2021 Ceraudo Petelia BIO
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | Italië |
Regio | Calabria |
Wijnhuis | Marc Colin |
Jaar | 2021 |
Druif | Greco Manto Negro |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (13%) |
Drink venster | 2022 - 2026 |
Wijnen uit Calabrië of Calabria zie je niet zo veel want de wijn blijft hoofdzakelijk in Italië en de wijngaarden en wijnhuizen zijn over het algemeen zeer klein met soms maar wijngaarden op de steile helling van een paar voetbalvelden groot. Calabrië heeft meer dan 2500 jaar wijngeschiedenis. De wijnen van Cirò en Bianco, respectievelijk in het oosten en zuiden van de regio, werden in de oudheid al geroemd en geschonken aan de winnaars van de Olympische Spelen. Ook de wijnen van Savuto, aan de westkust, zijn in de geschiedenis herhaaldelijk geprezen in de literatuur. De streek is zeer interessant voor wijnbouw want Calabrië kent milde winters met een gemiddelde temperatuur van 10 °C; het wordt er zelden kouder dan 5°C. Vooral aan de kust is het vrijwel het gehele jaar heet en droog. In de heuvels en bergachtige delen is het beduidend koeler en kan ook de nodige regen vallen. Vooral de wijngaarden aan de kust kennen door de nabijheid van de zee een goed verschil tussen de dag- en de nacht en zeker het noordelijke gebied waar Ceraudo is gevestigd heeft als voordeel dat er altijd wind is, waarbij de sirocco (hete en droge lucht uit de Sahara) en wind uit het noorden elkaar afwisselen en dit heeft één groot voordeel, schimmels komen er niet of nauwelijks voor en biologische wijnteelt is daardoor relatief gemakkelijk.
De van origine Albanese Roberto Ceraudo bezit zo’n 60 hectare aan land in de gemeente Strongoli Marina bij Crotone, waarvan er 20 zijn beplant met allerlei druivenrassen. Ceraudo werkt biologisch en maakt in samenwerking met oenoloog Fabrizio Ciuffoli modern gestileerde wijnen met een uitstekende reputatie van o.a. mantonica, pecorello, greco bianco en chardonnay, naast magliocco, gaglioppo, greco nero en wat cabernet sauvignon. Roberto Cerauda wordt bijgestaan door zijn kinderen, waarvan Giuseppe zich richt op de productie van de wijnen, Susy administratie en sales voor haar rekening neemt en Caterina (hoewel afgestudeerd oenoloog) het management van hun met een Michelin-ster bekroonde restaurant Dattilo verzorgt.
De Ceraudo Petelia is een blend van 50% Mantonico en 50% Greco Bianco en krijgt alleen opvoeding op RVS maar wel lang en op een koele temperatuur op zijn droessem (sur lie) en zoals bij alle wijnen van Ceraudo zijn ze volledig biologische geproduceerd (Ceraudo is biologisch, gecertificeerd sinds 1990) met natuurlijke fermentatie en uitsluitend met de natuurlijke enzymen en gisten. In het glas heeft de Petalia een mooie lichte strogele kleur. De zon, het fruit en de bloemen vind je terug in het karakter van de wijnen van Ceraudo, ze reflecteren de unieke emoties van een reis door dit stukje Italië. In de neus is het een ronde en zachte wijn met tonen van witte voorjaarsbloemen en tropische fruit zoals meloen . De Petalia heeft een aanhoudende en zachte smaak, gevolgd door frisse en zuren waardoor fruit mooie blijft staan bij een bescheiden alcohol percentage. In 1 woord zeer elegant met respect voor mens en natuur gemaakt. Aanbod is extreem beperkt en meeste van deze wijnen blijven in Italië en worden genuttigd in Ceraudo's met een Michelin-ster bekroonde restaurant Dattilo.
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | Italië |
Regio | Calabria |
Wijnhuis | Marc Colin |
Druif | Greco, Manto Negro |
Biologisch gecertificeerd | Ja |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2021 |
Drinken vanaf | 2022 |
Drinken tot | 2026 |
Alcohol % | 13 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Smaakprofiel | Droog, Fris, Fruitig, Mineraal, Strak |
Drink momenten | Borrelen, Met vrienden, Summer party, Terras, Voor alledag |
Login and Registration Form