2015 Pierre-Yves Colin-Morey Meursault 1er Cru Perrières

Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | |
Regio | |
Appellatie | |
Wijnhuis | |
Jaar | 2015 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (13.5%) |
Drink venster | 2020 - 2038 |
Niet op voorraad
Momenteel niet beschikbaar
Stuur mij een e-mail als dit product terug is in voorraad
Omschrijving
De 2015 Pierre-Yves Colin-Morey Meursault 1er Cru Perrières is een prachtige witte Bourgogne wijn van Chardonnay, afkomstig uit de Premier Cru-wijngaard Les Perrières in Meursault, Côte de Beaune. De wijngaard Les Perrières wordt algemeen beschouwd als een van de beste Premier Cru-wijngaarden in Meursault, en velen beschouwen het zelfs als Grand Cru-waardig. De naam "Perrières" verwijst naar de steenachtige (pierre) bodem die rijk is aan kalksteen. Deze unieke bodem geeft de wijnen hun kenmerkende mineraliteit en spanning, wat resulteert in zeer verfijnde en geconcentreerde wijnen met een lange levensduur.
WEETJE: De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. U ziet de mogelijke korting direct als u kiest voor Afhalen in de Afrekenpagina. We zitten bijna naast de Rijksweg met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor adres.
DE ''MAGIËR'' UIT DE BOURGOGNE.
Pierre-Yves Colin behoeft weinig introductie. In het afgelopen decennium is hij van rijzende ster overgegaan tot een volwaardig wijnmeester. De wijnen van Pierre-Yves lijken elk jaar beter te worden.
Pierre-Yves begon in 1994 te werken bij de wijnmakerij van zijn vader (Domaine Marc Colin), waar hij tot de oogst van 2005 wijnmaker was. In de tussentijd startte hij in 2001 met zijn vrouw, Caroline Morey, een eigen wijndomein. Dit werd de basis voor Pierre-Yves Colin-Morey. Inmiddels maakt Caroline ook haar eigen wijnen onder de naam Caroline Morey.
Vandaag de dag telt het domein 13 hectare wijngaarden, waarvan 2 hectare van het familie erfgoed zijn en de andere percelen zijn aangekocht in de afgelopen vijftien jaar. De wijngaarden zijn gelegen in de dorpen Saint-Aubin, Chassagne-Montrachet, Santenay, Puligny-Montrachet en Meursault. De productie bestaat uit 92% Chardonnay, 5% Pinot Noir en 3% Aligoté. Lees meer onder de Tab: Wijnhuis
Specificaties
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | Frankrijk |
Regio | Bourgogne |
Appellatie | Meursault |
Wijnhuis | Pierre Yves Colin |
Druif | Chardonnay |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2015 |
Drinken vanaf | 2020 |
Drinken tot | 2038 |
Alcohol % | 13.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 94 |
Vinous rating | 94 |
Smaakprofiel | Complex, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Mineraal, Rijk, Rond, Vol, Wit fruit |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe, Open haard, Romantisch |
Professionele Recensies
Parker
The Wine Advocate
RP (92-94)
Reviewed by:
Neal Martin
Release Price:
NA
Drink Date:
2020 - 2034
The 2015 Meursault 1er Cru Les Perrières has a crisp, wet stone and flinty bouquet that gains complexity as it aerates in the glass. There is wonderful detail here and impressive focus. The palate is crisp and taut with a killer line of acidity, just the right amount of salinity and there is impressive complexity and mineralité running all the way through to the finish. There is a tangible sense of confidence on this Les Perrières; it is one of Pierre-Yves Colin's best contributions to the 2015 vintage. This is superb.
