2024 Sadie Family Mev. Kirsten

De specificaties zoals vermeld bij de wijn (o.a. wijnjaar) en in de titel zijn leidend en er kunnen geen rechten worden ontleend aan de afbeelding die wordt getoond. Lees meer in onze Frequenty asked questions
Wijnsoort | |
---|---|
Land | |
Regio | |
Appellatie | Swartland |
Wijnhuis | |
Jaar | 2024 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (13.5%) |
Drink venster | 2026 - 2045 |
Beschikbaar per | 18 sep. 2025 |
Op voorraad
6 items beschikbaar
Omschrijving
Eben Sadie vinifiëreert deze wijngaard sinds 2006 en ze hebben de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in het verbeteren ervan, zowel op het gebied van bodemgezondheid als herbeplanting. Een interessant feit is dat de jongere Chenin blanc wijnstokken in deze wijngaard ongeveer twee weken eerder rijpen dan de oude Chenin Blanc wijnstokken. Daarom oogsten ze deze eerst en vinifiëren ze nog steeds apart. Ze persen hele trossen in oude 500 liter vaten voor de jonge wijnstokken en in een oude foudre voor de oude wijnstokken. Na verloop van tijd zal de jongere gedeelte ook worden opgenomen in de uiteindelijke blend. Het bezinken duurt ongeveer 12 uur tijdens de twee persingen, en het troebele sap wordt de volgende ochtend overgeheveld. We laten de Mev. Kirsten-wijngaard iets langer bezinken, omdat de fermentatie vrij gereduceerd kan zijn als er te veel onzuiverheden in het fermentatiestadium terechtkomen. De wijn blijft gedurende de eerste 12 maanden op de fzijn droessem (sur lie) in vaten en foudre en ze bottelen direct vanaf de droesem.
De Mev. Kirsten toont aroma's van tropisch fruit die meer overgaan naar verse abrikoos en rijpe perziken en peren, dus over het algemeen aroma's van steenfruit. Stevige tannines en een stevige zuurgraad ondersteunen deze iets rijpere en grotere fruitaroma's. De structuur van de wijn en het volume van het fruit zijn ongelooflijk geconcentreerd zonder zoet te zijn. Zoals altijd heeft de wijn een aanzienlijk volume en viscositeit. Decanteren helpt, maar kan nooit het daadwerkelijke effect van tijd vervangen.
WEETJE: In de tab ‘Bijlagen’ vindt u de officiële factsheet van deze fraaie wijn. Wij sturen u deze automatisch toe bij een bestelling van deze wijn. De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. U ziet uw korting direct wanneer u kiest voor ‘Afhalen’ op de afrekenpagina. We zitten in Dordrecht gelegen bijna naast de A16 met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor ons adres.
Specificaties
Beschikbaar per | 18 sep. 2025 |
---|---|
Verpakking opmerking | Doos |
Wijnsoort | Wit |
Land | Zuid-Afrika |
Regio | Western Cape |
Appellatie | Swartland |
Iconen | Icoon Zuid Amerika |
Wijnhuis | Sadie Family |
Druif | Chenin Blanc |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2024 |
Drinken vanaf | 2026 |
Drinken tot | 2045 |
Alcohol % | 13.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 97 |
Vinous rating | 95 |
Smaakprofiel | Aromatisch, Bloemig, Droog, Fruitig, Houtgerijpt, Krachtig, Rijk, Rond, Steenfruit, Vol, Wit fruit |
Drink momenten | Met vrienden, Summer party, Terras |
Professionele Recensies
Parker
The Wine Advocate
RP 97
Reviewed by:
Anthony Mueller
Release Price:
$90
Drink Date:
2023 - 2038
Full, fresh and lively in the glass, the 2022 Old Vine Series Mev Kirsten bursts with incredible freshness wrapped in finesse and seductive notes of dusty citrus blossoms. Medium-bodied, the mouthfeel offers considerable weight, a delightful nutty essence and a kiss of phenolic bitterness that gradually glides to a soft, leesy expression. The Mev Kirsten has a certain gravitas that weighs on the palate and hangs through the long, lingering, food-friendly finish. It’s mind-bogglingly delicious and has my head spinning for more. Only 4,500 bottles were produced from whole-bunch-pressed, old-vine Chenin Blanc that rested in old foudre.
