El Maestro Sierra Oloroso 15 years old

Wijnsoort Sherry
Land Spanje
Regio Andalucía
Wijnhuis El Maestro Sierra
Druif Palomino
Inhoud (Alc) 0.75 ltr (19%)
Bekijk alle kenmerken Ontdek meer over deze wijn

Bodega El Maestro Sierra is opgericht in 1830 door een van de beste vatenmakers uit die tijd, meester timmerman Jose Antonio Sierra. Het wilde zelf Sherry gaan maken, wat in die tijd, de 19e eeuw, vooral een adellijke aangelegenheid was. Inmiddels behoort El Maestro Sierra zonder twijfel tot de top van de almacenistas en is het bezit van
een van de oudste voorraden sherry, een ware schatkamer. Keldermeester Juan Clavijo werkt hier al meer dan 50 jaar volgens de oude tradities, waarbij alles met de
hand gaat. Hij bepaalt welke wijnen een Fino worden, welke een Amontillado etc. De unieke ligging in Jerez, de aankoop van alleen de beste druiven van de beste boeren in Jerez en de zeer oude voorraad Sherry (soleras van ruim 100 jaar oud) maken dit huis tot een unicum.

Leuk weetje: op het etiket is de jacht van de adel op de vos (Maestro Sierra) te zien. Op het backlabel van elke fles staan de maand en het jaartal van botteling vermeld. Voor nog meer leuke Sherry Weetjes kijkt u hier.

Deze 15 jaar oude Oloroso Sherry is afkomstig van wijngaarden ten Noordnoordwesten van Jerez, van de zeer bekende kalkachtige witte Albariza terroirs, bestaande uit kalk, klei en kiezel. Alba betekent wit, de bodem is dan ook oogverblindend wit (het zonlicht wordt weerkaatst) en zeer kalkrijk. In het extreme geval bevat de bodem wel 80% kalk. De kalkbodem is zeer poreus en absorbeert het regenwater goed, waardoor de wijnstokken tijdens de droge periodes in de diepe bodemlagen vocht vinden. 

Appellatie: Denominación de Origen Jerez-Xérès Sherry. Deze sherry is gemaakt van Palomino Fino druiven en heeft voor 15 jaar gerijpt op Amerikaans eiken vaten volgens het welbekende Solerasysteem. 

Wijnmaker Ana Cabestrero Ortega heeft hier een mooi staaltje werk afgeleverd. De stijl van deze Oloroso is droog en rijp. Op de neus prachtige aroma's van overrijpe appel, stroop, gerookte amandelen. De sherry heeft een mooi amber/mahonie kleur en in de mond zeer smaakvol met wat bittere amandel en appelstroop. Een uitstekende combinatie dus bij (gerookte) en vele andere notensoorten, pittige harde kazen of bijvoorbeeld orgaanvlees zoals niertjes.

Prachtige Oloroso met een terechte Parkerwaardering van 91 punten.

Na opening, mits donker en koel bewaard, nog 2 maanden houdbaar.

Vineyard for El Maestro Sierra Oloroso 15 years old

Meer dan een eeuw geleden was er een 'kuiper' genaamd Jose Antonio Sierra, die dankzij zijn vatenwerkplaats in de wijk La Merced in Jerez zeer goed geïnformeerd was over het specifieke ambacht van Sherry-wijn. Hij maakte de grote eikenhouten vaten waar de bodega's in de omgeving hun Sherry lieten rijpen. Jose stond bekend als een uitstekende kuiper, maar hij had een droom: zelf sherry maken. Dat was in 1830 bepaald niet gebruikelijk. De bodega's waren in handen van enkele adelijke 'Sherry- families'. Maar Jose zette door en stichtte een bescheiden bodega in het historische centrum van het stadje Jerez de la Frontera. Hier staat bodega El Maestro Sierra vandaag de dag nog steeds, charmant, discreet en trots. De tijd die voorbij is heeft alleen de vaardigheden van deze vatenmaker bevestigd. Sommige van zijn vaten (Amerikaanse eiken vaten specifiek voor het maken van sherry) zijn bijna 200 jaar oud. Ze blijven zijn gebeeldhouwde handtekening behouden en bevatten de beste honderdjarige wijnen van de bodega.

Vandaag de dag combineert El Maestro Sierra traditioneel wijnmaken met een ambachtelijk karakter. De bodega is nog steeds in familiebezit en die familie blijft de Jerez-Xérès-Sherry D.O, het bestuursorgaan waartoe de bodega behoort, rijpen, bottelen en exporteren. De Bodega rijpt haar wijnen in de beste vaten van Amerikaans eikenhout, op traditionele wijze via het solera-systeem in de eigen kelders.

De tijd en het kernidee van kwaliteit boven kwantiteit hebben El Maestro Sierra-wijnen tot kleine kunstwerken gemaakt; wijnen van extreme leeftijd en kwaliteit, en erkend over de hele wereld. Dat is de samenvatting van de filosofie van het wijnhuis dat, na een aansturing sinds 1976 door de uitzonderlijke figuur van mevrouw Pilar Plá Pechovierto, nu wordt bestuurd door een nieuwe directeur, haar dochter Maria del Carmen Borrego Plá. In de afgelopen tien jaar hoorde dit wijnhuis maar liefst 2x bij de 100 beste wijnmakerijen ter wereld, in 2011 en 2017.

 

El Maestro Sierra wijnen online bestellen bij Grandcruwijnen

El Maestro Sierra wijnen koopt u natuurlijk online bij Grandcruwijnen.nl, de wijnhandel met één van de grootste wijncollecties in Nederland en België, waar u zowel bijzondere wijnen als wijnen-voor-ieder-budget kunt bestellen. Kwaliteitsproducten, snelle levering & betrouwbare service dat is Grandcruwijnen!

Kenmerken
Wijnsoort Sherry
Land Spanje
Regio Andalucía
Wijnhuis El Maestro Sierra
Druif Palomino
Biologisch gecertificeerd Nee
Vegan Nee
Alcohol % 19
Alcoholvrij/arm Nee
Inhoud 0.75 ltr
Houtrijping Ja
Bubbels Nee
Dessert wijn Nee
Afsluiting Kurk
Schrijf uw eigen review
U plaatst een review over:El Maestro Sierra Oloroso 15 years old
Uw waardering

Grandcruwijnen

Welke gerechten passen perfect bij deze wijn?

Onze online smart sommelier helpt je!

Laatste review

06.03.2023

2021 Quinta da Falorca Encruzado Reserva Blanco

"Na 19,20 nu 21 geproefd. Blijft toch een juweel van een wijn. vooral als..." Rolf

Bekijk product recensie