2021 Justin Girardin Santenay Vieilles Vignes Rouge

Wijnsoort | |
---|---|
Land | |
Regio | |
Appellatie | Santenay |
Wijnhuis | |
Jaar | 2021 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (13%) |
Drink venster | 2023 - 2029 |
- Koop 3 voor 33,95 28,06 en bespaar 8%
Omschrijving
Justin Girardin is de 13e generatie van een familiebedrijf dat sinds 1570 bestaat. Het wijnhuis bezit 17 hectare, waarvan het grootste deel in Santenay (Côte de Beaune). In die appellatie verlegt hij de grenzen van kwaliteit. Justin hanteert al jaren werkwijzen die overeenkomen met bio(-dynamisch). Het doel: een gezonde natuur met gezonde druiven die het terroir van de individuele wijngaarden weerspiegelen.
De Pinot Noir druiven zijn afkomstig uit drie wijngaarden in Santenay met oude wijnstokken (gemiddeld 50 jaar oud): Clos Genets, St. Jean en Les Saunières. De druiven worden met de hand geplukt en worden volledig ontsteeld en krijgen eerst een koude inweking van 5 dagen in RVS tanks op een gecontroleerde temperatuur van 12 graden, om fruitsmaken te ontwikkelen. Daarna begint de gisting, die zo'n 20 dagen duurt. Bij de gisting wordt alleen gebruik gemaakt van natuurlijke gisten uit de omgeving. Daarna rijpt de wijn 12 maanden in vaten van Frans eikenhout (uit Allier en Vosges), waarvan 15% nieuw. In het glas heeft de Justin Girardin Santenay Rouge Vieilles Vignes de typische bourgogne lichte robijnrode kleur met in de neus kersen, zwarte bessen en rabarber en met wat veroudering en walsen ruiken we ook nog wat kruidnagel en sinaasappel. In de mond is de wijn fruitig met kruidige tonen zoals kruidnagel en peper. Subtiele tanninestructuur en veel lengte. Heerlijk bij een eendenborstfilet met een frisse kersenjus.
Specificaties
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Frankrijk |
Regio | Bourgogne |
Appellatie | Santenay |
Wijnhuis | Justin Girardin |
Druif | Pinot Noir |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2021 |
Drinken vanaf | 2023 |
Drinken tot | 2029 |
Alcohol % | 13 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Aanbieding | Staffelkorting |
Smaakprofiel | Aards, Boers, Complex, Droog, Fruitig, Houtgerijpt, Mineraal, Rood fruit, Soepel |
Drink momenten | Cadeau!, Lekker luxe, Met vrienden, Open haard, Romantisch |
Wijnhuis
Justin Girardin is de 13e generatie van een familiebedrijf dat sinds 1570 bestaat. Het wijnhuis bezit 17 hectare, waarvan het grootste deel in Santenay (Côte de Beaune). In die appellatie verlegt hij de grenzen van kwaliteit. Justin hanteert al jaren werkwijzen die overeenkomen met bio(-dynamisch). Het doel: een gezonde natuur met gezonde druiven die het terroir van de individuele wijngaarden weerspiegelen. Om die reden is hij ook spaarzaam met nieuwe eikenhouten vaten. Het mooiste van alles zijn de voor de Bourgogne uiterst gunstige prijzen, een zeldzaamheid tegenwoordig.
Justin Girardin is zo vaak als hij kan aanwezig in de wijngaarden. Hij hanteert een minimale intervisie: de natuur is leidend en hij stuurt enkel bij als dat nodig is. Dat doet hij overigens wel zeer zorgvuldig: knoppen weghalen om de opbrengst te beperken, overtollig blad weghalen waar nodig.
Justin werkt al jaren volgens werkwijzen die overeenkomen met biologisch(-dynamisch) werken. Zo plant hij nieuwe stokken aan volgens de maankalender, zoals gangbaar bij biologisch-dynamische wijnbouw. Afsnoeisels bedekt hij met aarde, waarna hij deze als compost weer hergebruikt. Hij ploegt de wijngaarden regelmatig om activiteit van micro-organismen in de grond te bevorderen. Wortels aan het oppervlak worden voorzichtig verwijderd, zodat de wortels dieper de bodem doordringen, met intensere wijnen als gevolg.
Bijzonder is de grote verscheidenheid aan oude Chardonnay- en Pinot Noir-klonen in de wijngaarden. Daarmee wordt biodiversiteit bevorderd. De klonen zijn ontstaan in deze wijngaarden en door middel van kloonselectie behouden. Het maakt de wijnen uniek én echt gebonden aan hun locatie.