2001 Masseto

Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Italië |
Regio | |
Appellatie | |
Wijnhuis | |
Jaar | 2001 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (14%) |
Drink venster | 2015 - 2032 |
Niet op voorraad
Momenteel niet beschikbaar
Stuur mij een e-mail als dit product terug is in voorraad
Omschrijving
De geschiedenis van Masseto en het wijngebied Bolgheri
Masseto is een exclusief wijnproject dat voortkomt uit Tenuta dell’Ornellaia, opgericht in 1981 in Bolgheri aan de Toscaanse kust. De oprichter, Marchese Lodovico Antinori, wilde een wijn maken die de kracht van Bordeaux combineert met Italiaanse finesse. Masseto werd al snel een wijn met internationale reputatie. Sinds 2005 is het domein in handen van de familie Frescobaldi. Het terroir van Bolgheri, met zijn milde zeeklimaat, kiezel- en kleigronden, vormt een ideale basis voor de teelt van Merlot, het druivenras van Masseto.
Soorten wijnen van Masseto en Ornellaia
Masseto is een monocepage Merlot en wordt los gepositioneerd naast de andere wijnen van Ornellaia. Tenuta dell’Ornellaia produceert ook de Ornellaia (een blend van Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc en Petit Verdot), Le Serre Nuove en Le Volte. Masseto is echter het vlaggenschip en wordt uitsluitend in topjaren geproduceerd, in beperkte oplage en met een eigen vinificatiekelder sinds 2019.
2001 Masseto: druivenrassen, oogst en vinificatie
De 2001 Masseto is gemaakt van 100% Merlot afkomstig van de wijngaard op de heuvel Masseto. Het jaar 2001 kende een warme, droge zomer met ideale omstandigheden voor een geconcentreerde en gezonde oogst. De druiven werden met de hand geoogst en streng geselecteerd. Fermentatie vond plaats in temperatuurgecontroleerde roestvrijstalen tanks, gevolgd door malolactische gisting en een rijping van 24 maanden op nieuwe Franse eikenhouten barriques. Vervolgens rijpte de wijn nog minstens 12 maanden op fles voor commercialisatie.
Kleur, geur en smaak van de 2001 Ornellaia Masseto
De 2001 Masseto toont een diepe robijnrode kleur met granaatreflecties. In de neus complexe aroma’s van rijpe pruimen, zwarte bessen, cacao, grafiet, leer en een subtiele kruidigheid. In de mond krachtig en toch verfijnd met fluweelzachte tannines, geconcentreerde fruitlagen en een elegante zuurgraad. De wijn eindigt in een lange, harmonieuze afdronk met tonen van donkere chocolade en tabak. Deze wijn heeft een indrukwekkend bewaarpotentieel en is nu op dronk of verder te laten rijpen.
Wijnen van 2001 Ornellaia Masseto online bestellen?
De 2001 Masseto ligt bij ons opgeslagen in een professioneel geconditioneerd Wine Warehouse. Als u ervoor kiest om deze wijn af te halen, ontvangt u vaak een aantrekkelijke korting. Deze ziet u direct op de afrekenpagina wanneer u kiest voor ‘Afhalen’. Wij zijn gevestigd in Dordrecht, vlak naast de A16, met ruime parkeergelegenheid. Klik hier voor ons adres.
De volledige recensies van internationale wijncritici zoals Robert Parker, James Suckling en Vinous zijn beschikbaar via de links naast de afbeelding. Deze service bieden wij gratis aan onze klanten.
Advies nodig bij het kiezen van de juiste wijn bij uw gerecht? Klik hier voor onze exclusieve Sommelier. Gratis beschikbaar voor klanten van Grandcruwijnen.
Wijn-spijs combinaties bij 2001 Ornellaia Masseto
Ossenhaas met rodewijnsaus: De fijne structuur van het vlees harmonieert met de zachte tannines en rijke fruitaroma’s van de wijn.
Gebraden kalfsrack met salie en boterjus: De delicate smaak van kalfsvlees past perfect bij de balans van kracht en elegantie in de Masseto.
Risotto met eekhoorntjesbrood en truffelolie: De aardse en romige componenten accentueren de complexiteit van de wijn.
Gegrilde paddenstoelen met polenta: Umami-rijke smaken combineren naadloos met de diepte en structuur van deze 100% Merlot.
Ravioli gevuld met wild en salie-botersaus: Een krachtige en aromatische combinatie die het karakter van de Masseto uitstekend aanvult.
Gegrilde langoustines met saffraan-aioli : De ziltigheid en het aroma van de schaaldieren bieden een spannend contrast met de kruidige en rijpe tonen van de wijn.
