2021 Ceraudo Dattilo Rosso
Wijnsoort | |
---|---|
Land | |
Regio | |
Wijnhuis | |
Jaar | 2021 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (14%) |
Drink venster | 2024 - 2030 |
Omschrijving
Wijnen uit Calabrië of Calabria zie je niet zo veel want de wijn blijft hoofdzakelijk in Italië en de wijngaarden en wijnhuizen zijn over het algemeen zeer klein met soms maar wijngaarden op de steile helling van een paar voetbalvelden groot. Calabrië heeft meer dan 2500 jaar wijngeschiedenis. De wijnen van Cirò en Bianco, respectievelijk in het oosten en zuiden van de regio, werden in de oudheid al geroemd en geschonken aan de winnaars van de Olympische Spelen. Ook de wijnen van Savuto, aan de westkust, zijn in de geschiedenis herhaaldelijk geprezen in de literatuur. De streek is zeer interessant voor wijnbouw want Calabrië kent milde winters met een gemiddelde temperatuur van 10 °C; het wordt er zelden kouder dan 5°C. Vooral aan de kust is het vrijwel het gehele jaar heet en droog. In de heuvels en bergachtige delen is het beduidend koeler en kan ook de nodige regen vallen. Vooral de wijngaarden aan de kust kennen door de nabijheid van de zee een goed verschil tussen de dag- en de nacht en zeker het noordelijke gebied waar Ceraudo is gevestigd heeft als voordeel dat er altijd wind is, waarbij de sirocco (hete en droge lucht uit de Sahara) en wind uit het noorden elkaar afwisselen en dit heeft één groot voordeel, schimmels komen er niet of nauwelijks voor en biologische wijnteelt is daardoor relatief gemakkelijk.
De van origine Albanese Roberto Ceraudo bezit zo’n 60 hectare aan land in de gemeente Strongoli Marina bij Crotone, waarvan er 20 zijn beplant met allerlei druivenrassen. Ceraudo werkt biologisch en maakt in samenwerking met oenoloog Fabrizio Ciuffoli modern gestileerde wijnen met een uitstekende reputatie van o.a. mantonica, pecorello, greco bianco en chardonnay, naast magliocco, gaglioppo, greco nero en wat cabernet sauvignon. Roberto Cerauda wordt bijgestaan door zijn kinderen, waarvan Giuseppe zich richt op de productie van de wijnen, Susy administratie en sales voor haar rekening neemt en Caterina (hoewel afgestudeerd oenoloog) het management van hun met een Michelin-ster bekroonde restaurant Dattilo verzorgt.
De Ceraudo Dattilo is de wijn waarna het met een Michelin-ster bekroonde restaurant van Roberto Ceraudo is genoemd. Er worden maar 10.000 flessen gemaakt van deze wijn en zeker de helft blijft in het restaurant Dattilo. De wijn komt uit de Val Di Neto in Calabria en is een 100% GAGLIOPPO komende uit biologische gecertificeerde wijngaarden Afkomstig uit de heuvels van Strongoli 60 m boven zeeniveau met een opbrengst per hectare van slechts 5000 kg. De Gagloppo is een typische druif uit Calabrië die met z'n dikke schil uitermate geschikt is voor het extreme klimaat. De wijn is gebaat bij een lange rijping zodat de van nature stevige tannines mooi versmelten. Deze Dattilo heeft 24 maanden gerijpt op Frans eiken en 12 maanden in flessen. De wijn is een uitmuntende reflectie van het terroir. In het glas heeft het een intense robijn rode kleur. Het is een full bodied krachtige wijn met een grote persoonlijkheid en structuur. Aanhoudend, gekruid en intens. Natuurlijke vinificatie, met alleen natuurlijke gisten. Het past goed bij fijn vlees, nobel wild en oude kazen.
