2020 Antinori Chianti Classico Gran Selezione Badia a Passignano

Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Italiƫ |
Regio | |
Appellatie | Chianti (Classico) |
Wijnhuis | |
Jaar | 2020 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (14%) |
Drink venster | 2024 - 2035 |
Niet op voorraad
Momenteel niet beschikbaar
Stuur mij een e-mail als dit product terug is in voorraad
Omschrijving
Wie in Italiƫ 'wijn' zegt, zegt 'Antinori'!. Deze familie maakt al meer dan zes eeuwen wijn. Met respect voor tradities van het Toscaanse land houden al 26 opeenvolgende generaties Antinori zich hiermee bezig. Het is het oog voor traditie en innovatie die het huis Antinori heeft gemaakt tot wat het nu is: de top van Italiƫ. Badia a Passignano is een beroemde burcht op de heuveltop nabij Tenuta Tignanello. Marchese Antinori produceert hier sinds jaar en dag zijn top Chianti Classico. Sinds enkele jaren is deze categorie gedoopt tot Gran Selezione. Zeg maar het beste van het beste op Chianti Classico gebied. Geweldige wijn, net zo robuust en stevig als de burcht waar hij naar vernoemd is.
Antinori Badia a Passignano Gran Selezione wordt uitsluitend geproduceerd van de beste Sangiovese-druiven, geoogst van de gelijknamige wijngaard in het hart van de Chianti Classico-regio. De regio wordt sinds het jaar 1000 gerespecteerd en gewaardeerd om zijn uitstekende wijnproductie. De wijngaarden groeien op een hoogte van ongeveer 300 meter boven zeeniveau op bodems die rijk zijn aan kalksteen met een behoorlijke hoeveelheid klei. De wijn wordt gerijpt in de historische kelders onder de Badia (abdij) van Passignano die dateert uit de 10e eeuw.
Na het ontstelen werden de bessen zorgvuldig geselecteerd en voorzichtig geplet. De alcoholische gisting duurde 10 dagen en werd gevolgd door een extra periode van 10-12 dagen maceratie op de schil. Na voltooiing van de malolactische gisting, die plaatsvond in roestvrijstalen tanks, werden de verschillende partijen geproefd, zorgvuldig geselecteerd en gemengd. Badia a Passignano heeft voor 12 maanden gerijpt op Hongaarse eikenhouten vaten en een kleiner percentage op Frans eikenhout, voordat het wordt gebotteld en daarna heeft het nog 18 maanden flesrijping gehad in de impossante kelders voordat het beschikbaar komt.
De Antirnori Badia a Passignano is robijnrood van kleur. De neus heeft een opmerkelijke intensiteit: tonen van rijp rood fruit, kersen in alcohol en zure kersen mengen zich subtiel met zachte balsamico-tonen en hints van aromatische kruiden. Het boeket wordt gecompleteerd door kruidige tonen van kruidnagel en chocolade. In de mond maakt de rijke intrede plaats voor goed geĆÆntegreerde tannines, ondersteund door een heerlijke fruitigheid en uitstekende frisheid.
Specificaties
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Italiƫ |
Regio | Toscane |
Appellatie | Chianti (Classico) |
Wijnhuis | Antinori |
Druif | Sangiovese |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2020 |
Drinken vanaf | 2024 |
Drinken tot | 2035 |
Alcohol % | 14 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 94 |
James Suckling rating | 95 |
Vinous rating | 92 |
Smaakprofiel | Aards, Complex, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Mineraal, Rood fruit, Tannines, Vol |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe, Romantisch |
Professionele Recensies
Parker
The Wine Advocate
RP 94
Reviewed by:
Monica Larner
Release Price:
$45
Drink Date:
2022 - 2035
Marchesi Antinori's 2019 Chianti Classico Gran Selezione Badia a Passignano embraces a ripe fruit profile with sweet cherry and baked plum. Fruit at the Badia a Passignano estate matures very nicely, Marchesi Antinori General Manager Renzo Cotarella tells me. He describes the 2019 season as having abundant rain in the spring and then showing heat that lasted for a good part of the summer. This estate has a total of 56 hectares of vines, but this bottle is born from a selection from 20 hectares. The resulting annual production is 100,000 bottles. The wine offers sweet tannins, lots of dark cherry, spicy sensations, rich fruit weight and hints of salinity on the close.
