2020 Cheval des Andes

Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | |
Regio | |
Wijnhuis | |
Jaar | 2020 |
Druif | , , , Petit Verdot |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (13.5%) |
Drink venster | 2024 - 2036 |
Op voorraad
6 items beschikbaar
Omschrijving
De samenwerking tussen Cheval Blanc uit de Saint-Emilion en Terrazas uit de Mendoza heeft nog een extra onverwacht Frans tintje. Oprichter en eigenaar van Terrazas is namelijk het prestigieuze Champagne huis Moët & Chandon. De stijl van Cheval des Andes is uniek waarbij alle elementen zijn geinspireerd door Cheval Blanc. De wijn van Cheval des Andes combineert de levendige en intense expressie van Argentijnse Malbec met de strengheid, elegantie en savoir-faire van een geweldige Bordeaux. De visie van Cheval des Andes is om de wijnbereidingsfilosofie van Château Cheval Blanc - die zich concentreert op mogelijkheden voor het bewaren van wijn en elegantie naar Argentinië te brengen. Cheval des Andes maakt wijnen die gracieus verouderen en "door de decennia reizen", aldus Pierre Lurton, voorzitter van Château Cheval Blanc en Cheval des Andes.
De vintage van 2020 is een blend van 49% Malbec, 49% Cabernet Sauvignon en 2% Petit verdot - een terugkeer naar de vintage van 2016. De 2020 is iets voller en rijper in vergelijking met de 2019, met een kruidige toets van de Petit Verdot. Dit is de tweede vintage geheel onder de hoede van de nieuwe Franse wijnmaker, Gerald Gabillet, die per perceel fermenteerde en enkele specifieke delen van de wijn isoleerde. de wijngaard, zoals de randen waar irrigatie doorgaans hogere opbrengsten oplevert. Hij rijpte in eikenhouten vaten van 225 en 400 liter en in eikenhouten vaten. Ze gebruikten meer vaten en vaten van Stockinger en de wijn rijpt gemiddeld 13 tot 14 maanden op eikenhout, maar sommige batches krijgen 11 maanden en andere 16 maanden.
Er zit hier meer Cabernet, dus de aromatische expressie kan iets tussen 2017 en 2018 zijn, maar Cabernet benadrukt het gehemelte veel en maakt de wijn rijper, omdat het de structuur en lengte geeft die de Malbec mist. De wijn kan dus op jonge leeftijd minder toegankelijk zijn en moet zich langzaam ontwikkelen in de fles. Het is lekker en soepel en heeft de ingrediënten en balans voor waar ze naar streven. In volgende wijnjaren volgen ze dit pad, en Gabillet is van mening dat de wijnen met meer precisie de verschillen tussen de wijnjaren beter kunnen weerspiegelen. De Cheval de Andes heeft een elegant en krachtig profiel met het luxueuze en romige karakter dat terug te vinden is in de beste Bordeauxwijnen van de afgelopen jaren, wijnen met kracht, precisie, concentratie, energie en finesse. De manier waarop ze de wijn willen omschrijven is de Argentijnse uitdrukking van Cheval Blanc en dat klopt precies
97 Punten & 17e plaats in de "TOP 100 WINES OF ARGENTINA 2023" - James Suckling
WEETJE: In de Tab: Bijlage vindt u de officiële factsheet van deze fraaie wijn. Wij sturen u die automatisch toe bij een bestelling van deze wijn. De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u ook nog een mooie korting.