Specificaties
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Italië |
Regio | Calabria |
Wijnhuis | Ceraudo |
Druif | Gaglioppo |
Biologisch gecertificeerd | Ja |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2021 |
Drinken vanaf | 2024 |
Drinken tot | 2030 |
Alcohol % | 14 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Smaakprofiel | Aards, Donker fruit, Droog, Krachtig, Vol |
Drink momenten | Barbecue, Borrelen, Cadeau!, Met vrienden, Open haard, Voor alledag |
Wijnhuis
De Ceraudo boerderij bevindt zich in de voet van Italië, regio Calabrië, in de buurt van Strongoli Marina - bekend als “Petelia” in de Romeinse tijd - dicht bij de stad Crotone, de thuisbasis van Pythagoras. Het waanzinnig mooi gelocaliseerde bedrijf behelst 20 hectare is wijngaard, 37 hectare olijfgaarden en 3 ha is gewijd aan citrusbomen en moestuin, een schoolvoorbeeld van biodiversiteit en duurzaamheid. De Eigenaar, Roberto Ceraudo, is pionier op het vlak van biologische landbouw in deze regio. Hij beheert het domein samen met zijn drie kinderen Susy, Giuseppe en Caterina. Deze laatste is bovendien een uitmuntende chef in het met één Michelin-ster bekroonde restaurant "Dattilo", dat zich samen met de logies, binnen de muren van de Azienda Agricola Ceraudo bevindt.
Vanuit organoleptisch standpunt zijn de Ceraudo wijnen allemaal erg elegant en onderscheiden ze zich door hun complexiteit, opmerkelijke consistentie en aromatische persistentie. De heuvels van de wijngaarden dichtbij de zee, de textuur van het land en het specifieke microklimaat zorgen voor wijnen die fris zijn en tegelijk toch doordrongen van aroma’s.
De zon, het fruit en de bloemen vind je terug in het karakter van deze wijnen, ze reflecteren de unieke emoties van een reis door dit stukje Italië.
Ceraudo vinifieert volgende druivenrassen: Gaglioppo, Cabernet Sauvignon, Greco nero, en Magliocco in rood en rosé. Pecorella, Greco bianco, Mantonico en Chardonnay in wit. Er zijn 8 wijnen: Grisara, Dattilo, Petraro, Nanà, Imyr, Petelia, Grayasusi etichette argento, Grayasusi etichetta rame.
CERAUDO is biologisch, gecertificeerd sinds 1990, met handmatige oogsten, natuurlijke fermentatie zonder het gebruik van geselecteerde gisten of enzymen, met een jaarlijkse productie van maximaal 70 000 flessen.
Klimatologisch wordt de regio regio Calabrië gekenmerkt door gemiddelde jaartemperaturen van rond de 17°-25°C. De gemiddelde jaarlijkse neerslag bedraagt ongeveer 700 mm. De aanwezigheid van de zee heeft een positief effect op de thermische afwijkingen, alle in het voordeel van de aromatische geleidelijke rijping van de druiven De wijngaard strekt zich uit over 20 hectare, waarvan de opbrengst varieert tussen 3500 en 7000 kg per Ha, afhankelijk van het soort wijn. In totaal bedraagt de jaarlijkse productie ongeveer 50 000 kg per jaar.
De teelttechnieken die men toepast in de wijngaard zijn constant in ontwikkeling. Het gekozen systeem is een Cordone Sporonato. De wijngaard is gebouwd zonder de oppervlakken uit te graven of te hermodelleren, volgens de oude methode van enten in het veld, waardoor de rijke biodiversiteit kan worden behouden door een zorgvuldige selectie van de beste soorten. Bodembeheer omvat winter- en lentegras, soms samengesteld uit speciaal voor groenbemesting geselecteerde kruiden gevolgd door de verwerking ervan, wat essentieel is voor het beluchten van de grond en zo een ideale omgeving creëren
De productiebelasting per wijnstok is altijd erg laag dankzij het gebruik van biotypes met een lage opbrengst en uitdunningsoperaties die aan het begin van de rijping worden uitgevoerd. Snoeien wordt alleen met de hand uitgevoerd. In de wijngaarden zijn er, naast de weerhutten, rozentuinen, die helpen om de luchtvochtigheid en temperatuur onder controle te houden. De handmatige oogst vindt plaats in de vroege uren van de dag voor de rode wijnen, 's nachts voor de witte wijnen en roséwijnen. De druiven worden direct op de plant geselecteerd. De geoogste druiven worden verwerkt in de kelder en de fermentatie van de most vindt plaats op een gecontroleerde temperatuur. Er worden geen enzymen van welke aard dan ook, oenologische tannines of geselecteerde gisten gebruikt: alleen inheemse gisten. In de kelder mogen alle Ceraudo wijnen ondergronds in alle rust rijpen en met gebruikt eikenhouten barriques uit de Allierbossen.