2022 Sadie Family Old Vine Series Soldaat

Schrijf de eerste review over dit product
rotation
Nog 8 op voorraad
gift Cadeauverpakking mogelijk in winkelwagen Vanuit de winkelwagen kunt u een cadeaubericht of cadeauverpakking toevoegen aan de door u gekozen product(en).

Omschrijving

chevron-down

Eben Sadie wordt gerekend tot de pioniers in de Zuid-Afrikaanse wijnbouw. Door zijn inzicht kan gezegd worden, dat de regio Swartland in een geheel ander daglicht kwam te staan. Het was Eben, die hier de oudere wijngaarden vond en er zijn befaamde Columella en Palladius maakte.

De Sadie Soldaat afkomstig van een, in de jaren ’70 aangeplante, wijngaard in de Piekenierskloof in Zuid-Afrika. Dit is algemeen beschouwd hét terroir voor grenache in Zuid-Afrika. De wijngaard bevindt zich op een hoogte van circa 700 meter boven zeeniveau en heeft een bodem welke rijk is aan graniet. Na de oogst gaat 40% van de druiven “whole-bunch” in de tank voor een fermentatie, waarbij tweemaal daags de wijn wordt rond gepompt. Hierna een passage naar beton, alwaar de wijn 11 maanden op de lie verblijft. Voor de botteling wordt er een minieme hoeveelheid sulfiet toegevoegd. De wijn is niet geklaard noch gefilterd en kan het beste voor drinken gedecanteerd worden.

Bij de Soldaat 2022 koos Eben Sadie er opnieuw voor om de bladeren rond de overmatig beschaduwde trossen te openen, omdat het gebrek aan direct zonlicht op de trossen historisch gezien bijdroeg aan een aantal groenere plantaardige kenmerken. Deze 2022 Soldaat heeft de kenmerkende aroma's van rode kers en heldere granaatappel die overgaan in diepere aardse smaken. Dit jaar is de kleur iets donkerder, maar nog steeds helder rood, en de tannines zijn zachter dan gebruikelijk. Het fruit is over het algemeen vrij expressief, en de zachtere textuur van de tannines suggereert dat deze jaargang behoorlijk rijp was met een alcoholpercentage van (slechts) 13%. Het zal moeilijk zijn om hem niet te drinken, maar de wijn wint enorm aan complexiteit met de tijd in de fles. Zoals alle 2022 van Sadie Wines heeft deze Soldaat ook een indrukwekkend drinkvenster.

WEETJE: In de tab ‘Bijlagen’ vindt u de officiële factsheet van deze fraaie wijn. Wij sturen u deze automatisch toe bij een bestelling van deze wijn. De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. U ziet uw korting direct wanneer u kiest voor ‘Afhalen’ op de afrekenpagina. We zitten in Dordrecht gelegen bijna naast de A16 met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor ons adres.

Specificaties

chevron-down
Wijnsoort Rood
Land Zuid-Afrika
Regio Western Cape
Appellatie Swartland (Appellatie)
Wijnhuis Sadie Family
Druif Grenache
Biologisch gecertificeerd Nee
Natural wijn Nee
Vegan Nee
Jaar 2022
Drinken vanaf 2025
Drinken tot 2038
Alcohol % 13
Alcoholvrij/arm Nee
Inhoud 0.75 ltr
Houtrijping Ja
Bubbels Nee
Dessert wijn Nee
Afsluiting Kurk
Parker rating 95
Vinous rating 93
Smaakprofiel Aards, Boers, Donker fruit, Droog, Fruitig, Houtgerijpt, Krachtig, Tannines, Vol
Drink momenten Barbecue, Met vrienden, Open haard

Wijnhuis

chevron-down

Eben Sadie is na jaren werk in Priorat en de oprichting van Terroir al Limit, teruggekeerd naar zijn roots. Om het in zijn eigen woorden te zeggen: "Een wijnmaker moet in zijn streek van herkomst wijnen maken. Daar waar hij terroir het beste zou moeten kennen." De wijnwereld kent een aantal helden, en Eben Sadie is daar één van.

