2019 Cos d'Estournel G d’Estournel

Wijnsoort | |
---|---|
Land | |
Regio | |
Appellatie | Saint-Estèphe |
Wijnhuis | |
Jaar | 2019 |
Druif | , |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (13%) |
Drink venster | 2022 - 2035 |
Lage voorraad
Nog maar 1 over
Omschrijving
De vroegere eigenaar en naamgever Louis Gaspard d’Estournel stond bekend als de Maharadja van Saint-Estèphe. Hij decoreerde het kasteel in Indiase stijl, gaf grote feesten en leefde boven zijn stand. In 1852 was hij volledig berooid en moest hij zijn domein verkopen. Een jaar later stierf hij. Cos d'Estournel is misschien wel het Chateau met de meest nieuwe en geavanceerde techniek voor het maken van wijn. Van de pluk tot aan het rijpen van de flessen, alles wordt nauwkeurig nagegaan en met de grootste zorg uitgevoerd. Zo hebben ze een vinificatieprocess weten te creëren waarin de wijn wordt vervoerd zonder pompen. Alle handelingen worden namelijk middels zwaartekracht verricht.In 1855 heeft het Chateau de 2e Grand Cru Classé status verkregen
De 'Goulée d'Estournel', de wijngaard in de Médoc van Chateau Cos d'Estournel is herdoopt onder de nieuwe naam en het nieuwe etiket 'G d'Estournel'. Deze nieuwe verpakking moet de band met de wijnen van Ch. Cos d'Estournel sterker versterken. Immers G d'Estournel wordt gemaakt door het team van Cos d'Estournel met dezelfde eisen en zorgen als voor de Grand Cru Classé. Deze wijn komt van een wijngaard ten noorden in de Médoc langs de Gironde, dichtbij de haven 'Goulée'. De wijngaard heeft een gemiddelde leeftijd van 35 jaar en zorgt voor zeer intense wijnen met een mineraliteit dnkzij de ligging dichtbij de oceaan en de Gironde. De G de Estournel is een typische Medsoc blend namelijk Merlot 90% & Cabernet Sauvignon 10%
De G d'Estournel' heeft een mooie robijnrode kleur met paarse schakering langs de randen. In de neus ruiken we rode en zwarte vruchten afwisselend, frisse toets en kruiden zoals zwarte peper. De frisheid van de ligging dicht bij de monding van de Gironde is duidelijk en geeft de wijn een fraaie frisheid. gracieus, geparfumeerd en zo elegant. De zijdeachtige tannines geven 2019 een echt gevoel van finesse elegantie.
- James Suckling 92-93 “This is really fresh and compact with wet-earth, blackberry and conifer character. It’s medium bodied, tight and focused. Solid.”
- Antonio Galloni (Vinous) 91-93 “Gracious, perfumed and so elegant. Silky tannins and lifted aromatics give the 2019 a real feeling of finesse that is impossible to miss. All class, an absolute winner.”
- Jane Anson (Decanter) 92 “Accessible already, but should drink well for a good decade. The freshness from its location close to the Gironde estuary is clear and necessary.”
- Chris Kissack (Winedoctor) 92-94 “A finely composed structural framework, neatly knit together. For the Médoc this is a fantastic result.”
Specificaties
Verpakking opmerking | Doos |
---|---|
Wijnsoort | Rood |
Land | Frankrijk |
Regio | Bordeaux |
Appellatie | Saint-Estèphe |
Wijnhuis | Chateau Cos d'Estournel |
Druif | Cabernet Sauvignon, Merlot |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2019 |
Drinken vanaf | 2022 |
Drinken tot | 2035 |
Alcohol % | 13 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
James Suckling rating | 92 |
Smaakprofiel | Donker fruit, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Tannines |
Drink momenten | Met vrienden, Open haard |
Professionele Recensies
James Suckling
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
94/100
- Antonio Galloni (Vinous) 91-93 “Gracious, perfumed and so elegant. Silky tannins and lifted aromatics give the 2019 a real feeling of finesse that is impossible to miss. All class, an absolute winner.”
- Jane Anson (Decanter) 92 “Accessible already, but should drink well for a good decade. The freshness from its location close to the Gironde estuary is clear and necessary.”
- Chris Kissack (Winedoctor) 92-94 “A finely composed structural framework, neatly knit together. For the Médoc this is a fantastic result.”
