2023 Domaine Marc Colin & Fils Saint-Aubin 1er Cru La Chatenière

Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | |
Regio | |
Appellatie | |
Wijnhuis | |
Jaar | 2023 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (13.5%) |
Drink venster | 2025 - 2035 |
Lage voorraad
Nog maar 3 over
Omschrijving
Marc Colin komt uit een wijnfamilie in Bourgogne met een stevige reputatie. Samen met zijn twee zonen beheert hij een domein van 20 ha gelegen in het dorpje Saint-Aubin in de Côte de Beaune. Hij bezit uitsluitend top-appellaties: Montrachet, Bâtard-Montrachet, Premier Cru wijngaarden in Chassagne-Montrachet, Puligny-Montrachet, Saint-Aubin en Pernand-Vergelesses. Dit is heel uitzonderlijk. Staat dit domaine van oudsher al bekend om zijn kwaliteit, toch ziet Colin kans om deze steeds te verbeteren. Hij krijgt daarom ook steeds lovender kritieken in de internationale pers. Colins wijnen blinken uit in zuiverheid en combineren kracht met elegantie. Misschien wat verlegen in hun jeugd, maar met een enorm bewaarpotentieel.
Traditioneel ingesteld, vinifieert hij zijn wijnen met een merkwaardige intuïtie voor de natuur. Alhoewel hij openstaat voor Innovatie houdt hij vast aan een traditionele stijl en streeft hij bijv in zijn witte wijnen naar een optimale frisheid en vermijdt hij het door hout gedomieerde type Chardonnay. Hij de meest bekroonde wijnboer uit Gamay St-Aubin en eigenaar van Restaurant Le Chassagne dat 1 michelinster heeft
De Domaine Marc Colin Saint-Aubin 1er Cru La Chatenière opent in het glas met geuren van peer, verse perzik, sinaasappel en banketbakkersroom. De Saint-Aubin 1er Cru La Chatenière is medium tot full bodied, stevig en geconcentreerd, met een elegante textuuraanzet, een gelaagde kern en fijne lengte en grip op de afwerking.
Specificaties
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | Frankrijk |
Regio | Bourgogne |
Appellatie | Saint-Aubin |
Wijnhuis | Marc Colin |
Druif | Chardonnay |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2023 |
Drinken vanaf | 2025 |
Drinken tot | 2035 |
Alcohol % | 13.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 93 |
Vinous rating | 92 |
Smaakprofiel | Complex, Droog, Fruitig, Houtgerijpt, Krachtig, Mineraal, Rond, Vol, Wit fruit |
Drink momenten | Cadeau!, Lekker luxe, Met vrienden, Open haard, Romantisch |
Professionele Recensies
Parker
Rating
(91 - 93)
Release Price
NA
Drink Date
NA
Reviewed by
William Kelley
Issue Date
31st Jan 2023
Source
End of January 2023, The Wine Advocate
Unwinding in the glass with aromas of toasted nuts, crisp orchard fruit, white flowers and spices, the 2021 Saint-Aubin 1er Cru La Chatenière is medium to full-bodied, layered and fleshy, with terrific tension and concentration and a long, nutmeg-inflected finish.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
(90-92)
Drinking Window
2023 - 2035
From: Servants of the Seasons: Burgundy 2021 (Jan 2023)
The 2021 Saint-Aubin La Chatenière 1er Cru was reduced from 12 to 3 barrels this vintage, one of them new. It has a bit more complexity on the nose with hazelnut and toasted almonds developing in the glass. The palate is well balanced with a saline tang on the entry, more complexity and energy than the En Remilly with a sapid finish that gets the saliva flowing. Good potential.
