in de mond en heeft een minerale spanning, een wasachtig en textuurachtig mondgevoel en een geweldige fenolische bitterheid om deze topper onder de gastronomische wijnen vele jaren geweldig te houden Parker eindigt zijn beoordeling met: "The wine glides to an impeccable, long-lingering and spicy finish with persistent elements of citrus and soft notions of sautéed almonds. I might have to finish the glass"
WEETJE: In de tab ‘Bijlagen’ vindt u de officiële factsheet van deze fraaie wijn. Wij sturen u deze automatisch toe bij een bestelling van deze wijn. De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. U ziet uw korting direct wanneer u kiest voor ‘Afhalen’ op de afrekenpagina. We zitten in Dordrecht gelegen bijna naast de A16 met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor ons adres.
Specificaties
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | Zuid-Afrika |
Regio | Western Cape |
Appellatie | Swartland (Appellatie) |
Wijnhuis | Sadie Family |
Druif | Chenin Blanc, Garnacha, Grenache, Palomino, Roussane, Viognier |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2022 |
Drinken vanaf | 2025 |
Drinken tot | 2050 |
Alcohol % | 13.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 98 |
James Suckling rating | 96 |
Vinous rating | 97 |
Smaakprofiel | Aromatisch, Bloemig, Droog, Fruitig, Houtgerijpt, Krachtig, Rijk, Rond, Steenfruit, Vol, Wit fruit |
Drink momenten | Met vrienden, Summer party, Terras |
Professionele Recensies
Parker
The Wine Advocate
RP 98
Reviewed by:
Monica Larner
Release Price:
$131
Drink Date:
2026 - 2045
I am a white wine fanatic, and this very special wine blew me away. The Sadie Family's 2022 Swartland Palladius is a blend of 11 grapes from 17 distinct vineyard sites with old vines. The grapes used are Chenin Blanc, Grenache Blanc, Clairette Blanche, Viognier, Verdelho, Roussanne, Marsanne, Semillon Gris, Sémillon, Palomino and Colombard. The various vineyards are located in Paardeberg, Piketberg and Saint Helena Bay. "This is the most complex wine and difficult to make," says Eben Sadie. "A white wine needs to achieve more than a red."
Made with blends and co-ferments, the Palladius presents challenges during harvest, as the fruit begins to come in at various stages and the tanks begin to fill. It sees 12 months in amphorae and concrete, plus 12 months in old foudre. It presents a spectacular collection of stone fruit aromas, lemon blossom, pastry cream filling, saffron and light spice. The Palladius is silky, textured and has enough structure for long cellar aging. This is indeed a star of the Southern Hemisphere.
Founded in 1999 by Eben Sadie, The Sadie Family estate in the Swartland is celebrated across the world for its commitment to terroir-driven wines made with minimal intervention. Eben Sadie is a pioneer in organic and biodynamic farming across different soils, including granite, slate, alluvial and weathered sandstone.
"The geological pull is what brought me here," says Eben Sadie, who works with 38 varieties (experimental and non) across 54 vineyard sites.
I visited The Sadie Family twice last year. On my first visit in January, a large off-the-grid winery was under the last phase of construction. On my second visit in October, I saw the finished results. The two flagship wines are the red blend Columella and the white blend Palladius. The portfolio includes world-class expressions (with some of the best Chenin Blanc made anywhere) in the Old Vine Series.
Eben Sadie does not care for trellised vines. "We need to scale away from the sun, not toward it," he says. The goblet system is the world's oldest training system, going back 7,000 or 8,000 years, he explains, and suddenly trellising was introduced a mere 140 years ago. Vertical shoot positioning (or VSP) attracts more solar radiation, he says.
The Sadie Family is a Robert Parker Wine Advocate Green Emblem recipient (since 2021) for its commitment to sustainability and its environmental stewardship.
The winemaking formula usually sees 35% whole-bunch fruit and 65% destemmed fruit. Aging is always in old foudre, with the youngest wood being eight years old. Fermentations are executed with extreme care. "We used to make wine like coffee, now we make it like tea," says Eben Sadie.
