2023 Envinate Lousas Vinas de Aldea

De specificaties zoals vermeld bij de wijn (o.a. wijnjaar) en in de titel zijn leidend en er kunnen geen rechten worden ontleend aan de afbeelding die wordt getoond. Lees meer in onze Frequenty asked questions
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Spanje |
Regio | |
Appellatie | |
Wijnhuis | |
Jaar | 2023 |
Druif | , |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (12.5%) |
Drink venster | 2025 - 2031 |
Op voorraad
6 items beschikbaar
Omschrijving
Over Envínate
Envínate (Spaans voor "wijn jezelf") is het gezamenlijke project van vier vrienden – Roberto Santana, Alfonso Torrente, Laura Ramos en José Martínez – die elkaar ontmoetten tijdens hun oenologiestudie in Alicante. Wat begon als een wijnadviesbureau in 2005, groeide uit tot een van Spanje’s meest toonaangevende wijninitiatieven.
Het team werkt met inheemse druivenrassen op bijzondere, Atlantisch beïnvloede terroirs in onder andere Ribeira Sacra en de Canarische Eilanden. De aanpak is minimalistisch en gericht op pure terroirexpressie: handmatige oogst, vergisting met wilde gisten, minimale interventie en rijping in gebruikte vaten of beton. Zwavel wordt alleen indien strikt noodzakelijk toegevoegd bij botteling.
Het resultaat zijn wijnen die levendig, eerlijk en ongeremd hun herkomst uitdrukken.
Druiven & proefnotities: Lousas Viñas de Aldea 2023
Aldea betekent "dorp" in het Galicisch – deze wijn is dan ook de dorpscuvée van Envínate, afkomstig van diverse percelen met zeer oude stokken (60+ jaar) op steile leisteenhellingen in Ribeira Sacra, op 400 tot 600 meter hoogte.
De 2023 is opnieuw een blend met circa 80% Mencía, aangevuld met lokale druivenrassen zoals Alicante Bouchet, Brancellao, Godello, Caiño, Merenzao, Mouraton, Palomino en Souson. De druiven werden handmatig geoogst, deels met hele trossen vergist in betonnen cuves en kleine plastic bakken. De wijn rijpte 11 maanden in gebruikte eikenhouten vaten op de fijne droesem, zonder toevoeging van zwavel.
De stijl van 2023 is fris, open en mineraal, met aroma’s van rood en donker fruit, wilde kruiden en een lichte peperigheid. In de mond puur en krijtachtig, met levendige zuren, ragfijne tannines en een lange, gewichtloze afdronk. Een expressie van hoogte, leisteen en Atlantische spanning.
WEETJE: In de tab ‘Bijlagen’ vindt u de officiële factsheet van deze fraaie wijn. Wij sturen u deze automatisch toe bij een bestelling van deze wijn. De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. U ziet uw korting direct wanneer u kiest voor ‘Afhalen’ op de afrekenpagina. We zitten in Dordrecht gelegen bijna naast de A16 met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor ons adres.
U kunt de volledige wijn reviews lezen van o.a. Parker, Suckling, Vinous en Wine Spectator via de links naast de afbeelding. Een gratis service voor onze klanten.
Advies nodig bij het vinden van de ideale wijn bij uw gerecht. Klik hier voor onze exclusieve Sommelier. Gratis voor klanten van Grandcruwijnen.
-
Geroosterde rode biet met geitenkaas, walnoten en balsamico
De aardse biet, frisse kaas en notigheid sluiten aan op het minerale en kruidige karakter van de wijn. -
Pasta met paddenstoelen, knoflook en tijm in lichte roomsaus
Aardse smaken en zachte textuur combineren goed met de fijne tannines en het florale profiel. -
Gegrilde kippenbout met rozemarijn, citroen en geroosterde groenten
Kruidige tonen en sappig vlees harmoniëren met de verfijnde structuur en zuren van de wijn. -
Tortilla Española met ui en aardappel, geserveerd met pimientos de padrón
De zachte textuur van de tortilla en de milde bitters van de pimientos versterken de wijn zonder te overheersen. -
Linzensalade met geroosterde wortel, komijn en verse peterselie
Structuur en aardse elementen in het gerecht spiegelen het karakter van de wijn, terwijl frisse kruiden voor spanning zorgen. -
Geroosterde bloemkool met gerookt paprikapoeder en yoghurtsaus
De roostertonen en lichte rook brengen de diepte van de wijn naar voren, de yoghurt houdt het fris.
Specificaties
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Spanje |
Regio | Galicia |
Appellatie | Ribeira Sacra |
Wijnhuis | Envinate |
Druif | Garnacha, Moravia Agria |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2023 |
Drinken vanaf | 2025 |
Drinken tot | 2031 |
Alcohol % | 12.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 94 |
James Suckling rating | 96 |
Smaakprofiel | Aards, Boers, Complex, Donker fruit, Droog, Tannines, Vol |
Drink momenten | Barbecue, Cadeau!, Lekker luxe, Met vrienden, Open haard, Romantisch |
Professionele Recensies
Parker
The Wine Advocate
RP 94
Reviewed by:
Luis Gutiérrez
Release Price:
$30
Drink Date:
2025 - 2030
After the Chingao bottling, there is a creamy and spicy whiff in the 2023 Albahra, which makes it feel more mainstream. It's juicy and aromatic and has a medium-bodied palate, contained ripeness, 13% alcohol and good balance, with some fine-grained tannins. Last year, they introduced some white Pardilla grapes in the blend that seem to have given it freshness and a kick in the palate, which is Mediterranean, with good freshness and a balanced mouthfeel. 67,000 bottles and 600 magnums produced. It was bottled in June 2024.
