2022 Château Branaire-Ducru

De specificaties zoals vermeld bij de wijn (o.a. wijnjaar) en in de titel zijn leidend en er kunnen geen rechten worden ontleend aan de afbeelding die wordt getoond. Lees meer in onze Frequenty asked questions
Wijnsoort | |
---|---|
Land | |
Regio | |
Appellatie | Saint-Julien |
Wijnhuis | |
Jaar | 2022 |
Druif | , , , |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (13.5%) |
Drink venster | 2031 - 2061 |
Op voorraad
6 items beschikbaar
Omschrijving
Château Branaire-Ducru heeft zichzelf in 2022 overtroffen en een wijn gemaakt die bij de beste hoort die ze de afgelopen jaren hebben gemaakt, mogelijk zelfs de beste van recente jaren. William Kelley van Wine Advocate heeft de wijn opgenomen in zijn '12 Wines to Look for En Primeur' 2022. Deze 2022 Chateau Branaire-Ducru is een blend van 60.5% Cabernet Sauvignon, 31.5% Merlot, 5.5% Cabernet Franc en 2.5% Petit Verdot. De wijn werd gerijpt in ongeveer 60% nieuw eikenhout. De wijn komt het beste tot zijn recht wanneer deze eerst nog enkele jaren wordt bewaard. De Saint-Julien is een van de beroemdste rode wijnen van de groeiende regio van Bordeaux. Het gebied van gecontroleerde Appellation bevat wijnen uit de gemeente Saint-Julien-Beychevelle in de Medoc en heeft een oppervlakte van 3,5 tot 4 km. Het ligt ongeveer 10 km ten noorden van Margaux op de Gironde, en grenst in het noorden direct aan Pauillac.
WEETJE: In de tab 'Bijlagen' vindt u de officiële factsheet van deze fraaie wijn. Wij sturen u deze automatisch toe bij een bestelling van deze wijn. De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. U ziet uw korting direct wanneer u kiest voor 'Afhalen' op de afrekenpagina. We zitten in Dordrecht met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor ons adres.
Specificaties
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Frankrijk |
Regio | Bordeaux |
Appellatie | Saint-Julien |
Wijnhuis | Chateau Branaire Ducru |
Druif | Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot, Petit Verdot |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2022 |
Drinken vanaf | 2031 |
Drinken tot | 2061 |
Alcohol % | 13.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 97 |
James Suckling rating | 95 |
Vinous rating | 96 |
Smaakprofiel | Complex, Donker fruit, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Mineraal, Tannines |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe, Open haard |
Professionele Recensies
Parker
The Wine Advocate
RP (95-97)
Reviewed by:
William Kelley
Release Price:
NA
Drink Date:
N/A
A brilliant wine that's the finest young vintage I've tasted at this Saint-Julien estate, the 2022 Branaire-Ducru wafts from the glass with aromas of violets, blackberries, sweet cassis, licorice and pencil shavings, followed by a medium to full-bodied, layered and multidimensional palate that's succulent, sapid and perfumed, framed by supple tannins and concluding with a long, mouthwatering finish. It's a blend of 60.5% Cabernet Sauvignon, 31.5% Merlot, 5.5% Cabernet Franc and 2.5% Petit Verdot that checks in at a healthy pH of 3.65. Why is it so good this year? In addition to the quality of the vintage, the new gravity-flow winery means fruit can be handled more gently, and picked more precisely, sub-block by sub-block, as the team now have fully 63 vats at their disposal, almost double their capacity through 2020. Given the Maroteaux family's sensible approach to pricing, this is likely to number among the must-purchase wines of the 2022 vintage, and it comes warmly recommended.
