2021 Sadie Family Columella

Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Zuid-Afrika |
Regio | |
Appellatie | Swartland (Appellatie) |
Wijnhuis | |
Jaar | 2021 |
Druif | , , , , , , , |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (13.5%) |
Drink venster | 2025 - 2052 |
- Koop 3 voor 129,95 107,40 en bespaar 7%
Op voorraad
43 items beschikbaar
Omschrijving
Columella is het topmodel onder de rode wijnen van de Sadie Family. Het is een blend van Cariñena, Cinsault, Garnacha, Mourvèdre, Syrah, Tinta Barocca en is een beetje zoals Telmo Rodrigues zijn wijnen maken - Field blends i.p.v eenmansworsten. Eben Sadie en The Sadie Family in Zuid-Afrikaspelen net zo als Telmo een pioniersrol. De Columella heeft een zeer beperkte productie en is natuurlijk handgeplukt met fermentatie met autochtone gisten in open cementen bakken van 3300 liter gedurende 3 weken. Maceratie van nog eens 3 weken erna. Geen verder toevoegsels. De malolactische gisting in de eiken vaten waarvan maar rond de 5% nieuw hout (frans eiken) is en de rest zijn gebruikte vaten. Na 12 maanden lagering wordt de wijn op grote houten foeders gelagerd voor nog eens 1 jaar met een rijping op de gistcellen. Na 2 jaar wordt de wijn dan gebotteld zonder te worden gefilterd of geklaard.
In het glas heeft deze unieke Columella een diepe robijn rode kleur met in de kern een bleke robijnrode rand. De Columella explodeert uit het glas met donkerrode fruitaroma's van zwarte framboos, pruim en donkere kersen met een verleidelijke laag van rode bloemen en bakkruiden. De wijn is super elegant met niets te veel of te weining. Het barst van het fruit en met een perfect alcoholgehalte van (slechts) 13,5% heeft de wijn een onberispelijke balans, sappige zuurgraad en liftende tannines. De wijn maakt een salto in de mond en onthult nieuwe lagen met zwarte olijven zwarte kersen voordat hij wordt afgesloten met een lange afdronk. Dit is een wijn waar je, als je eenmaal een slokje hebt genomen, je verder zal worden verleidt en waar je niet van kan afblijven. Deze wijn blijft decennia prachtig en krijgt ieder jaar hoge beoordeling.
WEETJE: In de tab ‘Bijlagen’ vindt u de officiële factsheet van deze fraaie wijn. Wij sturen u deze automatisch toe bij een bestelling van deze wijn. De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. U ziet uw korting direct wanneer u kiest voor ‘Afhalen’ op de afrekenpagina. We zitten in Dordrecht gelegen bijna naast de A16 met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor ons adres.
Specificaties
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Zuid-Afrika |
Regio | Western Cape |
Appellatie | Swartland (Appellatie) |
Iconen | Icoon Zuid Afrika |
Wijnhuis | Sadie Family |
Druif | Carignan, Cinsault, Garnacha, Grenache, Monastrell, Mourvedre, Syrah-Shiraz, Tinta Barroca |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2021 |
Drinken vanaf | 2025 |
Drinken tot | 2052 |
Alcohol % | 13.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Aanbieding | Staffelkorting |
Parker rating | 98 |
James Suckling rating | 97 |
Vinous rating | 96 |
Smaakprofiel | Aards, Donker fruit, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Kruidig, Tannines, Vol |
Drink momenten | Barbecue, Lekker luxe, Met vrienden, Open haard |
Professionele Recensies
Parker
The Wine Advocate
RP 98
Reviewed by:
Anthony Mueller
Release Price:
$90
Drink Date:
2024 - 2046
Composed of a blend of Syrah, Mourvèdre, Grenache, Carignan, Cinsault and Tinta Barocca, the 2021 Columella is instantly impressive, with firm layers of red fruit over a spicy core of oak that sways with notions of turned earth and a kiss of wild herbs. Medium to full-bodied and with about 14% alcohol, the palate is fresh and nimble while delivering more oak on the palate than the nose leads on. The palate has flavors of wild sage and black peppercorn with notes of baked clay and plum skin. Undoubtedly, it will age for decades, but don't be too hasty to open this right away. Just over 14,000 bottles were produced from 50% whole-cluster grapes.