Somebody had described Pierre-Yves Colin's new winery on the outskirts of Chassagne-Montrachet as looking like a disco. I am not sure which discos this person has been to. Certainly I never frequented one installed with stainless steel vats and barrels, but hey, there is probably one out there somewhere. We went up to Pierre-Yves' tasting room that enjoys a splendid vista over towards Chassagne to taste through the complete range, around half of the crus in bottle and half still in barrel (as indicated by those with banded scores). "We started the harvest on 1 September," he told me. "We planned 27 August when I saw the high temperature, but we wanted to wait for lower temperatures. We had a bit of rain on the Tuesday morning so we started with the Bourgogne Chardonnay, then started in Meursault. We picked everything by 8 or 9 September. In some terroir, it can be difficult in such a warm and dry season, which meant that sometimes there is less character in terms of mineralité. But they became more interesting after the rain at the beginning of September. Occasionally it could be challenging for the younger vines as well. The fruit was very clean with no rot at all, good ripeness but not crazily high, the highest around 13.4° alcohol. We don't often have this quality of grapes—they were clean with good ripeness even in the lowliest of appellations. I never worried about the acidity and everything went through full malolactic. The Bourgogne and Saint Aubin were bottled in the second week of January [it used to be before the following harvest] and the others, Meursault, Chassagne-Montrachet later this spring. There is no lees-stirring." Pierre-Yves wines have been rightly praised in recent years. The only caveat is that they tend to be made in a more reductive style, so give them adequate time in a decanting to get the most from them. Whilst it is true that 2015 was not a favorable vintage for Burgundy whites, Pierre-Yves did a sterling job this year.
Published: Apr 28, 2017
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
94
Drinking Window
2020 - 2029
From: 2016 & 2015 White Burgundy (Sep 2017)
Very pale color. Very expressive aromas of pineapple, menthol, crushed stone and white flowers; more open than the Meursault Les Genevrières. Opulent, thick, tactile wine with unexpected sucrosité as well as near-painful intensity to its citrus fruit, peach and floral flavors. Sharply delineated but with plenty of baby fat to buffer its underlying minerality. Colin told me he normally prefers his Genevrières in very warm vintages like 2015, but admits that this wine is surprisingly open today. Will it shut down in bottle?
- By Stephen Tanzer on June 2017
“I’ll always remember the extreme 2016 growing season,” said Pierre-Yves Colin at the beginning of June. “It was amazing that we were able to make wine from every vineyard. We started from zero after the frost and we thought some vineyards would give nothing.” Colin began harvesting on September 22, with what he described as low potential alcohol between 11.5% and 12.5%. “The ripeness was difficult to get and it arrived at the end. The summer warmth ripened the second-generation fruit. This was unhoped-for but we took all of it. From the most affected vineyards, the wines are half first- and half second-generation fruit.”
“It’s not an unripe vintage, as in 2007 and 2004,” Colin emphasized. “The fruit character is more citrus than stone fruits. And the vintage is more mineral than 2015 in terms of its freshness at the beginning. Some of the best 2016s remind me of the 2010s. The bad thing for growers in 2016 is the low quantities, not the quality of the wines.” The alcoholic fermentations were slow, and the first malo didn’t finish until March; 95% of the Colin ‘16s were finished and sulfited by the time of my visit, although Colin has reduced his sulfur additions as his large new cellar is cooler than the one under his home in the center of the village. “We’re getting more texture, minerality and cleanness with élevage to this point," he pointed out.
Colin, who considered the 2015s to be outstanding from the beginning, nonetheless noted that the wines changed dramatically during their last months of élevage. He had originally planned to bottle them in February but delayed the bottling date twice for his crus not from Saint-Aubin, as the wines were gaining in energy. He considers 2015 to be a classic vintage and better then 2014 for the long haul. “The ‘15s totally resist oxidation after you uncork them,” he noted.
(92-95)
From: The 2015 White Burgundies: A Year of Sunshine (Sep 2016)
(just under 13%, like the Genevrières): Bright lemon-green color. Lime, anise and minerals on the high-pitched nose. Juicy and sappy but pliant too, showing superb definition and a light touch to the dense, mineral-driven flavors of citrus fruits, peach and wet stone. For a wine with serious palate presence and texture, this is amazingly chiseled and racy. Boasts outstanding balance for the year and finishes with a hint of sappy bitterness that augurs well for aging. (Colin's Corton-Charlemagne, from two different parcels picked on the same day at the end and vinified together, still had some sugar and malic acidity to finish. This wine boasts excellent ripeness and should not turn out particularly austere but it was too early to assess it with confidence at the beginning of June.)
- By Stephen Tanzer on June 2016
Pierre-Yves Colin told me he picked when he did “because the stems were already brown—in fact, I’ve never picked with my wood as brown as in 2015.” He went on: “At the end, the maturity came from loss of water, and the evaporation also preserved the acidity in the grapes.” Colin harvested Bourgogne on September 1, then went on to his top appellations the next day. Sugar levels ranged from 12.2% to 13.3% and he did not add sugar. “We were never worried about the balance of the wines because the fruit was perfectly clean,” he told me. Still, as he had new equipment and a new winemaking facility at the foot of the village of Chassagne-Montrachet, he carried out a triage to eliminate green grapes and any that had been affected by oidium.
