2019 Descendientes Jose Palacios Moncerbal

Wijnsoort Rood
Land Spanje
Regio Bierzo
Wijnhuis Descendientes de J. Palacios
Jaar 2016
Druif Mencia
Inhoud (Alc) 0.75 ltr (14%)
Drink venster 2019 - 2028
Bekijk alle kenmerken Ontdek meer over deze wijn

Descendientes De José Palacios Bierzo Corullon Moncerbal is een rode wijn uit de regio Castilla y Leon in Spanje. Gemaakt door het wijnhuis Descendientes de Jose Palacios. Een absolute Top wijn en kan wedijveren met de allerbeste en duurste Grandcru's uit de Bourgogne en heeft herhaaldelijk tot verrassingen geleidt op een blindproeverij. Ongelooflijk verfijnd en een prachtig pallet aan geuren en smaken.

De Moncerbal 2019 is een "vino de paraje", geproduceerd met druiven (meestal Mencía maar ook 4% witte druiven) van verschillende percelen van in totaal 1,51 hectare in dezelfde zone van het dorp Corullón. Het fermenteerde met enkele volle trossen en inheemse gisten in eiken vaten gedurende 46 dagen en rijpte gedurende 11 maanden in eiken vaten en foudres. Het is een van de alcoholarme wijnen (samen met de Corullón) met 13,5% alcohol. Dit is super aromatisch en bloemig, met tonen van viooltjes en ook witte bloemen en zelfs een vleugje citrus. Dit is de topwijn van de jaren 2019 - gestructureerd, lang en zacht, met een geweldige afdronk. Het heeft wisselende aroma's en smaken, waarbij bloemen, kruiden, bessen, aarde en soms zelfs een melkzuurtoets worden gemengd. Het zou verdere complexiteit in de fles moeten ontwikkelen. Dit is een geweldige vintage voor Moncerbal, die de frisheid en het evenwicht van 2018 behoudt in een warmer jaar. Ze gebruiken steeds minder nieuwe eikenhouten vaten. In 2019 werden 3.488 flessen, 101 magnums en enkele grotere formaten geproduceerd. Serveer dit in een groot Bourgogne glas

98/100 Parker

Vineyard for 2019 Descendientes Jose Palacios Moncerbal

De DO Bierzo behoort geo-politiek tot Castilla y León, maar fysiek is het de poort tot Galicia. De Castilliaanse hoogvlakte wordt hier een bergachtig landschap dat overgaat in een groene oase en een meer gematigd klimaat: minder extreem dan in Castilla en minder regen dan in Galicia. Bierzo is het koninkrijk van de Mencía-druif, voor velen een nobele onbekende, maar één van Spanjes meest onderschatte druiven met een indrukwekkend potentieel. De wijngaarden liggen op een hoogte tussen 450 en 1.100 meter, dit in een aanzienlijk hoogteverschil, waardoor er vele microklimaten en terroirs zijn. De belangrijkste steden zijn Ponferrada en Villafrance del Bierzo. De bodems zijn zanderig of klei)rotsachtig in de vallei langs de rivier Sil, of bestaan uit kalksteen en vooral leisteen in de bergen.

De grote impuls aan dit wijngebied werd vooral gegeven door dit project. Eén van de eerste biodynamische domeinen in Spanje. Het was Alvaro Palacios die het potentieel van dit gebied onderkende om werkelijk grote terroir-wijnen te maken. Na zijn odyssee in Priorat, is hij samen met zijn jonge neefjes Ricardo aan dit schitterende verhaal begonnen. Zij hebben de moeilijkst gelegen wijngaarden uitgezocht van het hele gebied: het hoogst, moeilijkst toegankelijk en met de minste rendementen (want vieilles vignes): dit waren nu net die wijngaarden waar de dorpelingen het minst in geïnteresseerd waren want die brachten het minst op. Het ambitieuze project werd volledig gestoeld op de Bourgognefilosofie: alle wijnen van één druivensoort (Mencía), met als basiswijn een eerlijke en fruitgedreven wijn waarvoor de druiven deels worden aangekocht van wijngaarden onder supervisie van Ricardo, en deels in eigendom. Vervolgens een topwijn, enkel met druiven van eigen wijngaarden van het dorp Corullón. Tenslotte unieke perceelwijnen of Grand Crus: vaak de beste of meest unieke wijngaarden op steile hellingen. Deze wijnen behoren tot het allerbeste wat we vandaag in Spanje kunnen proeven: diepgang, complexiteit en elegantie in één fles verenigd !