The Envínate portfolio in the Mediterranean has been enhanced with a white wine.
Published: Jan 09, 2025
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
Score
96
Avg Price (ex-tax)
$ 39
Envínate Ribeira Sacra Lousas Viñas de aldea Vinos Atlánticos 2022
Wednesday, Oct 16, 2024
Color
Red
Country
Spain
Region
Galicia
Vintage
2022
This has a fascinating nose that shows pepper, dried herbs, wild red fruit and a pleasant, enveloping herbal note. The palate is medium-bodied with silky tannins, focused and delineated, with lots of precision and a savory sensation. An outstanding entry-level wine in the region. This comes from multiple plots in the Amandi, Quiroga and Mino areas. Each plot is vinified separately with varying proportions of whole bunches. Aging takes place mostly in barriques with a smaller proportion in cement. Drink now.
Jacobo Garcia-Andrade Llamas
Senior Editor
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Wijnhuis
Envínate (vertaalt als "wijn zelf") is het geesteskind van 4 vrienden, wijnmakers Roberto Santana, Alfonso Torrente, Laura Ramos en José Martínez. Deze bende van vier ontstond in 2005 tijdens hun studie oenologie aan de Universiteit van Miguel Hernandez in Alicante. Na hun afstuderen vormden ze een adviesbureau voor wijnbereiding, dat uitgroeide tot Envínate, een project dat zich richt op het verkennen van onderscheidende percelen, voornamelijk in de Atlantische regio's Ribeira Sacra en de Canarische Eilanden. Hun gezamenlijke doel is om zeer zuivere en authentieke wijnen te maken die de terruño van elk perceel op een duidelijke en beknopte manier tot uitdrukking brengen. Daartoe worden in geen van de Envínate-wijngaarden chemicaliën gebruikt, worden alle percelen met de hand geplukt, worden de druiven betreden en worden de wijnen uitsluitend gefermenteerd met wilde gisten, met een wisselend aandeel hele druiventrossen inbegrepen. Voor het rijpen worden de wijnen opgevoed in oude vaten en beton, en zwavel wordt pas bij het bottelen toegevoegd als dat nodig is. Het resultaat zijn enkele van de meest opwindende en eerlijke wijnen die vandaag de dag in Spanje worden geproduceerd.
Over Envínate
Envínate (Spaans voor "wijn jezelf") is het gezamenlijke project van vier vrienden – Roberto Santana, Alfonso Torrente, Laura Ramos en José Martínez – die elkaar ontmoetten tijdens hun oenologiestudie in Alicante. Wat begon als een wijnadviesbureau in 2005, groeide uit tot een van Spanje’s meest toonaangevende wijninitiatieven.
Het team werkt met inheemse druivenrassen op bijzondere, Atlantisch beïnvloede terroirs in onder andere Ribeira Sacra en de Canarische Eilanden. De aanpak is minimalistisch en gericht op pure terroirexpressie: handmatige oogst, vergisting met wilde gisten, minimale interventie en rijping in gebruikte vaten of beton. Zwavel wordt alleen indien strikt noodzakelijk toegevoegd bij botteling.
Het resultaat zijn wijnen die levendig, eerlijk en ongeremd hun herkomst uitdrukken.
Druiven & proefnotities: Lousas Viñas de Aldea 2023
Aldea betekent "dorp" in het Galicisch – deze wijn is dan ook de dorpscuvée van Envínate, afkomstig van diverse percelen met zeer oude stokken (60+ jaar) op steile leisteenhellingen in Ribeira Sacra, op 400 tot 600 meter hoogte.
De 2023 is opnieuw een blend met circa 80% Mencía, aangevuld met lokale druivenrassen zoals Alicante Bouchet, Brancellao, Godello, Caiño, Merenzao, Mouraton, Palomino en Souson. De druiven werden handmatig geoogst, deels met hele trossen vergist in betonnen cuves en kleine plastic bakken. De wijn rijpte 11 maanden in gebruikte eikenhouten vaten op de fijne droesem, zonder toevoeging van zwavel.
De stijl van 2023 is fris, open en mineraal, met aroma’s van rood en donker fruit, wilde kruiden en een lichte peperigheid. In de mond puur en krijtachtig, met levendige zuren, ragfijne tannines en een lange, gewichtloze afdronk. Een expressie van hoogte, leisteen en Atlantische spanning.