His new cellar is naturally cold, and Colin is taking advantage of his new facility to slow down the development of his wines. His Chassagne-Montrachet cuvées mostly completed their malolactic transformations in April and May but some of the Meursaults were not yet finished. Colin told me that the 2015s remind him of the 2003s in the way they resist oxidation. “I suspect the acidity levels are quite low but they don’t affect the balance of the wines.”
Incidentally, Colin’s wines are now 80% from estate fruit. His recent purchases of vines have included some Puligny-Montrachet La Garenne in 2012, Chassagne-Montrachet Abbaye de Morgeot in 2014, and another piece of Saint-Aubin La Chatenière to enlarge this cuvée. He has also bought more Hautes-Côtes de Beaune, as well as some Saint-Aubin Les Perrières in 2013, mostly from his aunt.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Wijnhuis
Pierre-Yves Colin-Morey is een wijnmaker die bekend staat om zijn uitzonderlijke wijnen uit de Bourgogne. Pierre-Yves, geboren in 1972, is de zoon van Marc Colin, een vooraanstaande wijnmaker in de Bourgogne. Pierre-Yves werkte aanvankelijk samen met zijn vader op Domaine Marc Colin, maar in 2005 besloot hij zijn eigen domein op te richten.
Geschiedenis van Pierre Yves Colin Morey
Hij is de zoon van Marc Colin, een bekende wijnmakersfamilie in het dorpje St. Aubin. Pierre-Yves is een zeer getalenteerde wijnmaker die al geruime tijd verantwoordelijk was voor de vinificatie op het domein van zijn ouders. Vanaf 2001 is hij zijn eigen domein begonnen en heeft hij het wijnmaken nog verder geperfectioneerd. Zo is Pierre-Yves een felle tegenstander van bâtonnage, het constant weer opnieuw oproeren van de gistende most. Verder werkt hij graag met démi-muids, vaten van 500 en 600 liter in plaats van de gebruikelijk vaten van 225 liter. De vaten zijn niet getoast, er is slechts sprake van een lichte branding alleen ter bescherming, zodat de poriën zich kunnen sluiten.
Productie van Pierre Yves Colin Morey
De grootste ontdekking van de laatste tien jaar op het gebied van witte Bourgognes is waarschijnlijk Pierre-Yves Colin. In 2001 startte Pierre-Yves als micro négociant in “haute couture” wijnen. In die tijd werkte hij tevens voor zijn vader, de bekende en respectabele wijnboer Marc Colin uit Saint-Aubin. Maar Pierre-Yves wilde nog betere wijnen maken en kreeg van zijn vader die mogelijkheden niet (aldus Pierre Yves). Uiteindelijk resulteerde dit in een breuk en vanaf 2005 kon Pierre-Yves zich volledig richten op zijn eigen bedrijf. Het overgrote deel van de wijn is afkomstig van eigen druiven. Daarnaast betrekt Colin jaarlijks ook druiven van enkele collega-producenten die hij persoonlijk goed kent. Het werk in de wijngaard en het oogsten vindt plaats onder leiding van Pierre Yves en zijn team, zodat hij volledige controle heeft over de kwaliteit. Zijn enorme gedrevenheid, bijna grenzend aan het obsessieve, om alleen het best mogelijke te maken (of het nu een Bourgogne Blanc of zijn Montrachet is) verklaart voor een belangrijk deel zijn succes. Vaatjes of cuves die om de één of andere reden niet aan zijn hoge eisen voldoen, worden verkocht aan de handel, ook al moet hij er financieel flink op toeleggen. In de kelder opteert Pierre Yves voor een lange opvoeding. Vanzelfsprekend vergisten de wijnen op hun eigen (natuurlijke) gisten. Vervolgens krijgen ze een langdurige opvoeding op houten vaten met een inhoud van 350 liter. De wijnen rijpen zo’n 14 tot 20 maanden op hun fijne lies (er vindt geen batonnage plaats). Pierre Yves is overtuigd voorstander van een lange opvoeding. Om vroegtijdige oxidatie tegen te gaan, krijgen de wijnen in kleine doses sulfiet toegediend en wordt na een paar weken gemeten in hoeverre deze is opgenomen door de wijn. Alleen de allerbeste (onbehandelde) kurken worden gebruikt en de flessen worden met waxcapsules afgesloten.