Published: Jun 05, 2025
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
SADIE FAMILY SWARTLAND PALLADIUS 2021
Tuesday, November 7, 2023
CountrySouth Africa
RegionCoastal Region
Vintage2021
CHECK PRICE
DOWNLOAD SHELFTALKER
Score
96
This is showing aromas of waxed lemons, thyme, grapefruit rind, mango stones, apricots, white flowers and sea shells. Seductively supple, fresh, with bright acidity and a seashell-like minerality. Sophisticated, seamless blend that makes you think. Holding back a little at the moment. Blend of 35% chenin blanc, with equal parts of marsanne, roussanne, clairette, colombard, viognier, verdelho, palomino, grenache blanc, grenache gris, semillon blanc and semillon gris. Try from 2024.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
97
Drinking Window
2026 - 2050
From: South Africa: Where Are We Now? (Sep 2024)
The 2022 Palladius is a blend of Chenin Blanc, Grenache Blanc, Marsanne, Roussanne, Sémillon Blanc & Gris, Palomino, Verdelho, Colombard, Clairette Blanche and Viognier from several sites. Eben Sadie says that this is the wine he has wanted to make. It has a delectable nose with wax resin, linseed oil and hints of orange blossom. The palate is well balanced with a killer line of acidity. Taut, fresh and saline, it possesses immense nervosité on the finish that lingers in the mouth. This is even better than the 2021.
- By Neal Martin on August 2024
Last year, Eben Sadie walked me through his winery, which was basically just four walls and half a roof. Twelve months and a lot of sleepless nights later, the finishing touches are being applied. Wow, it’s impressive. Every last detail has been considered in terms of functionality, aesthetics and sustainability. In the upstairs tasting room, you find a fully-equipped kitchen that most restaurants can only dream about, though Sadie has no plans to open one. It’s for his workers. Indeed, he stressed the importance of hiring local skilled labor. Downstairs, I walked through the vat room that has a high-ceilinged, cathedral-like design. All that’s missing is a stained-glass window. In Bordeaux, this would not look out of place, but in Swartland, it is a statement that is a testament to everything Sadie has achieved. It is concurrent with a turning of the page as his two sons, Markus and Xander, take increasing roles in the estate’s running. The 2023s, the last to be vinified in the old cellar, were on show. I asked Sadie his views on the growing season.
“We used to pick over two months, but we now pick over 4 to 5 weeks,” Sadie explained. “Everything got massively compressed, but the new cellar gives us a logistical advantage. The 2023 and 2024 vintages have been difficult because of that compression. We are struggling with an absence of proper spring. Our summers start late, and picking dates [for each of the vineyards around the Cape] are around the same time. So, there's three weeks less hang time that affects early ripening more than late-ripening grapes because the acid breaks down much quicker and can end up with 0.75% more alcohol unless you have no acid left. Potassium take-up in grapes is much greater, so since 2015, we have started de-stemming a lot more [since the stems hold potassium that reduces acidity]. Our major consideration is to be able to plant new varieties, and so we are interplanting around 15% of the area with varieties that have higher acid retention, such as Colombard, Petit Manseng and Grillo.”
There is no point in analyzing every wine, as my euphoric tasting notes express how impressive his 2023 is. But I must mention the second vintage of his Chenin Blanc, the 2023 Rotsbank, which sent tingles down my spine with its nascent energy and complexity. Also, his white blend Palladius, the 2022 vintage, is the wine that Eben said he had always wanted to make and certainly the best that I have tasted.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Wijnhuis
Eben Sadie is na jaren werk in Priorat en de oprichting van Terroir al Limit, teruggekeerd naar zijn roots. Om het in zijn eigen woorden te zeggen: "Een wijnmaker moet in zijn streek van herkomst wijnen maken. Daar waar hij terroir het beste zou moeten kennen." De wijnwereld kent een aantal helden, en Eben Sadie is daar één van.
