2022 Alvaro Palacios Finca Dofi

De specificaties zoals vermeld bij de wijn (o.a. wijnjaar) en in de titel zijn leidend en er kunnen geen rechten worden ontleend aan de afbeelding die wordt getoond. Lees meer in onze Frequenty asked questions
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Spanje |
Regio | |
Appellatie | Priorat (Appellatie) |
Wijnhuis | |
Jaar | 2022 |
Druif | , , |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (14%) |
Drink venster | 2025 - 2036 |
Op voorraad
6 items beschikbaar
Omschrijving
De Dofi is een van de 9 topwijnen van Spanje. Op de harde vulkanische bodem moeten de oude stokken diep graven en dit geeft een geweldige smaak. De wijngaarden liggen op het noorden en geven de wijn een bijzondere frisheid, zuiver rood fruit en bloed sinaasappel, perzik, subtiele kruiden en anijs met een indrukwekkende elegantie en balans, rond en fluweelzachte tannines. Dit is een prachtige Dofi en heeft (95-97)-100 Parkerpunten gekregen.
De Finca Dofí uit 2022 is geproduceerd met 88% Garnacha, 9% Cariñena, 2% Picapoll en 1% witte druiven van een helling van 12,5 hectare die 18 tot 38 jaar geleden is aangeplant. Het is gefermenteerd met een deel van de volledige trossen in eikenhouten vaten met inheemse gisten en heeft een maceratie van 32 dagen gehad. Het is gerijpt in ovale eikenhouten foudres en grote Franse eikenhouten vaten gedurende een periode van 14 maanden.
De appellatie Priorato (Priorat in het Catalaans ) in het noordoosten van Spanje dankt zijn naam aan de Priorat de Scala Dei ('Priorij van Gods trap'), een middeleeuws klooster op de Serra del Montsant, het gebergte dat dit gebied domineert en de vallei van de rivier de Siurana begrenst. Bovengronds zijn alleen nog ruïnes zichtbaar, ondergronds zijn de kelders nog intact; ze doen nu dienst als wijnkelders. Het klooster werd in 1163 gesticht door Kartuizer monniken, nadat een lokale herder een visioen had gehad van engelen die een trap naar de hemel bestegen. Het dorp dat in de loop der eeuwen rondom het klooster ontstond heet nog altijd Scala Dei. De wijngaarden in dit gebied liggen (in totaal ca. 1600 ha.), al dan niet op terrassen, tegen de flanken van de Serra del Montsant en bevinden zich op een hoogte van tussen de 100 en 700 meter. De bodem is hard en ruw met een ondergrond van rotsen, waardoor de wijnstokken geen kans hebben weg te spoelen. De van oorsprong vulkanische bodem bestaat vooral uit kwarts en rode lei ( 'tijgerhuidbodem', hier ook wel Llicorella genaamd ) en bevat spoorelementen. Omdat de bodem arm is, moeten de wijnstokken diep wortelen op zoek naar water en voedsel.
Het rendement ligt dan ook niet hoger dan circa 15 hl/ha, hetgeen de kwaliteit en concentratie in de wijnen positief beïnvloedt. De voornaamste druivensoorten in de streek, de garnacha tinta (oorspronkelijk dé Prioratdruif ) en de carinena vullen elkaar perfect aan. De aroma's en zachtheid van de garnacha paren zich aan de stevigheid en kleur van de carinena. Het klimaat is continentaal met lange, warme zomers ( tot zo'n 40 graad C. ); de invloed van de warme oostelijke Mistralwind wordt in evenwicht gehouden door een koele noordenwind. Jaarlijks valt hier 400-600 mm neerslag, het meest in de perioden maart-april en oktober-november, de gemiddelde temperatuur ligt op 15 °c en het aantal zonuren bedraagt 2600. Van oudsher worden er in de Priorato traditionele rode wijnen gemaakt: bijna zwart van kleur, 100% garnacha, krachtig, geconcentreerd, complex en met een enorm potentieel.
