2020 Château Dauzac Margaux

De specificaties zoals vermeld bij de wijn (o.a. wijnjaar) en in de titel zijn leidend en er kunnen geen rechten worden ontleend aan de afbeelding die wordt getoond. Lees meer in onze Frequenty asked questions
Wijnsoort | |
---|---|
Land | |
Regio | |
Appellatie | |
Wijnhuis | |
Jaar | 2020 |
Druif | , |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (13.5%) |
Drink venster | 2025 - 2055 |
Niet op voorraad
Momenteel niet beschikbaar
Stuur mij een e-mail als dit product terug is in voorraad
Omschrijving
Chateau. Dauzac heeft een beplant terroir uit één stuk van 45ha rond het kasteel op een totaal oppervlakte van 120ha met bomen in de omtrek die de westenwinden komende vanuit de atlatntische oceaan tegenehouden. Het terroir geniet van een perfect ligging nabij de Gironde op slechts 350 meter. Het kasteel was sinds 1988 in handen van de verzekeringsmaatschappij MAIF tot het in december 2018 werd verkocht voor een vermoedelijke prijs van meer dan 100 miljoen euro aan de Franse familie Roulleau. Lange tijd was de directie in handen van Christine Lurton, dochter van André Lurton, tot in 2013 Laurent Fortin nieuwe directeur werd en ervoor zorgde dat de kwaliteit veel verbeterde door middel van een compleet nieuwe chais, die in gebruik genomen werd vanaf jaargang 2014. Het domein is tevens in overgang naar biodynamie (tegen 2020) en is de eerste Grand Cru Classé die "vegan" is (geen dierlijke producten worden gebruikt m.a.w. het klaren van de wijn gebeurt niet met eiwit). Chateau. Dauzac hoort sindsdien opnieuw bij de beste van de appelatie Margaux
De 2020 Château Dauzac Margaux (Grand Cru Classé) is een blend van 72% Cabernet Sauvignon en 28% Merlot gerijpt in Franse eikenhouten vaten, waarvan 66% nieuw. De 2020 Dauzac Margaux heeft een intense rood-paarse kleur en springt uit het glas met levendige, zorgeloze geuren van kirsch, zwarte frambozen en zwarte bessen met hints van gedroogde Provençaalse kruiden, grafiet en vochtige grond, plus een vleugje tabak. Het medium-bodied gehemelte behoudt een heldere knapperigheid van het fruit met een goede zuurgraad en goed beheerde, toegankelijke tannines, eindigend met een aardse lift.
WEETJE: In de Tab: Bijlage vindt u de officiële factsheet van deze fraaie wijn. Wij sturen u die automatisch toe bij een bestelling van deze wijn. De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u ook nog een mooie korting.
Specificaties
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Frankrijk |
Regio | Bordeaux |
Appellatie | Margaux |
Wijnhuis | Chateau Dauzac |
Druif | Cabernet Sauvignon, Merlot |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2020 |
Drinken vanaf | 2025 |
Drinken tot | 2055 |
Alcohol % | 13.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 92 |
James Suckling rating | 95 |
Vinous rating | 92 |
Smaakprofiel | Complex, Donker fruit, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Mineraal, Tannines |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe, Open haard |
Professionele Recensies
Parker
Rating
(90 - 92)
Release Price
NA
Drink Date
2024 - 2039
Reviewed by
Lisa Perrotti-Brown
Issue Date
20th May 2021
Source
May 2021 Week 3, The Wine Advocate
The 2020 Dauzac is a blend of 72% Cabernet Sauvignon and 28% Merlot, aging in French oak barriques, 66% new. The alcohol is 14%. Deep purple-black colored, it sashays out of the glass with lively, carefree scents of kirsch, black raspberries and blackcurrant pastilles with hints of dried Provence herbs, graphite and damp soil, plus a waft of tobacco. The medium-bodied palate maintains a bright crunchiness to the fruit with just enough acidity and well-managed, approachable tannins, finishing with an earthy lift.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Wine Spectator
93
$60
Château Dauzac
Margaux 2020
Expressive and enticing, with a showy core of loganberry, mulberry and black currant fruit flavors that meld nicely, picking up singed alder, sanguine and tobacco notes along the way. Reveals warm earth that spills in on the finish, along with a violet echo. Cabernet Sauvignon and Merlot. Best from 2027 through 2037. Tasted twice, with consistent notes. 8,000 cases made, 1,500 cases imported.
James Molesworth
Senior Editor and Special Projects Director, New York
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
92
Drinking Window
2025 - 2045
From: Thrice Is Nice: Bordeaux 2020 in Bottle (Feb 2023)
The 2020 Dauzac has an impressive bouquet, very well defined, taut and linear, pure blackberry and blueberry fruit mixed with subtle pressed violet and incense aromas. The oak is deftly integrated here. The palate is medium-bodied with sappy black fruit, fine tannins, just a light herbaceous note towards the finish with a marine-infused aftertaste, black olive compote and brine. This is a well-crafted Margaux that should age very well in bottle.