Eben studeerde af als oenoloog te Elsenburg (Zuid-Afrika). Daar raakte hij geïntegreerd door de wijnstok: een plant die zoveel diversiteit biedt, 5000 variëteiten over de hele wereld. Sadie reisde gedurende 8 jaar de wereld rond en werkte zowel in bedrijven die jaarlijks 6 miljoen liter wijn maken als in bedrijven die maar 6 vaten produceren. Hij kwam terecht in Duitsland, Frankrijk, Spanje, Oostenrijk, Oregon en Californië, om uiteindelijk naar zijn vaderland Zuid-Afrika terug te keren. Daar wordt hij nu gerekend tot de nieuwe garde wijnmakers die de Nieuwe Wereld een betere reputatie willen bezorgen.
Hij vestigde zich in Swartland (1999), een nieuwe wijnregio voor Zuid-Afrika. Tegelijk brak hij resoluut met de gewoonte in de Nieuwe Wereld om wijnen van één enkele druivensoort te maken: hij koos voor blends van complementaire druivensoorten. De reden daarvoor baseerde hij op een nuchtere analyse: "Overal in de wereld worden wijnen van verschillende druivensoorten gemaakt in een mediterraan, zuidelijk klimaat, terwijl de wijnen van één enkele druivensoort vooral voorkomen in een continentaal, meer noordelijk klimaat.
De meeste landen genieten daar van een mediterraan klimaat, maar toch begon men er wijnen van één druivensoort te maken: van Cabernet Sauvignon, van Merlot, van Chardonnay enzovoort. Dat had in het begin succes, omdat het nieuw was en omdat de druivensoort sterk op de voorgrond werd geplaatst. Maar echt grote wijnen maak je daar niet mee. Het gevolg is dat de Nieuwe Wereld goed scoort in de lagere prijsklassen, maar niet gezien wordt als een leverancier van grote wijnen. Dat wil ik veranderen."
Sadie zette zijn visie meteen om in de praktijk. Hij plantte de druivensoorten aan die in het zuidelijke Rhônegebied de beste resultaten geven : Syrah, Grenache en Mourvèdre. 43 ha verdeeld over 48 verschillende percelen, biodynamisch bewerkt en verwerkt. Daarnaast wist hij nog tal van oude wijngaarden te ontdekken, ze te restaureren en een nieuw leven te geven (Ouwingerd-reeks). En net zoals in de tijd van Terroir al Limit, gaf hij de wijnen eigenheid en voorzag hij ze van zijn eigen handtekening, die van verfijning.
De Swartlandregio strekt zich uit ten noorden van Kaapstad, tussen Durbanville en Piketberg, naar het binnenland toe vanaf de Atlantische Oceaan, met Malmesbury in het midden ervan. De regio heeft een heel stabiel klimaat, waardoor elk jaar een heel consequente kwaliteit kan bereikt worden. Alle druiven zijn afkomstig van wijngaarden die niet geïrrigeerd worden, gelegen in de regio Swartland.Eben Sadie is een wijnfilosoof in vele opzichten. Hierdoor gebruikt hij vele oude technieken in combinatie met experimenten.
Zo fermenteert hij gedeeltes van zijn wijn in grote betonnen ‘eieren’, Stöckinger-foeders, amforen en gebruikt hij houten vaten die niet getoast zijn. Ook is hij een experiment begonnen met het fermenteren in kruiken die gemaakt zijn van de grond rondom het wijnhuis en die tijdens de fermentatie begraven worden. Deze techniek is al zeer oud en stamt uit het Balkangebied.
Palladius is het topmodel onder de witte wijnen van de Sadie Family. Het is een blend van 17 wijngaarden in Paardeberg: 13 wijngaarden met een granieten ondergrond en 4 wijngaarden met zandsteen. Het is blend van en hou je vast: Chenin Blanc, Garnacha Blanca, Marsanne, Palomino, Roussanne, Verdello en een beetje Viognier. Alles wordt met de hand geplukt en er wordt geperst in een authentieke traditionele pers waarna het sap direct in beton (betonnen eieren) en amforen wordt gedaan waarna de wijn allereerst op zijn droessem rustig mag rijpen. Hierna wordt de wijn overheveld naar grote, gebruikte eiken vaten zodat de houtinvloed minimaal is. De gisting is alleen met autochtone gisten en zonder toevoegingen. De gisting stopt op een spontane manier (soms pas na 20 maanden). Na 2 jaar wordt de wijn gebotteld, zonder dat deze geklaard of gefilterd wordt.