WEETJE: De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u ook nog een mooie korting. U ziet uw korting direct wanneer u kiest voor Afhalen in Afreken-pagina. We zitten bijna naast de Rijksweg met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor ons adres.
Specificaties
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Spanje |
Regio | Catalunya |
Appellatie | Priorat (Appellatie) |
Iconen | Icoon Spanje & Portugal |
Wijnhuis | Alvaro Palacios |
Druif | Cabernet Sauvignon, Garnacha, Syrah-Shiraz |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2022 |
Drinken vanaf | 2025 |
Drinken tot | 2036 |
Alcohol % | 14 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 97 |
James Suckling rating | 96 |
Smaakprofiel | Aards, Boers, Complex, Donker fruit, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Kruidig, Tannines, Vol |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe, Open haard |
Professionele Recensies
Parker
The Wine Advocate
RP (95-97)
Reviewed by:
Luis Gutiérrez
Release Price:
$130
Drink Date:
2025 - 2035
The 2022 Finca Dofí was produced with 88% Garnacha, 9% Cariñena, 2% Picapoll and 1% white grapes from a 12.5-hectare slope planted 18 to 38 years ago. It fermented with part of full clusters in oak vats with indigenous yeasts and had a maceration of 32 days. It matured in oval oak foudres and large French oak barrels for a period of 14 months. It has 14.4% alcohol and a pH of 3.46 and 4.8 grams of acidity. It has a little more color and ripeness, and it's quite spicy, with notes of licorice and an earthy twist. Palacios told me Picapoll has provided very good acidity and low alcohol; some years they used up to 6% of it (they started grafting it some 12 years ago from the old plants from his old winemaker, Joan Asens). They expected to fill around 28,000 bottles in March 2024.
Álvaro Palacios has been the quality leader of Priorat for a long time. Not only does he produce some of the top wines from the appellation, he is also one of the largest producers there! He now has 29 hectares of vineyards in the village of Gratallops and a further 2.5 in Bellmunt del Priorat, and he produces some 372,000 bottles per vintage.
Cataluña and Priorat have suffered from drought lately. The Priorat zone has always been quite dry, but it's even drier now, some years are dramatic. They got a lot of rain (over 800 liters and lot of mildew, a rarity there!) in 2020, 2021 was more or less normal, 2022 was very dry and 2023 was extremely dry. I tasted the bottled 2021s that come from what many call the last "normal" year, and the wines are as good as expected. I already reported on the young unbottled 2021s in June 2022, but I didn't have the opportunity to taste the bottled wines until now. We also tasted the still unbottled 2022s and the very young 2023.
Palacios calls 2022 "the year of the three heat waves" in Priorat. During the winter, they only got 16 liters of rain at l'Ermita and no more than 10 at Finca Dofí and La Baixada. March and April were more or less normal (56 liters and 67 liters, respectively) and with normal temperatures. But from May, there was a big change. During the flowering that year, temperatures reached an abnormally high 35 degrees Celsius, which caused perfect fruit setting, but the plants started protecting themselves from the heat and lack of water. The summer was hell: three heat waves of over 40 degrees Celsius were alleviated by 42 liters of rain in July. They believe the head-pruned vines were the key to cushion the heat, and they delivered 20% more grapes than an average year. The vines got blocked and the ripeness was contained, while they kept the acidity. They started harvesting one week earlier than normal, and the grapes were pale and had less sugar. The wines are surprisingly fresh for such a year. The grapes from L'Ermita had less color, the crop was abundant and the wine is quite pale; in general, all of the 2022s are quite pale .