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Wijnhuis
Château Cos d'Estournel is een wijnmakerij in de appellatie Saint-Estèphe in de regio Bordeaux in Frankrijk. Het is ook de naam van de rode wijn die door deze accommodatie wordt geproduceerd. De hier geproduceerde wijn werd geclassificeerd als een van de vijftien Deuxièmes Crus (Second Growths) in de originele Bordeaux Wine Official Classification van 1855.
Château Cos d'Estournel produceert de gelijknamige grand vin, de tweede wijn sinds de vintage van 1994, Les Pagodes de Cos van de jongere wijnstokken van het landgoed, evenals Château Marbuzet van fruit van nabijgelegen percelen. Het pand grenst aan Château Lafite-Rothschild in de naburige gemeente Pauillac. De naam Cos verwijst naar een "heuvel van kiezelstenen" in het Gasconse dialect en de naam Cos d'Estournel werd in 1810 gegeven door Louis-Gaspard d'Estournel.
Het landgoed is in de loop van zijn geschiedenis verschillende keren van eigenaar veranderd, te beginnen in 1852 toen het werd gekocht door de Engelse bankier Charles Cecil Martyns. In 1869 werd het verkocht aan de Spaanse familie Errazu om 20 jaar later, in 1889, weer te worden verkocht aan de Hostein-familie uit Bordeaux. Door zijn huwelijk met Marie-Thérèse Hostein verwierf Louis-Victor Charmolue, die ook eigenaar was van Château Montrose, in 1894 de controle over Cos d'Estournel. In 1917 werd het verkocht aan Fernand Ginestet. Het kasteel is sindsdien in de familie Ginestet gebleven en werd in 1970 onderdeel van Domaines Prats, het gecombineerde bezit van de families Ginestet en Prats, en wordt gecontroleerd door Bruno Prats.
In juni 2008 werd aangekondigd dat Michel Reybier, de huidige eigenaar van Cos d'Estournel, Napa-wijnmakerij Chateau Montelena heeft gekocht.In november 2008 werd deze overeenkomst echter geannuleerd, de beëindiging van de transactie door Chateau Montelena zou te wijten zijn aan het feit dat Reybier Investments "niet in staat was geweest om aan zijn verplichtingen te voldoen". Van een landgoed van 100 hectare strekt het wijngaardgebied zich uit over 70 hectare (170 acres), verdeeld in 30 percelen, voornamelijk samengesteld uit de druivensoorten 60% Cabernet Sauvignon en 40% Merlot, met een kleine teelt van Cabernet Franc en Petit verdot die lijkt te weinig deelnemen aan de moderne productie. De jaarlijkse productie is typisch 32.000 kisten.
De vroegere eigenaar en naamgever Louis Gaspard d’Estournel stond bekend als de Maharadja van Saint-Estèphe. Hij decoreerde het kasteel in Indiase stijl, gaf grote feesten en leefde boven zijn stand. In 1852 was hij volledig berooid en moest hij zijn domein verkopen. Een jaar later stierf hij. Cos d'Estournel is misschien wel het Chateau met de meest nieuwe en geavanceerde techniek voor het maken van wijn. Van de pluk tot aan het rijpen van de flessen, alles wordt nauwkeurig nagegaan en met de grootste zorg uitgevoerd. Zo hebben ze een vinificatieprocess weten te creëren waarin de wijn wordt vervoerd zonder pompen. Alle handelingen worden namelijk middels zwaartekracht verricht.In 1855 heeft het Chateau de 2e Grand Cru Classé status verkregen
De 'Goulée d'Estournel', de wijngaard in de Médoc van Chateau Cos d'Estournel is herdoopt onder de nieuwe naam en het nieuwe etiket 'G d'Estournel'. Deze nieuwe verpakking moet de band met de wijnen van Ch. Cos d'Estournel sterker versterken. Immers G d'Estournel wordt gemaakt door het team van Cos d'Estournel met dezelfde eisen en zorgen als voor de Grand Cru Classé. Deze wijn komt van een wijngaard ten noorden in de Médoc langs de Gironde, dichtbij de haven 'Goulée'. De wijngaard heeft een gemiddelde leeftijd van 35 jaar en zorgt voor zeer intense wijnen met een mineraliteit dnkzij de ligging dichtbij de oceaan en de Gironde. De G de Estournel is een typische Medsoc blend namelijk Merlot 90% & Cabernet Sauvignon 10%
De G d'Estournel' heeft een mooie robijnrode kleur met paarse schakering langs de randen. In de neus ruiken we rode en zwarte vruchten afwisselend, frisse toets en kruiden zoals zwarte peper. De frisheid van de ligging dicht bij de monding van de Gironde is duidelijk en geeft de wijn een fraaie frisheid. gracieus, geparfumeerd en zo elegant. De zijdeachtige tannines geven 2019 een echt gevoel van finesse elegantie.
