2023 Envinate Benje Blanco
Wijnsoort | |
---|---|
Land | |
Regio | |
Wijnhuis | |
Jaar | 2023 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (12%) |
Drink venster | 2024 - 2029 |
Omschrijving
Roberto Santana, Alfonso Torrente, Laura Ramos en José Martínez zijn de 4 wijnmakers van Envínate. Ze waren gestart onoenologische advies te geven maar besloten dit te combineren met eigen wijnen in dezelfde gebieden waarin ze ook adviseren Hun filosofie is om verse frisse wijnen te creëren van lokale druiven die het unieke terroir en atlantische klimaat weerspiegelen De resultaten spreken voor zich: eerlijke en interessante wijnen. Op de Canarische eiland worden trouwens zeer interessante wijnen gemaakt. Hoger gelegen wijngaarden en de atlantische oceaan zorgen voor gezonde, frisse wijnen
De Benje Blanco komt uit het zuiden van Tenerife en werd geproduceerd met Listán Blanco, de lokale soort van Palomino. Benje is de naam van een nabij gelegen krater, daar waar de Listan blanco van afkomstig is. Dit is een mix van verschillende percelen met zeer oude wijnstokken op grote hoogte, 900 tot 1.100 meter boven zeeniveau. 50% van het volume is gerijpt in betonnen tanks onder een sluier van gisten (flor). De rest werd gerijpt in gebruikte 228-liter eiken vaten met de droesem (sur lie) en vervolgens gemengd en gebotteld. Dit heeft veel karakter, vermengt de variëteiten met vulkanische tonen. Zeer licht van kleur en lichtjes gesluierd. Levendig, fris en mineraal. Strak van geur, wat zich ook op het palet weerspiegelt. Complex glas met een mooie aciditeit en vulkanische toets. Serveren rond de 11-12°C in een glas van het type witte Bourgogne.
Specificaties
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | Spanje |
Regio | Canary Islands |
Wijnhuis | Envinate |
Druif | Palomino |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2023 |
Drinken vanaf | 2024 |
Drinken tot | 2029 |
Alcohol % | 12 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 94 |
Smaakprofiel | Droog, Fris, Fruitig, Wit fruit |
Drink momenten | Borrelen, Met vrienden, Summer party, Terras, Voor alledag |
Wijnhuis
Envínate (vertaalt als "wijn zelf") is het geesteskind van 4 vrienden, wijnmakers Roberto Santana, Alfonso Torrente, Laura Ramos en José Martínez. Deze bende van vier ontstond in 2005 tijdens hun studie oenologie aan de Universiteit van Miguel Hernandez in Alicante. Na hun afstuderen vormden ze een adviesbureau voor wijnbereiding, dat uitgroeide tot Envínate, een project dat zich richt op het verkennen van onderscheidende percelen, voornamelijk in de Atlantische regio's Ribeira Sacra en de Canarische Eilanden. Hun gezamenlijke doel is om zeer zuivere en authentieke wijnen te maken die de terruño van elk perceel op een duidelijke en beknopte manier tot uitdrukking brengen. Daartoe worden in geen van de Envínate-wijngaarden chemicaliën gebruikt, worden alle percelen met de hand geplukt, worden de druiven betreden en worden de wijnen uitsluitend gefermenteerd met wilde gisten, met een wisselend aandeel hele druiventrossen inbegrepen. Voor het rijpen worden de wijnen opgevoed in oude vaten en beton, en zwavel wordt pas bij het bottelen toegevoegd als dat nodig is. Het resultaat zijn enkele van de meest opwindende en eerlijke wijnen die vandaag de dag in Spanje worden geproduceerd.