2022 still benefitted from the rain and snow from 2021, but 2023 suffered more, as it was equally dry and warm and 2022 had been dry, so the plants had no reserves. People were hoping for the rain that didn't come. 2023 was the driest year in recent times, with only 250 liters in Gratallops between November 2022 and October 2023, which is how they measure rain for a given vintage. So, for the first time EVER they decided to water their vineyards, focusing on the rockier ones and the hilltops, which showed more need, as the vines were in danger of dying. But water is scarce there, and the whole operation is labor intensive and costly. The grapes remained small and concentrated, but the wines show unusual freshness and elegance. They are still very young, but they might be better than the ones from 2022. L'Ermita was harvested between October 5th and 11th.
As for 2021, I have already reported on the character of the year, which Álvaro Palacios defined as "a year of concentration and class." It started with a big snow storm (Filomena) in January 2021, 50 centimeters of snow, to be added to the rain of the year. Despite ups and downs, the weather remained cooler than normal. The summer was really mild and the ripeness slow. There was some rain in late August that complicated things with some botrytis, but the concern was the lack of alcoholic degree in the grapes. The grapes simply wouldn't ripen, and there is a requirement from the Priorat appellation to have a minimum alcohol of 13.5% in the reds. The 2021 l'Ermita has the lowest alcohol ever. The wines are elegant and fresh. The wines were bottled almost one year ago and are truly mind-blowing, perhaps the most elegant vintage to date. The year finished with 449 liters of rain, and the grapes from L’Ermita were harvested the 13th of October. 2021 is a very homogeneous vintage, and the wines showed very well, with purity and elegance. It's a very solid lineup; I tasted the wines three times, with a final blind tasting to confirm the sensations.
Published: May 16, 2024
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
Alvaro Palacios Priorat Dofí 2021
Wednesday, November 15, 2023
CountrySpain
RegionCataluña
Vintage2021
CHECK PRICE
DOWNLOAD SHELFTALKER
Score
96
Scented, delineated nose but has depth, too. It effuses wet-stone minerality that gives a thin overlay to the red and blue berries. Some spices, briar and hibiscus, too. Juicy and medium- to full-bodied on the palate, which is a little more vertical and powerful than many of Palacios’ reds, highlighted by real tension and tautness here. Goes on and on. Drink or hold.
Zekun Shuai
Senior Editor
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Wijnhuis
Álvaro Palacios is een van de negen kinderen van de eigenaar van Bodega Palacios Remondo in Rioja. Na een studie wijnmaken in Bordeaux en twee jaar werken bij het beroemde Petrus in Pomerol besloot hij niet terug te keren naar zijn geboortestreek, maar het ongerepte land van Priorat te ontdekken. Eind jaren tachtig leerde Alvaro René Barbier kennen, één van de herontdekkers en 'godfathers' van de Priorat. Deze tipte hem een kijkje in het vergeten wijngebied te nemen. Alvaro vond hier wijngaarden met zeer oude wijnstokken.
Hij wist meteen dat hij hét gebied had ontdekt om absolute topwijnen te kunnen maken. In 1989 kocht hij zijn eerste Priorat wijngaard 'Finca Dofi' en in 1993 L'Ermita, een wijngaard die inmiddels als één van de allerbeste van de hele Priorat wordt beschouwd en is vernoemd naar het kapelletje dat bovenaan de wijngaard staat. Met wijnen als Finca Dofi en de inmiddels legendarische L'Ermita verwierf hij wereldfaam en zette de Priorat als wijngebied definitief op de kaart. Alle wijngaarden worden op basis van biologisch- en/ of dynamische principes bewerkt om een zo hoog mogelijke kwaliteit druiven en wijn te verkrijgen met een zo natuurlijk mogelijk karakter. Alvaro Palacios is amper 40 wanneer hij alles lijkt verwezenlijkt te hebben.
