2024 Sadie Family Mev. Kirsten

De fles/label kan afwijken van de afbeelding

Op voorraad

6 items beschikbaar

🚚 Bestel vandaag en je bestelling wordt maandag verzonden

Omschrijving

chevron-down

Eben Sadie vinifiëreert deze wijngaard sinds 2006 en ze hebben de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in het verbeteren ervan, zowel op het gebied van bodemgezondheid als herbeplanting. Een interessant feit is dat de jongere Chenin blanc wijnstokken in deze wijngaard ongeveer twee weken eerder rijpen dan de oude Chenin Blanc wijnstokken. Daarom oogsten ze deze eerst en vinifiëren ze nog steeds apart. Ze persen hele trossen in oude 500 liter vaten voor de jonge wijnstokken en in een oude foudre voor de oude wijnstokken. Na verloop van tijd zal de jongere gedeelte ook worden opgenomen in de uiteindelijke blend. Het bezinken duurt ongeveer 12 uur tijdens de twee persingen, en het troebele sap wordt de volgende ochtend overgeheveld. We laten de Mev. Kirsten-wijngaard iets langer bezinken, omdat de fermentatie vrij gereduceerd kan zijn als er te veel onzuiverheden in het fermentatiestadium terechtkomen. De wijn blijft gedurende de eerste 12 maanden op de fzijn droessem (sur lie) in vaten en foudre en ze bottelen direct vanaf de droesem.

De Mev. Kirsten toont aroma's van tropisch fruit die meer overgaan naar verse abrikoos en rijpe perziken en peren, dus over het algemeen aroma's van steenfruit. Stevige tannines en een stevige zuurgraad ondersteunen deze iets rijpere en grotere fruitaroma's. De structuur van de wijn en het volume van het fruit zijn ongelooflijk geconcentreerd zonder zoet te zijn. Zoals altijd heeft de wijn een aanzienlijk volume en viscositeit. Decanteren helpt, maar kan nooit het daadwerkelijke effect van tijd vervangen.

WEETJE: In de tab ‘Bijlagen’ vindt u de officiële factsheet van deze fraaie wijn. Wij sturen u deze automatisch toe bij een bestelling van deze wijn. De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. U ziet uw korting direct wanneer u kiest voor ‘Afhalen’ op de afrekenpagina. We zitten in Dordrecht gelegen bijna naast de A16 met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor ons adres.

Specificaties

chevron-down
Beschikbaar per 18 sep. 2025
Verpakking opmerking Doos
Wijnsoort Wit
Land Zuid-Afrika
Regio Western Cape
Appellatie Swartland
Iconen Icoon Zuid Amerika
Wijnhuis Sadie Family
Druif Chenin Blanc
Biologisch gecertificeerd Nee
Natural wijn Nee
Vegan Nee
Jaar 2024
Drinken vanaf 2026
Drinken tot 2045
Alcohol % 13.5
Alcoholvrij/arm Nee
Inhoud 0.75 ltr
Houtrijping Ja
Bubbels Nee
Dessert wijn Nee
Afsluiting Kurk
Parker rating 97
Vinous rating 95
Smaakprofiel Aromatisch, Bloemig, Droog, Fruitig, Houtgerijpt, Krachtig, Rijk, Rond, Steenfruit, Vol, Wit fruit
Drink momenten Met vrienden, Summer party, Terras

Professionele Recensies

chevron-down

Parker

97

Vinous

95

Wijnhuis

chevron-down

Eben Sadie is na jaren werk in Priorat en de oprichting van Terroir al Limit, teruggekeerd naar zijn roots. Om het in zijn eigen woorden te zeggen: "Een wijnmaker moet in zijn streek van herkomst wijnen maken. Daar waar hij terroir het beste zou moeten kennen." De wijnwereld kent een aantal helden, en Eben Sadie is daar één van.

Eben studeerde af als oenoloog te Elsenburg (Zuid-Afrika). Daar raakte hij geïntegreerd door de wijnstok: een plant die zoveel diversiteit biedt, 5000 variëteiten over de hele wereld. Sadie reisde gedurende 8 jaar de wereld rond en werkte zowel in bedrijven die jaarlijks 6 miljoen liter wijn maken als in bedrijven die maar 6 vaten produceren. Hij kwam terecht in Duitsland, Frankrijk, Spanje, Oostenrijk, Oregon en Californië, om uiteindelijk naar zijn vaderland Zuid-Afrika terug te keren. Daar wordt hij nu gerekend tot de nieuwe garde wijnmakers die de Nieuwe Wereld een betere reputatie willen bezorgen.

Hij vestigde zich in Swartland (1999), een nieuwe wijnregio voor Zuid-Afrika. Tegelijk brak hij resoluut met de gewoonte in de Nieuwe Wereld om wijnen van één enkele druivensoort te maken: hij koos voor blends van complementaire druivensoorten. De reden daarvoor baseerde hij op een nuchtere analyse: "Overal in de wereld worden wijnen van verschillende druivensoorten gemaakt in een mediterraan, zuidelijk klimaat, terwijl de wijnen van één enkele druivensoort vooral voorkomen in een continentaal, meer noordelijk klimaat.

De meeste landen genieten daar van een mediterraan klimaat, maar toch begon men er wijnen van één druivensoort te maken: van Cabernet Sauvignon, van Merlot, van Chardonnay enzovoort. Dat had in het begin succes, omdat het nieuw was en omdat de druivensoort sterk op de voorgrond werd geplaatst. Maar echt grote wijnen maak je daar niet mee. Het gevolg is dat de Nieuwe Wereld goed scoort in de lagere prijsklassen, maar niet gezien wordt als een leverancier van grote wijnen. Dat wil ik veranderen."

Sadie zette zijn visie meteen om in de praktijk. Hij plantte de druivensoorten aan die in het zuidelijke Rhônegebied de beste resultaten geven : Syrah, Grenache en Mourvèdre. 43 ha verdeeld over 48 verschillende percelen, biodynamisch bewerkt en verwerkt. Daarnaast wist hij nog tal van oude wijngaarden te ontdekken, ze te restaureren en een nieuw leven te geven (Ouwingerd-reeks). En net zoals in de tijd van Terroir al Limit, gaf hij de wijnen eigenheid en voorzag hij ze van zijn eigen handtekening, die van verfijning.

De Swartlandregio strekt zich uit ten noorden van Kaapstad, tussen Durbanville en Piketberg, naar het binnenland toe vanaf de Atlantische Oceaan, met Malmesbury in het midden ervan. De regio heeft een heel stabiel klimaat, waardoor elk jaar een heel consequente kwaliteit kan bereikt worden. Alle druiven zijn afkomstig van wijngaarden die niet geïrrigeerd worden, gelegen in de regio Swartland.Eben Sadie is een wijnfilosoof in vele opzichten. Hierdoor gebruikt hij vele oude technieken in combinatie met experimenten.

Zo fermenteert hij gedeeltes van zijn wijn in grote betonnen ‘eieren’, Stöckinger-foeders, amforen en gebruikt hij houten vaten die niet getoast zijn. Ook is hij een experiment begonnen met het fermenteren in kruiken die gemaakt zijn van de grond rondom het wijnhuis en die tijdens de fermentatie begraven worden. Deze techniek is al zeer oud en stamt uit het Balkangebied.

Bijlagen

chevron-down