Published: Dec 29, 2023
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
95
Drinking Window
2025 - 2048
From: The A to Z of South Africa (Nov 2023)
The 2022 Mev. Kirsten is pure Swartland Chenin Blanc, whole bunch pressed into old foudres. It has a lovely touch of citrus lemon, orange blossom and just a hint of blackcurrant leaf, very mineral-driven with a bit of walnut coming through with aeration. The palate is ripe and the most tropical and exotic of Sadie's wines, with guava and passion fruit notes, lightly spiced with a very persistent finish. Utterly seductive.
- By Neal Martin on August 2023
No trip to the Cape would be complete without visiting Eben Sadie in Swartland. Before we tasted his 2022s, Sadie gave me a tour of his impressive new winery under construction. One thing that he or his sons, who are taking an increasing active role in the running, will be short of in the future is space. “The 2022 was a difficult vintage on paper,” Sadie explains. “All the rain fell to the south of Swartland, and so we had a hangover of drought. We didn’t have a good winter. Just after flowering, after fruit set, we reduced our crop by half, taking it down one bunch per shoot, and we thinned the shoots right down to maintain a conservative canopy management. It’s one of the benefits of having a fixed team of 26 people. Also, we have had the lowest alcohol levels ever, bringing in the fruit below 13.5% potential alcohol. I’m fascinated by the 2022s because they are way better than I thought they would be. It’s a radical and expensive vintage for us because we bottled very little. It’s been a revelation. It will be interesting to see if we can have the same levels of alcohol in a wetter year. We’ll do some trials to see if it is possible.” This is a brilliant range of 2022s under his Old Vine Series umbrella that includes one new cuvée, a pure Chenin Blanc from Swartland named Rotsbank that Sadie told me he had waited 14 years to make. The 2022 Skurfberg might well constitute the vinous highlight of my trip, consistently ranking amongst his best wines. Maybe just the Kokerboom left me wanting more. The 2021 Columella, his blend of Rhône varieties now around two decades old is wonderful, less powerful than older vintages yet imbued with greater finesse and articulating its site with greater clarity.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Wijnhuis
Eben Sadie is na jaren werk in Priorat en de oprichting van Terroir al Limit, teruggekeerd naar zijn roots. Om het in zijn eigen woorden te zeggen: "Een wijnmaker moet in zijn streek van herkomst wijnen maken. Daar waar hij terroir het beste zou moeten kennen." De wijnwereld kent een aantal helden, en Eben Sadie is daar één van.
Eben studeerde af als oenoloog te Elsenburg (Zuid-Afrika). Daar raakte hij geïntegreerd door de wijnstok: een plant die zoveel diversiteit biedt, 5000 variëteiten over de hele wereld. Sadie reisde gedurende 8 jaar de wereld rond en werkte zowel in bedrijven die jaarlijks 6 miljoen liter wijn maken als in bedrijven die maar 6 vaten produceren. Hij kwam terecht in Duitsland, Frankrijk, Spanje, Oostenrijk, Oregon en Californië, om uiteindelijk naar zijn vaderland Zuid-Afrika terug te keren. Daar wordt hij nu gerekend tot de nieuwe garde wijnmakers die de Nieuwe Wereld een betere reputatie willen bezorgen.
Hij vestigde zich in Swartland (1999), een nieuwe wijnregio voor Zuid-Afrika. Tegelijk brak hij resoluut met de gewoonte in de Nieuwe Wereld om wijnen van één enkele druivensoort te maken: hij koos voor blends van complementaire druivensoorten. De reden daarvoor baseerde hij op een nuchtere analyse: "Overal in de wereld worden wijnen van verschillende druivensoorten gemaakt in een mediterraan, zuidelijk klimaat, terwijl de wijnen van één enkele druivensoort vooral voorkomen in een continentaal, meer noordelijk klimaat.