WEETJE: In de tab ‘Bijlagen’ vindt u de officiële factsheet van deze fraaie wijn. Wij sturen u deze automatisch toe bij een bestelling van deze wijn. De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. U ziet uw korting direct wanneer u kiest voor ‘Afhalen’ op de afrekenpagina. We zitten in Dordrecht gelegen bijna naast de A16 met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor ons adres.
U kunt de volledige wijn reviews lezen van o.a. Parker, Suckling, Vinous en Wine Spectator via de links naast de afbeelding. Een gratis service voor onze klanten.
Advies nodig bij het vinden van de ideale wijn bij uw gerecht. Klik hier voor onze exclusieve Sommelier. Gratis voor klanten van Grandcruwijnen.
-
Geroosterde rode biet met geitenkaas, walnoten en balsamico
De aardse biet, frisse kaas en notigheid sluiten aan op het minerale en kruidige karakter van de wijn. -
Pasta met paddenstoelen, knoflook en tijm in lichte roomsaus
Aardse smaken en zachte textuur combineren goed met de fijne tannines en het florale profiel. -
Gegrilde kippenbout met rozemarijn, citroen en geroosterde groenten
Kruidige tonen en sappig vlees harmoniëren met de verfijnde structuur en zuren van de wijn. -
Tortilla Española met ui en aardappel, geserveerd met pimientos de padrón
De zachte textuur van de tortilla en de milde bitters van de pimientos versterken de wijn zonder te overheersen. -
Linzensalade met geroosterde wortel, komijn en verse peterselie
Structuur en aardse elementen in het gerecht spiegelen het karakter van de wijn, terwijl frisse kruiden voor spanning zorgen. -
Geroosterde bloemkool met gerookt paprikapoeder en yoghurtsaus
De roostertonen en lichte rook brengen de diepte van de wijn naar voren, de yoghurt houdt het fris.
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Spanje |
Regio | Galicia |
Appellatie | Ribeira Sacra |
Wijnhuis | Envinate |
Druif | Garnacha, Moravia Agria |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2023 |
Drinken vanaf | 2025 |
Drinken tot | 2031 |
Alcohol % | 12.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 94 |
James Suckling rating | 96 |
Smaakprofiel | Aards, Boers, Complex, Donker fruit, Droog, Tannines, Vol |
Drink momenten | Barbecue, Cadeau!, Lekker luxe, Met vrienden, Open haard, Romantisch |
Parker
The Wine Advocate
RP 94
Reviewed by:
Luis Gutiérrez
Release Price:
$30
Drink Date:
2025 - 2030
After the Chingao bottling, there is a creamy and spicy whiff in the 2023 Albahra, which makes it feel more mainstream. It's juicy and aromatic and has a medium-bodied palate, contained ripeness, 13% alcohol and good balance, with some fine-grained tannins. Last year, they introduced some white Pardilla grapes in the blend that seem to have given it freshness and a kick in the palate, which is Mediterranean, with good freshness and a balanced mouthfeel. 67,000 bottles and 600 magnums produced. It was bottled in June 2024.
The Envínate portfolio in the Mediterranean has been enhanced with a white wine.
Published: Jan 09, 2025
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
Score
96
Avg Price (ex-tax)
$ 39
Envínate Ribeira Sacra Lousas Viñas de aldea Vinos Atlánticos 2022
Wednesday, Oct 16, 2024
Color
Red
Country
Spain
Region
Galicia
Vintage
2022
This has a fascinating nose that shows pepper, dried herbs, wild red fruit and a pleasant, enveloping herbal note. The palate is medium-bodied with silky tannins, focused and delineated, with lots of precision and a savory sensation. An outstanding entry-level wine in the region. This comes from multiple plots in the Amandi, Quiroga and Mino areas. Each plot is vinified separately with varying proportions of whole bunches. Aging takes place mostly in barriques with a smaller proportion in cement. Drink now.
Jacobo Garcia-Andrade Llamas
Senior Editor
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Envínate (vertaalt als "wijn zelf") is het geesteskind van 4 vrienden, wijnmakers Roberto Santana, Alfonso Torrente, Laura Ramos en José Martínez. Deze bende van vier ontstond in 2005 tijdens hun studie oenologie aan de Universiteit van Miguel Hernandez in Alicante. Na hun afstuderen vormden ze een adviesbureau voor wijnbereiding, dat uitgroeide tot Envínate, een project dat zich richt op het verkennen van onderscheidende percelen, voornamelijk in de Atlantische regio's Ribeira Sacra en de Canarische Eilanden. Hun gezamenlijke doel is om zeer zuivere en authentieke wijnen te maken die de terruño van elk perceel op een duidelijke en beknopte manier tot uitdrukking brengen. Daartoe worden in geen van de Envínate-wijngaarden chemicaliën gebruikt, worden alle percelen met de hand geplukt, worden de druiven betreden en worden de wijnen uitsluitend gefermenteerd met wilde gisten, met een wisselend aandeel hele druiventrossen inbegrepen. Voor het rijpen worden de wijnen opgevoed in oude vaten en beton, en zwavel wordt pas bij het bottelen toegevoegd als dat nodig is. Het resultaat zijn enkele van de meest opwindende en eerlijke wijnen die vandaag de dag in Spanje worden geproduceerd.