Specificaties
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Italië |
Regio | Toscane |
Appellatie | Super Tuscan |
Iconen | Icoon Italië |
Wijnhuis | Tenuta dell Ornellaia |
Druif | Merlot |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2001 |
Drinken vanaf | 2015 |
Drinken tot | 2032 |
Alcohol % | 14 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 98 |
James Suckling rating | 99 |
Vinous rating | 98 |
Smaakprofiel | Complex, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Rood fruit, Tannines, Vol |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe |
Professionele Recensies
Parker
The Wine Advocate
RP 97+
Reviewed by:
Antonio Galloni
Release Price:
$500
Drink Date:
2018 - 2033
The 2008 Masseto is another huge wine. It boasts tons of energy in a tense, inward style I can only describe as implosive, as if the wine is holding back all of its energy. A deep core of black fruit, grilled herbs, licorice and new leather emerges from time to time, but the tannins are still imposing. There is no shortage of pedigree. I fully expect the 2008 to develop into one of the great Massetos. Needless to say, it will be interesting to taste the 2008 in vertical tastings in the future. Anticipated maturity: 2018-2033.
The 2009 vintage was not easy at Tenuta dell’Ornellaia because of the scorching hot summer. Readers may want to take a look at my video interview with Axel Heinz for more on the 2009 vintage.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
Masseto Toscana 2008
Wednesday, August 3, 2011
CountryItaly
RegionTuscany
Vintage2008
CHECK PRICE
DOWNLOAD SHELFTALKER
Score
99
Opulent and complex, with dark fruits such as plums and blackberries. Milk chocolate. Dried herbs too. Black olives. Stunning nose. Full bodied, with firm and chewy tannins, but a very creamy texture, and lots of milk chocolate, berry and mineral character. It goes on for minutes. Clear and powerful. Savory and salty. One of the best Massetos ever.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
97+
Drinking Window
2018 - 2038
From: Masseto Retrospective at the Country Music Hall of Fame (Jan 2020)
The 2008 Masseto has never been an easy wine. When it was first released, it was so hard and unyielding. Time has helped the 2008 soften a bit. Even so, it remains a wine of contrasts, of a very obvious push and pull that seems to mirror a growing season marked by alternating periods of warm weather and far cooler conditions. Graphite, smoke, tar and licorice, along with broad tannins, give the 2008 a real feeling of masculine power, qualities that are accentuated in the magnum format.
- By Antonio Galloni on January 2018
This wine was tasted as part of a complete retrospective I co-hosted with Masseto winemaker Axel Heinz, singer/songwriter Martina McBride and her husband, producer John McBride that was auctioned off at the Nashville Wine Auction to fund cancer research and treatment.
First made in 1986 as Il Merlot dell’Ornellaia, Masseto has gone on to become one of the most highly sought-after wines in the world. Masseto emerges principally from three Merlot vineyards: ‘Masseto Alto, Masseto Centrale and Masseto Junior.’ The wine sees 3-4 weeks on the skins, followed by malolactic fermentation in barrel. The lots are aged separately for 12 months in 100% new oak, blended and then the wine is aged for another 12 months in wood. Earlier vintages saw shorter macerations and less time in oak, broadly speaking. Production is around 32,000 bottles. Readers who want to learn more about the history of Masseto might enjoy this article from some years back.
97+
Drinking Window
2018 - 2033
From: Tuscany 2009 and 2010: A World of Opposites (Jun 2012)
The 2008 Masseto is another huge wine. It boasts tons of energy in a tense, inward style I can only describe as implosive, as if the wine is holding back all of its energy. A deep core of black fruit, grilled herbs, licorice and new leather emerges from time to time, but the tannins are still imposing. There is no shortage of pedigree. I fully expect the 2008 to develop into one of the great Massetos. Needless to say, it will be interesting to taste the 2008 in vertical tastings in the future.
- By Antonio Galloni on June 2012
The 2009 vintage was not easy at Tenuta dell'Ornellaia because of the scorching hot summer. Readers may want to take a look at my video interview with Axel Heinz for more on the vintage.
97+
From: 9th Annual Wine Dinner and Auction to Benefit The Mount Sinai Hospital (Feb 2012)
The evening started with the 2008 Masseto, a wine that only continues to improve in bottle. The 2008 has always had structure to burn, but over the last year the fruit has begun to emerge, making for a vibrant, powerful Masseto built for the cellar.