- By Neal Martin on November 2022
Damien Marc Colin is my first port of call during my Burgundy “marathon” on a beautiful sunny autumn morning down in the village of Gamay. “It was a vintage where we had a lot of frost damage – we lost 55%. With the small cuvées, we were obliged to blend these to create a Premier Cru in Saint-Aubin and Chassagne-Montrachet. There were sometimes just one or two barrels in the most affected vineyards. For Chassagne-Montrachet 1er Cru, we blended Champ-Gain and Caillerets, and there are five or six in the one for Saint-Aubin. It is a vintage where the maturity was 12.5% natural with a higher acidity than in recent years. I think the vintage has lots of fruit and will be easy to drink; overall, it may be better than I expected. The acidity is around 3.15 to 3.20, but the pH has changed significantly. In the case we have a canicule [drought], we have low malic but high tartaric, the acidity staying high after the malo, however with 2021, there was a lot of malic (4g/L), so this total acidity fell after malo, and the wines are more flattering. For 2022, for example, we have 2g/L with more tartaric. In 2021, the temperatures were lower in the summer with more rain, though it was not difficult to reach maturity as we had a much smaller volume. We started the picking around 18 September compared to 25 August in 2022. There were no problems with the vinification, the alcoholic and malolactic fermentation both in barrel, the former taking longer because we use no SO2. This means there is a higher population of different yeasts than a dominant one, which prolongs the fermentation. We add SO2 after the malo and just prior to bottling. We will mature the 2021s for 12 months in barrel (four cooperages nowadays, whereas there were a dozen used a few years ago) and then six months in tank before bottling. The wines are much clearer today, so we do not do any filtration or fining, which can detract from some detail. I wanted to make a vintage like 2006 and 2014, but it’s a very different vintage, as the 2021 gives much more pleasure. There are Grand Crus this year: 180 liters for Bâtard-Montrachet and 200 liters of Montrachet - though they were more difficult to vinify due to the tiny quantities. For the reds, the volumes were normal as the later-ripening Pinot Noir was less touched by the frost.”
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Wijnhuis
Marc Colin komt uit een wijnfamilie in Bourgogne met een stevige reputatie. Samen met zijn twee zonen beheert hij een domein van 20 ha gelegen in het dorpje Saint-Aubin in de Côte de Beaune.
Productie van Marc Colin
Hij bezit uitsluitend top-appellaties: Montrachet, Bâtard-Montrachet, Premier Cru wijngaarden in Chassagne-Montrachet, Puligny-Montrachet, Saint-Aubin en Pernand-Vergelesses. Dit is heel uitzonderlijk. Dit domaine staat bekend om zijn kwaliteit, toch ziet Colin kans om dit steeds te verbeteren. Hij krijgt daarom ook steeds lovendere kritieken in de internationale pers. Colins wijnen blinken uit in zuiverheid en combineren kracht met elegantie. Misschien wat verlegen in hun jeugd, maar met een enorm bewaarpotentieel.Traditioneel ingesteld, vinifieert hij zijn wijnen met een merkwaardige intuïtie voor de natuur. Alhoewel hij openstaat voor Innovatie houdt hij vast aan een traditionele stijl en streeft hij in zijn witte wijnen naar een optimale frisheid en vermijdt hij het door hout gedomineerde type Chardonnay. Hij de meest bekroonde wijnboer uit St-Aubin en eigenaar van Restaurant Le Chassagne dat 1 Michelinster heeft.
Marc Colin komt uit een wijnfamilie in Bourgogne met een stevige reputatie. Samen met zijn twee zonen beheert hij een domein van 20 ha gelegen in het dorpje Saint-Aubin in de Côte de Beaune. Hij bezit uitsluitend top-appellaties: Montrachet, Bâtard-Montrachet, Premier Cru wijngaarden in Chassagne-Montrachet, Puligny-Montrachet, Saint-Aubin en Pernand-Vergelesses. Dit is heel uitzonderlijk. Staat dit domaine van oudsher al bekend om zijn kwaliteit, toch ziet Colin kans om deze steeds te verbeteren. Hij krijgt daarom ook steeds lovender kritieken in de internationale pers. Colins wijnen blinken uit in zuiverheid en combineren kracht met elegantie. Misschien wat verlegen in hun jeugd, maar met een enorm bewaarpotentieel.
Traditioneel ingesteld, vinifieert hij zijn wijnen met een merkwaardige intuïtie voor de natuur. Alhoewel hij openstaat voor Innovatie houdt hij vast aan een traditionele stijl en streeft hij bijv in zijn witte wijnen naar een optimale frisheid en vermijdt hij het door hout gedomieerde type Chardonnay. Hij de meest bekroonde wijnboer uit Gamay St-Aubin en eigenaar van Restaurant Le Chassagne dat 1 michelinster heeft
De Domaine Marc Colin Saint-Aubin 1er Cru La Chatenière opent in het glas met geuren van peer, verse perzik, sinaasappel en banketbakkersroom. De Saint-Aubin 1er Cru La Chatenière is medium tot full bodied, stevig en geconcentreerd, met een elegante textuuraanzet, een gelaagde kern en fijne lengte en grip op de afwerking.