Specificaties
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Argentinië |
Regio | Mendoza |
Iconen | Icoon Zuid Amerika |
Wijnhuis | Cheval des Andes |
Druif | Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Malbec, Petit Verdot |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2020 |
Drinken vanaf | 2024 |
Drinken tot | 2036 |
Alcohol % | 13.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 98 |
James Suckling rating | 97 |
Vinous rating | 96 |
Smaakprofiel | Complex, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Rood fruit, Tannines, Vol |
Drink momenten | Indruk maken, Open haard |
Professionele Recensies
Parker
2020
RP 98
The 2020 Cheval des Andes was harvested from the last of February for the first time ever. It was Gabillet's second vintage at Cheval des Andes, and that year, he had to start without waiting for Pierre Olivier Clouet and Pierre Lurton from Cheval Blanc; when they arrived, they had finished picking the Malbec, which surprisingly was fresher in Las Compuertas (because of the higher percentage of clay?) than in Altamira (where the vines suffered more stress), saving the freshness. They now harvest using cold trucks (for the first time), and they also started earlier in the morning (six in the morning, impossible earlier in Mendoza...), which he reckons was very good for the precision of the wine. They used 40% 225-liter barrels, 40% 400-liter oak barrels and 20% 2,500-liter foudres, half of them new and with an élevage of 15 months on average, depending on the lots and varieties from 12 to 18 months. The final blend was 49% Cabernet Sauvignon, 29% Malbec and 2% Petit Verdot, which makes a comeback as it was not used since 2016. The key was to finish the fermentation of the Petit Verdot without skins, and that way, they have been able to use it in the blends of 2021, 2022 and 2023 in small but increasing percentages. This is slightly riper than 2019, with a little more alcohol (14.5%) and with very good structural tannins but saving the freshness, and it has the spicy side from the Petit Verdot (Gabillet talks about white pepper). The wine has the ultra sleek and polished texture and the elegance and the balance that is the signature here; the wine is very clean and precise. I see very good regularity across the three vintages I tasted next to each other—this 2020 and the 2018 and 2019. Overall, this is a triumph over the adverse conditions of the vintage. They produced their usual 100,000 bottles (since 2018), as they are renewing their vineyards and want to keep the volume stable. They produce this volume from the 36 productive hectares they have in Las Compuertas and Altamira.
2019
Rating
98
Release Price
$100
Drink Date
2023 - 2035
Reviewed by
Luis Gutiérrez
Issue Date
31st Aug 2022
Source
Issue 262 End of August 2022, The Wine Advocate
The 2019 Cheval des Andes had a more reductive vinification and élevage, making the wine a bit shy and in need of time to open up, as one of their objectives was to make it more age-worthy. Another objective is to get to a 50/50 blend of Malbec and Cabernet Sauvignon, which they achieved in this vintage for the first time, going back to the initial character of the wine that was the idea of Argentinean winemaker Roberto de la Mota; so, they are closing the circle and going back to the initial idea, with more implication from the Cheval Blanc team. This is the first vintage fully under the charge of the new French winemaker, Gerald Gabillet, who fermented by plot, isolating some specific parts of the vineyard, like the borders where you tend to get higher yields because of the irrigation. It matured in 225- and 400-liter oak barrels and in oak vats. They used more barrels and vats from Stockinger, which they like and rotate; the wine spends an average of 13 to 14 months in oak, but some lots get 11 months and others get 16. 2019 was a mild vintage, cooler than 2017 and warmer than 2018, with rain at the right time, which helped to avoid hydric stress, and without extremes (which they had in 2020 with three weeks of extreme heat). The wine is young and tender and a bit oaky, which Gerald attributed to the reductiveness; it's ripe without excess, with around 14.2% alcohol, mellow acidity and velvety tannins. There's more Cabernet here, so the aromatic expression can be something between 2017 and 2018, but Cabernet marks the palate a lot and makes the wine more age-worthy, as it provides the structure and length that the Malbec lacks. So, the wine might be less accessible when young and should develop slowly in bottle. It's tasty and supple and has the ingredients and the balance for what they are aiming for. In the following vintages, they follow this path, and Gabillet feels that having more precision allows the wines to reflect the differences between vintages better. They keep producing around 100,000 bottles. It was bottled in late January 2021. The way they want to describe the wine is the Argentinean expression of Cheval Blanc. And I can only agree.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
96
Drinking Window
2025 - 2035
From: The Uco Valley: Where Diverse Terroirs Work Their Magic (Sep 2023)
The 2020 Cheval des Andes is a blend of 49% Cabernet Sauvignon, 49% Malbec and 2% Petit Verdot from Paraje Altamira in the Uco Valley and Las Compuertas in Luján de Cuyo. Aged in French oak barrels, it's purple in the glass with a garnet sheen. The nose reveals a well-judged approach to the warmth of 2020, featuring ripe plum, redcurrant, mint and hints of white pepper over a bed of bay leaf and cedar. It's dry and velvety on the palate, with rich, polished tannins that deliver a juicy, balanced mouthfeel. The balsamic notes and rich palate reflect the year's character, while the finish is dynamic and long-lasting.
