2020 Château Dauzac Margaux

De specificaties zoals vermeld bij de wijn (o.a. wijnjaar) en in de titel zijn leidend en er kunnen geen rechten worden ontleend aan de afbeelding die wordt getoond. Lees meer in onze Frequenty asked questions
Wijnsoort | |
---|---|
Land | |
Regio | |
Appellatie | |
Wijnhuis | |
Jaar | 2020 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (13.5%) |
Drink venster | 2025 - 2055 |
Stuur mij een e-mail als dit product terug is in voorraad
Omschrijving
Chateau. Dauzac heeft een beplant terroir uit één stuk van 45ha rond het kasteel op een totaal oppervlakte van 120ha met bomen in de omtrek die de westenwinden komende vanuit de atlatntische oceaan tegenehouden. Het terroir geniet van een perfect ligging nabij de Gironde op slechts 350 meter. Het kasteel was sinds 1988 in handen van de verzekeringsmaatschappij MAIF tot het in december 2018 werd verkocht voor een vermoedelijke prijs van meer dan 100 miljoen euro aan de Franse familie Roulleau. Lange tijd was de directie in handen van Christine Lurton, dochter van André Lurton, tot in 2013 Laurent Fortin nieuwe directeur werd en ervoor zorgde dat de kwaliteit veel verbeterde door middel van een compleet nieuwe chais, die in gebruik genomen werd vanaf jaargang 2014. Het domein is tevens in overgang naar biodynamie (tegen 2020) en is de eerste Grand Cru Classé die "vegan" is (geen dierlijke producten worden gebruikt m.a.w. het klaren van de wijn gebeurt niet met eiwit). Chateau. Dauzac hoort sindsdien opnieuw bij de beste van de appelatie Margaux
De 2020 Château Dauzac Margaux (Grand Cru Classé) is een blend van 72% Cabernet Sauvignon en 28% Merlot gerijpt in Franse eikenhouten vaten, waarvan 66% nieuw. De 2020 Dauzac Margaux heeft een intense rood-paarse kleur en springt uit het glas met levendige, zorgeloze geuren van kirsch, zwarte frambozen en zwarte bessen met hints van gedroogde Provençaalse kruiden, grafiet en vochtige grond, plus een vleugje tabak. Het medium-bodied gehemelte behoudt een heldere knapperigheid van het fruit met een goede zuurgraad en goed beheerde, toegankelijke tannines, eindigend met een aardse lift.
WEETJE: In de Tab: Bijlage vindt u de officiële factsheet van deze fraaie wijn. Wij sturen u die automatisch toe bij een bestelling van deze wijn. De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u ook nog een mooie korting.
Specificaties
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Frankrijk |
Regio | Bordeaux |
Appellatie | Margaux |
Wijnhuis | Chateau Dauzac |
Druif | Cabernet Sauvignon, Merlot |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2020 |
Drinken vanaf | 2025 |
Drinken tot | 2055 |
Alcohol % | 13.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 92 |
James Suckling rating | 95 |
Vinous rating | 92 |
Smaakprofiel | Complex, Donker fruit, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Mineraal, Tannines |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe, Open haard |
Wijnhuis
Château Dauzac stond vroeger bekend als ‘het verloren château’ van Margaux. Toch is dit mooie château momenteel 2 decennia bezig met een stevige opmars onder het management van André Lurton en wijnmaakster Christine Lurton de Caix. Château Dauzac kent een rijke geschiedenis. Sterker nog, er zijn indicaties dat het château al bestond in de 13e eeuw! In 1855 werd het château geclassificeerd als 5e Grand Cru Classé in Margaux. Toch werd na deze periode het château regelmatig doorverkocht. Bovendien staken Phylloxera en meeldauw hardnekkig de kop op, een groot probleem, zo bleek, niet alleen voor Dauzac maar ook voor de rest van Bordeaux en de wijnwereld. Toch werd de remedie snel gevonden, door de toenmalige eigenaar van zowel Ducru-Beaucaillou als Dauzac. Château Dauzac heeft dus een grote rol gespeeld in de geschiedenis van Bordeaux, al dan niet voor de hele wijnbouw in Europa.
De kwaliteit van de wijnen scheen rond de 18e eeuw bijzonder goed te zijn en de vraag was hoog. Helaas veranderde dit door de komst van de 1e en 2e wereldoorlog en de toenmalige economische recessie. Het werd niet veel beter toen in 1966 de gedeelde eigenaar van Château Palmer, Dauzac kocht en het probeerde te hernoemen naar Lynch-Dauzac. Familieproblemen tussen de toenmalige eigenaars waren er de oorzaak van dat Château Dauzac in de jaren ’70 wegzonk in vergetelheid. Het tij keerde echter met de komst van Félix Chatellier, in 1978. Als nieuwe bezitter bouwde deze een moderne chai, alsmede een van luchtbevochtigers voorziene vatenkelder. Voorts werd de wijngaard vergroot. In 1989 ging het domein over in handen van de MAIF (verzekeringsmaatschappij) en twee banken. Deze zetten de investeringen voort en stelden net voor de oogst van 1992 André Lurton aan als directeur. De op zich al tevredenstellende wijnkwaliteit - elegant-ferme smaak, evenwichtig, redelijk complex - werd daardoor opnieuw omhoog gedreven, vooral vanaf 1993.
Momenteel bezit Château Dauzac 120 hectare grond waarvan er 50 beplant zijn met wijnranken. De bodem is typisch voor Margaux en bestaat uit fijne, diepe kiezelgronden. Het grootste gedeelte van de wijngaarden is ongeveer 20 jaar geleden herplant met cabernet sauvignon, merlot en cabernet franc. De wijnen stijgen jaarlijks in kwaliteit en worden veelvuldig getipt door gerenommeerde bladen als ‘rising star van margaux’. Wij durven met recht te zeggen dat Château Dauzac veel waar voor zijn geld biedt. Het zijn klassieke, krachtige en geconcentreerde bewaarwijnen.