Chateau Grand Mayne

Mayne, een wijngaard met uitzicht op een landhuis gebouwd aan het einde van de 16e eeuw, kan zijn 200-jarige geschiedenis terugvoeren tot de familie Laveau die het in 1685 verwierf. De attente en liefdevolle zorg van Jean Laveau bracht de wijngaard naar het hoogste niveau, zoals blijkt uit de wijnprijzen en lof in de Féret, de befaamde Bordeaux-wijngids uit 1846.Samen met Figeac en Soutard was Mayne destijds een van de belangrijkste landgoederen in St. Émilion. Zonder directe erfgenamen werd het Laveau-imperium uiteindelijk verspreid onder familie-erfgenamen. Verschillende eigenaren slaagden erin tot het begin van de 20e eeuw toen de familie Nony de eigenaren werd van wat 'Grand Mayne' was geworden.

Toon meer
filter Filteren
Druif
2020 Château Grand Mayne Saint-Émilion Grand Cru
grape Cabernet Franc, Merlot
52,45 43,35
2020 Château Grand Mayne Saint-Émilion Grand Cru
grape Cabernet Franc, Merlot
Special Price 54,95 45,41 van 63,25
2020 Château Grand Mayne Saint-Émilion Grand Cru
grape Cabernet Franc, Merlot
108,00 89,26
2020 Château Grand Mayne Saint-Émilion Grand Cru
grape Cabernet Franc, Merlot
54,95 45,41
Niet op voorraad
per pagina

Mayne, een wijngaard met uitzicht op een landhuis gebouwd aan het einde van de 16e eeuw, kan zijn 200-jarige geschiedenis terugvoeren tot de familie Laveau die het in 1685 verwierf. De attente en liefdevolle zorg van Jean Laveau bracht de wijngaard naar het hoogste niveau, zoals blijkt uit de wijnprijzen en lof in de Féret, de befaamde Bordeaux-wijngids uit 1846.
Samen met Figeac en Soutard was Mayne destijds een van de belangrijkste landgoederen in St. Émilion. Zonder directe erfgenamen werd het Laveau-imperium uiteindelijk verspreid onder familie-erfgenamen. Verschillende eigenaren slaagden erin tot het begin van de 20e eeuw toen de familie Nony de eigenaren werd van wat 'Grand Mayne' was geworden.

Het was in feite in 1934 dat Jean Nony, een succesvolle wijnhandelaar gevestigd in het handelsdistrict Chartrons van Bordeaux, het pand verwierf van Noël Berbudeau.Toen Jean Nony in 1975 overleed, nam zijn zoon Jean-Pierre samen met zijn echtgenote Marie-Françoise het domein over. Ze voerden uitgebreide renovatiewerkzaamheden uit en investeerden in nieuwe wijnbereidingstechnologieën en -innovaties, waardoor Grand Mayne een van de elite Bordeaux-wijnen werd.
Na het overlijden van Jean-Pierre Nony in 2001, zette Marie-Françoise, een perfectionist in hart en nieren, de koers voort tot haar twee zonen in 2020 in de voetsporen van hun vader traden. Vandaag vertegenwoordigen Jean-Antoine, die sinds 2011 samenwerkt met zijn moeder als vastgoedbeheerder, en zijn broer Damien de derde generatie die het erfgoed van de familie Nony bestendigt, resoluut gericht op de toekomst en uitmuntendheid.

Op 55 meter boven de zeespiegel, ideaal gericht op het zuiden en het westen, zijn de wijnstokken geplant op een klei-kalksteenheuvel en, aan de voet, op kleigrond in het zuiden en kleiachtige zandgrond in het westen. De ligging en typologie van deze bodems bieden de wijngaard een groot potentieel. Het kasteel ligt precies in het geografische centrum van de gemeente St. Émilion, 1,5 km ten westen van het dorp aan de voet van een kalksteenplateau.
Het rigoureuze werk van de wijngaard is van het grootste belang bij Grand Mayne. Elk perceel wijnstokken wordt beschouwd als een op zichzelf staande wijnbouweenheid. Zo worden de wijnstokken op de hellingen met gras begroeid om erosie te voorkomen, terwijl die op kleigrond en klei-zandgrond worden omgeploegd. Bordelaise snoeien, pluizen en uitzuigen, groene oogsten, dubbele manuele bladdunning, perceelbeheer zijn allemaal technische keuzes die de druiven de beste kwalitatieve vooruitzichten geven.

Als de oogsttijd aanbreekt, worden de druiventrossen met de hand geplukt en in kleine bakken verzameld. Dubbel gesorteerd in de wijngaard en in het vathuis, worden de druiven ontsteeld. Elk perceel wordt afzonderlijk gevinifieerd in houten en roestvrijstalen vaten om het vinificatieproces beter te beheersen. Daarna volgt het rijpingsproces op Frans eikenhout in het hart van onze gloednieuwe wijnmakerij.
Na 15 tot 20 maanden rijping komt het cruciale moment van zorgvuldige selectie van de cuvées om de meest harmonieuze blend te verkrijgen die representatief is voor de cru en vintage kenmerken.
Ten slotte wordt de vintage gebotteld en wordt elke fles afzonderlijk bereid - het hoogtepunt van twee jaar werk en passie.