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | Frankrijk |
Regio | Bourgogne |
Appellatie | Saint-Aubin |
Wijnhuis | Marc Colin |
Druif | Chardonnay |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2023 |
Drinken vanaf | 2025 |
Drinken tot | 2035 |
Alcohol % | 13.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 93 |
Vinous rating | 92 |
Smaakprofiel | Complex, Droog, Fruitig, Houtgerijpt, Krachtig, Mineraal, Rond, Vol, Wit fruit |
Drink momenten | Cadeau!, Lekker luxe, Met vrienden, Open haard, Romantisch |
Parker
Rating
(91 - 93)
Release Price
NA
Drink Date
NA
Reviewed by
William Kelley
Issue Date
31st Jan 2023
Source
End of January 2023, The Wine Advocate
Unwinding in the glass with aromas of toasted nuts, crisp orchard fruit, white flowers and spices, the 2021 Saint-Aubin 1er Cru La Chatenière is medium to full-bodied, layered and fleshy, with terrific tension and concentration and a long, nutmeg-inflected finish.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
(90-92)
Drinking Window
2023 - 2035
From: Servants of the Seasons: Burgundy 2021 (Jan 2023)
The 2021 Saint-Aubin La Chatenière 1er Cru was reduced from 12 to 3 barrels this vintage, one of them new. It has a bit more complexity on the nose with hazelnut and toasted almonds developing in the glass. The palate is well balanced with a saline tang on the entry, more complexity and energy than the En Remilly with a sapid finish that gets the saliva flowing. Good potential.
- By Neal Martin on November 2022
Damien Marc Colin is my first port of call during my Burgundy “marathon” on a beautiful sunny autumn morning down in the village of Gamay. “It was a vintage where we had a lot of frost damage – we lost 55%. With the small cuvées, we were obliged to blend these to create a Premier Cru in Saint-Aubin and Chassagne-Montrachet. There were sometimes just one or two barrels in the most affected vineyards. For Chassagne-Montrachet 1er Cru, we blended Champ-Gain and Caillerets, and there are five or six in the one for Saint-Aubin. It is a vintage where the maturity was 12.5% natural with a higher acidity than in recent years. I think the vintage has lots of fruit and will be easy to drink; overall, it may be better than I expected. The acidity is around 3.15 to 3.20, but the pH has changed significantly. In the case we have a canicule [drought], we have low malic but high tartaric, the acidity staying high after the malo, however with 2021, there was a lot of malic (4g/L), so this total acidity fell after malo, and the wines are more flattering. For 2022, for example, we have 2g/L with more tartaric. In 2021, the temperatures were lower in the summer with more rain, though it was not difficult to reach maturity as we had a much smaller volume. We started the picking around 18 September compared to 25 August in 2022. There were no problems with the vinification, the alcoholic and malolactic fermentation both in barrel, the former taking longer because we use no SO2. This means there is a higher population of different yeasts than a dominant one, which prolongs the fermentation. We add SO2 after the malo and just prior to bottling. We will mature the 2021s for 12 months in barrel (four cooperages nowadays, whereas there were a dozen used a few years ago) and then six months in tank before bottling. The wines are much clearer today, so we do not do any filtration or fining, which can detract from some detail. I wanted to make a vintage like 2006 and 2014, but it’s a very different vintage, as the 2021 gives much more pleasure. There are Grand Crus this year: 180 liters for Bâtard-Montrachet and 200 liters of Montrachet - though they were more difficult to vinify due to the tiny quantities. For the reds, the volumes were normal as the later-ripening Pinot Noir was less touched by the frost.”
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Marc Colin komt uit een wijnfamilie in Bourgogne met een stevige reputatie. Samen met zijn twee zonen beheert hij een domein van 20 ha gelegen in het dorpje Saint-Aubin in de Côte de Beaune.
Productie van Marc Colin
Hij bezit uitsluitend top-appellaties: Montrachet, Bâtard-Montrachet, Premier Cru wijngaarden in Chassagne-Montrachet, Puligny-Montrachet, Saint-Aubin en Pernand-Vergelesses. Dit is heel uitzonderlijk. Dit domaine staat bekend om zijn kwaliteit, toch ziet Colin kans om dit steeds te verbeteren. Hij krijgt daarom ook steeds lovendere kritieken in de internationale pers. Colins wijnen blinken uit in zuiverheid en combineren kracht met elegantie. Misschien wat verlegen in hun jeugd, maar met een enorm bewaarpotentieel.Traditioneel ingesteld, vinifieert hij zijn wijnen met een merkwaardige intuïtie voor de natuur. Alhoewel hij openstaat voor Innovatie houdt hij vast aan een traditionele stijl en streeft hij in zijn witte wijnen naar een optimale frisheid en vermijdt hij het door hout gedomineerde type Chardonnay. Hij de meest bekroonde wijnboer uit St-Aubin en eigenaar van Restaurant Le Chassagne dat 1 Michelinster heeft.