Afkomstig van een familie wijnbouwers – eigenaars van de Bodegas Palacios Remondo - leerde hij als jonge twintiger het vak met Christian Moueix in de kastelen Petrus en Trotanoy. Daarna volgde hij de catalaan René Barbier in Priorato. Sterk onder de indruk van oude gronden en hun kwalitatief potentieel, beslist hij zijn eigen wijngaard te ontginnen in dit Godverlaten gat, 135 km ten zuidwesten van Barcelona. Volgens Palacios' eigen woorden is de algemene overtuiging dat "de opbrengst te laag is, het land is onbewerkbaar en vergt enorm veel handenarbeid" en dat de kans op rentabiliteit klein is. Het vervolg toont aan dat de sceptici ongelijk hadden. De eerste millésime, namelijk de Ermita 1993, werd onmiddellijk vermeld in de club der "superstars" van de Spaanse wijnen. Deze cuvée die bestaat uit 80 à 90% Grenache Vieilles Vignes in evenwicht gebracht door Cabernet Sauvignon en Carignan Vieiles Vignes, heeft uitzonderlijke reacties uitgelokt in Spanje maar ook in de rest van de wereld. Het ultramodern bedrijf van Alvaro Palacios dat het dorp Gratallops domineert vanop de top van de heuvel, getuigt van zijn doorslaggevende invloed en permanente inspanningen om de Spaanse wijnindustrie te revolutionneren. Alvaro Palacios, de architect van het welslagen van de Ermita, resumeert met overtuiging: "De filosofie achter de vinificatie houdt in dat men het karakter van de terroir kan uitdrukken met de grootste transparantie en de grootste zuiverheid"
Het gezaghebbende Britse wijnmagazine Decanter heeft Alvaro Palacios benoemd tot Winemaker of the Year 2015. Hij krijgt deze eervolle benoeming voor zijn inspanningen Spanje in het algemeen en de regio's Bierzo en Priorat in het bijzonder wereldwijd op de kaart te zetten. Palacios heeft illustere voorgangers. Vorig jaar wonnen de broers Perrin van Chateau de Beaucastel, daarvoor ging het eremetaal naar Angelo Gaja, Robert Mondavi en wijlen Serge Hochar.
Bij Grandcruwijnen.nl vindt u een uitgebreide selectie van de wijnen van Alvaro Palacios zoals zijn absolute cult wijn de L'Ermita en de Dofi maar we kunnen u zeker ook de wijnen aanraden die een stuk vriendelijker qua prijs zijn zoals de Álvaro Palacios Camins del Priorat.
De Dofi is een van de 9 topwijnen van Spanje. Op de harde vulkanische bodem moeten de oude stokken diep graven en dit geeft een geweldige smaak. De wijngaarden liggen op het noorden en geven de wijn een bijzondere frisheid, zuiver rood fruit en bloed sinaasappel, perzik, subtiele kruiden en anijs met een indrukwekkende elegantie en balans, rond en fluweelzachte tannines. Dit is een prachtige Dofi en heeft (95-97)-100 Parkerpunten gekregen.
De Finca Dofí uit 2022 is geproduceerd met 88% Garnacha, 9% Cariñena, 2% Picapoll en 1% witte druiven van een helling van 12,5 hectare die 18 tot 38 jaar geleden is aangeplant. Het is gefermenteerd met een deel van de volledige trossen in eikenhouten vaten met inheemse gisten en heeft een maceratie van 32 dagen gehad. Het is gerijpt in ovale eikenhouten foudres en grote Franse eikenhouten vaten gedurende een periode van 14 maanden.