- By Antonio Galloni on February 2012
This wine was tasted over dinner at the Masseto Vertical at A Voce Columbus, New York, in March 2012.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Wijnhuis
Lodovico Antinori had bij zijn geboorte al een voorsprong. De Antinori's behoren al eeuwenlang tot de Florentijnse kooplieden adel en werden in 1385 al lid van het wijnkopersgilde. Sindsdien heeft er altijd wel één lid van de familie in de wijnhandel gezeten. De familielandgoederen in Toscane werden in de 18e en 19e eeuw flink uitgebreid en de familie deed veel ervaring op in de wijnmakerij. Begin deze eeuw richtte ze een invloedrijke handelsonderneming op. Markies Lodovico was een tijdje werkzaam in het familiebedrijf, maar besloot begin jaren '80 zijn eigen weg te gaan. Hij legde een uitgestrekte wijngaard aan op Tenuta dell'Ornelllaia, een familielandgoed in Bolgheri aan de Middellandse zee, 96 km van Florence.
Dit deel van de Maremma heeft niet alleen een schitterende wilde natuur, maar is ook een vruchtbaar landbouwgebied, een streek met veel potentieel voor wijnproductie. Lodovico's oom, markies Incisa della Rochetta, had de aandacht van de wijnwereld al op Bolgheri gevestigd met zijn pionierswerk op Tenuta San Guido en met zijn Sassiciaia, nu gezien als een van 's werelds grootste rode wijnen.
Lodovico Antinori trad in de voetsporen van zijn oom in het nabijgelegen Ornellaia, al maakt hij een heel ander type wijn. Van een aantal internationale autoriteiten op wijngebied leerde hij dat de bodem van Bolgheri qua karkakter op die van St.-Émilion en Pomerol in Bordeaux leek een ideaal was voor de productie van kwaliteitswijn. Het bijzondere van de Ornellaia wijngaard - voor Italiaanse begrippen - is het hoge percentage merlot. De assemblage voor Antinori's topwijn, de rode Ornellaia, bevat wel 40% merlot. Toch komt deze druif het meest tot haar recht bij de vigna veccia (oude wijnstokken) van het wijngoed. Sinds 1987 levert dit perceel het ruwe materiaal voor een cuvée van 100% merlot, de Masseto genaamd. De druiven voor deze wijn zijn geplukt onder een zonnige septemberhemel. Na de lange gisting van 18-20 dagen werd de wordt de wijn op natuurlijke wijze overgeheveld in tanks. Waarna een rijpingsproces in nieuwe Barriques. Het resultaat is een wijn met structuur, zeer zuiver fruit en een prachtige ballans.
De geschiedenis van Masseto en het wijngebied Bolgheri
Masseto is een exclusief wijnproject dat voortkomt uit Tenuta dell’Ornellaia, opgericht in 1981 in Bolgheri aan de Toscaanse kust. De oprichter, Marchese Lodovico Antinori, wilde een wijn maken die de kracht van Bordeaux combineert met Italiaanse finesse. Masseto werd al snel een wijn met internationale reputatie. Sinds 2005 is het domein in handen van de familie Frescobaldi. Het terroir van Bolgheri, met zijn milde zeeklimaat, kiezel- en kleigronden, vormt een ideale basis voor de teelt van Merlot, het druivenras van Masseto.
Soorten wijnen van Masseto en Ornellaia
Masseto is een monocepage Merlot en wordt los gepositioneerd naast de andere wijnen van Ornellaia. Tenuta dell’Ornellaia produceert ook de Ornellaia (een blend van Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc en Petit Verdot), Le Serre Nuove en Le Volte. Masseto is echter het vlaggenschip en wordt uitsluitend in topjaren geproduceerd, in beperkte oplage en met een eigen vinificatiekelder sinds 2019.
2001 Masseto: druivenrassen, oogst en vinificatie
De 2001 Masseto is gemaakt van 100% Merlot afkomstig van de wijngaard op de heuvel Masseto. Het jaar 2001 kende een warme, droge zomer met ideale omstandigheden voor een geconcentreerde en gezonde oogst. De druiven werden met de hand geoogst en streng geselecteerd. Fermentatie vond plaats in temperatuurgecontroleerde roestvrijstalen tanks, gevolgd door malolactische gisting en een rijping van 24 maanden op nieuwe Franse eikenhouten barriques. Vervolgens rijpte de wijn nog minstens 12 maanden op fles voor commercialisatie.