Published: Dec 29, 2023
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
SADIE FAMILY SWARTLAND COLUMELLA 2021
Tuesday, November 7, 2023
CountrySouth Africa
RegionCoastal Region
Vintage2021
CHECK PRICE
DOWNLOAD SHELFTALKER
Score
97
This is fragrant and polished with aromas of peach pits, sandalwood, cherry stones, hazelnuts and orange zest. Fabulously intense, building on the palate to a crescendo, slowly, with supple and very fine tannins giving an elegant structure to the fruit and spice. Elegant and immensely long. Syrah, mourvedre, carignan, cinsault, grenache and tinta barroca. Better from 2025.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
96
Drinking Window
2026 - 2052
From: The A to Z of South Africa (Nov 2023)
The 2021 Columella is a blend of Rhône varieties, 30% Syrah, the lowest ever, with more Mourvèdre, plus Tinta Barocca, 50% whole clusters, spending 12 months in cask (10% new) and 12 months in old foudres, bottled with slightly higher CO2 due to less racking. It has a mixture of red and blueberry fruit, touches of aniseed coming through with time. There’s very fine delineation. The medium-bodied palate has a gorgeous opening with blood orange, black pepper and ginger. It's sleek and less powerful than older vintages, yet it has far more elegance and precision. This is a long-term Columella.
- By Neal Martin on August 2023
No trip to the Cape would be complete without visiting Eben Sadie in Swartland. Before we tasted his 2022s, Sadie gave me a tour of his impressive new winery under construction. One thing that he or his sons, who are taking an increasing active role in the running, will be short of in the future is space. “The 2022 was a difficult vintage on paper,” Sadie explains. “All the rain fell to the south of Swartland, and so we had a hangover of drought. We didn’t have a good winter. Just after flowering, after fruit set, we reduced our crop by half, taking it down one bunch per shoot, and we thinned the shoots right down to maintain a conservative canopy management. It’s one of the benefits of having a fixed team of 26 people. Also, we have had the lowest alcohol levels ever, bringing in the fruit below 13.5% potential alcohol. I’m fascinated by the 2022s because they are way better than I thought they would be. It’s a radical and expensive vintage for us because we bottled very little. It’s been a revelation. It will be interesting to see if we can have the same levels of alcohol in a wetter year. We’ll do some trials to see if it is possible.” This is a brilliant range of 2022s under his Old Vine Series umbrella that includes one new cuvée, a pure Chenin Blanc from Swartland named Rotsbank that Sadie told me he had waited 14 years to make. The 2022 Skurfberg might well constitute the vinous highlight of my trip, consistently ranking amongst his best wines. Maybe just the Kokerboom left me wanting more. The 2021 Columella, his blend of Rhône varieties now around two decades old is wonderful, less powerful than older vintages yet imbued with greater finesse and articulating its site with greater clarity.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Wijnhuis
Eben Sadie is na jaren werk in Priorat en de oprichting van Terroir al Limit, teruggekeerd naar zijn roots. Om het in zijn eigen woorden te zeggen: "Een wijnmaker moet in zijn streek van herkomst wijnen maken. Daar waar hij terroir het beste zou moeten kennen." De wijnwereld kent een aantal helden, en Eben Sadie is daar één van.
Eben studeerde af als oenoloog te Elsenburg (Zuid-Afrika). Daar raakte hij geïntegreerd door de wijnstok: een plant die zoveel diversiteit biedt, 5000 variëteiten over de hele wereld. Sadie reisde gedurende 8 jaar de wereld rond en werkte zowel in bedrijven die jaarlijks 6 miljoen liter wijn maken als in bedrijven die maar 6 vaten produceren. Hij kwam terecht in Duitsland, Frankrijk, Spanje, Oostenrijk, Oregon en Californië, om uiteindelijk naar zijn vaderland Zuid-Afrika terug te keren. Daar wordt hij nu gerekend tot de nieuwe garde wijnmakers die de Nieuwe Wereld een betere reputatie willen bezorgen.
Hij vestigde zich in Swartland (1999), een nieuwe wijnregio voor Zuid-Afrika. Tegelijk brak hij resoluut met de gewoonte in de Nieuwe Wereld om wijnen van één enkele druivensoort te maken: hij koos voor blends van complementaire druivensoorten. De reden daarvoor baseerde hij op een nuchtere analyse: "Overal in de wereld worden wijnen van verschillende druivensoorten gemaakt in een mediterraan, zuidelijk klimaat, terwijl de wijnen van één enkele druivensoort vooral voorkomen in een continentaal, meer noordelijk klimaat.