- By Joaquín Hidalgo on June 2023
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Wijnhuis
De Samenwerking tussen Cheval Blanc uit de Saint-Emilion en Terrazas uit de Mendoza heeft nog een extra onverwacht Frans tintje. Oprichter en eigenaar van Terrazas is namelijk het prestigieuze Champagne huis Moët & Chandon. De stijl van Cheval des Andes is uniek waarbij alle elementen zijn geinspireerd door Cheval Blanc. De wijn van Cheval des Andes combineert de levendige en intense expressie van Argentijnse Malbec met de strengheid, elegantie en savoir-faire van een geweldige Bordeaux. Het is een unieke mix van Malbec-druiven en Bordeaux-variëteiten - een ensemble met de uitbundigheid van Malbec in evenwicht gehouden door de gematigdheid van Cabernet Sauvignon, aangevuld met hints van Petit Verdot. De visie van Cheval des Andes is om de wijnbereidingsfilosofie van Château Cheval Blanc - die zich concentreert op mogelijkheden voor het bewaren van wijn en elegantie naar Argentinië te brengen. Cheval des Andes maakt wijnen die gracieus verouderen en "door de decennia reizen", aldus Pierre Lurton, voorzitter van Château Cheval Blanc en Cheval des Andes.De wijnen zijn elegant, wat betekent dat ze de meest verfijnde uitdrukking geven van het terroir van Mendoza. In de neus zijn ze eerder complex dan intens en in de mond zijn ze eerder evenwichtig dan krachtig.
De samenwerking tussen Cheval Blanc uit de Saint-Emilion en Terrazas uit de Mendoza heeft nog een extra onverwacht Frans tintje. Oprichter en eigenaar van Terrazas is namelijk het prestigieuze Champagne huis Moët & Chandon. De stijl van Cheval des Andes is uniek waarbij alle elementen zijn geinspireerd door Cheval Blanc. De wijn van Cheval des Andes combineert de levendige en intense expressie van Argentijnse Malbec met de strengheid, elegantie en savoir-faire van een geweldige Bordeaux. De visie van Cheval des Andes is om de wijnbereidingsfilosofie van Château Cheval Blanc - die zich concentreert op mogelijkheden voor het bewaren van wijn en elegantie naar Argentinië te brengen. Cheval des Andes maakt wijnen die gracieus verouderen en "door de decennia reizen", aldus Pierre Lurton, voorzitter van Château Cheval Blanc en Cheval des Andes.
De vintage van 2020 is een blend van 49% Malbec, 49% Cabernet Sauvignon en 2% Petit verdot - een terugkeer naar de vintage van 2016. De 2020 is iets voller en rijper in vergelijking met de 2019, met een kruidige toets van de Petit Verdot. Dit is de tweede vintage geheel onder de hoede van de nieuwe Franse wijnmaker, Gerald Gabillet, die per perceel fermenteerde en enkele specifieke delen van de wijn isoleerde. de wijngaard, zoals de randen waar irrigatie doorgaans hogere opbrengsten oplevert. Hij rijpte in eikenhouten vaten van 225 en 400 liter en in eikenhouten vaten. Ze gebruikten meer vaten en vaten van Stockinger en de wijn rijpt gemiddeld 13 tot 14 maanden op eikenhout, maar sommige batches krijgen 11 maanden en andere 16 maanden.