The big news from Marchesi Antinori is that the estate is embracing a collective push to give more identity to the villages, or comuni, that make up the appellation. Made with a blend of fruit from four villages, the Chianti Classico Riserva Villa Antinori will be parceled and made into four distinct single-vineyard (or single-comune) Chianti Classico Gran Selezione wines. I have not tasted them yet, but we should be seeing these new wines soon.
Published: Feb 09, 2023
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
92
Drinking Window
2024 - 2034
From: Chianti Classico & Neighbors: Looking at the 2020s and 2019s (Jul 2022)
The 2019 Chianti Classico Gran Selezione Badia a Passignano is packed with inky dark fruit, chocolate, spice, leather and incense. Opulent and flamboyant to the core, the 2019 speaks in a loud, brash voice. There's a ton of richness, but less in the way of finesse. After many years of tasting this wine, I have to conclude the Badia is never going to be a particularly refined Chianti Classico. It's just not in its DNA.
- By Antonio Galloni on June 2022
I tasted a wide range of wines with Renzo Cotarella this year, including a number of hugely promising 2021s. Tignanello and Solaia are notable, but once again, what increasingly impresses me most is the quality Antinori routinely achieves with their entry-level offerings.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
93
No written review available.
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Wijnhuis
De naam Antinori is een begrip in de wijnwereld. Waar ter wereld u ook in een beetje restaurant binnen gaat, pronken daar de wijnen van Antinori op de kaart. En dat is niet zomaar! Er gaat 600 jaar ervaring aan vooraf, maar liefst 26 generaties wijn know how. Zorgvuldig heeft men geĆÆnvesteerd in domeinen en wijngaarden.
Meer informatie over Antinori
En gegarandeerd op de beste lokaties. Markies Piero Antinori heeft de algemene leiding en wordt bijgestaan door zijn drie dochters: Albiera, Allegra en Alessia. Grappig die drie A-tjes. We gaan u niet lastig vallen met alle onderscheidingen die men heeft mogen ontvangen in de loop van de jaren, want dan kan deze prijscourant niet meer door de brievenbus. Er zijn twee rode wijnen die op allocatie te verkrijgen zijn en waar men overal ter wereld graag enkele flessen van zou willen bemachtigen en dat zijn Tignanello en Solaia en deze hebben wij bij Grandcruwijnen ook in ons assortiment.
In 1180 werden Ugo en Antinori di Rinuccino officieel als eigenaren van Castello di Combiate genoemd; een eeuw later werden de intussen naar Florence verhuisde familie opgenomen in het register van de coƶperatie voor zijdehandel. In 1385 werd Giovanni di Piero, een indirecte afstammeling, als leerling in het wijngilde opgenomen. Sindsdien is de wijnbouw traditie van de Familie Antinori ononderbroken. Met de oprichting van het wijnhuis Marchesi Antinori kende men in 1895 een voorlopig hoogtepunt en al in 1898 werd de wijnmakerij in San Casciano Val di Pesa gebouwd, die tot op heden het centrum van het wijdvertakte concern met eigendommen in alle belangrijke teeltgebieden van Toscane, Umbriƫ, Piemonte (sinds begin jaren '90 door de aankoop van de wijnkelder Prunotto), Apuliƫ en zelfs in Californiƫ is. Veel van zijn prestige heeft het traditionele, aan de moderne Toscaanse wijnbouwrevolutie deelnemende huis te danken aan zijn voormalig chef-vinoloog Giacomo Tachis, die voor buitengewone wijnen als Sassicaia, Tignanello (met name van sangiovese), Solaia (met name van cabernet) en vele andere veranwoordelijk was. Vinoloog Renzo Cotarella creƫerde bovendien in het Umbrische Castello della Sala een van de beste chardonnays van Italiƫ.
