2023 Van Volxem Rotschiefer Riesling Kabinett

rotation
  • Koop 6 voor 16,95 14,01 en bespaar 6%

Lage voorraad

Nog maar 3 over

🚚 Bestellingen geplaatst vóór 17:00 worden vandaag verzonden

Omschrijving

chevron-down

Roman Niewodniczanski die in 2000 het domein overnam en volledig restaureerde maakt deel uit van de Bittburger familie. Zijn drang naar kwaliteit is ontoombaar en zijn streven is om optimaal de verschillende top terroirs (steile mineraalrijke leisteen, zandsteen en rhyoliet) te laten spreken. Hiervoor zijn grote investeringen gedaan in de wijnbergen en de druiven worden steeds laat en handmatig in verschillende fasen eind oktober/november geplukt. Lees meer onder de tab: Wijnhuis

Deze heerlijke Rieslingwijn, geteeld op ijzerrijke rode leisteenbedden, smaakt echt niet droog. De Van Volxem Rotschiefer Riesling Kabinett bestaat volledig uit de Riesling druif. De druiven zijn afkomstig van ijzerrijke rode leisteengronden in Wiltingen. Na een handmatige oogst gaan de druiven in roestvrij stalen tanks voor inweking en vergisting. Dit totale proces duurt ongeveer 6 tot 7 maanden. Waarna botteling zonder klaring plaatsvindt. Deze 'feinherb' heeft een geur van rijp fruit met een hint van citrus en mineraliteit. Fris  met het zoetzure van rijp fruit zoals grapefruit. Daarnaast kruidige tonen  met een lange geconcentreerde afdronk. Dit is een perfect aperitief en goede begeleider bij visgerechten (niet gerookt), schaaldieren, lichte vleesgerechten en blank gevogelte, oosters gekruide gerechten en roodflora kaas.

WEETJE: De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. U ziet uw korting direct wanneer u kiest voor ‘Afhalen’ op de afreken pagina. We zitten in Dordrecht gelegen bijna naast de A16 met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor ons adres.

 

Specificaties

chevron-down
Wijnsoort Wit
Land Duitsland
Regio Moezel
Appellatie Saar
Wijnhuis Van Volxem
Druif Riesling
Biologisch gecertificeerd Nee
Natural wijn Nee
Vegan Nee
Jaar 2023
Drinken vanaf 2025
Drinken tot 2032
Alcohol % 10
Alcoholvrij/arm Nee
Inhoud 0.75 ltr
Houtrijping Nee
Bubbels Nee
Dessert wijn Nee
Afsluiting Schroefdop
Aanbieding Staffelkorting

Professionele Recensies

chevron-down

90/100

R

Wijnhuis

chevron-down

Ten opzichte van de wijngaarden aan de rivier de Moezel zijn die aan de zijrivier de Saar nog iets koeler. Wijnbouw is hier dus nog meer een uitdaging, en als regel zijn de wijnen, en zeker de Rieslings van de Saar nog iets nerveuzer en mineraliger dan die van Moezel. Elegantie is dus het sleutelwoord hier, en dat geldt zeker ook voor de wijnen van Weingut van Volxem, tegenwoordig een van de leidende wijngoederen van de Saar.

Het bedrijf Van Volxem in het dorpje Wiltingen is in een tiental jaren uitgegroeid tot een topper, na de overname door Roman Niewodniczanski in 1999. Deze telg uit het geslacht van Bitburger –u weet wel, van het bier- heeft sindsdien enorm in Van Volxem geïnvesteerd. Overigens veranderde hij eerst de naam van het wijngoed. Peter Jordan, die het in 1993 had overgenomen, had het Weingut van Volxem omgedoopt in Jordan & Jordan. Niewodniczanski besloot dus om het wijngoed na zes jaar zijn oorspronkelijke naam weer terug te geven. Niewodniczanski plantte zelfs druivenstokken aan in wijngaarden tussen de rijen in, omdat hij vond dat er te weinig stokken op een hectare stonden aangeplant. Ook de kelder en de installaties voor het wijnmaken werden aangepakt. Prachtige wijngaarden werden aangekocht, om de kwaliteit van het wijngaardbezit verder te verbeteren. Het totale oppervlak van de wijngaarden is nu 26 hectare, waarvan 95% is beplant met riesling, en uitsluitend in Steillagen, dus de allerbeste hellingen. De gemiddelde leeftijd van de stokken ligt boven de veertig jaar, zodat het niet vreemd is dat de wijnen een prachtige diepte en concentratie hebben. De oudste stokken staan in de wijngaard Wiltinger Gottesfuß, en zijn 120 jaar oud! Ze staan zelfs op ongeënte wortelstokken, dus ze hebben geen Amerikaanse onderstok, zoals vrijwel alle druiven tegenwoordig hebben om ze tegen de verwoestende druifluis te beschermen. Ook in andere topwijngaarden zijn er bezittingen, zoals de Klosterberg, Kupp en de Scharzhofberg. De wijngaarden leveren slechts lage opbrengsten, niet meer dan rond de 35 hectoliter per hectare. De druiven worden laat geoogst, vanaf begin oktober, en de oogst duurt meestal tot in december. In de kelder gisten de wijnen op klassieke, grote houten foeders met gisten van de druiven zelf, dus zonder toevoeging van gisten uit een pakje. Alle zorgen, alle perfectie en de grote investeringen leveren wijnen op die tot de top van Duitsland mogen worden gerekend.

Bijlagen

chevron-down