Published: Apr 28, 2023
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
CHÂTEAU BRANAIRE-DUCRU ST.-JULIEN 2022
Wednesday, April 19, 2023
CountryFrance
RegionBordeaux
Vintage2022
CHECK PRICE
DOWNLOAD SHELFTALKER
Score
96-97
The fine and intense tannins are very impressive because they fold beautifully into the wine, with blackcurrants, black cherries, hints of chocolate and hazelnuts. It's full-bodied with tight and focused fruit and a long and classy finish. Fantastic definition to this. Fresh. 60.5% cabernet sauvignon, 31.5% merlot, 5.5% cabernet franc, and 2.5% petit verdot.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
(94-96)
Drinking Window
2030 - 2052
From: 2022 Bordeaux En Primeur: Balance Imbalance (May 2023)
The 2022 Branaire-Ducru is a powerhouse, almost unnaturally so for this Saint-Julien, which is usually a more understated wine. A blast of dark plum fruit makes a pretty strong first impression. Licorice, cloves, spice, menthol and chocolate fill out the layers. Readers should expect a concentrated, virile Saint-Julien with compelling aromatic presence. In this warm, low-yielding vintage, Branaire is quite the brooding powerhouse. It will be interesting to see if more finesse develops in time. Impressive. Tasted two times.
- By Antonio Galloni on April 2023
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
98
"One of the standouts of the vintage that impressed equally on three different occasions." – Georgina Hindle, Decanter
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Wijnhuis
Nadat Patrick Maroteaux en zijn familie het ongerealiseerde potentieel van deze slapende schoonheid in de wijnbouw hadden erkend, kochten ze Château Branaire-Ducru in 1988. Ze besloten een nieuw hoofdstuk te schrijven in de geschiedenis van deze vierde grand cru classé uit 1855 en begonnen aan een grootschalige renovatie en werkzaamheden waarbij alle componenten die bijdragen aan de productie van geweldige wijn: de wijnstokken, het vathuis en de kelders, evenals het Château zelf, dat de meest zichtbare vertegenwoordiging is van een landgoed.
Patrick Maroteaux werd ook een ambassadeur van Bordeaux en Branaire-Ducru, waar hij van 2000 tot 2008 voorzitter was van de Union des Grands Crus de Bordeaux en van 2004 tot 2017 de appellatie Saint-Julien. François-Xavier Maroteaux nam het beheer van het domein over in 2017.
Château Branaire-Ducru is gelegen in het hart van de Medoc, tussen Margaux en Pauillac in de appellation Saint-Julien. Het wordt omringd door de andere grote Classified Growths die dit uitstekende terroir bevolken. De wijnstokken groeien in een mengsel van grind en kiezels, daar afgezet door de rivier de Garonne in het Kwartair. Vanaf de top van hun heuvels, genaamd "heuvels", kijken ze uit over de uitgestrekte monding van de Gironde, plaatselijk aangeduid als "de rivier".
De wijngaard bestaat uit ongeveer vijftien verschillende micro-terroirs en beslaat 60 hectare (bijna 150 hectare) die van oost naar west liggen over het zuidelijke deel van het appellatiegebied. De gemiddelde leeftijd van de wijnstokken is 35 jaar. Ze groeien in kwartair silicium en grind alluvium, waardoor dit terroir een van de warmste in de regio is. Hierdoor bereiken onze Cabernet Sauvignon-druiven hier een perfecte fenolische rijpheid, terwijl de Merlot floreert op kleibedden.
De Cabernet Sauvignon is goed voor 65%, het grootste deel van onze wijnstokken. Het is echt een stervariëteit die meerdere lagen, structuur en een geweldige aanwezigheid in de mond heeft, terwijl hij fris en fruitig blijft met een intens scala aan aroma's. 28% van onze wijnstokken is Merlot, de goede begeleider die onze wijnen rond en soepel maakt. Het aandeel van 3% Cabernet Franc bouwt voort op de bloemige tonen van de wijn. En last but not least, 4% Petit Verdot, de karakteristieke Medoc-variëteit, voegt kruidige hints toe aan onze beste melanges.
De hier genomen beslissingen zijn altijd ingegeven door de noodzaak om het uitzonderlijke terroir waarop het landgoed zich bevindt te beschermen. We zijn ons bewust van de impact van onze productie op het milieu, daarom zijn we toegewijd aan het Bordeaux Wine Environmental Management System, gebaseerd op de internationale ISO 14001-norm. Sinds 2020 is het landgoed gecertificeerd. Tevens is het pand sinds 2017 geclassificeerd als Hoge Milieu Waarde (HVE) niveau 3. Château Branaire-Ducru werkt voortdurend aan verbetering en treedt op als een verantwoordelijke speler in de bescherming van het milieu, en past een MVO-aanpak toe, waarbij de sociale en ecologische dimensies in zijn economische strategie worden geïntegreerd. Het behaalde het MVO-label "Bordeaux Cultivons Demain" (niveau 1) in 2022.
