2023 Envinate Taganan Tinto

Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Spanje |
Regio | Canary Islands |
Wijnhuis | |
Jaar | 2023 |
Druif | , |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (12%) |
Drink venster | 2025 - 2031 |
Lage voorraad
Nog maar 5 over
Omschrijving
Roberto Santana, Alfonso Torrente, Laura Ramos en José Martínez zijn de 4 wijnmakers van Envínate. Ze waren gestart oenologische advies te geven, maar besloten dit te combineren met eigen wijnen in dezelfde gebieden waarin ze ook adviseren Hun filosofie is om verse frisse wijnen te creëren van lokale druiven die het unieke terroir en atlantische klimaat weerspiegelen. De resultaten spreken voor zich: eerlijke en interessante wijnen.
Táganan is de naam van het dorp waar de wijngaarden (noordwestelijk op vulkanische ondergronden) te vinden zijn. Deze wijngaarden zijn dichter bij de kustlijn gelegen. Taganan is een blend van verschillende terroirs in Tacaronte (Tenerife). De rode Táganan komt van verschillende percelen, voornamelijk beplant met Listán Negro en Negramoll en ook wat Mulata, Listán Gacho (roze/rosé) en Malvasía Rosada. Het fermenteerde met 50% tot 70% als trossen afhankelijk van het perceel en rijpte een jaar lang in goed gekruide, neurale eikenhouten vaten van 228 liter. De smaak is levendig, lang en fris, met fijne tannines en dieper en zeer gelaagd met aroma's van subtiele peperigheid, sesam, grapefruit en een positieve hint van wat aardsheid. Een prachtwijn waar altijd maar een zeer beperkt aantal flessen van zijn. In een gemiddeld jaar rond de 2.500 maximaal en vaak minder. Een collector's item is deze Taganan. Een rode superwijn met atlantische zee-injectie. Parker schrijft in zijn beoordeling: "A real triumph"
WEETJE: In de tab ‘Bijlagen’ vindt u de officiële factsheet van deze fraaie wijn. Wij sturen u deze automatisch toe bij een bestelling van deze wijn. De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. U ziet uw korting direct wanneer u kiest voor ‘Afhalen’ op de afrekenpagina. We zitten in Dordrecht gelegen bijna naast de A16 met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor ons adres.
U kunt de volledige wijn reviews lezen van o.a. Parker, Suckling, Vinous en Wine Spectator via de links naast de afbeelding. Een gratis service voor onze klanten.
Advies nodig bij het vinden van de ideale wijn bij uw gerecht. Klik hier voor onze exclusieve Sommelier. Gratis voor klanten van Grandcruwijnen.
-
Gegrilde aubergine met harissa en yoghurt-muntdressing
De rokerige grilltonen en lichte pit passen bij het aardse, rokerige karakter van de wijn. De yoghurt biedt frisse tegenwicht aan de zuren. -
Kabeljauw gestoofd met tomaat, olijven en kappertjes
De ziltigheid van de vis en kappertjes sluit naadloos aan bij de zilte mineraliteit van de wijn. De sappige tomaat ondersteunt het frisse rode fruit. -
Pulled pork taco’s met gefermenteerde rode kool en koriander
De rokerige, licht zoete tonen van het vlees worden mooi gebalanceerd door de zuren van de wijn. De gefermenteerde groente versterkt de levendige spanning. -
Geroosterde bloemkool met ras el hanout en granaatappelpitten
De warme specerijen en frisse toets van granaatappel sluiten aan op de wijn's florale en kruidige profiel. -
Ratatouille met rozemarijn en tijm, geserveerd met volkoren couscous
De gelaagdheid van groenten en kruiden vindt aansluiting bij de complexiteit van deze field blend, terwijl de textuur licht blijft. -
Kipdijfilet gebakken met knoflook en citroenschil, geserveerd met geroosterde venkel
Het frisse citruselement en de anijsachtige venkel brengen spanning en accentueren de levendige zuren van de wijn.
Specificaties
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Spanje |
Regio | Canary Islands |
Wijnhuis | Envinate |
Druif | Listán Negro, Negra mole |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2023 |
Drinken vanaf | 2025 |
Drinken tot | 2031 |
Alcohol % | 12 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 96 |
Smaakprofiel | Fruitig, Kruidig, Rood fruit |
Drink momenten | Barbecue, Borrelen, Cadeau!, Met vrienden, Open haard, Voor alledag |
Professionele Recensies
Parker
The Wine Advocate
RP 96
Reviewed by:
Luis Gutiérrez
Release Price:
$55
Drink Date:
2025 - 2032
The 2023 Táganan Tinto comes from a very good vintage in the zone of Taganana, a very complete year with enough rain and perfect textbook conditions. They picked the grapes from Taganana later than the ones from La Orotava. It fermented without temperature control with more maceration. It's a year of concentration, depth, elegance, freshness and finesse. The finest vintage for this bottling to date. I feel a lot less reduction here. 6,500 bottles produced. It was bottled in July 2024.