Er zit hier meer Cabernet, dus de aromatische expressie kan iets tussen 2017 en 2018 zijn, maar Cabernet benadrukt het gehemelte veel en maakt de wijn rijper, omdat het de structuur en lengte geeft die de Malbec mist. De wijn kan dus op jonge leeftijd minder toegankelijk zijn en moet zich langzaam ontwikkelen in de fles. Het is lekker en soepel en heeft de ingrediënten en balans voor waar ze naar streven. In volgende wijnjaren volgen ze dit pad, en Gabillet is van mening dat de wijnen met meer precisie de verschillen tussen de wijnjaren beter kunnen weerspiegelen. De Cheval de Andes heeft een elegant en krachtig profiel met het luxueuze en romige karakter dat terug te vinden is in de beste Bordeauxwijnen van de afgelopen jaren, wijnen met kracht, precisie, concentratie, energie en finesse. De manier waarop ze de wijn willen omschrijven is de Argentijnse uitdrukking van Cheval Blanc en dat klopt precies
97 Punten & 17e plaats in de "TOP 100 WINES OF ARGENTINA 2023" - James Suckling
WEETJE: In de Tab: Bijlage vindt u de officiële factsheet van deze fraaie wijn. Wij sturen u die automatisch toe bij een bestelling van deze wijn. De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u ook nog een mooie korting.
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Argentinië |
Regio | Mendoza |
Iconen | Icoon Zuid Amerika |
Wijnhuis | Cheval des Andes |
Druif | Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Malbec, Petit Verdot |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2020 |
Drinken vanaf | 2024 |
Drinken tot | 2036 |
Alcohol % | 13.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 98 |
James Suckling rating | 97 |
Vinous rating | 96 |
Smaakprofiel | Complex, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Rood fruit, Tannines, Vol |
Drink momenten | Indruk maken, Open haard |
Parker
2020
RP 98
The 2020 Cheval des Andes was harvested from the last of February for the first time ever. It was Gabillet's second vintage at Cheval des Andes, and that year, he had to start without waiting for Pierre Olivier Clouet and Pierre Lurton from Cheval Blanc; when they arrived, they had finished picking the Malbec, which surprisingly was fresher in Las Compuertas (because of the higher percentage of clay?) than in Altamira (where the vines suffered more stress), saving the freshness. They now harvest using cold trucks (for the first time), and they also started earlier in the morning (six in the morning, impossible earlier in Mendoza...), which he reckons was very good for the precision of the wine. They used 40% 225-liter barrels, 40% 400-liter oak barrels and 20% 2,500-liter foudres, half of them new and with an élevage of 15 months on average, depending on the lots and varieties from 12 to 18 months. The final blend was 49% Cabernet Sauvignon, 29% Malbec and 2% Petit Verdot, which makes a comeback as it was not used since 2016. The key was to finish the fermentation of the Petit Verdot without skins, and that way, they have been able to use it in the blends of 2021, 2022 and 2023 in small but increasing percentages. This is slightly riper than 2019, with a little more alcohol (14.5%) and with very good structural tannins but saving the freshness, and it has the spicy side from the Petit Verdot (Gabillet talks about white pepper). The wine has the ultra sleek and polished texture and the elegance and the balance that is the signature here; the wine is very clean and precise. I see very good regularity across the three vintages I tasted next to each other—this 2020 and the 2018 and 2019. Overall, this is a triumph over the adverse conditions of the vintage. They produced their usual 100,000 bottles (since 2018), as they are renewing their vineyards and want to keep the volume stable. They produce this volume from the 36 productive hectares they have in Las Compuertas and Altamira.