De appellatie Priorato (Priorat in het Catalaans ) in het noordoosten van Spanje dankt zijn naam aan de Priorat de Scala Dei ('Priorij van Gods trap'), een middeleeuws klooster op de Serra del Montsant, het gebergte dat dit gebied domineert en de vallei van de rivier de Siurana begrenst. Bovengronds zijn alleen nog ruïnes zichtbaar, ondergronds zijn de kelders nog intact; ze doen nu dienst als wijnkelders. Het klooster werd in 1163 gesticht door Kartuizer monniken, nadat een lokale herder een visioen had gehad van engelen die een trap naar de hemel bestegen. Het dorp dat in de loop der eeuwen rondom het klooster ontstond heet nog altijd Scala Dei. De wijngaarden in dit gebied liggen (in totaal ca. 1600 ha.), al dan niet op terrassen, tegen de flanken van de Serra del Montsant en bevinden zich op een hoogte van tussen de 100 en 700 meter. De bodem is hard en ruw met een ondergrond van rotsen, waardoor de wijnstokken geen kans hebben weg te spoelen. De van oorsprong vulkanische bodem bestaat vooral uit kwarts en rode lei ( 'tijgerhuidbodem', hier ook wel Llicorella genaamd ) en bevat spoorelementen. Omdat de bodem arm is, moeten de wijnstokken diep wortelen op zoek naar water en voedsel.
Het rendement ligt dan ook niet hoger dan circa 15 hl/ha, hetgeen de kwaliteit en concentratie in de wijnen positief beïnvloedt. De voornaamste druivensoorten in de streek, de garnacha tinta (oorspronkelijk dé Prioratdruif ) en de carinena vullen elkaar perfect aan. De aroma's en zachtheid van de garnacha paren zich aan de stevigheid en kleur van de carinena. Het klimaat is continentaal met lange, warme zomers ( tot zo'n 40 graad C. ); de invloed van de warme oostelijke Mistralwind wordt in evenwicht gehouden door een koele noordenwind. Jaarlijks valt hier 400-600 mm neerslag, het meest in de perioden maart-april en oktober-november, de gemiddelde temperatuur ligt op 15 °c en het aantal zonuren bedraagt 2600. Van oudsher worden er in de Priorato traditionele rode wijnen gemaakt: bijna zwart van kleur, 100% garnacha, krachtig, geconcentreerd, complex en met een enorm potentieel.
WEETJE: De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u ook nog een mooie korting. U ziet uw korting direct wanneer u kiest voor Afhalen in Afreken-pagina. We zitten bijna naast de Rijksweg met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor ons adres.
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Spanje |
Regio | Catalunya |
Appellatie | Priorat (Appellatie) |
Iconen | Icoon Spanje & Portugal |
Wijnhuis | Alvaro Palacios |
Druif | Cabernet Sauvignon, Garnacha, Syrah-Shiraz |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2022 |
Drinken vanaf | 2025 |
Drinken tot | 2036 |
Alcohol % | 14 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 97 |
James Suckling rating | 96 |
Smaakprofiel | Aards, Boers, Complex, Donker fruit, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Kruidig, Tannines, Vol |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe, Open haard |
Parker
The Wine Advocate
RP (95-97)
Reviewed by:
Luis Gutiérrez
Release Price:
$130
Drink Date:
2025 - 2035
The 2022 Finca Dofí was produced with 88% Garnacha, 9% Cariñena, 2% Picapoll and 1% white grapes from a 12.5-hectare slope planted 18 to 38 years ago. It fermented with part of full clusters in oak vats with indigenous yeasts and had a maceration of 32 days. It matured in oval oak foudres and large French oak barrels for a period of 14 months. It has 14.4% alcohol and a pH of 3.46 and 4.8 grams of acidity. It has a little more color and ripeness, and it's quite spicy, with notes of licorice and an earthy twist. Palacios told me Picapoll has provided very good acidity and low alcohol; some years they used up to 6% of it (they started grafting it some 12 years ago from the old plants from his old winemaker, Joan Asens). They expected to fill around 28,000 bottles in March 2024.
Álvaro Palacios has been the quality leader of Priorat for a long time. Not only does he produce some of the top wines from the appellation, he is also one of the largest producers there! He now has 29 hectares of vineyards in the village of Gratallops and a further 2.5 in Bellmunt del Priorat, and he produces some 372,000 bottles per vintage.
