2020 Tentenublo Wines Custero

Wijnsoort Rood
Land Spanje
Regio Rioja
Wijnhuis Bodegas Tentenublo Wines
Jaar 2020
Druif Garnacha Graciano Tempranillo
Inhoud (Alc) 0.75 ltr (14%)
Drink venster 2022 - 2028
Bekijk alle kenmerken Ontdek meer over deze wijn

Custero is de nieuwe wijn van Roberto Oliván (Tentenublo) die hij samen met zijn vrouw Leyre Ruiz maakte in de stijl van de klassieke Riojas. Een biologisch rood dat wordt gemaakt met onder meer Garnacha, Tempranillo, Viura, Malvasía, Calagraño, Garnacha Gris, Graciano, Monastrell en Malvasía La Rioja. Vergist in open vaten en gerijpt in tweede jaars eiken en betonnen tanks.

De Custero komt van een een eigen kleine single vineyard gelegen in Viñaspre (Rioja Alavesa) waar wordt gewerkt met minimale interventie wijnbouw,. De regio heeft duidelijk invloeden van het Atlantisch klimaat, gekenmerkt door veel regen in de zomer en lente. Tertiaire gronden, geërodeerde hellingen van leem van kalksteen en landingen van leem van rode zandsteen. De oogst is volledig manueel en er wordt gewerkt met spontane fermentatie van alle variëteiten in een open vat met hele trossen dus met de gisten op de druif (er worden dus zelfs geen gisten toegevoegd).  Het resultaat is een authentieke rode Roja waarbij het fruit de boventoon voert. Verrassend mooie zuurgraad, sappig met vooral rood fruit. Dit is zeker een wijn die met een paar jaar flesrijping nog verder zal verbeteren en is qua prijs/kwaliteit ongekend goed maar aanbod is zeer beperkt want er zijn slechts 5.532 flessen geproduceerd.

In voorkomende gevallen krijgen de wijnen i.p.v. een reguliere capsule een soort van WAX-afsluiting. Dit heeft verder geen enkel doel en heeft als nadeel dat dit vrij snel uithardt en er kunnen dan eenvoudig stukjes afbrokkelen (spontaan, tijdens transport e.d.)  Dit heeft geen enkele invloed op de kwaliteit van de wijn. Wij kunnen hier verder geen garantie voor geven.

 

Vineyard for 2020 Tentenublo Wines Custero

Een van onze nieuwste ontdekkingen in de Rioja is een familiebedrijf met de naam "TENTENUBLO" (dit verwijst naar het luiden van de klokken die gebruikt werd in de dorpen van La Rioja om hagel tijdens het groeiseizoen af te weren). In opdracht van dit wijnhuis is Oliván Roberto aangesteld. Alhoewel Oliván relatief jong is, heeft het toch al een zeer vermaarde status als top oenoloog. Olivan volgt de niet de normale structuur maar maakt moderne Rioja's en dan ook van wijngaarden welke uniek zijn. Alle wijngaarden van Tentenublo liggen hoog voor Rioja begrippen (op +600 meter) en hebben een lemige/mergel bodem. De stokken moeten hard werken en er wordt veel aan de natuur overgelaten. De opbrengsten zijn extreem laag en de wijnen verrassen iedere Rioja-kenner. Alhoewel dit een jong wijnhuis is voorspellen wij dat dit huis de komende jaren tot de absolute Spaanse en Internationale top gaat behoren.

Kenmerken
Wijnsoort Rood
Land Spanje
Regio Rioja
Wijnhuis Bodegas Tentenublo Wines
Druif Garnacha, Graciano, Tempranillo
Biologisch Ja
Vegan Nee
Jaar 2020
Drinken vanaf 2022
Drinken tot 2028
Alcohol % 14
Alcoholvrij/arm Nee
Inhoud 0.75 ltr
Houtrijping Ja
Bubbels Nee
Dessert wijn Nee
Afsluiting Kurk
Parker rating 91
Smaakprofiel Complex, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Kruidig, Rood fruit, Tannines, Vol
Drink momenten Barbecue, Cadeau!, Lekker luxe, Met vrienden, Open haard
Schrijf uw eigen review
U plaatst een review over:2020 Tentenublo Wines Custero
Uw waardering

Grandcruwijnen

Welke gerechten passen perfect bij deze wijn?

Onze online smart sommelier helpt je!

Laatste review

26.01.2023

Champagne Ruinart Brut

"The order went well and arrived on time. The package was perfection. Tha..." A. Sawadogo

Bekijk product recensie