De meeste landen genieten daar van een mediterraan klimaat, maar toch begon men er wijnen van één druivensoort te maken: van Cabernet Sauvignon, van Merlot, van Chardonnay enzovoort. Dat had in het begin succes, omdat het nieuw was en omdat de druivensoort sterk op de voorgrond werd geplaatst. Maar echt grote wijnen maak je daar niet mee. Het gevolg is dat de Nieuwe Wereld goed scoort in de lagere prijsklassen, maar niet gezien wordt als een leverancier van grote wijnen. Dat wil ik veranderen."
Sadie zette zijn visie meteen om in de praktijk. Hij plantte de druivensoorten aan die in het zuidelijke Rhônegebied de beste resultaten geven : Syrah, Grenache en Mourvèdre. 43 ha verdeeld over 48 verschillende percelen, biodynamisch bewerkt en verwerkt. Daarnaast wist hij nog tal van oude wijngaarden te ontdekken, ze te restaureren en een nieuw leven te geven (Ouwingerd-reeks). En net zoals in de tijd van Terroir al Limit, gaf hij de wijnen eigenheid en voorzag hij ze van zijn eigen handtekening, die van verfijning.
De Swartlandregio strekt zich uit ten noorden van Kaapstad, tussen Durbanville en Piketberg, naar het binnenland toe vanaf de Atlantische Oceaan, met Malmesbury in het midden ervan. De regio heeft een heel stabiel klimaat, waardoor elk jaar een heel consequente kwaliteit kan bereikt worden. Alle druiven zijn afkomstig van wijngaarden die niet geïrrigeerd worden, gelegen in de regio Swartland.Eben Sadie is een wijnfilosoof in vele opzichten. Hierdoor gebruikt hij vele oude technieken in combinatie met experimenten.
Zo fermenteert hij gedeeltes van zijn wijn in grote betonnen ‘eieren’, Stöckinger-foeders, amforen en gebruikt hij houten vaten die niet getoast zijn. Ook is hij een experiment begonnen met het fermenteren in kruiken die gemaakt zijn van de grond rondom het wijnhuis en die tijdens de fermentatie begraven worden. Deze techniek is al zeer oud en stamt uit het Balkangebied.
Trivia
Wijn Trivia
🍷 Genoten van deze wijnweetjes? Deel je nieuwe kennis met andere wijnliefhebbers!
Ontdek Wijn Trivia
Log in om interessante feiten over deze wijn te ontdekken en je kennis te vergroten.
Meld je aanEben Sadie vinifiëreert deze wijngaard sinds 2006 en ze hebben de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in het verbeteren ervan, zowel op het gebied van bodemgezondheid als herbeplanting. Een interessant feit is dat de jongere Chenin blanc wijnstokken in deze wijngaard ongeveer twee weken eerder rijpen dan de oude Chenin Blanc wijnstokken. Daarom oogsten ze deze eerst en vinifiëren ze nog steeds apart. Ze persen hele trossen in oude 500 liter vaten voor de jonge wijnstokken en in een oude foudre voor de oude wijnstokken. Na verloop van tijd zal de jongere gedeelte ook worden opgenomen in de uiteindelijke blend. Het bezinken duurt ongeveer 12 uur tijdens de twee persingen, en het troebele sap wordt de volgende ochtend overgeheveld. We laten de Mev. Kirsten-wijngaard iets langer bezinken, omdat de fermentatie vrij gereduceerd kan zijn als er te veel onzuiverheden in het fermentatiestadium terechtkomen. De wijn blijft gedurende de eerste 12 maanden op de fzijn droessem (sur lie) in vaten en foudre en ze bottelen direct vanaf de droesem.
De Mev. Kirsten toont aroma's van tropisch fruit die meer overgaan naar verse abrikoos en rijpe perziken en peren, dus over het algemeen aroma's van steenfruit. Stevige tannines en een stevige zuurgraad ondersteunen deze iets rijpere en grotere fruitaroma's. De structuur van de wijn en het volume van het fruit zijn ongelooflijk geconcentreerd zonder zoet te zijn. Zoals altijd heeft de wijn een aanzienlijk volume en viscositeit. Decanteren helpt, maar kan nooit het daadwerkelijke effect van tijd vervangen.
