2019 Luigi Baudana Barolo Cerretta BIO

Wijnsoort | |
---|---|
Land | |
Regio | |
Appellatie | |
Wijnhuis | |
Jaar | 2019 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (14.5%) |
Drink venster | 2026 - 2047 |
Lage voorraad
Nog maar 3 over
Omschrijving
De Luigi Baudana Barolo Cerretta is gemaakt van 100% Nebbiolo-druiven van 40 jaar oude wijnstokken van veel verschillende klonen, hierdoor ontstaat een wijn met diepte en ziel - een directe weerspiegeling van het levenslange werk van Luigi Baudana. Sobere en zeer minerale expressie van Barolo. Aroma's van donkere kersen en frambozen springen levendig uit het glas. Hints van ijzer, menthol, nieuw leer dragen bij aan de diepte en intriges van deze wijn. Verfijnd en gepolijst, Cerretta heeft een extra laag tannines, een belangrijke structuur en een levendige zuurgraad die bijna wordt begraven door zijn voortreffelijk weelderige fruit. Luigi en Fiorina Baudani zijn lokale legendes van de regio Serralunga en zijn al meer dan 30 jaar actief in de druiventeelt. In 2009 kreeg G.D. Vajra de verantwoordelijkheid om wijnen van deze druiven te maken en de nalatenschap van de familie Baudani uit te breiden.
Luigi Baudana onderscheidt zich als een van de kleinste boetiekwijnhuizen in Serralunga d'Alba en de bredere Barolo-regio. Ze beslaan slechts 2,6 hectare en richten zich op kwaliteit, niet op kwantiteit, en hun selectie van wijngaarden is ongeëvenaard, met wijngaarden in de prime crus van het dorp. Ze zijn echt de belichaming van een garagiste producer!
De vintage van 2019 werd gekenmerkt door een vroege knopbreuk, gevolgd door een vertraagde bloei, wat een geleidelijke rijpingsperiode veroorzaakte. Met al deze factoren samen creëerde het een van de langste en laatst geoogste jaargangen van het decennium en wordt jaargang 2019 dus gezien als een topjaargang voor authentieke Barolo's en Barbersco's met en ideaal groei-seizoen voor de laatbloeiende Nebbiolo. Met zo'n lange rijpingsperiode waren de druiven gezegend met een uitzonderlijke fenolische rijpheid en een prominente ruggengraat van zuurgraad. Dit doet denken aan o.a. vintage uit 2013, die ook zo mooi kan verouderen.
WEETJE: In de Tab: Bijlage vindt u de officiële factsheet van deze fraaie wijn. Wij sturen u die automatisch toe bij een bestelling van deze wijn. De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u ook nog een mooie korting. We zitten bijna naast de rijksweg met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor adres
Specificaties
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Italië |
Regio | Piemonte |
Appellatie | Barolo |
Wijnhuis | G.D. Vajra |
Druif | Nebbiolo |
Biologisch gecertificeerd | Ja |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2019 |
Drinken vanaf | 2026 |
Drinken tot | 2047 |
Alcohol % | 14.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 94 |
Vinous rating | 97 |
Smaakprofiel | Aards, Boers, Complex, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Mineraal, Rood fruit, Tannines |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe |
Professionele Recensies
Parker
Reviewed by: Monica Larner
Drink Date: 2024 - 2038
The 2018 Barolo Cerretta offers good focus with a sharp and linear style that gives way to forest berry, wild rose, rusty nail and crushed stone. The wine is extremely direct, and that's what sets it apart. In that sense, this wine is faithful to the characteristics of Serralunga d'Alba. The soils of Cerretta see a layer of white marl on the surface and red clay further down; that's where those rusty sensations must come from.
Published: Jun 23, 2022
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
97
Drinking Window
2027 - 2044
From: 2019 Barolo: Back on Track (Jan 2023)
The 2019 Barolo Cerretta is packed with dark cherry, smoke, gravel, blood orange incense, scorched earth, licorice and mocha. This ample, full-bodied Barolo offers tremendous depth and textural intensity. Powerful and brooding, with tons of muscle and tannin, the Cerretta is incredibly promising. It is the most potent wine in this portfolio, by a pretty substantial range.
- By Antonio Galloni on November 2022
These are some of the most impressive wines I have tasted from Luigi Baudana, the Serralunga estate the Vajra family has managed since 2009. The wines are made at the Baudana winery in Serralunga, and then raised in the Vajra family's large facility in Barolo. All three Barolos are exceptional, from the village wine to the two crus. The Baudana Barolo is the more fruit-forward of the two single-vineyard Barolos, while the Cerretta is slightly darker and more muscular.