- By Neal Martin on December 2022
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Wijnhuis
Château Dauzac stond vroeger bekend als ‘het verloren château’ van Margaux. Toch is dit mooie château momenteel 2 decennia bezig met een stevige opmars onder het management van André Lurton en wijnmaakster Christine Lurton de Caix. Château Dauzac kent een rijke geschiedenis. Sterker nog, er zijn indicaties dat het château al bestond in de 13e eeuw! In 1855 werd het château geclassificeerd als 5e Grand Cru Classé in Margaux. Toch werd na deze periode het château regelmatig doorverkocht. Bovendien staken Phylloxera en meeldauw hardnekkig de kop op, een groot probleem, zo bleek, niet alleen voor Dauzac maar ook voor de rest van Bordeaux en de wijnwereld. Toch werd de remedie snel gevonden, door de toenmalige eigenaar van zowel Ducru-Beaucaillou als Dauzac. Château Dauzac heeft dus een grote rol gespeeld in de geschiedenis van Bordeaux, al dan niet voor de hele wijnbouw in Europa.
De kwaliteit van de wijnen scheen rond de 18e eeuw bijzonder goed te zijn en de vraag was hoog. Helaas veranderde dit door de komst van de 1e en 2e wereldoorlog en de toenmalige economische recessie. Het werd niet veel beter toen in 1966 de gedeelde eigenaar van Château Palmer, Dauzac kocht en het probeerde te hernoemen naar Lynch-Dauzac. Familieproblemen tussen de toenmalige eigenaars waren er de oorzaak van dat Château Dauzac in de jaren ’70 wegzonk in vergetelheid. Het tij keerde echter met de komst van Félix Chatellier, in 1978. Als nieuwe bezitter bouwde deze een moderne chai, alsmede een van luchtbevochtigers voorziene vatenkelder. Voorts werd de wijngaard vergroot. In 1989 ging het domein over in handen van de MAIF (verzekeringsmaatschappij) en twee banken. Deze zetten de investeringen voort en stelden net voor de oogst van 1992 André Lurton aan als directeur. De op zich al tevredenstellende wijnkwaliteit - elegant-ferme smaak, evenwichtig, redelijk complex - werd daardoor opnieuw omhoog gedreven, vooral vanaf 1993.
Momenteel bezit Château Dauzac 120 hectare grond waarvan er 50 beplant zijn met wijnranken. De bodem is typisch voor Margaux en bestaat uit fijne, diepe kiezelgronden. Het grootste gedeelte van de wijngaarden is ongeveer 20 jaar geleden herplant met cabernet sauvignon, merlot en cabernet franc. De wijnen stijgen jaarlijks in kwaliteit en worden veelvuldig getipt door gerenommeerde bladen als ‘rising star van margaux’. Wij durven met recht te zeggen dat Château Dauzac veel waar voor zijn geld biedt. Het zijn klassieke, krachtige en geconcentreerde bewaarwijnen.
Chateau. Dauzac heeft een beplant terroir uit één stuk van 45ha rond het kasteel op een totaal oppervlakte van 120ha met bomen in de omtrek die de westenwinden komende vanuit de atlatntische oceaan tegenehouden. Het terroir geniet van een perfect ligging nabij de Gironde op slechts 350 meter. Het kasteel was sinds 1988 in handen van de verzekeringsmaatschappij MAIF tot het in december 2018 werd verkocht voor een vermoedelijke prijs van meer dan 100 miljoen euro aan de Franse familie Roulleau. Lange tijd was de directie in handen van Christine Lurton, dochter van André Lurton, tot in 2013 Laurent Fortin nieuwe directeur werd en ervoor zorgde dat de kwaliteit veel verbeterde door middel van een compleet nieuwe chais, die in gebruik genomen werd vanaf jaargang 2014. Het domein is tevens in overgang naar biodynamie (tegen 2020) en is de eerste Grand Cru Classé die "vegan" is (geen dierlijke producten worden gebruikt m.a.w. het klaren van de wijn gebeurt niet met eiwit). Chateau. Dauzac hoort sindsdien opnieuw bij de beste van de appelatie Margaux
De 2020 Château Dauzac Margaux (Grand Cru Classé) is een blend van 72% Cabernet Sauvignon en 28% Merlot gerijpt in Franse eikenhouten vaten, waarvan 66% nieuw. De 2020 Dauzac Margaux heeft een intense rood-paarse kleur en springt uit het glas met levendige, zorgeloze geuren van kirsch, zwarte frambozen en zwarte bessen met hints van gedroogde Provençaalse kruiden, grafiet en vochtige grond, plus een vleugje tabak. Het medium-bodied gehemelte behoudt een heldere knapperigheid van het fruit met een goede zuurgraad en goed beheerde, toegankelijke tannines, eindigend met een aardse lift.
WEETJE: In de Tab: Bijlage vindt u de officiële factsheet van deze fraaie wijn. Wij sturen u die automatisch toe bij een bestelling van deze wijn. De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u ook nog een mooie korting.