De Palladius uit is bleekgoud van kleur. De neus is jeugdig met een belangrijke onderliggende minerale essentie onder de aroma's van wasachtige citrusbloesem, citroengras en honingraat, meloen en gele appelschil. Medium-bodied, elegant en complex met 13,5% alcohol is de wijn majestueus in de mond en heeft een minerale spanning, een wasachtig en textuurachtig mondgevoel en een geweldige fenolische bitterheid om deze topper onder de gastronomische wijnen vele jaren geweldig te houden Parker eindigt zijn beoordeling met: "The wine glides to an impeccable, long-lingering and spicy finish with persistent elements of citrus and soft notions of sautéed almonds. I might have to finish the glass"
WEETJE: In de tab ‘Bijlagen’ vindt u de officiële factsheet van deze fraaie wijn. Wij sturen u deze automatisch toe bij een bestelling van deze wijn. De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. U ziet uw korting direct wanneer u kiest voor ‘Afhalen’ op de afrekenpagina. We zitten in Dordrecht gelegen bijna naast de A16 met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor ons adres.
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | Zuid-Afrika |
Regio | Western Cape |
Appellatie | Swartland (Appellatie) |
Wijnhuis | Sadie Family |
Druif | Chenin Blanc, Garnacha, Grenache, Palomino, Roussane, Viognier |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2022 |
Drinken vanaf | 2025 |
Drinken tot | 2050 |
Alcohol % | 13.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 98 |
James Suckling rating | 96 |
Vinous rating | 97 |
Smaakprofiel | Aromatisch, Bloemig, Droog, Fruitig, Houtgerijpt, Krachtig, Rijk, Rond, Steenfruit, Vol, Wit fruit |
Drink momenten | Met vrienden, Summer party, Terras |
Parker
The Wine Advocate
RP 98
Reviewed by:
Monica Larner
Release Price:
$131
Drink Date:
2026 - 2045
I am a white wine fanatic, and this very special wine blew me away. The Sadie Family's 2022 Swartland Palladius is a blend of 11 grapes from 17 distinct vineyard sites with old vines. The grapes used are Chenin Blanc, Grenache Blanc, Clairette Blanche, Viognier, Verdelho, Roussanne, Marsanne, Semillon Gris, Sémillon, Palomino and Colombard. The various vineyards are located in Paardeberg, Piketberg and Saint Helena Bay. "This is the most complex wine and difficult to make," says Eben Sadie. "A white wine needs to achieve more than a red."
Made with blends and co-ferments, the Palladius presents challenges during harvest, as the fruit begins to come in at various stages and the tanks begin to fill. It sees 12 months in amphorae and concrete, plus 12 months in old foudre. It presents a spectacular collection of stone fruit aromas, lemon blossom, pastry cream filling, saffron and light spice. The Palladius is silky, textured and has enough structure for long cellar aging. This is indeed a star of the Southern Hemisphere.
Founded in 1999 by Eben Sadie, The Sadie Family estate in the Swartland is celebrated across the world for its commitment to terroir-driven wines made with minimal intervention. Eben Sadie is a pioneer in organic and biodynamic farming across different soils, including granite, slate, alluvial and weathered sandstone.
"The geological pull is what brought me here," says Eben Sadie, who works with 38 varieties (experimental and non) across 54 vineyard sites.
I visited The Sadie Family twice last year. On my first visit in January, a large off-the-grid winery was under the last phase of construction. On my second visit in October, I saw the finished results. The two flagship wines are the red blend Columella and the white blend Palladius. The portfolio includes world-class expressions (with some of the best Chenin Blanc made anywhere) in the Old Vine Series.