WEETJE: In de tab ‘Bijlagen’ vindt u de officiële factsheet van deze fraaie wijn. Wij sturen u deze automatisch toe bij een bestelling van deze wijn. De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. U ziet uw korting direct wanneer u kiest voor ‘Afhalen’ op de afrekenpagina. We zitten in Dordrecht gelegen bijna naast de A16 met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor ons adres.
Beschikbaar per | 18 sep. 2025 |
---|---|
Verpakking opmerking | Doos |
Wijnsoort | Wit |
Land | Zuid-Afrika |
Regio | Western Cape |
Appellatie | Swartland |
Iconen | Icoon Zuid Amerika |
Wijnhuis | Sadie Family |
Druif | Chenin Blanc |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2024 |
Drinken vanaf | 2026 |
Drinken tot | 2045 |
Alcohol % | 13.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 97 |
Vinous rating | 95 |
Smaakprofiel | Aromatisch, Bloemig, Droog, Fruitig, Houtgerijpt, Krachtig, Rijk, Rond, Steenfruit, Vol, Wit fruit |
Drink momenten | Met vrienden, Summer party, Terras |
Parker
The Wine Advocate
RP 97
Reviewed by:
Anthony Mueller
Release Price:
$90
Drink Date:
2023 - 2038
Full, fresh and lively in the glass, the 2022 Old Vine Series Mev Kirsten bursts with incredible freshness wrapped in finesse and seductive notes of dusty citrus blossoms. Medium-bodied, the mouthfeel offers considerable weight, a delightful nutty essence and a kiss of phenolic bitterness that gradually glides to a soft, leesy expression. The Mev Kirsten has a certain gravitas that weighs on the palate and hangs through the long, lingering, food-friendly finish. It’s mind-bogglingly delicious and has my head spinning for more. Only 4,500 bottles were produced from whole-bunch-pressed, old-vine Chenin Blanc that rested in old foudre.
Published: Dec 29, 2023
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
95
Drinking Window
2025 - 2048
From: The A to Z of South Africa (Nov 2023)
The 2022 Mev. Kirsten is pure Swartland Chenin Blanc, whole bunch pressed into old foudres. It has a lovely touch of citrus lemon, orange blossom and just a hint of blackcurrant leaf, very mineral-driven with a bit of walnut coming through with aeration. The palate is ripe and the most tropical and exotic of Sadie's wines, with guava and passion fruit notes, lightly spiced with a very persistent finish. Utterly seductive.
- By Neal Martin on August 2023
No trip to the Cape would be complete without visiting Eben Sadie in Swartland. Before we tasted his 2022s, Sadie gave me a tour of his impressive new winery under construction. One thing that he or his sons, who are taking an increasing active role in the running, will be short of in the future is space. “The 2022 was a difficult vintage on paper,” Sadie explains. “All the rain fell to the south of Swartland, and so we had a hangover of drought. We didn’t have a good winter. Just after flowering, after fruit set, we reduced our crop by half, taking it down one bunch per shoot, and we thinned the shoots right down to maintain a conservative canopy management. It’s one of the benefits of having a fixed team of 26 people. Also, we have had the lowest alcohol levels ever, bringing in the fruit below 13.5% potential alcohol. I’m fascinated by the 2022s because they are way better than I thought they would be. It’s a radical and expensive vintage for us because we bottled very little. It’s been a revelation. It will be interesting to see if we can have the same levels of alcohol in a wetter year. We’ll do some trials to see if it is possible.” This is a brilliant range of 2022s under his Old Vine Series umbrella that includes one new cuvée, a pure Chenin Blanc from Swartland named Rotsbank that Sadie told me he had waited 14 years to make. The 2022 Skurfberg might well constitute the vinous highlight of my trip, consistently ranking amongst his best wines. Maybe just the Kokerboom left me wanting more. The 2021 Columella, his blend of Rhône varieties now around two decades old is wonderful, less powerful than older vintages yet imbued with greater finesse and articulating its site with greater clarity.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Eben Sadie is na jaren werk in Priorat en de oprichting van Terroir al Limit, teruggekeerd naar zijn roots. Om het in zijn eigen woorden te zeggen: "Een wijnmaker moet in zijn streek van herkomst wijnen maken. Daar waar hij terroir het beste zou moeten kennen." De wijnwereld kent een aantal helden, en Eben Sadie is daar één van.