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Frankrijk |
Regio | Bordeaux |
Appellatie | Margaux |
Wijnhuis | Chateau Dauzac |
Druif | Cabernet Sauvignon, Merlot |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2020 |
Drinken vanaf | 2025 |
Drinken tot | 2055 |
Alcohol % | 13.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 92 |
James Suckling rating | 95 |
Vinous rating | 92 |
Smaakprofiel | Complex, Donker fruit, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Mineraal, Tannines |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe, Open haard |
Parker
Rating
(90 - 92)
Release Price
NA
Drink Date
2024 - 2039
Reviewed by
Lisa Perrotti-Brown
Issue Date
20th May 2021
Source
May 2021 Week 3, The Wine Advocate
The 2020 Dauzac is a blend of 72% Cabernet Sauvignon and 28% Merlot, aging in French oak barriques, 66% new. The alcohol is 14%. Deep purple-black colored, it sashays out of the glass with lively, carefree scents of kirsch, black raspberries and blackcurrant pastilles with hints of dried Provence herbs, graphite and damp soil, plus a waft of tobacco. The medium-bodied palate maintains a bright crunchiness to the fruit with just enough acidity and well-managed, approachable tannins, finishing with an earthy lift.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Wine Spectator
93
$60
Château Dauzac
Margaux 2020
Expressive and enticing, with a showy core of loganberry, mulberry and black currant fruit flavors that meld nicely, picking up singed alder, sanguine and tobacco notes along the way. Reveals warm earth that spills in on the finish, along with a violet echo. Cabernet Sauvignon and Merlot. Best from 2027 through 2037. Tasted twice, with consistent notes. 8,000 cases made, 1,500 cases imported.
James Molesworth
Senior Editor and Special Projects Director, New York
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
92
Drinking Window
2025 - 2045
From: Thrice Is Nice: Bordeaux 2020 in Bottle (Feb 2023)
The 2020 Dauzac has an impressive bouquet, very well defined, taut and linear, pure blackberry and blueberry fruit mixed with subtle pressed violet and incense aromas. The oak is deftly integrated here. The palate is medium-bodied with sappy black fruit, fine tannins, just a light herbaceous note towards the finish with a marine-infused aftertaste, black olive compote and brine. This is a well-crafted Margaux that should age very well in bottle.
- By Neal Martin on December 2022
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Château Dauzac stond vroeger bekend als ‘het verloren château’ van Margaux. Toch is dit mooie château momenteel 2 decennia bezig met een stevige opmars onder het management van André Lurton en wijnmaakster Christine Lurton de Caix. Château Dauzac kent een rijke geschiedenis. Sterker nog, er zijn indicaties dat het château al bestond in de 13e eeuw! In 1855 werd het château geclassificeerd als 5e Grand Cru Classé in Margaux. Toch werd na deze periode het château regelmatig doorverkocht. Bovendien staken Phylloxera en meeldauw hardnekkig de kop op, een groot probleem, zo bleek, niet alleen voor Dauzac maar ook voor de rest van Bordeaux en de wijnwereld. Toch werd de remedie snel gevonden, door de toenmalige eigenaar van zowel Ducru-Beaucaillou als Dauzac. Château Dauzac heeft dus een grote rol gespeeld in de geschiedenis van Bordeaux, al dan niet voor de hele wijnbouw in Europa.
De kwaliteit van de wijnen scheen rond de 18e eeuw bijzonder goed te zijn en de vraag was hoog. Helaas veranderde dit door de komst van de 1e en 2e wereldoorlog en de toenmalige economische recessie. Het werd niet veel beter toen in 1966 de gedeelde eigenaar van Château Palmer, Dauzac kocht en het probeerde te hernoemen naar Lynch-Dauzac. Familieproblemen tussen de toenmalige eigenaars waren er de oorzaak van dat Château Dauzac in de jaren ’70 wegzonk in vergetelheid. Het tij keerde echter met de komst van Félix Chatellier, in 1978. Als nieuwe bezitter bouwde deze een moderne chai, alsmede een van luchtbevochtigers voorziene vatenkelder. Voorts werd de wijngaard vergroot. In 1989 ging het domein over in handen van de MAIF (verzekeringsmaatschappij) en twee banken. Deze zetten de investeringen voort en stelden net voor de oogst van 1992 André Lurton aan als directeur. De op zich al tevredenstellende wijnkwaliteit - elegant-ferme smaak, evenwichtig, redelijk complex - werd daardoor opnieuw omhoog gedreven, vooral vanaf 1993.
Momenteel bezit Château Dauzac 120 hectare grond waarvan er 50 beplant zijn met wijnranken. De bodem is typisch voor Margaux en bestaat uit fijne, diepe kiezelgronden. Het grootste gedeelte van de wijngaarden is ongeveer 20 jaar geleden herplant met cabernet sauvignon, merlot en cabernet franc. De wijnen stijgen jaarlijks in kwaliteit en worden veelvuldig getipt door gerenommeerde bladen als ‘rising star van margaux’. Wij durven met recht te zeggen dat Château Dauzac veel waar voor zijn geld biedt. Het zijn klassieke, krachtige en geconcentreerde bewaarwijnen.