2019
Rating
98
Release Price
$100
Drink Date
2023 - 2035
Reviewed by
Luis Gutiérrez
Issue Date
31st Aug 2022
Source
Issue 262 End of August 2022, The Wine Advocate
The 2019 Cheval des Andes had a more reductive vinification and élevage, making the wine a bit shy and in need of time to open up, as one of their objectives was to make it more age-worthy. Another objective is to get to a 50/50 blend of Malbec and Cabernet Sauvignon, which they achieved in this vintage for the first time, going back to the initial character of the wine that was the idea of Argentinean winemaker Roberto de la Mota; so, they are closing the circle and going back to the initial idea, with more implication from the Cheval Blanc team. This is the first vintage fully under the charge of the new French winemaker, Gerald Gabillet, who fermented by plot, isolating some specific parts of the vineyard, like the borders where you tend to get higher yields because of the irrigation. It matured in 225- and 400-liter oak barrels and in oak vats. They used more barrels and vats from Stockinger, which they like and rotate; the wine spends an average of 13 to 14 months in oak, but some lots get 11 months and others get 16. 2019 was a mild vintage, cooler than 2017 and warmer than 2018, with rain at the right time, which helped to avoid hydric stress, and without extremes (which they had in 2020 with three weeks of extreme heat). The wine is young and tender and a bit oaky, which Gerald attributed to the reductiveness; it's ripe without excess, with around 14.2% alcohol, mellow acidity and velvety tannins. There's more Cabernet here, so the aromatic expression can be something between 2017 and 2018, but Cabernet marks the palate a lot and makes the wine more age-worthy, as it provides the structure and length that the Malbec lacks. So, the wine might be less accessible when young and should develop slowly in bottle. It's tasty and supple and has the ingredients and the balance for what they are aiming for. In the following vintages, they follow this path, and Gabillet feels that having more precision allows the wines to reflect the differences between vintages better. They keep producing around 100,000 bottles. It was bottled in late January 2021. The way they want to describe the wine is the Argentinean expression of Cheval Blanc. And I can only agree.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
96
Drinking Window
2025 - 2035
From: The Uco Valley: Where Diverse Terroirs Work Their Magic (Sep 2023)
The 2020 Cheval des Andes is a blend of 49% Cabernet Sauvignon, 49% Malbec and 2% Petit Verdot from Paraje Altamira in the Uco Valley and Las Compuertas in Luján de Cuyo. Aged in French oak barrels, it's purple in the glass with a garnet sheen. The nose reveals a well-judged approach to the warmth of 2020, featuring ripe plum, redcurrant, mint and hints of white pepper over a bed of bay leaf and cedar. It's dry and velvety on the palate, with rich, polished tannins that deliver a juicy, balanced mouthfeel. The balsamic notes and rich palate reflect the year's character, while the finish is dynamic and long-lasting.
- By Joaquín Hidalgo on June 2023
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
De Samenwerking tussen Cheval Blanc uit de Saint-Emilion en Terrazas uit de Mendoza heeft nog een extra onverwacht Frans tintje. Oprichter en eigenaar van Terrazas is namelijk het prestigieuze Champagne huis Moët & Chandon. De stijl van Cheval des Andes is uniek waarbij alle elementen zijn geinspireerd door Cheval Blanc. De wijn van Cheval des Andes combineert de levendige en intense expressie van Argentijnse Malbec met de strengheid, elegantie en savoir-faire van een geweldige Bordeaux. Het is een unieke mix van Malbec-druiven en Bordeaux-variëteiten - een ensemble met de uitbundigheid van Malbec in evenwicht gehouden door de gematigdheid van Cabernet Sauvignon, aangevuld met hints van Petit Verdot. De visie van Cheval des Andes is om de wijnbereidingsfilosofie van Château Cheval Blanc - die zich concentreert op mogelijkheden voor het bewaren van wijn en elegantie naar Argentinië te brengen. Cheval des Andes maakt wijnen die gracieus verouderen en "door de decennia reizen", aldus Pierre Lurton, voorzitter van Château Cheval Blanc en Cheval des Andes.De wijnen zijn elegant, wat betekent dat ze de meest verfijnde uitdrukking geven van het terroir van Mendoza. In de neus zijn ze eerder complex dan intens en in de mond zijn ze eerder evenwichtig dan krachtig.