Eben studeerde af als oenoloog te Elsenburg (Zuid-Afrika). Daar raakte hij geïntegreerd door de wijnstok: een plant die zoveel diversiteit biedt, 5000 variëteiten over de hele wereld. Sadie reisde gedurende 8 jaar de wereld rond en werkte zowel in bedrijven die jaarlijks 6 miljoen liter wijn maken als in bedrijven die maar 6 vaten produceren. Hij kwam terecht in Duitsland, Frankrijk, Spanje, Oostenrijk, Oregon en Californië, om uiteindelijk naar zijn vaderland Zuid-Afrika terug te keren. Daar wordt hij nu gerekend tot de nieuwe garde wijnmakers die de Nieuwe Wereld een betere reputatie willen bezorgen.
Hij vestigde zich in Swartland (1999), een nieuwe wijnregio voor Zuid-Afrika. Tegelijk brak hij resoluut met de gewoonte in de Nieuwe Wereld om wijnen van één enkele druivensoort te maken: hij koos voor blends van complementaire druivensoorten. De reden daarvoor baseerde hij op een nuchtere analyse: "Overal in de wereld worden wijnen van verschillende druivensoorten gemaakt in een mediterraan, zuidelijk klimaat, terwijl de wijnen van één enkele druivensoort vooral voorkomen in een continentaal, meer noordelijk klimaat.
De meeste landen genieten daar van een mediterraan klimaat, maar toch begon men er wijnen van één druivensoort te maken: van Cabernet Sauvignon, van Merlot, van Chardonnay enzovoort. Dat had in het begin succes, omdat het nieuw was en omdat de druivensoort sterk op de voorgrond werd geplaatst. Maar echt grote wijnen maak je daar niet mee. Het gevolg is dat de Nieuwe Wereld goed scoort in de lagere prijsklassen, maar niet gezien wordt als een leverancier van grote wijnen. Dat wil ik veranderen."
Sadie zette zijn visie meteen om in de praktijk. Hij plantte de druivensoorten aan die in het zuidelijke Rhônegebied de beste resultaten geven : Syrah, Grenache en Mourvèdre. 43 ha verdeeld over 48 verschillende percelen, biodynamisch bewerkt en verwerkt. Daarnaast wist hij nog tal van oude wijngaarden te ontdekken, ze te restaureren en een nieuw leven te geven (Ouwingerd-reeks). En net zoals in de tijd van Terroir al Limit, gaf hij de wijnen eigenheid en voorzag hij ze van zijn eigen handtekening, die van verfijning.
De Swartlandregio strekt zich uit ten noorden van Kaapstad, tussen Durbanville en Piketberg, naar het binnenland toe vanaf de Atlantische Oceaan, met Malmesbury in het midden ervan. De regio heeft een heel stabiel klimaat, waardoor elk jaar een heel consequente kwaliteit kan bereikt worden. Alle druiven zijn afkomstig van wijngaarden die niet geïrrigeerd worden, gelegen in de regio Swartland.Eben Sadie is een wijnfilosoof in vele opzichten. Hierdoor gebruikt hij vele oude technieken in combinatie met experimenten.
Zo fermenteert hij gedeeltes van zijn wijn in grote betonnen ‘eieren’, Stöckinger-foeders, amforen en gebruikt hij houten vaten die niet getoast zijn. Ook is hij een experiment begonnen met het fermenteren in kruiken die gemaakt zijn van de grond rondom het wijnhuis en die tijdens de fermentatie begraven worden. Deze techniek is al zeer oud en stamt uit het Balkangebied.
Wijn Trivia
🍷 Genoten van deze wijnweetjes? Deel je nieuwe kennis met andere wijnliefhebbers!
Ontdek Wijn Trivia
Log in om interessante feiten over deze wijn te ontdekken en je kennis te vergroten.
Meld je aan