2019 G.D. Vajra Barolo Coste di Rose BIO

Wijnsoort | |
---|---|
Land | |
Regio | |
Appellatie | |
Wijnhuis | |
Jaar | 2019 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (14.5%) |
Drink venster | 2023 - 2044 |
Omschrijving
Coste di Rose, een gewaardeerde Menzione Geografica Aggiuntiva (MGA) in de Comune di Barolo, is een kleine maar zeer boeiende wijngaard. Het is de uitgesproken bodemsamenstelling die de Barolo DOCG Coste di Rose zijn uitzonderlijke karakter geeft. Verwacht tonen van kersen en rozenblaadjes, hints van munt en zoete kruiden, vergezeld van fluweelzachte tannines en een weelderig, sappig mondgevoel.
De vintage van 2019 werd gekenmerkt door een vroege knopbreuk, gevolgd door een vertraagde bloei, wat een geleidelijke rijpingsperiode veroorzaakte. Met al deze factoren samen creëerde het een van de langste en laatst geoogste jaargangen van het decennium en wordt jaargang 2019 dus gezien als een topjaargang voor authentieke Barolo's en Barbersco's met en ideaal groei-seizoen voor de laatbloeiende Nebbiolo. Met zo'n lange rijpingsperiode waren de druiven gezegend met een uitzonderlijke fenolische rijpheid en een prominente ruggengraat van zuurgraad. Dit doet denken aan o.a. vintage uit 2013, die ook zo mooi kan verouderen.
WEETJE: In de Tab: Bijlage vindt u de officiële factsheet van deze fraaie wijn. Wij sturen u die automatisch toe bij een bestelling van deze wijn. De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u ook nog een mooie korting. We zitten bijna naast de rijksweg met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor adres
VAJR
Een beetje rebels is Aldo Vajra altijd wel geweest. Maar goed ook, want deze eigenschap heeft geleid tot dit prachtige wijnhuis met zijn authentieke wijnen. De wijngaarden van Vajra liggen ten noordwesten van de plaats Barolo en zijn vanaf het begin biologisch bewerkt. De hoge ligging van de wijngaarden (de Bricco delle Viole behoort tot de allerhoogste wijngaarden in de Piemonte) zorgt voor hoge temperatuurverschillen tussen dag en nacht. De druiven rijpen langzaam en volledig, en geven de wijnen een prachtige finesse en elegantie. Het relatief koele klimaat in dit gebied heeft ervoor gezorgd dat veel wijnmakers de Dolcetto-druif hebben gerooid, omdat deze druif warmte nodig heeft om zich volledig te kunnen ontwikkelen. Maar de Vajra’s maken nog steeds prachtige rosé en rood van deze druif. Lees meer onder de tab: Wijnhuis
Specificaties
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Italië |
Regio | Piemonte |
Appellatie | Barolo |
Wijnhuis | G.D. Vajra |
Druif | Nebbiolo |
Biologisch gecertificeerd | Ja |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2019 |
Drinken vanaf | 2023 |
Drinken tot | 2044 |
Alcohol % | 14.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 94 |
Vinous rating | 93 |
Smaakprofiel | Aards, Boers, Complex, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Mineraal, Rood fruit, Tannines |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe |
Wijnhuis
G.D. Vajra is een bewijs van de harmonieuze relatie tussen terroir en de rijke erfenis van een gepassioneerde wijnmakersfamilie. Gelegen in de beroemde Barolo-appellatie, heeft dit betoverende landgoed generaties lang uitzonderlijke wijnen geproduceerd, waarbij de essentie van het land en de diepgaande verhalen die hun reis hebben gevormd, worden vastgelegd.
De hoeksteen van de wijnfilosofie van G.D. Vajra ligt in het concept van terroir. Elke fles die hun naam draagt, is een uiting van de unieke kenmerken van de wijngaarden en de specifieke microklimaten die de Langhe-regio zegenen. Van de etherische wijngaard van Bricco delle Viole tot de betoverende hellingen van Fossati en Ravera, elk stuk grond wordt met zorg onderhouden, waardoor de druiven kunnen rijpen en hun individuele persoonlijkheden kunnen ontwikkelen.
De Vajra-familie, onder leiding van de visionaire Aldo Vajra, koestert al sinds de jaren 70 wijngaarden en maakt wijn. Aldo maakte zijn eerste biologische wijnen op 18-jarige leeftijd en was een van de eerste wijnmakerijen die de vergeten druivensoort Freisa opnieuw aanplantte. Hij ging verder met innovaties door minder traditionele variëteiten zoals Riesling en Pinot Noir te planten. De Vajra-familie blijft tot op de dag van vandaag vasthouden aan hun toewijding aan duurzame praktijken, met als doel de natuurlijke biodiversiteit van hun wijngaarden voor toekomstige generaties te behouden.
De wijnmakersreis van de Vajra-familie is een getuigenis van hun onwankelbare liefde voor hun erfgoed. Met een combinatie van traditie en innovatie hebben ze hun vakmanschap door de jaren heen verfijnd, waardoor wijnen zijn ontstaan die de geest van hun voorouders dragen. Of het nu gaat om de iconische Barolo, de elegante Dolcetto of de levendige Barbera, elke fles is een weerspiegeling van de diepgewortelde passie en toewijding van de Vajra-familie.