Kleur, geur en smaak van de 2001 Ornellaia Masseto
De 2001 Masseto toont een diepe robijnrode kleur met granaatreflecties. In de neus complexe aroma’s van rijpe pruimen, zwarte bessen, cacao, grafiet, leer en een subtiele kruidigheid. In de mond krachtig en toch verfijnd met fluweelzachte tannines, geconcentreerde fruitlagen en een elegante zuurgraad. De wijn eindigt in een lange, harmonieuze afdronk met tonen van donkere chocolade en tabak. Deze wijn heeft een indrukwekkend bewaarpotentieel en is nu op dronk of verder te laten rijpen.
Wijnen van 2001 Ornellaia Masseto online bestellen?
De 2001 Masseto ligt bij ons opgeslagen in een professioneel geconditioneerd Wine Warehouse. Als u ervoor kiest om deze wijn af te halen, ontvangt u vaak een aantrekkelijke korting. Deze ziet u direct op de afrekenpagina wanneer u kiest voor ‘Afhalen’. Wij zijn gevestigd in Dordrecht, vlak naast de A16, met ruime parkeergelegenheid. Klik hier voor ons adres.
De volledige recensies van internationale wijncritici zoals Robert Parker, James Suckling en Vinous zijn beschikbaar via de links naast de afbeelding. Deze service bieden wij gratis aan onze klanten.
Advies nodig bij het kiezen van de juiste wijn bij uw gerecht? Klik hier voor onze exclusieve Sommelier. Gratis beschikbaar voor klanten van Grandcruwijnen.
Wijn-spijs combinaties bij 2001 Ornellaia Masseto
Ossenhaas met rodewijnsaus: De fijne structuur van het vlees harmonieert met de zachte tannines en rijke fruitaroma’s van de wijn.
Gebraden kalfsrack met salie en boterjus: De delicate smaak van kalfsvlees past perfect bij de balans van kracht en elegantie in de Masseto.
Risotto met eekhoorntjesbrood en truffelolie: De aardse en romige componenten accentueren de complexiteit van de wijn.
Gegrilde paddenstoelen met polenta: Umami-rijke smaken combineren naadloos met de diepte en structuur van deze 100% Merlot.
Ravioli gevuld met wild en salie-botersaus: Een krachtige en aromatische combinatie die het karakter van de Masseto uitstekend aanvult.
Gegrilde langoustines met saffraan-aioli : De ziltigheid en het aroma van de schaaldieren bieden een spannend contrast met de kruidige en rijpe tonen van de wijn.
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Italië |
Regio | Toscane |
Appellatie | Super Tuscan |
Iconen | Icoon Italië |
Wijnhuis | Tenuta dell Ornellaia |
Druif | Merlot |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2001 |
Drinken vanaf | 2015 |
Drinken tot | 2032 |
Alcohol % | 14 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 98 |
James Suckling rating | 99 |
Vinous rating | 98 |
Smaakprofiel | Complex, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Rood fruit, Tannines, Vol |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe |
Parker
The Wine Advocate
RP 97+
Reviewed by:
Antonio Galloni
Release Price:
$500
Drink Date:
2018 - 2033
The 2008 Masseto is another huge wine. It boasts tons of energy in a tense, inward style I can only describe as implosive, as if the wine is holding back all of its energy. A deep core of black fruit, grilled herbs, licorice and new leather emerges from time to time, but the tannins are still imposing. There is no shortage of pedigree. I fully expect the 2008 to develop into one of the great Massetos. Needless to say, it will be interesting to taste the 2008 in vertical tastings in the future. Anticipated maturity: 2018-2033.
The 2009 vintage was not easy at Tenuta dell’Ornellaia because of the scorching hot summer. Readers may want to take a look at my video interview with Axel Heinz for more on the 2009 vintage.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
Masseto Toscana 2008
Wednesday, August 3, 2011
CountryItaly
RegionTuscany
Vintage2008
CHECK PRICE
DOWNLOAD SHELFTALKER
Score
99
Opulent and complex, with dark fruits such as plums and blackberries. Milk chocolate. Dried herbs too. Black olives. Stunning nose. Full bodied, with firm and chewy tannins, but a very creamy texture, and lots of milk chocolate, berry and mineral character. It goes on for minutes. Clear and powerful. Savory and salty. One of the best Massetos ever.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
97+
Drinking Window
2018 - 2038
From: Masseto Retrospective at the Country Music Hall of Fame (Jan 2020)
The 2008 Masseto has never been an easy wine. When it was first released, it was so hard and unyielding. Time has helped the 2008 soften a bit. Even so, it remains a wine of contrasts, of a very obvious push and pull that seems to mirror a growing season marked by alternating periods of warm weather and far cooler conditions. Graphite, smoke, tar and licorice, along with broad tannins, give the 2008 a real feeling of masculine power, qualities that are accentuated in the magnum format.