De 2015 Pierre-Yves Colin-Morey Meursault 1er Cru Perrières is een prachtige witte Bourgogne wijn van Chardonnay, afkomstig uit de Premier Cru-wijngaard Les Perrières in Meursault, Côte de Beaune. De wijngaard Les Perrières wordt algemeen beschouwd als een van de beste Premier Cru-wijngaarden in Meursault, en velen beschouwen het zelfs als Grand Cru-waardig. De naam "Perrières" verwijst naar de steenachtige (pierre) bodem die rijk is aan kalksteen. Deze unieke bodem geeft de wijnen hun kenmerkende mineraliteit en spanning, wat resulteert in zeer verfijnde en geconcentreerde wijnen met een lange levensduur.
WEETJE: De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. U ziet de mogelijke korting direct als u kiest voor Afhalen in de Afrekenpagina. We zitten bijna naast de Rijksweg met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor adres.
DE ''MAGIËR'' UIT DE BOURGOGNE.
Pierre-Yves Colin behoeft weinig introductie. In het afgelopen decennium is hij van rijzende ster overgegaan tot een volwaardig wijnmeester. De wijnen van Pierre-Yves lijken elk jaar beter te worden.
Pierre-Yves begon in 1994 te werken bij de wijnmakerij van zijn vader (Domaine Marc Colin), waar hij tot de oogst van 2005 wijnmaker was. In de tussentijd startte hij in 2001 met zijn vrouw, Caroline Morey, een eigen wijndomein. Dit werd de basis voor Pierre-Yves Colin-Morey. Inmiddels maakt Caroline ook haar eigen wijnen onder de naam Caroline Morey.
Vandaag de dag telt het domein 13 hectare wijngaarden, waarvan 2 hectare van het familie erfgoed zijn en de andere percelen zijn aangekocht in de afgelopen vijftien jaar. De wijngaarden zijn gelegen in de dorpen Saint-Aubin, Chassagne-Montrachet, Santenay, Puligny-Montrachet en Meursault. De productie bestaat uit 92% Chardonnay, 5% Pinot Noir en 3% Aligoté. Lees meer onder de Tab: Wijnhuis
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | Frankrijk |
Regio | Bourgogne |
Appellatie | Meursault |
Wijnhuis | Pierre Yves Colin |
Druif | Chardonnay |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2015 |
Drinken vanaf | 2020 |
Drinken tot | 2038 |
Alcohol % | 13.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 94 |
Vinous rating | 94 |
Smaakprofiel | Complex, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Mineraal, Rijk, Rond, Vol, Wit fruit |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe, Open haard, Romantisch |
Parker
The Wine Advocate
RP (92-94)
Reviewed by:
Neal Martin
Release Price:
NA
Drink Date:
2020 - 2034
The 2015 Meursault 1er Cru Les Perrières has a crisp, wet stone and flinty bouquet that gains complexity as it aerates in the glass. There is wonderful detail here and impressive focus. The palate is crisp and taut with a killer line of acidity, just the right amount of salinity and there is impressive complexity and mineralité running all the way through to the finish. There is a tangible sense of confidence on this Les Perrières; it is one of Pierre-Yves Colin's best contributions to the 2015 vintage. This is superb.
Somebody had described Pierre-Yves Colin's new winery on the outskirts of Chassagne-Montrachet as looking like a disco. I am not sure which discos this person has been to. Certainly I never frequented one installed with stainless steel vats and barrels, but hey, there is probably one out there somewhere. We went up to Pierre-Yves' tasting room that enjoys a splendid vista over towards Chassagne to taste through the complete range, around half of the crus in bottle and half still in barrel (as indicated by those with banded scores). "We started the harvest on 1 September," he told me. "We planned 27 August when I saw the high temperature, but we wanted to wait for lower temperatures. We had a bit of rain on the Tuesday morning so we started with the Bourgogne Chardonnay, then started in Meursault. We picked everything by 8 or 9 September. In some terroir, it can be difficult in such a warm and dry season, which meant that sometimes there is less character in terms of mineralité. But they became more interesting after the rain at the beginning of September. Occasionally it could be challenging for the younger vines as well. The fruit was very clean with no rot at all, good ripeness but not crazily high, the highest around 13.4° alcohol. We don't often have this quality of grapes—they were clean with good ripeness even in the lowliest of appellations. I never worried about the acidity and everything went through full malolactic. The Bourgogne and Saint Aubin were bottled in the second week of January [it used to be before the following harvest] and the others, Meursault, Chassagne-Montrachet later this spring. There is no lees-stirring." Pierre-Yves wines have been rightly praised in recent years. The only caveat is that they tend to be made in a more reductive style, so give them adequate time in a decanting to get the most from them. Whilst it is true that 2015 was not a favorable vintage for Burgundy whites, Pierre-Yves did a sterling job this year.