Ricardo Perez Palacios is een van de grote architecten van een stille revolutie die plaatsvindt in de, tot nu toe zeer rustige Bierzo regio. Hij is de zoon van Chelo Palacios, van de dynastie bekende Palacios (Remondo) van La Rioja, en in dit avontuur geholpen door zijn beroemde oom, Alvaro Palacios, bekend om zijn wijnen van Priorat. Ricardo heeft een lange ervaring in Frankrijk, Chili en de Verenigde Staten. Bodega Descendientes de Jose Palacios is momenteel de absolute trendsetter van de relatief ombekende maar ozo fraaie Bierzo. De Petalos en Corullon zijn wijnen die jaar in en jaar uit zeer hoge beoordelingen krijgt.

Ricardo Pérez Palacios woont op een biologisch-dynamische boerderij in Corullón, op slechts een steenworp afstand van enkele van zijn wijngaarden. Hij doet het uit overtuiging, niet om imago- of marketingredenen, wat helaas vaker wel dan niet het geval is. Hij kwam op 23-jarige leeftijd aan in Bierzo en werkt er nu al bijna 20 jaar. Dus hoewel hij nog steeds een man uit Alfaro in Rioja is, heeft hij Bierzo zo lang geleefd en geademd dat er een zekere hoeveelheid Bierzo-bloed door zijn aderen stroomt.

Sinds het begin van deze onderneming, tijdens de oogst van 1999, worden in zijn wijngaarden biodynamische principes toegepast. Toen in 2001 een groep Portugese wijnmakers uit de Douro op bezoek was, was het concept van biodynamica een baanbrekende landbouwfilosofie geleid door de sterren, terwijl tegelijkertijd biologische principes volgen die het milieu en het leven in de wijngaard respecteren, en slechts een handvol telers in de wereld pasten het toe. Ondanks dat Ricardo bijna een dag door de wijngaarden heeft gelopen, het landschap bewonderde en de wijnen proefde, had Ricardo het niet één keer over biodynamica aan zijn gasten. Toen hem later werd gevraagd: "Waarom heb je ze niets over biodynamica verteld?" Hij antwoordde: "Ze hebben me niet gevraagd." Iedereen zou de kans hebben aangegrepen om trots te laten zien wat hij aan het doen was, maar Ricardo niet. Hij doet wat hij doet uit principe en volgt. Hij heeft ook het boek van Nicolas Joly over biodynamica vertaald en gepubliceerd (in het Spaans).

Zijn huis in het dorp Corullón is ook een boerderijschool, Granja Escuela Cando, waar ze verschillende activiteiten uitvoeren die verband houden met het plattelandsleven, evenals cursussen en workshops organiseren, een jaarlijks congres over wijnbouw dat wordt bijgewoond door wijnboeren uit heel Spanje en enkele uit Portugal, leert omgaan met dieren en biodynamica, zuurdesembrood maken, kaas maken, cursussen pottenbakken, wilde planten, thuis wijn maken ... Zijn huis is altijd dicht bij de boerderijdieren geweest, en hij is van plan om zijn eigen geiten te krijgen. Op dit moment koopt hij de melk voor het maken van kaas, bakt zijn eigen brood, distilleert zijn eigen wijngaard-aangewezen geesten, verbouwt zijn eigen groenten, maakt en verkoopt vruchtensappen, slacht zijn eigen varkens en maakt chorizos en botillos (typische charcuterie uit León ). Het is duidelijk dat hij het leven in een duurzaam ecosysteem voor zelfvoorziening zeer serieus neemt - het is zijn levensstijl. En bovendien maakt hij enkele van de beste wijnen in de regio en heel Spanje.

De wijnen uit zijn gehele gamma worden unaniem geloofd met stuk voor stuk hoge beoordelingen. De wijn worden gemaakt de Ricardo Pérez Palacios & Alvaro Palacios

Kenmerken
Wijnsoort Rood
Land Spanje
Regio Bierzo
Wijnhuis Descendientes de J. Palacios
Druif Mencia
Biologisch Nee
Vegan Nee
Jaar 2016
Drinken vanaf 2019
Drinken tot 2028
Alcohol % 14
Alcoholvrij/arm Nee
Inhoud 0.75 ltr
Houtrijping Ja
Bubbels Nee
Dessert wijn Nee
Afsluiting Kurk
Parker rating 98
Smaakprofiel Aards, Boers, Donker fruit, Droog
Drink momenten Barbecue, Borrelen, Met vrienden, Voor alledag
Schrijf uw eigen review
U plaatst een review over:2019 Descendientes Jose Palacios Moncerbal
Uw waardering

Grandcruwijnen

Welke gerechten passen perfect bij deze wijn?

Onze online smart sommelier helpt je!

Laatste review

08.02.2023

2021 Juan Gil Blanco

"Dit is niet wat je verwacht - de wijn nis droger dan ik had verwacht. In..." Antoinet

Bekijk product recensie