Screaming Eagle

Screaming Eagle is een Amerikaans wijnhuis gelegen in Oakville, ten noorden van de stad Napa in de Napa Valley (Californië). Het is vooral beroemd om zijn zeer zeldzame Cabernet Sauvignon-wijnen met een beperkte productie. 

Geschiedenis van Screaming Eagle

Dit wijnhuis werd in 1986 opgericht door Jean Phillips, die druiven verkocht aan verschillende Napa Valley-wijnhuizen. Ze kocht in 1986 de Oakville-wijngaard van 57 hectare, die werd beplant met een mix van variëteiten, waarvan de meeste verkocht werden aan verschillende Napa-wijnmakerijen, behalve 80 wijnstokken Cabernet Sauvignon. Voor deze ene hectare Cabernet vroeg Philips de mening van werknemers van Robert Mondavi Winery over het commerciële potentieel van haar wijn voordat ze Richard Peterson als adviseur inhuurde, en ontmoette vervolgens Petersons dochter, Heidi Peterson Barrett, die de eerste wijnmaker van Screaming Eagle werd.  De gehele wijngaard werd in 1995 herbeplant met drie druivenrassen: Cabernet Sauvignon, Merlot en Cabernet Franc. De vintage uit 1992, uitgebracht in 1995, zorgde er door een combinatie van zeer lage productieaantallen en zeer positieve recensies voor dat Screaming Eagle een van de meest gevierde en dure wijnen in de Napa werd. In 1992 bracht ze de eerste vintage Screaming Eagle-wijn uit. Op 17 maart 2006 werd het landgoed verkocht aan Stan Kroenke en Charles Banks. De nieuwe eigenaren hadden spannende plannen om de wijngaard klein te houden, maar de lat op het gebied van kwaliteit hoger te leggen. In april 2009, verliet Charles Banks Screaming Eagle en liet Stan Kroenke als de enige eigenaar achter. 

Productie van Screaming Eagle

De productie van Screaming Eagle is zeldzaam, met een sterke focus op kwaliteit. De wijngaard is relatief klein en het team hanteert een praktische en nauwkeurige benadering van elk aspect van het wijnmaken. De wijngaardes strekken zich uit over 48,21 acres (19,51 ha), beplant met de variëteiten Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc en een kleine hoeveelheid Sauvignon blanc. De wijngaarden worden beheerd door David Abreu Vineyard Management en verzorgd door Jorge Delgado en zijn team. In 2006 werd 34 hectare opnieuw beplant. De jaarlijkse productie varieert van 400 tot 750 dozen (tussen 5.000 en 9.000 flessen van 750 ml). De wijnmakers zijn Nick Gislason, Robert Black en Michel Rolland. Screaming Eagle staat bekend om zijn extreem beperkte productie, waarbij doorgaans slechts een paar honderd kisten wijn per jaar worden geproduceerd. Deze beperkte beschikbaarheid heeft bijgedragen aan de reputatie van een van de meest exclusieve en gewilde wijnhuizen ter wereld. De Cabernet Sauvignon van deze producent worden zeer geprezen vanwege hun uitzonderlijke kwaliteit, complexiteit en diepgang. Hun beoordelingen van wijncritici zijn bijna altijd uitstekent en de wijnen worden beschouwd als een van de beste wijnen die in Napa Valley worden geproduceerd. De zeldzaamheid en kwaliteit van Screaming Eagle-wijnen maken ze tot de duurste ter wereld. Ze worden vaak verkocht via toewijzing aan een selecte groep klanten, en de prijzen op de secundaire markt kunnen exorbitant hoog zijn.

 

 

Screaming Eagle