2022 Envinate Taganan Tinto
Wijnsoort | |
---|---|
Land | |
Regio | |
Wijnhuis | |
Jaar | 2022 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (12%) |
Drink venster | 2024 - 2030 |
Roberto Santana, Alfonso Torrente, Laura Ramos en José Martínez zijn de 4 wijnmakers van Envínate. Ze waren gestart oenologische advies te geven, maar besloten dit te combineren met eigen wijnen in dezelfde gebieden waarin ze ook adviseren Hun filosofie is om verse frisse wijnen te creëren van lokale druiven die het unieke terroir en atlantische klimaat weerspiegelen. De resultaten spreken voor zich: eerlijke en interessante wijnen.
Táganan is de naam van het dorp waar de wijngaarden (noordwestelijk op vulkanische ondergronden) te vinden zijn. Deze wijngaarden zijn dichter bij de kustlijn gelegen. Taganan is een blend van verschillende terroirs in Tacaronte (Tenerife). De rode Táganan komt van verschillende percelen, voornamelijk beplant met Listán Negro en Negramoll en ook wat Mulata, Listán Gacho (roze/rosé) en Malvasía Rosada. Het fermenteerde met 50% tot 70% als trossen afhankelijk van het perceel en rijpte een jaar lang in goed gekruide, neurale eikenhouten vaten van 228 liter. De smaak is levendig, lang en fris, met fijne tannines en dieper en zeer gelaagd met aroma's van subtiele peperigheid, sesam, grapefruit en een positieve hint van wat aardsheid. Een prachtwijn waar altijd maar een zeer beperkt aantal flessen van zijn. In een gemiddeld jaar rond de 2.500 maximaal en vaak minder. Een collector's item is deze Taganan. Een rode superwijn met atlantische zee-injectie. Parker schrijft in zijn beoordeling: "A real triumph"
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Spanje |
Regio | Canary Islands |
Wijnhuis | Envinate |
Druif | Listán Negro, Negra mole |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2022 |
Drinken vanaf | 2024 |
Drinken tot | 2030 |
Alcohol % | 12 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 95 |
James Suckling rating | 95 |
Smaakprofiel | Fruitig, Kruidig, Rood fruit |
Drink momenten | Barbecue, Borrelen, Cadeau!, Met vrienden, Open haard, Voor alledag |
Envínate (vertaalt als "wijn zelf") is het geesteskind van 4 vrienden, wijnmakers Roberto Santana, Alfonso Torrente, Laura Ramos en José Martínez. Deze bende van vier ontstond in 2005 tijdens hun studie oenologie aan de Universiteit van Miguel Hernandez in Alicante. Na hun afstuderen vormden ze een adviesbureau voor wijnbereiding, dat uitgroeide tot Envínate, een project dat zich richt op het verkennen van onderscheidende percelen, voornamelijk in de Atlantische regio's Ribeira Sacra en de Canarische Eilanden. Hun gezamenlijke doel is om zeer zuivere en authentieke wijnen te maken die de terruño van elk perceel op een duidelijke en beknopte manier tot uitdrukking brengen. Daartoe worden in geen van de Envínate-wijngaarden chemicaliën gebruikt, worden alle percelen met de hand geplukt, worden de druiven betreden en worden de wijnen uitsluitend gefermenteerd met wilde gisten, met een wisselend aandeel hele druiventrossen inbegrepen. Voor het rijpen worden de wijnen opgevoed in oude vaten en beton, en zwavel wordt pas bij het bottelen toegevoegd als dat nodig is. Het resultaat zijn enkele van de meest opwindende en eerlijke wijnen die vandaag de dag in Spanje worden geproduceerd.
Omschrijving
Roberto Santana, Alfonso Torrente, Laura Ramos en José Martínez zijn de 4 wijnmakers van Envínate. Ze waren gestart oenologische advies te geven, maar besloten dit te combineren met eigen wijnen in dezelfde gebieden waarin ze ook adviseren Hun filosofie is om verse frisse wijnen te creëren van lokale druiven die het unieke terroir en atlantische klimaat weerspiegelen. De resultaten spreken voor zich: eerlijke en interessante wijnen.
Táganan is de naam van het dorp waar de wijngaarden (noordwestelijk op vulkanische ondergronden) te vinden zijn. Deze wijngaarden zijn dichter bij de kustlijn gelegen. Taganan is een blend van verschillende terroirs in Tacaronte (Tenerife). De rode Táganan komt van verschillende percelen, voornamelijk beplant met Listán Negro en Negramoll en ook wat Mulata, Listán Gacho (roze/rosé) en Malvasía Rosada. Het fermenteerde met 50% tot 70% als trossen afhankelijk van het perceel en rijpte een jaar lang in goed gekruide, neurale eikenhouten vaten van 228 liter. De smaak is levendig, lang en fris, met fijne tannines en dieper en zeer gelaagd met aroma's van subtiele peperigheid, sesam, grapefruit en een positieve hint van wat aardsheid. Een prachtwijn waar altijd maar een zeer beperkt aantal flessen van zijn. In een gemiddeld jaar rond de 2.500 maximaal en vaak minder. Een collector's item is deze Taganan. Een rode superwijn met atlantische zee-injectie. Parker schrijft in zijn beoordeling: "A real triumph"
Specificaties
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Spanje |
Regio | Canary Islands |
Wijnhuis | Envinate |
Druif | Listán Negro, Negra mole |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2022 |
Drinken vanaf | 2024 |
Drinken tot | 2030 |
Alcohol % | 12 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 95 |
James Suckling rating | 95 |
Smaakprofiel | Fruitig, Kruidig, Rood fruit |
Drink momenten | Barbecue, Borrelen, Cadeau!, Met vrienden, Open haard, Voor alledag |
Wijnhuis
Envínate (vertaalt als "wijn zelf") is het geesteskind van 4 vrienden, wijnmakers Roberto Santana, Alfonso Torrente, Laura Ramos en José Martínez. Deze bende van vier ontstond in 2005 tijdens hun studie oenologie aan de Universiteit van Miguel Hernandez in Alicante. Na hun afstuderen vormden ze een adviesbureau voor wijnbereiding, dat uitgroeide tot Envínate, een project dat zich richt op het verkennen van onderscheidende percelen, voornamelijk in de Atlantische regio's Ribeira Sacra en de Canarische Eilanden. Hun gezamenlijke doel is om zeer zuivere en authentieke wijnen te maken die de terruño van elk perceel op een duidelijke en beknopte manier tot uitdrukking brengen. Daartoe worden in geen van de Envínate-wijngaarden chemicaliën gebruikt, worden alle percelen met de hand geplukt, worden de druiven betreden en worden de wijnen uitsluitend gefermenteerd met wilde gisten, met een wisselend aandeel hele druiventrossen inbegrepen. Voor het rijpen worden de wijnen opgevoed in oude vaten en beton, en zwavel wordt pas bij het bottelen toegevoegd als dat nodig is. Het resultaat zijn enkele van de meest opwindende en eerlijke wijnen die vandaag de dag in Spanje worden geproduceerd.