- By Antonio Galloni on January 2018
This wine was tasted as part of a complete retrospective I co-hosted with Masseto winemaker Axel Heinz, singer/songwriter Martina McBride and her husband, producer John McBride that was auctioned off at the Nashville Wine Auction to fund cancer research and treatment.
First made in 1986 as Il Merlot dell’Ornellaia, Masseto has gone on to become one of the most highly sought-after wines in the world. Masseto emerges principally from three Merlot vineyards: ‘Masseto Alto, Masseto Centrale and Masseto Junior.’ The wine sees 3-4 weeks on the skins, followed by malolactic fermentation in barrel. The lots are aged separately for 12 months in 100% new oak, blended and then the wine is aged for another 12 months in wood. Earlier vintages saw shorter macerations and less time in oak, broadly speaking. Production is around 32,000 bottles. Readers who want to learn more about the history of Masseto might enjoy this article from some years back.
97+
Drinking Window
2018 - 2033
From: Tuscany 2009 and 2010: A World of Opposites (Jun 2012)
The 2008 Masseto is another huge wine. It boasts tons of energy in a tense, inward style I can only describe as implosive, as if the wine is holding back all of its energy. A deep core of black fruit, grilled herbs, licorice and new leather emerges from time to time, but the tannins are still imposing. There is no shortage of pedigree. I fully expect the 2008 to develop into one of the great Massetos. Needless to say, it will be interesting to taste the 2008 in vertical tastings in the future.
- By Antonio Galloni on June 2012
The 2009 vintage was not easy at Tenuta dell'Ornellaia because of the scorching hot summer. Readers may want to take a look at my video interview with Axel Heinz for more on the vintage.
97+
From: 9th Annual Wine Dinner and Auction to Benefit The Mount Sinai Hospital (Feb 2012)
The evening started with the 2008 Masseto, a wine that only continues to improve in bottle. The 2008 has always had structure to burn, but over the last year the fruit has begun to emerge, making for a vibrant, powerful Masseto built for the cellar.
- By Antonio Galloni on February 2012
This wine was tasted over dinner at the Masseto Vertical at A Voce Columbus, New York, in March 2012.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Lodovico Antinori had bij zijn geboorte al een voorsprong. De Antinori's behoren al eeuwenlang tot de Florentijnse kooplieden adel en werden in 1385 al lid van het wijnkopersgilde. Sindsdien heeft er altijd wel één lid van de familie in de wijnhandel gezeten. De familielandgoederen in Toscane werden in de 18e en 19e eeuw flink uitgebreid en de familie deed veel ervaring op in de wijnmakerij. Begin deze eeuw richtte ze een invloedrijke handelsonderneming op. Markies Lodovico was een tijdje werkzaam in het familiebedrijf, maar besloot begin jaren '80 zijn eigen weg te gaan. Hij legde een uitgestrekte wijngaard aan op Tenuta dell'Ornelllaia, een familielandgoed in Bolgheri aan de Middellandse zee, 96 km van Florence.
Dit deel van de Maremma heeft niet alleen een schitterende wilde natuur, maar is ook een vruchtbaar landbouwgebied, een streek met veel potentieel voor wijnproductie. Lodovico's oom, markies Incisa della Rochetta, had de aandacht van de wijnwereld al op Bolgheri gevestigd met zijn pionierswerk op Tenuta San Guido en met zijn Sassiciaia, nu gezien als een van 's werelds grootste rode wijnen.
Lodovico Antinori trad in de voetsporen van zijn oom in het nabijgelegen Ornellaia, al maakt hij een heel ander type wijn. Van een aantal internationale autoriteiten op wijngebied leerde hij dat de bodem van Bolgheri qua karkakter op die van St.-Émilion en Pomerol in Bordeaux leek een ideaal was voor de productie van kwaliteitswijn. Het bijzondere van de Ornellaia wijngaard - voor Italiaanse begrippen - is het hoge percentage merlot. De assemblage voor Antinori's topwijn, de rode Ornellaia, bevat wel 40% merlot. Toch komt deze druif het meest tot haar recht bij de vigna veccia (oude wijnstokken) van het wijngoed. Sinds 1987 levert dit perceel het ruwe materiaal voor een cuvée van 100% merlot, de Masseto genaamd. De druiven voor deze wijn zijn geplukt onder een zonnige septemberhemel. Na de lange gisting van 18-20 dagen werd de wordt de wijn op natuurlijke wijze overgeheveld in tanks. Waarna een rijpingsproces in nieuwe Barriques. Het resultaat is een wijn met structuur, zeer zuiver fruit en een prachtige ballans.