2023 was drier in Tenerife than 2022 and was their earliest harvest everywhere except in Taganana where they had over 500 liters of rain, yet the wines from Envínate are phenomenal. In Santiago del Teide (Benje) it was warmer, with high peaks that blocked the plants and they had to lower the crop. It was a heterogeneous vintage there, and they had to harvest very early and sort and select and do shorter macerations that resulted in more immediate wines. They produced 50% less, even though they had leased a further three hectares. Now all their wines from the different zones are sold under the Tenerife appellation within Islas Canarias, and they have taken Benje out of the Ycoden-Daute-Isora DOP.
In La Orotava, 2023 was a very concentrated year that produced powerful wines with aging potential. Santa Úrsula is quite similar to La Orotava, as they neighbor each other. There was a fire there the 15th of August, but the wind blew in the opposite direction, and the wines did not get the much-feared smoke taint. But they harvested the first plots the sixth of August, and they had to pick the rest after the harvest, as the zone was cut off from traffic. In Taganana, 2023 was different from the rest of the island. It was the rainiest year there, they got higher crops and they have more vineyards. So, the wines from Taganana come from a textbook vintage when they harvested healthy grapes in good quantity, and the wines have a lot of finesse—a cooler and deeper version of the 2021s.
Published: Oct 31, 2024
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Wijnhuis
Envínate (vertaalt als "wijn zelf") is het geesteskind van 4 vrienden, wijnmakers Roberto Santana, Alfonso Torrente, Laura Ramos en José Martínez. Deze bende van vier ontstond in 2005 tijdens hun studie oenologie aan de Universiteit van Miguel Hernandez in Alicante. Na hun afstuderen vormden ze een adviesbureau voor wijnbereiding, dat uitgroeide tot Envínate, een project dat zich richt op het verkennen van onderscheidende percelen, voornamelijk in de Atlantische regio's Ribeira Sacra en de Canarische Eilanden. Hun gezamenlijke doel is om zeer zuivere en authentieke wijnen te maken die de terruño van elk perceel op een duidelijke en beknopte manier tot uitdrukking brengen. Daartoe worden in geen van de Envínate-wijngaarden chemicaliën gebruikt, worden alle percelen met de hand geplukt, worden de druiven betreden en worden de wijnen uitsluitend gefermenteerd met wilde gisten, met een wisselend aandeel hele druiventrossen inbegrepen. Voor het rijpen worden de wijnen opgevoed in oude vaten en beton, en zwavel wordt pas bij het bottelen toegevoegd als dat nodig is. Het resultaat zijn enkele van de meest opwindende en eerlijke wijnen die vandaag de dag in Spanje worden geproduceerd.
Roberto Santana, Alfonso Torrente, Laura Ramos en José Martínez zijn de 4 wijnmakers van Envínate. Ze waren gestart oenologische advies te geven, maar besloten dit te combineren met eigen wijnen in dezelfde gebieden waarin ze ook adviseren Hun filosofie is om verse frisse wijnen te creëren van lokale druiven die het unieke terroir en atlantische klimaat weerspiegelen. De resultaten spreken voor zich: eerlijke en interessante wijnen.
Táganan is de naam van het dorp waar de wijngaarden (noordwestelijk op vulkanische ondergronden) te vinden zijn. Deze wijngaarden zijn dichter bij de kustlijn gelegen. Taganan is een blend van verschillende terroirs in Tacaronte (Tenerife). De rode Táganan komt van verschillende percelen, voornamelijk beplant met Listán Negro en Negramoll en ook wat Mulata, Listán Gacho (roze/rosé) en Malvasía Rosada. Het fermenteerde met 50% tot 70% als trossen afhankelijk van het perceel en rijpte een jaar lang in goed gekruide, neurale eikenhouten vaten van 228 liter. De smaak is levendig, lang en fris, met fijne tannines en dieper en zeer gelaagd met aroma's van subtiele peperigheid, sesam, grapefruit en een positieve hint van wat aardsheid. Een prachtwijn waar altijd maar een zeer beperkt aantal flessen van zijn. In een gemiddeld jaar rond de 2.500 maximaal en vaak minder. Een collector's item is deze Taganan. Een rode superwijn met atlantische zee-injectie. Parker schrijft in zijn beoordeling: "A real triumph"
WEETJE: In de tab ‘Bijlagen’ vindt u de officiële factsheet van deze fraaie wijn. Wij sturen u deze automatisch toe bij een bestelling van deze wijn. De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. U ziet uw korting direct wanneer u kiest voor ‘Afhalen’ op de afrekenpagina. We zitten in Dordrecht gelegen bijna naast de A16 met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor ons adres.
U kunt de volledige wijn reviews lezen van o.a. Parker, Suckling, Vinous en Wine Spectator via de links naast de afbeelding. Een gratis service voor onze klanten.
Advies nodig bij het vinden van de ideale wijn bij uw gerecht. Klik hier voor onze exclusieve Sommelier. Gratis voor klanten van Grandcruwijnen.
