2023 Van Volxem Riesling

rotation

Niet op voorraad

Momenteel niet beschikbaar

Stuur mij een e-mail als dit product terug is in voorraad

Omschrijving

chevron-down

Roman Niewodniczanski die in 2000 het domein overnam en volledig restaureerde maakt deel uit van de Bittburger familie. Zijn drang naar kwaliteit is ontoombaar en zijn streven is om optimaal de verschillende top terroirs (steile mineraalrijke leisteen, zandsteen en rhyoliet) te laten spreken. Hiervoor zijn grote investeringen gedaan in de wijnbergen en de druiven worden steeds laat en handmatig in verschillende fasen eind oktober/november geplukt. Lees meer onder de tab: Wijnhuis

Deze Van Volxem Riesling bestaat volledig uit de Riesling druif. De Riesling in deze wijn is afkomstig van 30 jaar oude wijnstokken die groeien op een grijze leisteen bodem. De late, selectieve oogst vindt plaats met de hand. Daarna wordt de wijn spontaan vergist en 5 maanden in roestvrijstalen tanks gerijpt. Deze stuivende Riesling is al jong op dronk met een matig alcoholpercentage. Verleidelijk fruit maakt deze wijn goed doordrinkbaar. De minerale tonen in combinatie met het aroma van kweepeer, abrikozen en peer doet je denken aan een Sauvignon Blanc. Past goed bij de lichte zomerse keuken met vis, schaaldieren, wit vlees, harde kaas of als aperitief. 

WEETJE:  De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. U ziet uw korting direct wanneer u kiest voor ‘Afhalen’ op de afrekenpagina. We zitten in Dordrecht gelegen bijna naast de A16 met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor ons adres.

Specificaties

chevron-down
Wijnsoort Wit
Land Duitsland
Regio Moezel
Appellatie Saar
Wijnhuis Van Volxem
Druif Riesling
Biologisch gecertificeerd Nee
Natural wijn Nee
Vegan Nee
Jaar 2023
Drinken vanaf 2025
Drinken tot 2033
Alcohol % 12
Alcoholvrij/arm Nee
Inhoud 0.75 ltr
Houtrijping Ja
Bubbels Nee
Dessert wijn Nee
Afsluiting Schroefdop

Wijnhuis

chevron-down

Ten opzichte van de wijngaarden aan de rivier de Moezel zijn die aan de zijrivier de Saar nog iets koeler. Wijnbouw is hier dus nog meer een uitdaging, en als regel zijn de wijnen, en zeker de Rieslings van de Saar nog iets nerveuzer en mineraliger dan die van Moezel. Elegantie is dus het sleutelwoord hier, en dat geldt zeker ook voor de wijnen van Weingut van Volxem, tegenwoordig een van de leidende wijngoederen van de Saar.

Het bedrijf Van Volxem in het dorpje Wiltingen is in een tiental jaren uitgegroeid tot een topper, na de overname door Roman Niewodniczanski in 1999. Deze telg uit het geslacht van Bitburger –u weet wel, van het bier- heeft sindsdien enorm in Van Volxem geïnvesteerd. Overigens veranderde hij eerst de naam van het wijngoed. Peter Jordan, die het in 1993 had overgenomen, had het Weingut van Volxem omgedoopt in Jordan & Jordan. Niewodniczanski besloot dus om het wijngoed na zes jaar zijn oorspronkelijke naam weer terug te geven. Niewodniczanski plantte zelfs druivenstokken aan in wijngaarden tussen de rijen in, omdat hij vond dat er te weinig stokken op een hectare stonden aangeplant. Ook de kelder en de installaties voor het wijnmaken werden aangepakt. Prachtige wijngaarden werden aangekocht, om de kwaliteit van het wijngaardbezit verder te verbeteren. Het totale oppervlak van de wijngaarden is nu 26 hectare, waarvan 95% is beplant met riesling, en uitsluitend in Steillagen, dus de allerbeste hellingen. De gemiddelde leeftijd van de stokken ligt boven de veertig jaar, zodat het niet vreemd is dat de wijnen een prachtige diepte en concentratie hebben. De oudste stokken staan in de wijngaard Wiltinger Gottesfuß, en zijn 120 jaar oud! Ze staan zelfs op ongeënte wortelstokken, dus ze hebben geen Amerikaanse onderstok, zoals vrijwel alle druiven tegenwoordig hebben om ze tegen de verwoestende druifluis te beschermen. Ook in andere topwijngaarden zijn er bezittingen, zoals de Klosterberg, Kupp en de Scharzhofberg. De wijngaarden leveren slechts lage opbrengsten, niet meer dan rond de 35 hectoliter per hectare. De druiven worden laat geoogst, vanaf begin oktober, en de oogst duurt meestal tot in december. In de kelder gisten de wijnen op klassieke, grote houten foeders met gisten van de druiven zelf, dus zonder toevoeging van gisten uit een pakje. Alle zorgen, alle perfectie en de grote investeringen leveren wijnen op die tot de top van Duitsland mogen worden gerekend.

Bijlagen

chevron-down