2020 Château Le Crock
De specificaties zoals vermeld bij de wijn (o.a. wijnjaar) en in de titel zijn leidend en er kunnen geen rechten worden ontleend aan de afbeelding die wordt getoond. Lees meer in onze Frequenty asked questions
Wijnsoort | |
---|---|
Land | |
Regio | |
Appellatie | |
Wijnhuis | |
Jaar | 2020 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (13%) |
Drink venster | 2025 - 2038 |
Omschrijving
Als het gaat over waar voor je geld in Bordeaux, dan kom je al snel uit bij Château Le Crock. Dit wijnhuis uit Saint-Estèphe weet elk jaar een dusdanig hoge kwaliteit te leveren, dat het wijnhuis niet alleen bekend staat om zijn voortreffelijke wijnen, maar ook zeker om de waanzinnige prijs/kwaliteit. Niet voor niets is Château Le Crock één van de zeer selecte wijnhuizen die twee jaar geleden de allerhoogste Cru Bourgeois ‘Exceptionnel’-status wist te bemachtigen. Château Le Crock is in handen van de familie Cuvelier, tevens eigenaar van Château Léoville Poyferré en met dezelfde toewijding gemaakt.
Het terroir is van hoge kwaliteit en ligt tussen de grote namen zoals Ch. Cos d'Estournel, Ch. Montrose en Ch. Haut Marbuzet. Château Le Crock heeft 32 hectare wijngaarden op een uitzonderlijk terroir bestaande uit grind, oppervlaktezand en klei. De voordelen van deze kenmerken zijn het vermogen om warmte vast te houden, en voor een natuurlijke waterreserve te zorgen. De wijngaard is verspreid over drie verschillende nederzettingsgebieden en geniet van een uitzonderlijke rijkdom en aromatische diversiteit. De nabijheid van de Gironde werkt als een thermische regulator, waardoor een te hoge temperatuur wordt vermeden.
De Chateau Le Crock is samengesteld blend uit vooral cabernet Sauvignon en Merlot aangevuld met Cabernet Franc en Petit Verdot. In het glas heeft de le Crock een diepe granaat-paarse kleur en levendige, open geuren van gemalen zwarte bessen, rode bessen gelei en geslagen zwarte bessen met hints van bemoste boomschors en potlood. De medium-bodied smaak levert een goede hoeveelheid knapperig zwart fruit met een licht taaie textuur en een verfrissende afdronk. Vanaf de aanzet is het fruit rijp en zacht, de tannines zijn extreem fijn voor een St Estèphe. Wat een plezier om dit te proeven. De cabernets sauvignons bereiken hier een absolute hoogte punt in rijpheid, energie en subtiliteit! Ook de afdronk is enorm lang en blijvend. Geen wonder dat deze cru vorig jaar de titel "Cru Bourgeois Exceptionnel" kreeg!
Specificaties
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Frankrijk |
Regio | Bordeaux |
Appellatie | Saint-Esthepe |
Wijnhuis | Chateau Le Crock |
Druif | Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot, Petit Verdot |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2020 |
Drinken vanaf | 2025 |
Drinken tot | 2038 |
Alcohol % | 13 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Aanbieding | En Primeur |
Parker rating | 91 |
James Suckling rating | 93 |
Vinous rating | 93 |
Smaakprofiel | Donker fruit, Droog, Houtgerijpt, Tannines |
Drink momenten | Cadeau!, Met vrienden, Open haard |
Wijnhuis
Als het gaat over waar voor je geld in Bordeaux, dan kom je al snel uit bij Château Le Crock. Dit wijnhuis uit Saint-Estèphe weet elk jaar een dusdanig hoge kwaliteit te leveren, dat het wijnhuis niet alleen bekend staat om zijn voortreffelijke wijnen, maar ook zeker om de waanzinnige prijs/kwaliteit. Niet voor niets is Château Le Crock één van de zeer selecte wijnhuizen die twee jaar geleden de allerhoogste Cru Bourgeois ‘Exceptionnel’-status wist te bemachtigen.
Château Le Crock Saint Estèphe ligt exact tussen Château Cos d’Estournel en Château Montrose. Al in de 18e en 19e eeuw was het een bekend château, destijds nog onder de naam Bastérot-Ségur. In 1776 werd het als tweede cru van Saint Estèphe geclassificeerd. In het jaar 1804 kreeg het wijngoed de titel Premier Cru Bourgeois Supérieur. De moderne geschiedenis van het château begint in 1903. In dat jaar koopt de oude Bordeaux-familie Cuvelier het Château. Deze familie bezit meerdere wijngoederen. Ze zijn vooral bekend om hun activiteiten op Château Léoville-Poyferré, het kroonjuweel van de familie Cuvelier. Dit betekent ook dat hetzelfde oenologenteam hier voor de wijnbereiding verantwoordelijk is. In 1995 werd Michel Rolland als adviseur aangetrokken. Hij is een van de beste oenologen van Bordeaux. De in totaal 33 hectare aan wijngaarden zijn beplant met cabernet sauvignon (60%), merlot (25%), cabernet franc (10%) en petit verdot (5%). Het terroir is identiek aan dat van hun wereldberoemde buren. De afgelopen jaren werd veel geïnvesteerd in de kelders en de wijngaarden, wat een aanzienlijke verbetering van de kwaliteit van de wijnen opleverde. Château Le Crock is overigens een van de mooiste, bijna sprookjesachtige châteaus in Bordeaux, en heeft een heel indrukwekkend gebouw. Château Le Crock is in handen van de familie Cuvelier, tevens eigenaar van Château Léoville Poyferré en met dezelfde toewijding gemaakt.