Published: Apr 28, 2017
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
94
Drinking Window
2020 - 2029
From: 2016 & 2015 White Burgundy (Sep 2017)
Very pale color. Very expressive aromas of pineapple, menthol, crushed stone and white flowers; more open than the Meursault Les Genevrières. Opulent, thick, tactile wine with unexpected sucrosité as well as near-painful intensity to its citrus fruit, peach and floral flavors. Sharply delineated but with plenty of baby fat to buffer its underlying minerality. Colin told me he normally prefers his Genevrières in very warm vintages like 2015, but admits that this wine is surprisingly open today. Will it shut down in bottle?
- By Stephen Tanzer on June 2017
“I’ll always remember the extreme 2016 growing season,” said Pierre-Yves Colin at the beginning of June. “It was amazing that we were able to make wine from every vineyard. We started from zero after the frost and we thought some vineyards would give nothing.” Colin began harvesting on September 22, with what he described as low potential alcohol between 11.5% and 12.5%. “The ripeness was difficult to get and it arrived at the end. The summer warmth ripened the second-generation fruit. This was unhoped-for but we took all of it. From the most affected vineyards, the wines are half first- and half second-generation fruit.”
“It’s not an unripe vintage, as in 2007 and 2004,” Colin emphasized. “The fruit character is more citrus than stone fruits. And the vintage is more mineral than 2015 in terms of its freshness at the beginning. Some of the best 2016s remind me of the 2010s. The bad thing for growers in 2016 is the low quantities, not the quality of the wines.” The alcoholic fermentations were slow, and the first malo didn’t finish until March; 95% of the Colin ‘16s were finished and sulfited by the time of my visit, although Colin has reduced his sulfur additions as his large new cellar is cooler than the one under his home in the center of the village. “We’re getting more texture, minerality and cleanness with élevage to this point," he pointed out.
Colin, who considered the 2015s to be outstanding from the beginning, nonetheless noted that the wines changed dramatically during their last months of élevage. He had originally planned to bottle them in February but delayed the bottling date twice for his crus not from Saint-Aubin, as the wines were gaining in energy. He considers 2015 to be a classic vintage and better then 2014 for the long haul. “The ‘15s totally resist oxidation after you uncork them,” he noted.
(92-95)
From: The 2015 White Burgundies: A Year of Sunshine (Sep 2016)
(just under 13%, like the Genevrières): Bright lemon-green color. Lime, anise and minerals on the high-pitched nose. Juicy and sappy but pliant too, showing superb definition and a light touch to the dense, mineral-driven flavors of citrus fruits, peach and wet stone. For a wine with serious palate presence and texture, this is amazingly chiseled and racy. Boasts outstanding balance for the year and finishes with a hint of sappy bitterness that augurs well for aging. (Colin's Corton-Charlemagne, from two different parcels picked on the same day at the end and vinified together, still had some sugar and malic acidity to finish. This wine boasts excellent ripeness and should not turn out particularly austere but it was too early to assess it with confidence at the beginning of June.)
- By Stephen Tanzer on June 2016
Pierre-Yves Colin told me he picked when he did “because the stems were already brown—in fact, I’ve never picked with my wood as brown as in 2015.” He went on: “At the end, the maturity came from loss of water, and the evaporation also preserved the acidity in the grapes.” Colin harvested Bourgogne on September 1, then went on to his top appellations the next day. Sugar levels ranged from 12.2% to 13.3% and he did not add sugar. “We were never worried about the balance of the wines because the fruit was perfectly clean,” he told me. Still, as he had new equipment and a new winemaking facility at the foot of the village of Chassagne-Montrachet, he carried out a triage to eliminate green grapes and any that had been affected by oidium.
