2018 Muchada-Léclapart Elixir
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | Spanje |
Regio | Andalucía |
Wijnhuis | Muchada-Léclapart |
Jaar | 2018 |
Druif | Muscadelle Palomino |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (12.5%) |
Drink venster | 2021 - 2026 |
De nieuwe Cult wijnen van Spanje zo mogen we de wijnen van Alejandro Muchada wel noemen want de internationale wijnpers is unaniem lovend over deze wijnen.
Alejandro Muchada had in zijn studententijd nog maar weinig affiniteit met wijn. Alejandro Muchada is afkomstig van Cadiz en had in zijn studententijd nog maar weinig affiniteit met wijn maar kreeg de wijnmicrobe te pakken . De naam David Léclapart zei hem dan ook niets toen hij hem per toeval ontmoette tijdens een rondreis door Frankrijk en besloot te helpen tijdens de oogst van champagnehuis Léclapart. Die zomer was voor hem de start van een ontdekkingstocht binnen de biodynamica en het worden van een ‘vigneron’.
Dit alles resulteerde in een biodynamische aanpak van de albariza bij het thuiskomen in Sanlucar de Barrameda. Stille wijnen op basis van palomino en moscatel zonder mutage (versterken met alcohol wat gebruikelijk is voor sherry). Wijnen die één voor één bijzonder zijn, niet gefilterd, noch met flor gerijpt en allemaal van bepaalde plots afkomstig zijn. In totaal hebben Alejandro en David 3 hectare in eigendom die biodynamisch bewerkt worden.
De Elixir is een nieuwe droge blend van Palomino- en Moscatel-druiven. De Palomino komt van oude wijnstokken in Viña La Platera van Pago Miraflores in Sanlúcar op klassieke albariza-bodems, en de Moscatel komt van Viña Camino del Puerto in de Pago Abulagar in het dorp Chipiona op zandgronden met wat klei. Er is 60% Palomino en 40% Moscatel, en het is gefermenteerd in Bordeaux eiken vaten met inheemse gisten. Kleine rendementen van 1500 à 2500 liter per hectare, zeer ongewoon voor deze regio. Gisting en lagering op oude Bordelese vaten. Spontane fermentatie zonder tussenkomst of interventie en minimale toevoeging van sulfiet. De wijnen worden ongefilterd en zonder koude stabilisatie gebotteld.
De Elixir heeft een lichte kleur met wat troebelheid in het glas. Het is geparfumeerd, schoon, expressief en opzichtig, met tonen van oranjebloesem, witte peper en een zoute/ziltige twist. De smaak is droog, serieus, evenwichtig, met gerichte smaken en een droge afdronk met een bittere twist. Bij walsen komt er nog meer complexiteit en nuances. Zeer verrassend en aangenaam. Verbazende lengte. Groots! Er worden rond de 4000 flessen gemaakt.
WEETJE: Alejandro Muchada raadt aan om de flessen 2 weken te laten rusten na levering en daarna pas te openen. Eens de wijn open is, verandert hij na enige tijd en wordt hij na een aantal dagen zelfs nog complexer. Zeer merkwaardig !
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | Spanje |
Regio | Andalucía |
Wijnhuis | Muchada-Léclapart |
Druif | Muscadelle, Palomino |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2018 |
Drinken vanaf | 2021 |
Drinken tot | 2026 |
Alcohol % | 12.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 92 |
Smaakprofiel | Complex, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Strak, Vol, Wit fruit |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe, Met vrienden |
Login and Registration Form