Cataluña and Priorat have suffered from drought lately. The Priorat zone has always been quite dry, but it's even drier now, some years are dramatic. They got a lot of rain (over 800 liters and lot of mildew, a rarity there!) in 2020, 2021 was more or less normal, 2022 was very dry and 2023 was extremely dry. I tasted the bottled 2021s that come from what many call the last "normal" year, and the wines are as good as expected. I already reported on the young unbottled 2021s in June 2022, but I didn't have the opportunity to taste the bottled wines until now. We also tasted the still unbottled 2022s and the very young 2023.
Palacios calls 2022 "the year of the three heat waves" in Priorat. During the winter, they only got 16 liters of rain at l'Ermita and no more than 10 at Finca Dofí and La Baixada. March and April were more or less normal (56 liters and 67 liters, respectively) and with normal temperatures. But from May, there was a big change. During the flowering that year, temperatures reached an abnormally high 35 degrees Celsius, which caused perfect fruit setting, but the plants started protecting themselves from the heat and lack of water. The summer was hell: three heat waves of over 40 degrees Celsius were alleviated by 42 liters of rain in July. They believe the head-pruned vines were the key to cushion the heat, and they delivered 20% more grapes than an average year. The vines got blocked and the ripeness was contained, while they kept the acidity. They started harvesting one week earlier than normal, and the grapes were pale and had less sugar. The wines are surprisingly fresh for such a year. The grapes from L'Ermita had less color, the crop was abundant and the wine is quite pale; in general, all of the 2022s are quite pale .
2022 still benefitted from the rain and snow from 2021, but 2023 suffered more, as it was equally dry and warm and 2022 had been dry, so the plants had no reserves. People were hoping for the rain that didn't come. 2023 was the driest year in recent times, with only 250 liters in Gratallops between November 2022 and October 2023, which is how they measure rain for a given vintage. So, for the first time EVER they decided to water their vineyards, focusing on the rockier ones and the hilltops, which showed more need, as the vines were in danger of dying. But water is scarce there, and the whole operation is labor intensive and costly. The grapes remained small and concentrated, but the wines show unusual freshness and elegance. They are still very young, but they might be better than the ones from 2022. L'Ermita was harvested between October 5th and 11th.
As for 2021, I have already reported on the character of the year, which Álvaro Palacios defined as "a year of concentration and class." It started with a big snow storm (Filomena) in January 2021, 50 centimeters of snow, to be added to the rain of the year. Despite ups and downs, the weather remained cooler than normal. The summer was really mild and the ripeness slow. There was some rain in late August that complicated things with some botrytis, but the concern was the lack of alcoholic degree in the grapes. The grapes simply wouldn't ripen, and there is a requirement from the Priorat appellation to have a minimum alcohol of 13.5% in the reds. The 2021 l'Ermita has the lowest alcohol ever. The wines are elegant and fresh. The wines were bottled almost one year ago and are truly mind-blowing, perhaps the most elegant vintage to date. The year finished with 449 liters of rain, and the grapes from L’Ermita were harvested the 13th of October. 2021 is a very homogeneous vintage, and the wines showed very well, with purity and elegance. It's a very solid lineup; I tasted the wines three times, with a final blind tasting to confirm the sensations.
Published: May 16, 2024
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
Alvaro Palacios Priorat Dofí 2021
Wednesday, November 15, 2023
CountrySpain
RegionCataluña
Vintage2021
CHECK PRICE
DOWNLOAD SHELFTALKER
Score
96
Scented, delineated nose but has depth, too. It effuses wet-stone minerality that gives a thin overlay to the red and blue berries. Some spices, briar and hibiscus, too. Juicy and medium- to full-bodied on the palate, which is a little more vertical and powerful than many of Palacios’ reds, highlighted by real tension and tautness here. Goes on and on. Drink or hold.