- James Suckling 92-93 “This is really fresh and compact with wet-earth, blackberry and conifer character. It’s medium bodied, tight and focused. Solid.”
- Antonio Galloni (Vinous) 91-93 “Gracious, perfumed and so elegant. Silky tannins and lifted aromatics give the 2019 a real feeling of finesse that is impossible to miss. All class, an absolute winner.”
- Jane Anson (Decanter) 92 “Accessible already, but should drink well for a good decade. The freshness from its location close to the Gironde estuary is clear and necessary.”
- Chris Kissack (Winedoctor) 92-94 “A finely composed structural framework, neatly knit together. For the Médoc this is a fantastic result.”
Verpakking opmerking | Doos |
---|---|
Wijnsoort | Rood |
Land | Frankrijk |
Regio | Bordeaux |
Appellatie | Saint-Estèphe |
Wijnhuis | Chateau Cos d'Estournel |
Druif | Cabernet Sauvignon, Merlot |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2019 |
Drinken vanaf | 2022 |
Drinken tot | 2035 |
Alcohol % | 13 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
James Suckling rating | 92 |
Smaakprofiel | Donker fruit, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Tannines |
Drink momenten | Met vrienden, Open haard |
James Suckling
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
94/100
- Antonio Galloni (Vinous) 91-93 “Gracious, perfumed and so elegant. Silky tannins and lifted aromatics give the 2019 a real feeling of finesse that is impossible to miss. All class, an absolute winner.”
- Jane Anson (Decanter) 92 “Accessible already, but should drink well for a good decade. The freshness from its location close to the Gironde estuary is clear and necessary.”
- Chris Kissack (Winedoctor) 92-94 “A finely composed structural framework, neatly knit together. For the Médoc this is a fantastic result.”
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Château Cos d'Estournel is een wijnmakerij in de appellatie Saint-Estèphe in de regio Bordeaux in Frankrijk. Het is ook de naam van de rode wijn die door deze accommodatie wordt geproduceerd. De hier geproduceerde wijn werd geclassificeerd als een van de vijftien Deuxièmes Crus (Second Growths) in de originele Bordeaux Wine Official Classification van 1855.
Château Cos d'Estournel produceert de gelijknamige grand vin, de tweede wijn sinds de vintage van 1994, Les Pagodes de Cos van de jongere wijnstokken van het landgoed, evenals Château Marbuzet van fruit van nabijgelegen percelen. Het pand grenst aan Château Lafite-Rothschild in de naburige gemeente Pauillac. De naam Cos verwijst naar een "heuvel van kiezelstenen" in het Gasconse dialect en de naam Cos d'Estournel werd in 1810 gegeven door Louis-Gaspard d'Estournel.
Het landgoed is in de loop van zijn geschiedenis verschillende keren van eigenaar veranderd, te beginnen in 1852 toen het werd gekocht door de Engelse bankier Charles Cecil Martyns. In 1869 werd het verkocht aan de Spaanse familie Errazu om 20 jaar later, in 1889, weer te worden verkocht aan de Hostein-familie uit Bordeaux. Door zijn huwelijk met Marie-Thérèse Hostein verwierf Louis-Victor Charmolue, die ook eigenaar was van Château Montrose, in 1894 de controle over Cos d'Estournel. In 1917 werd het verkocht aan Fernand Ginestet. Het kasteel is sindsdien in de familie Ginestet gebleven en werd in 1970 onderdeel van Domaines Prats, het gecombineerde bezit van de families Ginestet en Prats, en wordt gecontroleerd door Bruno Prats.
In juni 2008 werd aangekondigd dat Michel Reybier, de huidige eigenaar van Cos d'Estournel, Napa-wijnmakerij Chateau Montelena heeft gekocht.In november 2008 werd deze overeenkomst echter geannuleerd, de beëindiging van de transactie door Chateau Montelena zou te wijten zijn aan het feit dat Reybier Investments "niet in staat was geweest om aan zijn verplichtingen te voldoen". Van een landgoed van 100 hectare strekt het wijngaardgebied zich uit over 70 hectare (170 acres), verdeeld in 30 percelen, voornamelijk samengesteld uit de druivensoorten 60% Cabernet Sauvignon en 40% Merlot, met een kleine teelt van Cabernet Franc en Petit verdot die lijkt te weinig deelnemen aan de moderne productie. De jaarlijkse productie is typisch 32.000 kisten.