Eben Sadie does not care for trellised vines. "We need to scale away from the sun, not toward it," he says. The goblet system is the world's oldest training system, going back 7,000 or 8,000 years, he explains, and suddenly trellising was introduced a mere 140 years ago. Vertical shoot positioning (or VSP) attracts more solar radiation, he says.
The Sadie Family is a Robert Parker Wine Advocate Green Emblem recipient (since 2021) for its commitment to sustainability and its environmental stewardship.
The winemaking formula usually sees 35% whole-bunch fruit and 65% destemmed fruit. Aging is always in old foudre, with the youngest wood being eight years old. Fermentations are executed with extreme care. "We used to make wine like coffee, now we make it like tea," says Eben Sadie.
Published: Jun 05, 2025
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
SADIE FAMILY SWARTLAND PALLADIUS 2021
Tuesday, November 7, 2023
CountrySouth Africa
RegionCoastal Region
Vintage2021
CHECK PRICE
DOWNLOAD SHELFTALKER
Score
96
This is showing aromas of waxed lemons, thyme, grapefruit rind, mango stones, apricots, white flowers and sea shells. Seductively supple, fresh, with bright acidity and a seashell-like minerality. Sophisticated, seamless blend that makes you think. Holding back a little at the moment. Blend of 35% chenin blanc, with equal parts of marsanne, roussanne, clairette, colombard, viognier, verdelho, palomino, grenache blanc, grenache gris, semillon blanc and semillon gris. Try from 2024.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
97
Drinking Window
2026 - 2050
From: South Africa: Where Are We Now? (Sep 2024)
The 2022 Palladius is a blend of Chenin Blanc, Grenache Blanc, Marsanne, Roussanne, Sémillon Blanc & Gris, Palomino, Verdelho, Colombard, Clairette Blanche and Viognier from several sites. Eben Sadie says that this is the wine he has wanted to make. It has a delectable nose with wax resin, linseed oil and hints of orange blossom. The palate is well balanced with a killer line of acidity. Taut, fresh and saline, it possesses immense nervosité on the finish that lingers in the mouth. This is even better than the 2021.
- By Neal Martin on August 2024
Last year, Eben Sadie walked me through his winery, which was basically just four walls and half a roof. Twelve months and a lot of sleepless nights later, the finishing touches are being applied. Wow, it’s impressive. Every last detail has been considered in terms of functionality, aesthetics and sustainability. In the upstairs tasting room, you find a fully-equipped kitchen that most restaurants can only dream about, though Sadie has no plans to open one. It’s for his workers. Indeed, he stressed the importance of hiring local skilled labor. Downstairs, I walked through the vat room that has a high-ceilinged, cathedral-like design. All that’s missing is a stained-glass window. In Bordeaux, this would not look out of place, but in Swartland, it is a statement that is a testament to everything Sadie has achieved. It is concurrent with a turning of the page as his two sons, Markus and Xander, take increasing roles in the estate’s running. The 2023s, the last to be vinified in the old cellar, were on show. I asked Sadie his views on the growing season.
“We used to pick over two months, but we now pick over 4 to 5 weeks,” Sadie explained. “Everything got massively compressed, but the new cellar gives us a logistical advantage. The 2023 and 2024 vintages have been difficult because of that compression. We are struggling with an absence of proper spring. Our summers start late, and picking dates [for each of the vineyards around the Cape] are around the same time. So, there's three weeks less hang time that affects early ripening more than late-ripening grapes because the acid breaks down much quicker and can end up with 0.75% more alcohol unless you have no acid left. Potassium take-up in grapes is much greater, so since 2015, we have started de-stemming a lot more [since the stems hold potassium that reduces acidity]. Our major consideration is to be able to plant new varieties, and so we are interplanting around 15% of the area with varieties that have higher acid retention, such as Colombard, Petit Manseng and Grillo.”