Zekun Shuai
Senior Editor
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Álvaro Palacios is een van de negen kinderen van de eigenaar van Bodega Palacios Remondo in Rioja. Na een studie wijnmaken in Bordeaux en twee jaar werken bij het beroemde Petrus in Pomerol besloot hij niet terug te keren naar zijn geboortestreek, maar het ongerepte land van Priorat te ontdekken. Eind jaren tachtig leerde Alvaro René Barbier kennen, één van de herontdekkers en 'godfathers' van de Priorat. Deze tipte hem een kijkje in het vergeten wijngebied te nemen. Alvaro vond hier wijngaarden met zeer oude wijnstokken.
Hij wist meteen dat hij hét gebied had ontdekt om absolute topwijnen te kunnen maken. In 1989 kocht hij zijn eerste Priorat wijngaard 'Finca Dofi' en in 1993 L'Ermita, een wijngaard die inmiddels als één van de allerbeste van de hele Priorat wordt beschouwd en is vernoemd naar het kapelletje dat bovenaan de wijngaard staat. Met wijnen als Finca Dofi en de inmiddels legendarische L'Ermita verwierf hij wereldfaam en zette de Priorat als wijngebied definitief op de kaart. Alle wijngaarden worden op basis van biologisch- en/ of dynamische principes bewerkt om een zo hoog mogelijke kwaliteit druiven en wijn te verkrijgen met een zo natuurlijk mogelijk karakter. Alvaro Palacios is amper 40 wanneer hij alles lijkt verwezenlijkt te hebben.
Afkomstig van een familie wijnbouwers – eigenaars van de Bodegas Palacios Remondo - leerde hij als jonge twintiger het vak met Christian Moueix in de kastelen Petrus en Trotanoy. Daarna volgde hij de catalaan René Barbier in Priorato. Sterk onder de indruk van oude gronden en hun kwalitatief potentieel, beslist hij zijn eigen wijngaard te ontginnen in dit Godverlaten gat, 135 km ten zuidwesten van Barcelona. Volgens Palacios' eigen woorden is de algemene overtuiging dat "de opbrengst te laag is, het land is onbewerkbaar en vergt enorm veel handenarbeid" en dat de kans op rentabiliteit klein is. Het vervolg toont aan dat de sceptici ongelijk hadden. De eerste millésime, namelijk de Ermita 1993, werd onmiddellijk vermeld in de club der "superstars" van de Spaanse wijnen. Deze cuvée die bestaat uit 80 à 90% Grenache Vieilles Vignes in evenwicht gebracht door Cabernet Sauvignon en Carignan Vieiles Vignes, heeft uitzonderlijke reacties uitgelokt in Spanje maar ook in de rest van de wereld. Het ultramodern bedrijf van Alvaro Palacios dat het dorp Gratallops domineert vanop de top van de heuvel, getuigt van zijn doorslaggevende invloed en permanente inspanningen om de Spaanse wijnindustrie te revolutionneren. Alvaro Palacios, de architect van het welslagen van de Ermita, resumeert met overtuiging: "De filosofie achter de vinificatie houdt in dat men het karakter van de terroir kan uitdrukken met de grootste transparantie en de grootste zuiverheid"
Het gezaghebbende Britse wijnmagazine Decanter heeft Alvaro Palacios benoemd tot Winemaker of the Year 2015. Hij krijgt deze eervolle benoeming voor zijn inspanningen Spanje in het algemeen en de regio's Bierzo en Priorat in het bijzonder wereldwijd op de kaart te zetten. Palacios heeft illustere voorgangers. Vorig jaar wonnen de broers Perrin van Chateau de Beaucastel, daarvoor ging het eremetaal naar Angelo Gaja, Robert Mondavi en wijlen Serge Hochar.
Bij Grandcruwijnen.nl vindt u een uitgebreide selectie van de wijnen van Alvaro Palacios zoals zijn absolute cult wijn de L'Ermita en de Dofi maar we kunnen u zeker ook de wijnen aanraden die een stuk vriendelijker qua prijs zijn zoals de Álvaro Palacios Camins del Priorat.