Wie in Italiƫ 'wijn' zegt, zegt 'Antinori'!. Deze familie maakt al meer dan zes eeuwen wijn. Met respect voor tradities van het Toscaanse land houden al 26 opeenvolgende generaties Antinori zich hiermee bezig. Het is het oog voor traditie en innovatie die het huis Antinori heeft gemaakt tot wat het nu is: de top van Italiƫ. Badia a Passignano is een beroemde burcht op de heuveltop nabij Tenuta Tignanello. Marchese Antinori produceert hier sinds jaar en dag zijn top Chianti Classico. Sinds enkele jaren is deze categorie gedoopt tot Gran Selezione. Zeg maar het beste van het beste op Chianti Classico gebied. Geweldige wijn, net zo robuust en stevig als de burcht waar hij naar vernoemd is.
Antinori Badia a Passignano Gran Selezione wordt uitsluitend geproduceerd van de beste Sangiovese-druiven, geoogst van de gelijknamige wijngaard in het hart van de Chianti Classico-regio. De regio wordt sinds het jaar 1000 gerespecteerd en gewaardeerd om zijn uitstekende wijnproductie. De wijngaarden groeien op een hoogte van ongeveer 300 meter boven zeeniveau op bodems die rijk zijn aan kalksteen met een behoorlijke hoeveelheid klei. De wijn wordt gerijpt in de historische kelders onder de Badia (abdij) van Passignano die dateert uit de 10e eeuw.
Na het ontstelen werden de bessen zorgvuldig geselecteerd en voorzichtig geplet. De alcoholische gisting duurde 10 dagen en werd gevolgd door een extra periode van 10-12 dagen maceratie op de schil. Na voltooiing van de malolactische gisting, die plaatsvond in roestvrijstalen tanks, werden de verschillende partijen geproefd, zorgvuldig geselecteerd en gemengd. Badia a Passignano heeft voor 12 maanden gerijpt op Hongaarse eikenhouten vaten en een kleiner percentage op Frans eikenhout, voordat het wordt gebotteld en daarna heeft het nog 18 maanden flesrijping gehad in de impossante kelders voordat het beschikbaar komt.
De Antirnori Badia a Passignano is robijnrood van kleur. De neus heeft een opmerkelijke intensiteit: tonen van rijp rood fruit, kersen in alcohol en zure kersen mengen zich subtiel met zachte balsamico-tonen en hints van aromatische kruiden. Het boeket wordt gecompleteerd door kruidige tonen van kruidnagel en chocolade. In de mond maakt de rijke intrede plaats voor goed geĆÆntegreerde tannines, ondersteund door een heerlijke fruitigheid en uitstekende frisheid.
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Italiƫ |
Regio | Toscane |
Appellatie | Chianti (Classico) |
Wijnhuis | Antinori |
Druif | Sangiovese |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2020 |
Drinken vanaf | 2024 |
Drinken tot | 2035 |
Alcohol % | 14 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 94 |
James Suckling rating | 95 |
Vinous rating | 92 |
Smaakprofiel | Aards, Complex, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Mineraal, Rood fruit, Tannines, Vol |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe, Romantisch |
Parker
The Wine Advocate
RP 94
Reviewed by:
Monica Larner
Release Price:
$45
Drink Date:
2022 - 2035
Marchesi Antinori's 2019 Chianti Classico Gran Selezione Badia a Passignano embraces a ripe fruit profile with sweet cherry and baked plum. Fruit at the Badia a Passignano estate matures very nicely, Marchesi Antinori General Manager Renzo Cotarella tells me. He describes the 2019 season as having abundant rain in the spring and then showing heat that lasted for a good part of the summer. This estate has a total of 56 hectares of vines, but this bottle is born from a selection from 20 hectares. The resulting annual production is 100,000 bottles. The wine offers sweet tannins, lots of dark cherry, spicy sensations, rich fruit weight and hints of salinity on the close.