De meeste landen genieten daar van een mediterraan klimaat, maar toch begon men er wijnen van één druivensoort te maken: van Cabernet Sauvignon, van Merlot, van Chardonnay enzovoort. Dat had in het begin succes, omdat het nieuw was en omdat de druivensoort sterk op de voorgrond werd geplaatst. Maar echt grote wijnen maak je daar niet mee. Het gevolg is dat de Nieuwe Wereld goed scoort in de lagere prijsklassen, maar niet gezien wordt als een leverancier van grote wijnen. Dat wil ik veranderen."
Sadie zette zijn visie meteen om in de praktijk. Hij plantte de druivensoorten aan die in het zuidelijke Rhônegebied de beste resultaten geven : Syrah, Grenache en Mourvèdre. 43 ha verdeeld over 48 verschillende percelen, biodynamisch bewerkt en verwerkt. Daarnaast wist hij nog tal van oude wijngaarden te ontdekken, ze te restaureren en een nieuw leven te geven (Ouwingerd-reeks). En net zoals in de tijd van Terroir al Limit, gaf hij de wijnen eigenheid en voorzag hij ze van zijn eigen handtekening, die van verfijning.
De Swartlandregio strekt zich uit ten noorden van Kaapstad, tussen Durbanville en Piketberg, naar het binnenland toe vanaf de Atlantische Oceaan, met Malmesbury in het midden ervan. De regio heeft een heel stabiel klimaat, waardoor elk jaar een heel consequente kwaliteit kan bereikt worden. Alle druiven zijn afkomstig van wijngaarden die niet geïrrigeerd worden, gelegen in de regio Swartland.Eben Sadie is een wijnfilosoof in vele opzichten. Hierdoor gebruikt hij vele oude technieken in combinatie met experimenten.
Zo fermenteert hij gedeeltes van zijn wijn in grote betonnen ‘eieren’, Stöckinger-foeders, amforen en gebruikt hij houten vaten die niet getoast zijn. Ook is hij een experiment begonnen met het fermenteren in kruiken die gemaakt zijn van de grond rondom het wijnhuis en die tijdens de fermentatie begraven worden. Deze techniek is al zeer oud en stamt uit het Balkangebied.
Columella is het topmodel onder de rode wijnen van de Sadie Family. Het is een blend van Cariñena, Cinsault, Garnacha, Mourvèdre, Syrah, Tinta Barocca en is een beetje zoals Telmo Rodrigues zijn wijnen maken - Field blends i.p.v eenmansworsten. Eben Sadie en The Sadie Family in Zuid-Afrikaspelen net zo als Telmo een pioniersrol. De Columella heeft een zeer beperkte productie en is natuurlijk handgeplukt met fermentatie met autochtone gisten in open cementen bakken van 3300 liter gedurende 3 weken. Maceratie van nog eens 3 weken erna. Geen verder toevoegsels. De malolactische gisting in de eiken vaten waarvan maar rond de 5% nieuw hout (frans eiken) is en de rest zijn gebruikte vaten. Na 12 maanden lagering wordt de wijn op grote houten foeders gelagerd voor nog eens 1 jaar met een rijping op de gistcellen. Na 2 jaar wordt de wijn dan gebotteld zonder te worden gefilterd of geklaard.
In het glas heeft deze unieke Columella een diepe robijn rode kleur met in de kern een bleke robijnrode rand. De Columella explodeert uit het glas met donkerrode fruitaroma's van zwarte framboos, pruim en donkere kersen met een verleidelijke laag van rode bloemen en bakkruiden. De wijn is super elegant met niets te veel of te weining. Het barst van het fruit en met een perfect alcoholgehalte van (slechts) 13,5% heeft de wijn een onberispelijke balans, sappige zuurgraad en liftende tannines. De wijn maakt een salto in de mond en onthult nieuwe lagen met zwarte olijven zwarte kersen voordat hij wordt afgesloten met een lange afdronk. Dit is een wijn waar je, als je eenmaal een slokje hebt genomen, je verder zal worden verleidt en waar je niet van kan afblijven. Deze wijn blijft decennia prachtig en krijgt ieder jaar hoge beoordeling.