Château Branaire-Ducru heeft zichzelf in 2022 overtroffen en een wijn gemaakt die bij de beste hoort die ze de afgelopen jaren hebben gemaakt, mogelijk zelfs de beste van recente jaren. William Kelley van Wine Advocate heeft de wijn opgenomen in zijn '12 Wines to Look for En Primeur' 2022. Deze 2022 Chateau Branaire-Ducru is een blend van 60.5% Cabernet Sauvignon, 31.5% Merlot, 5.5% Cabernet Franc en 2.5% Petit Verdot. De wijn werd gerijpt in ongeveer 60% nieuw eikenhout. De wijn komt het beste tot zijn recht wanneer deze eerst nog enkele jaren wordt bewaard. De Saint-Julien is een van de beroemdste rode wijnen van de groeiende regio van Bordeaux. Het gebied van gecontroleerde Appellation bevat wijnen uit de gemeente Saint-Julien-Beychevelle in de Medoc en heeft een oppervlakte van 3,5 tot 4 km. Het ligt ongeveer 10 km ten noorden van Margaux op de Gironde, en grenst in het noorden direct aan Pauillac.
WEETJE: In de tab 'Bijlagen' vindt u de officiële factsheet van deze fraaie wijn. Wij sturen u deze automatisch toe bij een bestelling van deze wijn. De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. U ziet uw korting direct wanneer u kiest voor 'Afhalen' op de afrekenpagina. We zitten in Dordrecht met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor ons adres.
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Frankrijk |
Regio | Bordeaux |
Appellatie | Saint-Julien |
Wijnhuis | Chateau Branaire Ducru |
Druif | Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot, Petit Verdot |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2022 |
Drinken vanaf | 2031 |
Drinken tot | 2061 |
Alcohol % | 13.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 97 |
James Suckling rating | 95 |
Vinous rating | 96 |
Smaakprofiel | Complex, Donker fruit, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Mineraal, Tannines |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe, Open haard |
Parker
The Wine Advocate
RP (95-97)
Reviewed by:
William Kelley
Release Price:
NA
Drink Date:
N/A
A brilliant wine that's the finest young vintage I've tasted at this Saint-Julien estate, the 2022 Branaire-Ducru wafts from the glass with aromas of violets, blackberries, sweet cassis, licorice and pencil shavings, followed by a medium to full-bodied, layered and multidimensional palate that's succulent, sapid and perfumed, framed by supple tannins and concluding with a long, mouthwatering finish. It's a blend of 60.5% Cabernet Sauvignon, 31.5% Merlot, 5.5% Cabernet Franc and 2.5% Petit Verdot that checks in at a healthy pH of 3.65. Why is it so good this year? In addition to the quality of the vintage, the new gravity-flow winery means fruit can be handled more gently, and picked more precisely, sub-block by sub-block, as the team now have fully 63 vats at their disposal, almost double their capacity through 2020. Given the Maroteaux family's sensible approach to pricing, this is likely to number among the must-purchase wines of the 2022 vintage, and it comes warmly recommended.
Published: Apr 28, 2023
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
CHÂTEAU BRANAIRE-DUCRU ST.-JULIEN 2022
Wednesday, April 19, 2023
CountryFrance
RegionBordeaux
Vintage2022
CHECK PRICE
DOWNLOAD SHELFTALKER
Score
96-97
The fine and intense tannins are very impressive because they fold beautifully into the wine, with blackcurrants, black cherries, hints of chocolate and hazelnuts. It's full-bodied with tight and focused fruit and a long and classy finish. Fantastic definition to this. Fresh. 60.5% cabernet sauvignon, 31.5% merlot, 5.5% cabernet franc, and 2.5% petit verdot.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
(94-96)
Drinking Window
2030 - 2052
From: 2022 Bordeaux En Primeur: Balance Imbalance (May 2023)
The 2022 Branaire-Ducru is a powerhouse, almost unnaturally so for this Saint-Julien, which is usually a more understated wine. A blast of dark plum fruit makes a pretty strong first impression. Licorice, cloves, spice, menthol and chocolate fill out the layers. Readers should expect a concentrated, virile Saint-Julien with compelling aromatic presence. In this warm, low-yielding vintage, Branaire is quite the brooding powerhouse. It will be interesting to see if more finesse develops in time. Impressive. Tasted two times.