Eben studeerde af als oenoloog te Elsenburg (Zuid-Afrika). Daar raakte hij geïntegreerd door de wijnstok: een plant die zoveel diversiteit biedt, 5000 variëteiten over de hele wereld. Sadie reisde gedurende 8 jaar de wereld rond en werkte zowel in bedrijven die jaarlijks 6 miljoen liter wijn maken als in bedrijven die maar 6 vaten produceren. Hij kwam terecht in Duitsland, Frankrijk, Spanje, Oostenrijk, Oregon en Californië, om uiteindelijk naar zijn vaderland Zuid-Afrika terug te keren. Daar wordt hij nu gerekend tot de nieuwe garde wijnmakers die de Nieuwe Wereld een betere reputatie willen bezorgen.

Hij vestigde zich in Swartland (1999), een nieuwe wijnregio voor Zuid-Afrika. Tegelijk brak hij resoluut met de gewoonte in de Nieuwe Wereld om wijnen van één enkele druivensoort te maken: hij koos voor blends van complementaire druivensoorten. De reden daarvoor baseerde hij op een nuchtere analyse: "Overal in de wereld worden wijnen van verschillende druivensoorten gemaakt in een mediterraan, zuidelijk klimaat, terwijl de wijnen van één enkele druivensoort vooral voorkomen in een continentaal, meer noordelijk klimaat.

De meeste landen genieten daar van een mediterraan klimaat, maar toch begon men er wijnen van één druivensoort te maken: van Cabernet Sauvignon, van Merlot, van Chardonnay enzovoort. Dat had in het begin succes, omdat het nieuw was en omdat de druivensoort sterk op de voorgrond werd geplaatst. Maar echt grote wijnen maak je daar niet mee. Het gevolg is dat de Nieuwe Wereld goed scoort in de lagere prijsklassen, maar niet gezien wordt als een leverancier van grote wijnen. Dat wil ik veranderen."

Sadie zette zijn visie meteen om in de praktijk. Hij plantte de druivensoorten aan die in het zuidelijke Rhônegebied de beste resultaten geven : Syrah, Grenache en Mourvèdre. 43 ha verdeeld over 48 verschillende percelen, biodynamisch bewerkt en verwerkt. Daarnaast wist hij nog tal van oude wijngaarden te ontdekken, ze te restaureren en een nieuw leven te geven (Ouwingerd-reeks). En net zoals in de tijd van Terroir al Limit, gaf hij de wijnen eigenheid en voorzag hij ze van zijn eigen handtekening, die van verfijning.

De Swartlandregio strekt zich uit ten noorden van Kaapstad, tussen Durbanville en Piketberg, naar het binnenland toe vanaf de Atlantische Oceaan, met Malmesbury in het midden ervan. De regio heeft een heel stabiel klimaat, waardoor elk jaar een heel consequente kwaliteit kan bereikt worden. Alle druiven zijn afkomstig van wijngaarden die niet geïrrigeerd worden, gelegen in de regio Swartland.Eben Sadie is een wijnfilosoof in vele opzichten. Hierdoor gebruikt hij vele oude technieken in combinatie met experimenten.

Zo fermenteert hij gedeeltes van zijn wijn in grote betonnen ‘eieren’, Stöckinger-foeders, amforen en gebruikt hij houten vaten die niet getoast zijn. Ook is hij een experiment begonnen met het fermenteren in kruiken die gemaakt zijn van de grond rondom het wijnhuis en die tijdens de fermentatie begraven worden. Deze techniek is al zeer oud en stamt uit het Balkangebied.

Recensies

chevron-down
Schrijf uw eigen review
U plaatst een review over: 2022 Sadie Family Old Vine Series Soldaat
loader
Bezig met laden...

check-circle U heeft uw review aangeboden ter goedkeuring.

Bijlagen

chevron-down
97+ Peter Parker
2021 Sadie Family Columella
Volg het laatste nieuws over al onze wijnen, acties en nieuwe selecties.

Laatste review

10.04.2025

kiyoh-stars-open
kiyoh-stars-filled

2023 Emilio Moro Bestizo

"Mencia druif is persoonlijk een favoriet, onderschatte druif. subtiele k..." Stefan

Bekijk product recensie