WEETJE: In de tab ‘Bijlagen’ vindt u de officiële factsheet van deze fraaie wijn. Wij sturen u deze automatisch toe bij een bestelling van deze wijn. De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. U ziet uw korting direct wanneer u kiest voor ‘Afhalen’ op de afrekenpagina. We zitten in Dordrecht gelegen bijna naast de A16 met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor ons adres.
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Zuid-Afrika |
Regio | Western Cape |
Appellatie | Swartland (Appellatie) |
Iconen | Icoon Zuid Afrika |
Wijnhuis | Sadie Family |
Druif | Carignan, Cinsault, Garnacha, Grenache, Monastrell, Mourvedre, Syrah-Shiraz, Tinta Barroca |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2021 |
Drinken vanaf | 2025 |
Drinken tot | 2052 |
Alcohol % | 13.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Aanbieding | Staffelkorting |
Parker rating | 98 |
James Suckling rating | 97 |
Vinous rating | 96 |
Smaakprofiel | Aards, Donker fruit, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Kruidig, Tannines, Vol |
Drink momenten | Barbecue, Lekker luxe, Met vrienden, Open haard |
Parker
The Wine Advocate
RP 98
Reviewed by:
Anthony Mueller
Release Price:
$90
Drink Date:
2024 - 2046
Composed of a blend of Syrah, Mourvèdre, Grenache, Carignan, Cinsault and Tinta Barocca, the 2021 Columella is instantly impressive, with firm layers of red fruit over a spicy core of oak that sways with notions of turned earth and a kiss of wild herbs. Medium to full-bodied and with about 14% alcohol, the palate is fresh and nimble while delivering more oak on the palate than the nose leads on. The palate has flavors of wild sage and black peppercorn with notes of baked clay and plum skin. Undoubtedly, it will age for decades, but don't be too hasty to open this right away. Just over 14,000 bottles were produced from 50% whole-cluster grapes.
Published: Dec 29, 2023
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
SADIE FAMILY SWARTLAND COLUMELLA 2021
Tuesday, November 7, 2023
CountrySouth Africa
RegionCoastal Region
Vintage2021
CHECK PRICE
DOWNLOAD SHELFTALKER
Score
97
This is fragrant and polished with aromas of peach pits, sandalwood, cherry stones, hazelnuts and orange zest. Fabulously intense, building on the palate to a crescendo, slowly, with supple and very fine tannins giving an elegant structure to the fruit and spice. Elegant and immensely long. Syrah, mourvedre, carignan, cinsault, grenache and tinta barroca. Better from 2025.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
96
Drinking Window
2026 - 2052
From: The A to Z of South Africa (Nov 2023)
The 2021 Columella is a blend of Rhône varieties, 30% Syrah, the lowest ever, with more Mourvèdre, plus Tinta Barocca, 50% whole clusters, spending 12 months in cask (10% new) and 12 months in old foudres, bottled with slightly higher CO2 due to less racking. It has a mixture of red and blueberry fruit, touches of aniseed coming through with time. There’s very fine delineation. The medium-bodied palate has a gorgeous opening with blood orange, black pepper and ginger. It's sleek and less powerful than older vintages, yet it has far more elegance and precision. This is a long-term Columella.
- By Neal Martin on August 2023
No trip to the Cape would be complete without visiting Eben Sadie in Swartland. Before we tasted his 2022s, Sadie gave me a tour of his impressive new winery under construction. One thing that he or his sons, who are taking an increasing active role in the running, will be short of in the future is space. “The 2022 was a difficult vintage on paper,” Sadie explains. “All the rain fell to the south of Swartland, and so we had a hangover of drought. We didn’t have a good winter. Just after flowering, after fruit set, we reduced our crop by half, taking it down one bunch per shoot, and we thinned the shoots right down to maintain a conservative canopy management. It’s one of the benefits of having a fixed team of 26 people. Also, we have had the lowest alcohol levels ever, bringing in the fruit below 13.5% potential alcohol. I’m fascinated by the 2022s because they are way better than I thought they would be. It’s a radical and expensive vintage for us because we bottled very little. It’s been a revelation. It will be interesting to see if we can have the same levels of alcohol in a wetter year. We’ll do some trials to see if it is possible.” This is a brilliant range of 2022s under his Old Vine Series umbrella that includes one new cuvée, a pure Chenin Blanc from Swartland named Rotsbank that Sadie told me he had waited 14 years to make. The 2022 Skurfberg might well constitute the vinous highlight of my trip, consistently ranking amongst his best wines. Maybe just the Kokerboom left me wanting more. The 2021 Columella, his blend of Rhône varieties now around two decades old is wonderful, less powerful than older vintages yet imbued with greater finesse and articulating its site with greater clarity.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Eben Sadie is na jaren werk in Priorat en de oprichting van Terroir al Limit, teruggekeerd naar zijn roots. Om het in zijn eigen woorden te zeggen: "Een wijnmaker moet in zijn streek van herkomst wijnen maken. Daar waar hij terroir het beste zou moeten kennen." De wijnwereld kent een aantal helden, en Eben Sadie is daar één van.