There is no point in analyzing every wine, as my euphoric tasting notes express how impressive his 2023 is. But I must mention the second vintage of his Chenin Blanc, the 2023 Rotsbank, which sent tingles down my spine with its nascent energy and complexity. Also, his white blend Palladius, the 2022 vintage, is the wine that Eben said he had always wanted to make and certainly the best that I have tasted.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Eben Sadie is na jaren werk in Priorat en de oprichting van Terroir al Limit, teruggekeerd naar zijn roots. Om het in zijn eigen woorden te zeggen: "Een wijnmaker moet in zijn streek van herkomst wijnen maken. Daar waar hij terroir het beste zou moeten kennen." De wijnwereld kent een aantal helden, en Eben Sadie is daar één van.
Eben studeerde af als oenoloog te Elsenburg (Zuid-Afrika). Daar raakte hij geïntegreerd door de wijnstok: een plant die zoveel diversiteit biedt, 5000 variëteiten over de hele wereld. Sadie reisde gedurende 8 jaar de wereld rond en werkte zowel in bedrijven die jaarlijks 6 miljoen liter wijn maken als in bedrijven die maar 6 vaten produceren. Hij kwam terecht in Duitsland, Frankrijk, Spanje, Oostenrijk, Oregon en Californië, om uiteindelijk naar zijn vaderland Zuid-Afrika terug te keren. Daar wordt hij nu gerekend tot de nieuwe garde wijnmakers die de Nieuwe Wereld een betere reputatie willen bezorgen.
Hij vestigde zich in Swartland (1999), een nieuwe wijnregio voor Zuid-Afrika. Tegelijk brak hij resoluut met de gewoonte in de Nieuwe Wereld om wijnen van één enkele druivensoort te maken: hij koos voor blends van complementaire druivensoorten. De reden daarvoor baseerde hij op een nuchtere analyse: "Overal in de wereld worden wijnen van verschillende druivensoorten gemaakt in een mediterraan, zuidelijk klimaat, terwijl de wijnen van één enkele druivensoort vooral voorkomen in een continentaal, meer noordelijk klimaat.
De meeste landen genieten daar van een mediterraan klimaat, maar toch begon men er wijnen van één druivensoort te maken: van Cabernet Sauvignon, van Merlot, van Chardonnay enzovoort. Dat had in het begin succes, omdat het nieuw was en omdat de druivensoort sterk op de voorgrond werd geplaatst. Maar echt grote wijnen maak je daar niet mee. Het gevolg is dat de Nieuwe Wereld goed scoort in de lagere prijsklassen, maar niet gezien wordt als een leverancier van grote wijnen. Dat wil ik veranderen."
Sadie zette zijn visie meteen om in de praktijk. Hij plantte de druivensoorten aan die in het zuidelijke Rhônegebied de beste resultaten geven : Syrah, Grenache en Mourvèdre. 43 ha verdeeld over 48 verschillende percelen, biodynamisch bewerkt en verwerkt. Daarnaast wist hij nog tal van oude wijngaarden te ontdekken, ze te restaureren en een nieuw leven te geven (Ouwingerd-reeks). En net zoals in de tijd van Terroir al Limit, gaf hij de wijnen eigenheid en voorzag hij ze van zijn eigen handtekening, die van verfijning.
De Swartlandregio strekt zich uit ten noorden van Kaapstad, tussen Durbanville en Piketberg, naar het binnenland toe vanaf de Atlantische Oceaan, met Malmesbury in het midden ervan. De regio heeft een heel stabiel klimaat, waardoor elk jaar een heel consequente kwaliteit kan bereikt worden. Alle druiven zijn afkomstig van wijngaarden die niet geïrrigeerd worden, gelegen in de regio Swartland.Eben Sadie is een wijnfilosoof in vele opzichten. Hierdoor gebruikt hij vele oude technieken in combinatie met experimenten.
Zo fermenteert hij gedeeltes van zijn wijn in grote betonnen ‘eieren’, Stöckinger-foeders, amforen en gebruikt hij houten vaten die niet getoast zijn. Ook is hij een experiment begonnen met het fermenteren in kruiken die gemaakt zijn van de grond rondom het wijnhuis en die tijdens de fermentatie begraven worden. Deze techniek is al zeer oud en stamt uit het Balkangebied.