-
Gegrilde aubergine met harissa en yoghurt-muntdressing
De rokerige grilltonen en lichte pit passen bij het aardse, rokerige karakter van de wijn. De yoghurt biedt frisse tegenwicht aan de zuren. -
Kabeljauw gestoofd met tomaat, olijven en kappertjes
De ziltigheid van de vis en kappertjes sluit naadloos aan bij de zilte mineraliteit van de wijn. De sappige tomaat ondersteunt het frisse rode fruit. -
Pulled pork taco’s met gefermenteerde rode kool en koriander
De rokerige, licht zoete tonen van het vlees worden mooi gebalanceerd door de zuren van de wijn. De gefermenteerde groente versterkt de levendige spanning. -
Geroosterde bloemkool met ras el hanout en granaatappelpitten
De warme specerijen en frisse toets van granaatappel sluiten aan op de wijn's florale en kruidige profiel. -
Ratatouille met rozemarijn en tijm, geserveerd met volkoren couscous
De gelaagdheid van groenten en kruiden vindt aansluiting bij de complexiteit van deze field blend, terwijl de textuur licht blijft. -
Kipdijfilet gebakken met knoflook en citroenschil, geserveerd met geroosterde venkel
Het frisse citruselement en de anijsachtige venkel brengen spanning en accentueren de levendige zuren van de wijn.
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Spanje |
Regio | Canary Islands |
Wijnhuis | Envinate |
Druif | Listán Negro, Negra mole |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2023 |
Drinken vanaf | 2025 |
Drinken tot | 2031 |
Alcohol % | 12 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 96 |
Smaakprofiel | Fruitig, Kruidig, Rood fruit |
Drink momenten | Barbecue, Borrelen, Cadeau!, Met vrienden, Open haard, Voor alledag |
Parker
The Wine Advocate
RP 96
Reviewed by:
Luis Gutiérrez
Release Price:
$55
Drink Date:
2025 - 2032
The 2023 Táganan Tinto comes from a very good vintage in the zone of Taganana, a very complete year with enough rain and perfect textbook conditions. They picked the grapes from Taganana later than the ones from La Orotava. It fermented without temperature control with more maceration. It's a year of concentration, depth, elegance, freshness and finesse. The finest vintage for this bottling to date. I feel a lot less reduction here. 6,500 bottles produced. It was bottled in July 2024.
2023 was drier in Tenerife than 2022 and was their earliest harvest everywhere except in Taganana where they had over 500 liters of rain, yet the wines from Envínate are phenomenal. In Santiago del Teide (Benje) it was warmer, with high peaks that blocked the plants and they had to lower the crop. It was a heterogeneous vintage there, and they had to harvest very early and sort and select and do shorter macerations that resulted in more immediate wines. They produced 50% less, even though they had leased a further three hectares. Now all their wines from the different zones are sold under the Tenerife appellation within Islas Canarias, and they have taken Benje out of the Ycoden-Daute-Isora DOP.
In La Orotava, 2023 was a very concentrated year that produced powerful wines with aging potential. Santa Úrsula is quite similar to La Orotava, as they neighbor each other. There was a fire there the 15th of August, but the wind blew in the opposite direction, and the wines did not get the much-feared smoke taint. But they harvested the first plots the sixth of August, and they had to pick the rest after the harvest, as the zone was cut off from traffic. In Taganana, 2023 was different from the rest of the island. It was the rainiest year there, they got higher crops and they have more vineyards. So, the wines from Taganana come from a textbook vintage when they harvested healthy grapes in good quantity, and the wines have a lot of finesse—a cooler and deeper version of the 2021s.
Published: Oct 31, 2024
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Envínate (vertaalt als "wijn zelf") is het geesteskind van 4 vrienden, wijnmakers Roberto Santana, Alfonso Torrente, Laura Ramos en José Martínez. Deze bende van vier ontstond in 2005 tijdens hun studie oenologie aan de Universiteit van Miguel Hernandez in Alicante. Na hun afstuderen vormden ze een adviesbureau voor wijnbereiding, dat uitgroeide tot Envínate, een project dat zich richt op het verkennen van onderscheidende percelen, voornamelijk in de Atlantische regio's Ribeira Sacra en de Canarische Eilanden. Hun gezamenlijke doel is om zeer zuivere en authentieke wijnen te maken die de terruño van elk perceel op een duidelijke en beknopte manier tot uitdrukking brengen. Daartoe worden in geen van de Envínate-wijngaarden chemicaliën gebruikt, worden alle percelen met de hand geplukt, worden de druiven betreden en worden de wijnen uitsluitend gefermenteerd met wilde gisten, met een wisselend aandeel hele druiventrossen inbegrepen. Voor het rijpen worden de wijnen opgevoed in oude vaten en beton, en zwavel wordt pas bij het bottelen toegevoegd als dat nodig is. Het resultaat zijn enkele van de meest opwindende en eerlijke wijnen die vandaag de dag in Spanje worden geproduceerd.