"It was a year with an early bud break but with late flowering and a late harvest; in other words, a year with a long growing season, one of the longest of the last decade." Giuseppe Vajra explained. "We had challenges with heavy rain in spring, but 2018 helped us understand we had to act quickly and decisively, so we did," he added. Harvest took place between October 11 and 18. "The wines extracted easily," Aldo Vajra opined. "We gave the 2019s 28 days on the skins, less than 2018 and 2017 and far less than years like 2010, with submerged cap maceration. Time in wood was about 21 months for the vineyard designates.”
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Wijnhuis
G.D. Vajra is een bewijs van de harmonieuze relatie tussen terroir en de rijke erfenis van een gepassioneerde wijnmakersfamilie. Gelegen in de beroemde Barolo-appellatie, heeft dit betoverende landgoed generaties lang uitzonderlijke wijnen geproduceerd, waarbij de essentie van het land en de diepgaande verhalen die hun reis hebben gevormd, worden vastgelegd.
De hoeksteen van de wijnfilosofie van G.D. Vajra ligt in het concept van terroir. Elke fles die hun naam draagt, is een uiting van de unieke kenmerken van de wijngaarden en de specifieke microklimaten die de Langhe-regio zegenen. Van de etherische wijngaard van Bricco delle Viole tot de betoverende hellingen van Fossati en Ravera, elk stuk grond wordt met zorg onderhouden, waardoor de druiven kunnen rijpen en hun individuele persoonlijkheden kunnen ontwikkelen.
De Vajra-familie, onder leiding van de visionaire Aldo Vajra, koestert al sinds de jaren 70 wijngaarden en maakt wijn. Aldo maakte zijn eerste biologische wijnen op 18-jarige leeftijd en was een van de eerste wijnmakerijen die de vergeten druivensoort Freisa opnieuw aanplantte. Hij ging verder met innovaties door minder traditionele variëteiten zoals Riesling en Pinot Noir te planten. De Vajra-familie blijft tot op de dag van vandaag vasthouden aan hun toewijding aan duurzame praktijken, met als doel de natuurlijke biodiversiteit van hun wijngaarden voor toekomstige generaties te behouden.
De wijnmakersreis van de Vajra-familie is een getuigenis van hun onwankelbare liefde voor hun erfgoed. Met een combinatie van traditie en innovatie hebben ze hun vakmanschap door de jaren heen verfijnd, waardoor wijnen zijn ontstaan die de geest van hun voorouders dragen. Of het nu gaat om de iconische Barolo, de elegante Dolcetto of de levendige Barbera, elke fles is een weerspiegeling van de diepgewortelde passie en toewijding van de Vajra-familie.
De Luigi Baudana Barolo Cerretta is gemaakt van 100% Nebbiolo-druiven van 40 jaar oude wijnstokken van veel verschillende klonen, hierdoor ontstaat een wijn met diepte en ziel - een directe weerspiegeling van het levenslange werk van Luigi Baudana. Sobere en zeer minerale expressie van Barolo. Aroma's van donkere kersen en frambozen springen levendig uit het glas. Hints van ijzer, menthol, nieuw leer dragen bij aan de diepte en intriges van deze wijn. Verfijnd en gepolijst, Cerretta heeft een extra laag tannines, een belangrijke structuur en een levendige zuurgraad die bijna wordt begraven door zijn voortreffelijk weelderige fruit. Luigi en Fiorina Baudani zijn lokale legendes van de regio Serralunga en zijn al meer dan 30 jaar actief in de druiventeelt. In 2009 kreeg G.D. Vajra de verantwoordelijkheid om wijnen van deze druiven te maken en de nalatenschap van de familie Baudani uit te breiden.
Luigi Baudana onderscheidt zich als een van de kleinste boetiekwijnhuizen in Serralunga d'Alba en de bredere Barolo-regio. Ze beslaan slechts 2,6 hectare en richten zich op kwaliteit, niet op kwantiteit, en hun selectie van wijngaarden is ongeëvenaard, met wijngaarden in de prime crus van het dorp. Ze zijn echt de belichaming van een garagiste producer!
De vintage van 2019 werd gekenmerkt door een vroege knopbreuk, gevolgd door een vertraagde bloei, wat een geleidelijke rijpingsperiode veroorzaakte. Met al deze factoren samen creëerde het een van de langste en laatst geoogste jaargangen van het decennium en wordt jaargang 2019 dus gezien als een topjaargang voor authentieke Barolo's en Barbersco's met en ideaal groei-seizoen voor de laatbloeiende Nebbiolo. Met zo'n lange rijpingsperiode waren de druiven gezegend met een uitzonderlijke fenolische rijpheid en een prominente ruggengraat van zuurgraad. Dit doet denken aan o.a. vintage uit 2013, die ook zo mooi kan verouderen.