His new cellar is naturally cold, and Colin is taking advantage of his new facility to slow down the development of his wines. His Chassagne-Montrachet cuvées mostly completed their malolactic transformations in April and May but some of the Meursaults were not yet finished. Colin told me that the 2015s remind him of the 2003s in the way they resist oxidation. “I suspect the acidity levels are quite low but they don’t affect the balance of the wines.”
Incidentally, Colin’s wines are now 80% from estate fruit. His recent purchases of vines have included some Puligny-Montrachet La Garenne in 2012, Chassagne-Montrachet Abbaye de Morgeot in 2014, and another piece of Saint-Aubin La Chatenière to enlarge this cuvée. He has also bought more Hautes-Côtes de Beaune, as well as some Saint-Aubin Les Perrières in 2013, mostly from his aunt.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Pierre-Yves Colin-Morey is een wijnmaker die bekend staat om zijn uitzonderlijke wijnen uit de Bourgogne. Pierre-Yves, geboren in 1972, is de zoon van Marc Colin, een vooraanstaande wijnmaker in de Bourgogne. Pierre-Yves werkte aanvankelijk samen met zijn vader op Domaine Marc Colin, maar in 2005 besloot hij zijn eigen domein op te richten.
Geschiedenis van Pierre Yves Colin Morey
Hij is de zoon van Marc Colin, een bekende wijnmakersfamilie in het dorpje St. Aubin. Pierre-Yves is een zeer getalenteerde wijnmaker die al geruime tijd verantwoordelijk was voor de vinificatie op het domein van zijn ouders. Vanaf 2001 is hij zijn eigen domein begonnen en heeft hij het wijnmaken nog verder geperfectioneerd. Zo is Pierre-Yves een felle tegenstander van bâtonnage, het constant weer opnieuw oproeren van de gistende most. Verder werkt hij graag met démi-muids, vaten van 500 en 600 liter in plaats van de gebruikelijk vaten van 225 liter. De vaten zijn niet getoast, er is slechts sprake van een lichte branding alleen ter bescherming, zodat de poriën zich kunnen sluiten.
Productie van Pierre Yves Colin Morey
De grootste ontdekking van de laatste tien jaar op het gebied van witte Bourgognes is waarschijnlijk Pierre-Yves Colin. In 2001 startte Pierre-Yves als micro négociant in “haute couture” wijnen. In die tijd werkte hij tevens voor zijn vader, de bekende en respectabele wijnboer Marc Colin uit Saint-Aubin. Maar Pierre-Yves wilde nog betere wijnen maken en kreeg van zijn vader die mogelijkheden niet (aldus Pierre Yves). Uiteindelijk resulteerde dit in een breuk en vanaf 2005 kon Pierre-Yves zich volledig richten op zijn eigen bedrijf. Het overgrote deel van de wijn is afkomstig van eigen druiven. Daarnaast betrekt Colin jaarlijks ook druiven van enkele collega-producenten die hij persoonlijk goed kent. Het werk in de wijngaard en het oogsten vindt plaats onder leiding van Pierre Yves en zijn team, zodat hij volledige controle heeft over de kwaliteit. Zijn enorme gedrevenheid, bijna grenzend aan het obsessieve, om alleen het best mogelijke te maken (of het nu een Bourgogne Blanc of zijn Montrachet is) verklaart voor een belangrijk deel zijn succes. Vaatjes of cuves die om de één of andere reden niet aan zijn hoge eisen voldoen, worden verkocht aan de handel, ook al moet hij er financieel flink op toeleggen. In de kelder opteert Pierre Yves voor een lange opvoeding. Vanzelfsprekend vergisten de wijnen op hun eigen (natuurlijke) gisten. Vervolgens krijgen ze een langdurige opvoeding op houten vaten met een inhoud van 350 liter. De wijnen rijpen zo’n 14 tot 20 maanden op hun fijne lies (er vindt geen batonnage plaats). Pierre Yves is overtuigd voorstander van een lange opvoeding. Om vroegtijdige oxidatie tegen te gaan, krijgen de wijnen in kleine doses sulfiet toegediend en wordt na een paar weken gemeten in hoeverre deze is opgenomen door de wijn. Alleen de allerbeste (onbehandelde) kurken worden gebruikt en de flessen worden met waxcapsules afgesloten.