The big news from Marchesi Antinori is that the estate is embracing a collective push to give more identity to the villages, or comuni, that make up the appellation. Made with a blend of fruit from four villages, the Chianti Classico Riserva Villa Antinori will be parceled and made into four distinct single-vineyard (or single-comune) Chianti Classico Gran Selezione wines. I have not tasted them yet, but we should be seeing these new wines soon.
Published: Feb 09, 2023
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
92
Drinking Window
2024 - 2034
From: Chianti Classico & Neighbors: Looking at the 2020s and 2019s (Jul 2022)
The 2019 Chianti Classico Gran Selezione Badia a Passignano is packed with inky dark fruit, chocolate, spice, leather and incense. Opulent and flamboyant to the core, the 2019 speaks in a loud, brash voice. There's a ton of richness, but less in the way of finesse. After many years of tasting this wine, I have to conclude the Badia is never going to be a particularly refined Chianti Classico. It's just not in its DNA.
- By Antonio Galloni on June 2022
I tasted a wide range of wines with Renzo Cotarella this year, including a number of hugely promising 2021s. Tignanello and Solaia are notable, but once again, what increasingly impresses me most is the quality Antinori routinely achieves with their entry-level offerings.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
93
No written review available.
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
De naam Antinori is een begrip in de wijnwereld. Waar ter wereld u ook in een beetje restaurant binnen gaat, pronken daar de wijnen van Antinori op de kaart. En dat is niet zomaar! Er gaat 600 jaar ervaring aan vooraf, maar liefst 26 generaties wijn know how. Zorgvuldig heeft men geĆÆnvesteerd in domeinen en wijngaarden.
Meer informatie over Antinori
En gegarandeerd op de beste lokaties. Markies Piero Antinori heeft de algemene leiding en wordt bijgestaan door zijn drie dochters: Albiera, Allegra en Alessia. Grappig die drie A-tjes. We gaan u niet lastig vallen met alle onderscheidingen die men heeft mogen ontvangen in de loop van de jaren, want dan kan deze prijscourant niet meer door de brievenbus. Er zijn twee rode wijnen die op allocatie te verkrijgen zijn en waar men overal ter wereld graag enkele flessen van zou willen bemachtigen en dat zijn Tignanello en Solaia en deze hebben wij bij Grandcruwijnen ook in ons assortiment.
In 1180 werden Ugo en Antinori di Rinuccino officieel als eigenaren van Castello di Combiate genoemd; een eeuw later werden de intussen naar Florence verhuisde familie opgenomen in het register van de coƶperatie voor zijdehandel. In 1385 werd Giovanni di Piero, een indirecte afstammeling, als leerling in het wijngilde opgenomen. Sindsdien is de wijnbouw traditie van de Familie Antinori ononderbroken. Met de oprichting van het wijnhuis Marchesi Antinori kende men in 1895 een voorlopig hoogtepunt en al in 1898 werd de wijnmakerij in San Casciano Val di Pesa gebouwd, die tot op heden het centrum van het wijdvertakte concern met eigendommen in alle belangrijke teeltgebieden van Toscane, Umbriƫ, Piemonte (sinds begin jaren '90 door de aankoop van de wijnkelder Prunotto), Apuliƫ en zelfs in Californiƫ is. Veel van zijn prestige heeft het traditionele, aan de moderne Toscaanse wijnbouwrevolutie deelnemende huis te danken aan zijn voormalig chef-vinoloog Giacomo Tachis, die voor buitengewone wijnen als Sassicaia, Tignanello (met name van sangiovese), Solaia (met name van cabernet) en vele andere veranwoordelijk was. Vinoloog Renzo Cotarella creƫerde bovendien in het Umbrische Castello della Sala een van de beste chardonnays van Italiƫ.