- By Antonio Galloni on April 2023
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
98
"One of the standouts of the vintage that impressed equally on three different occasions." – Georgina Hindle, Decanter
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Nadat Patrick Maroteaux en zijn familie het ongerealiseerde potentieel van deze slapende schoonheid in de wijnbouw hadden erkend, kochten ze Château Branaire-Ducru in 1988. Ze besloten een nieuw hoofdstuk te schrijven in de geschiedenis van deze vierde grand cru classé uit 1855 en begonnen aan een grootschalige renovatie en werkzaamheden waarbij alle componenten die bijdragen aan de productie van geweldige wijn: de wijnstokken, het vathuis en de kelders, evenals het Château zelf, dat de meest zichtbare vertegenwoordiging is van een landgoed.
Patrick Maroteaux werd ook een ambassadeur van Bordeaux en Branaire-Ducru, waar hij van 2000 tot 2008 voorzitter was van de Union des Grands Crus de Bordeaux en van 2004 tot 2017 de appellatie Saint-Julien. François-Xavier Maroteaux nam het beheer van het domein over in 2017.
Château Branaire-Ducru is gelegen in het hart van de Medoc, tussen Margaux en Pauillac in de appellation Saint-Julien. Het wordt omringd door de andere grote Classified Growths die dit uitstekende terroir bevolken. De wijnstokken groeien in een mengsel van grind en kiezels, daar afgezet door de rivier de Garonne in het Kwartair. Vanaf de top van hun heuvels, genaamd "heuvels", kijken ze uit over de uitgestrekte monding van de Gironde, plaatselijk aangeduid als "de rivier".
De wijngaard bestaat uit ongeveer vijftien verschillende micro-terroirs en beslaat 60 hectare (bijna 150 hectare) die van oost naar west liggen over het zuidelijke deel van het appellatiegebied. De gemiddelde leeftijd van de wijnstokken is 35 jaar. Ze groeien in kwartair silicium en grind alluvium, waardoor dit terroir een van de warmste in de regio is. Hierdoor bereiken onze Cabernet Sauvignon-druiven hier een perfecte fenolische rijpheid, terwijl de Merlot floreert op kleibedden.
De Cabernet Sauvignon is goed voor 65%, het grootste deel van onze wijnstokken. Het is echt een stervariëteit die meerdere lagen, structuur en een geweldige aanwezigheid in de mond heeft, terwijl hij fris en fruitig blijft met een intens scala aan aroma's. 28% van onze wijnstokken is Merlot, de goede begeleider die onze wijnen rond en soepel maakt. Het aandeel van 3% Cabernet Franc bouwt voort op de bloemige tonen van de wijn. En last but not least, 4% Petit Verdot, de karakteristieke Medoc-variëteit, voegt kruidige hints toe aan onze beste melanges.
De hier genomen beslissingen zijn altijd ingegeven door de noodzaak om het uitzonderlijke terroir waarop het landgoed zich bevindt te beschermen. We zijn ons bewust van de impact van onze productie op het milieu, daarom zijn we toegewijd aan het Bordeaux Wine Environmental Management System, gebaseerd op de internationale ISO 14001-norm. Sinds 2020 is het landgoed gecertificeerd. Tevens is het pand sinds 2017 geclassificeerd als Hoge Milieu Waarde (HVE) niveau 3. Château Branaire-Ducru werkt voortdurend aan verbetering en treedt op als een verantwoordelijke speler in de bescherming van het milieu, en past een MVO-aanpak toe, waarbij de sociale en ecologische dimensies in zijn economische strategie worden geïntegreerd. Het behaalde het MVO-label "Bordeaux Cultivons Demain" (niveau 1) in 2022.