Celler Joan d'Anguera

Tonen als Foto-tabel Lijst

1 product

Van laag naar hoog sorteren
per pagina

Joan d'Anguera wordt gerund door de 2 broers Joan en Josep d'Anguera. Zij zijn de 7e generatie wijnboeren gevestigd in Darmós sinds 1820. Joan d'Anguera heeft 36 hectare wijngaarden, 3 hectare aan olijvenbomen en 1 hectare aan amandelbomen. Ze produceren tussen de 60.000 en 70.000 flessen per jaar, afhankelijk van de oogst.

Van 1820 tot 1984 werd de geproduceerde wijn in bulk verkocht. In 1984 begon hun vader, Josep Anguera Beyme, voor het eerst met bottelen van hun wijn en werd de rode "Joan d'Anguera" gelanceerd, en sindsdien is de kelder uitgegroeid met een selectie wijnen die altijd het terroir respecteren. Josep studeerde landbouwingenieur en Joan oenologie. Toen hun vader stierf, waren ze heel jong. In die tijd, begin de jaren 2000, was de mode in van heel geconcentreerde wijnen, met veel alcohol, tannines en nieuwe eik, en in eerste instantie deden ze zo verder. De erkenning was er ook door wijncritici van de meest prestigieuze tijdschriften van die tijd. Maar in 2008 waren ze deze manier van werken moe, de wijnen van toen leken erg op elkaar omdat ze allemaal in die standaard internationale stijl gemaakt werden.

In 2008 begon de omschakeling naar de biodynamie en sinds de jaargang 2012 hebben alle wijnen het Demeter (biodynamische) certificaat en zijn de EU biologisch gecertificeerd. Hun filosofie is gebaseerd op respect voor traditie en het natuurlijke ritme. Ze volgen daarom de principes van de biodynamische landbouw, waardoor de wijnen de identiteit van het terroir kunnen uitdrukken. In de wijngaarden bewerken ze de grond om die in leven te houden, waarbij ze de voorkeur geven aan een omgeving die rijk is aan fauna en flora, met een verscheidenheid aan bloemen en bomen. Ze volgen de kosmische ritmes tijdens het werken en laten de natuur zijn gang gaan en zich uitdrukken. Behalve ploegen worden alle andere werkzaamheden in de wijngaarden manueel gedaan. Bijna alle wijngaarden zijn en gobelet en deze die nog in cordon royat aangeplant staan, zijn ze aan het veranderen naar gobelet. In de kelder is het hun taak om de wijnen te begeleiden, maar zonder aan te geven waar ze heen moeten. Ze gebruiken enkel autochtone gisten voor de alcoholische gisting en de malolactische gisting vindt van nature plaats. Vanaf jaargang 2015 gebruiken ze geen sulfieten meer tijdens de vergisting of bij het bottelen. 

Celler Joan d'Anguera