Château Branaire Ducru

Nadat Patrick Maroteaux en zijn familie het ongerealiseerde potentieel van deze slapende schoonheid in de wijnbouw hadden erkend, kochten ze Château Branaire-Ducru in 1988. Ze besloten een nieuw hoofdstuk te schrijven in de geschiedenis van deze vierde grand cru classé uit 1855 en begonnen aan een grootschalige renovatie en werkzaamheden waarbij alle componenten die bijdragen aan de productie van geweldige wijn: de wijnstokken, het vathuis en de kelders, evenals het Château zelf, dat de meest zichtbare vertegenwoordiging is van een landgoed.

Patrick Maroteaux werd ook een ambassadeur van Bordeaux en Branaire-Ducru, waar hij van 2000 tot 2008 voorzitter was van de Union des Grands Crus de Bordeaux en van 2004 tot 2017 de appellatie Saint-Julien. François-Xavier Maroteaux nam het beheer van het domein over in 2017. 

Château Branaire-Ducru is gelegen in het hart van de Medoc, tussen Margaux en Pauillac in de appellation Saint-Julien. Het wordt omringd door de andere grote Classified Growths die dit uitstekende terroir bevolken. De wijnstokken groeien in een mengsel van grind en kiezels, daar afgezet door de rivier de Garonne in het Kwartair. Vanaf de top van hun heuvels, genaamd "heuvels", kijken ze uit over de uitgestrekte monding van de Gironde, plaatselijk aangeduid als "de rivier".

De wijngaard bestaat uit ongeveer vijftien verschillende micro-terroirs en beslaat 60 hectare (bijna 150 hectare) die van oost naar west liggen over het zuidelijke deel van het appellatiegebied. De gemiddelde leeftijd van de wijnstokken is 35 jaar. Ze groeien in kwartair silicium en grind alluvium, waardoor dit terroir een van de warmste in de regio is. Hierdoor bereiken onze Cabernet Sauvignon-druiven hier een perfecte fenolische rijpheid, terwijl de Merlot floreert op kleibedden.

De Cabernet Sauvignon is goed voor 65%, het grootste deel van onze wijnstokken. Het is echt een stervariëteit die meerdere lagen, structuur en een geweldige aanwezigheid in de mond heeft, terwijl hij fris en fruitig blijft met een intens scala aan aroma's. 28% van onze wijnstokken is Merlot, de goede begeleider die onze wijnen rond en soepel maakt. Het aandeel van 3% Cabernet Franc bouwt voort op de bloemige tonen van de wijn. En last but not least, 4% Petit Verdot, de karakteristieke Medoc-variëteit, voegt kruidige hints toe aan onze beste melanges.

De hier genomen beslissingen zijn altijd ingegeven door de noodzaak om het uitzonderlijke terroir waarop het landgoed zich bevindt te beschermen. We zijn ons bewust van de impact van onze productie op het milieu, daarom zijn we toegewijd aan het Bordeaux Wine Environmental Management System, gebaseerd op de internationale ISO 14001-norm. Sinds 2020 is het landgoed gecertificeerd. Tevens is het pand sinds 2017 geclassificeerd als Hoge Milieu Waarde (HVE) niveau 3. Château Branaire-Ducru werkt voortdurend aan verbetering en treedt op als een verantwoordelijke speler in de bescherming van het milieu, en past een MVO-aanpak toe, waarbij de sociale en ecologische dimensies in zijn economische strategie worden geïntegreerd. Het behaalde het MVO-label "Bordeaux Cultivons Demain" (niveau 1) in 2022.

Château Branaire Ducru