WEETJE: In de Tab: Bijlage vindt u de officiële factsheet van deze fraaie wijn. Wij sturen u die automatisch toe bij een bestelling van deze wijn. De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u ook nog een mooie korting. We zitten bijna naast de rijksweg met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor adres
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Italië |
Regio | Piemonte |
Appellatie | Barolo |
Wijnhuis | G.D. Vajra |
Druif | Nebbiolo |
Biologisch gecertificeerd | Ja |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2019 |
Drinken vanaf | 2026 |
Drinken tot | 2047 |
Alcohol % | 14.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 94 |
Vinous rating | 97 |
Smaakprofiel | Aards, Boers, Complex, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Mineraal, Rood fruit, Tannines |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe |
Parker
Reviewed by: Monica Larner
Drink Date: 2024 - 2038
The 2018 Barolo Cerretta offers good focus with a sharp and linear style that gives way to forest berry, wild rose, rusty nail and crushed stone. The wine is extremely direct, and that's what sets it apart. In that sense, this wine is faithful to the characteristics of Serralunga d'Alba. The soils of Cerretta see a layer of white marl on the surface and red clay further down; that's where those rusty sensations must come from.
Published: Jun 23, 2022
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
97
Drinking Window
2027 - 2044
From: 2019 Barolo: Back on Track (Jan 2023)
The 2019 Barolo Cerretta is packed with dark cherry, smoke, gravel, blood orange incense, scorched earth, licorice and mocha. This ample, full-bodied Barolo offers tremendous depth and textural intensity. Powerful and brooding, with tons of muscle and tannin, the Cerretta is incredibly promising. It is the most potent wine in this portfolio, by a pretty substantial range.
- By Antonio Galloni on November 2022
These are some of the most impressive wines I have tasted from Luigi Baudana, the Serralunga estate the Vajra family has managed since 2009. The wines are made at the Baudana winery in Serralunga, and then raised in the Vajra family's large facility in Barolo. All three Barolos are exceptional, from the village wine to the two crus. The Baudana Barolo is the more fruit-forward of the two single-vineyard Barolos, while the Cerretta is slightly darker and more muscular.
"It was a year with an early bud break but with late flowering and a late harvest; in other words, a year with a long growing season, one of the longest of the last decade." Giuseppe Vajra explained. "We had challenges with heavy rain in spring, but 2018 helped us understand we had to act quickly and decisively, so we did," he added. Harvest took place between October 11 and 18. "The wines extracted easily," Aldo Vajra opined. "We gave the 2019s 28 days on the skins, less than 2018 and 2017 and far less than years like 2010, with submerged cap maceration. Time in wood was about 21 months for the vineyard designates.”
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
G.D. Vajra is een bewijs van de harmonieuze relatie tussen terroir en de rijke erfenis van een gepassioneerde wijnmakersfamilie. Gelegen in de beroemde Barolo-appellatie, heeft dit betoverende landgoed generaties lang uitzonderlijke wijnen geproduceerd, waarbij de essentie van het land en de diepgaande verhalen die hun reis hebben gevormd, worden vastgelegd.
De hoeksteen van de wijnfilosofie van G.D. Vajra ligt in het concept van terroir. Elke fles die hun naam draagt, is een uiting van de unieke kenmerken van de wijngaarden en de specifieke microklimaten die de Langhe-regio zegenen. Van de etherische wijngaard van Bricco delle Viole tot de betoverende hellingen van Fossati en Ravera, elk stuk grond wordt met zorg onderhouden, waardoor de druiven kunnen rijpen en hun individuele persoonlijkheden kunnen ontwikkelen.
De Vajra-familie, onder leiding van de visionaire Aldo Vajra, koestert al sinds de jaren 70 wijngaarden en maakt wijn. Aldo maakte zijn eerste biologische wijnen op 18-jarige leeftijd en was een van de eerste wijnmakerijen die de vergeten druivensoort Freisa opnieuw aanplantte. Hij ging verder met innovaties door minder traditionele variëteiten zoals Riesling en Pinot Noir te planten. De Vajra-familie blijft tot op de dag van vandaag vasthouden aan hun toewijding aan duurzame praktijken, met als doel de natuurlijke biodiversiteit van hun wijngaarden voor toekomstige generaties te behouden.
De wijnmakersreis van de Vajra-familie is een getuigenis van hun onwankelbare liefde voor hun erfgoed. Met een combinatie van traditie en innovatie hebben ze hun vakmanschap door de jaren heen verfijnd, waardoor wijnen zijn ontstaan die de geest van hun voorouders dragen. Of het nu gaat om de iconische Barolo, de elegante Dolcetto of de levendige Barbera, elke fles is een weerspiegeling van de diepgewortelde passie en toewijding van de Vajra-familie.