Eben studeerde af als oenoloog te Elsenburg (Zuid-Afrika). Daar raakte hij geïntegreerd door de wijnstok: een plant die zoveel diversiteit biedt, 5000 variëteiten over de hele wereld. Sadie reisde gedurende 8 jaar de wereld rond en werkte zowel in bedrijven die jaarlijks 6 miljoen liter wijn maken als in bedrijven die maar 6 vaten produceren. Hij kwam terecht in Duitsland, Frankrijk, Spanje, Oostenrijk, Oregon en Californië, om uiteindelijk naar zijn vaderland Zuid-Afrika terug te keren. Daar wordt hij nu gerekend tot de nieuwe garde wijnmakers die de Nieuwe Wereld een betere reputatie willen bezorgen.
Hij vestigde zich in Swartland (1999), een nieuwe wijnregio voor Zuid-Afrika. Tegelijk brak hij resoluut met de gewoonte in de Nieuwe Wereld om wijnen van één enkele druivensoort te maken: hij koos voor blends van complementaire druivensoorten. De reden daarvoor baseerde hij op een nuchtere analyse: "Overal in de wereld worden wijnen van verschillende druivensoorten gemaakt in een mediterraan, zuidelijk klimaat, terwijl de wijnen van één enkele druivensoort vooral voorkomen in een continentaal, meer noordelijk klimaat.
De meeste landen genieten daar van een mediterraan klimaat, maar toch begon men er wijnen van één druivensoort te maken: van Cabernet Sauvignon, van Merlot, van Chardonnay enzovoort. Dat had in het begin succes, omdat het nieuw was en omdat de druivensoort sterk op de voorgrond werd geplaatst. Maar echt grote wijnen maak je daar niet mee. Het gevolg is dat de Nieuwe Wereld goed scoort in de lagere prijsklassen, maar niet gezien wordt als een leverancier van grote wijnen. Dat wil ik veranderen."
Sadie zette zijn visie meteen om in de praktijk. Hij plantte de druivensoorten aan die in het zuidelijke Rhônegebied de beste resultaten geven : Syrah, Grenache en Mourvèdre. 43 ha verdeeld over 48 verschillende percelen, biodynamisch bewerkt en verwerkt. Daarnaast wist hij nog tal van oude wijngaarden te ontdekken, ze te restaureren en een nieuw leven te geven (Ouwingerd-reeks). En net zoals in de tijd van Terroir al Limit, gaf hij de wijnen eigenheid en voorzag hij ze van zijn eigen handtekening, die van verfijning.
De Swartlandregio strekt zich uit ten noorden van Kaapstad, tussen Durbanville en Piketberg, naar het binnenland toe vanaf de Atlantische Oceaan, met Malmesbury in het midden ervan. De regio heeft een heel stabiel klimaat, waardoor elk jaar een heel consequente kwaliteit kan bereikt worden. Alle druiven zijn afkomstig van wijngaarden die niet geïrrigeerd worden, gelegen in de regio Swartland.Eben Sadie is een wijnfilosoof in vele opzichten. Hierdoor gebruikt hij vele oude technieken in combinatie met experimenten.
Zo fermenteert hij gedeeltes van zijn wijn in grote betonnen ‘eieren’, Stöckinger-foeders, amforen en gebruikt hij houten vaten die niet getoast zijn. Ook is hij een experiment begonnen met het fermenteren in kruiken die gemaakt zijn van de grond rondom het wijnhuis en die tijdens de fermentatie begraven worden. Deze techniek is al zeer oud en stamt uit het Balkangebied.