2022 Joan d'Anguera Altaroses

Schrijf de eerste review over dit product
rotation
Nog 9 op voorraad
gift Cadeauverpakking mogelijk in winkelwagen Vanuit de winkelwagen kunt u een cadeaubericht of cadeauverpakking toevoegen aan de door u gekozen product(en).

Omschrijving

chevron-down

Celler Joan d'Anguera zijn de pioniers van de Montsant-appellatie. De twee broers Josep en Joan hebben sinds 2008 het roer resoluut omgegooid en zijn volledig overgeschakeld op biodynamie. Hun wijnen zijn nu veel lichter en eleganter dan vroeger. Joan d'Anguera wordt gerund door de 2 broers Joan en Josep d'Anguera. Zij zijn de 7e generatie wijnboeren gevestigd in Darmós sinds 1820. Ze bewerken 36 hectare wijngaarden, 3 hectare olijvenbomen en 1 hectare amandelbomen. Ze produceren 60.000-70.000 flessen per jaar, afhankelijk van de oogst. Vanaf jaargang 2015 gebruiken ze geen sulfieten meer tijdens de vergisting of bij het bottelen. De enige sulfiet die gebruikt wordt, is wanneer ze de wijn in vaten doen, dmv zwavelkaars te branden in de barriques in plaats van deze uitermate te reinigen met water of andere moderne technieken. De wijnen worden niet geklaard, noch gefilterd.

De Altaroses is het schoolvoorbeeld van de nieuwe richting die de gebroeders Anguera zijn ingeslagen: elegante loepzuivere wijnen met perfecte terroirexpressie. De druiven komen van 11 ha eigen noordelijk gerichte wijngaarden op krijt & kalksteenrijke grond. Altaroses is een van hun opvallende wijnen, gemaakt van 100% Garnacha (Grenache) druiven. Deze wijn is een prachtig voorbeeld van hoe Garnacha kan schitteren in de handen van ervaren wijnmakers die respect hebben voor de natuur en hun omgeving. 

Kenmerken van Altaroses

  • Druivensoort: 100% Garnacha
  • Herkomst: Montsant, Catalonië, Spanje
  • Wijngaarden: De wijngaarden zijn biologisch en biodynamisch gecertificeerd, gelegen op kalkrijke bodems met een grote variatie in hoogte en expositie, wat bijdraagt aan de complexiteit van de wijn.
  • Vinificatie: De wijn wordt gefermenteerd met inheemse gisten en rijpt in betonnen tanks en gebruikte eikenhouten vaten om de puurheid van het fruit en de expressie van het terroir te behouden.
  • Proefnotities: Altaroses heeft een levendige robijnrode kleur. In de neus biedt het aroma’s van rood fruit zoals kersen en aardbeien, met subtiele hints van kruiden en bloemen. Op de tong is het een elegante en frisse wijn met fijne tannines en een uitstekende balans tussen fruitigheid en zuurgraad. De afdronk is lang en verleidelijk.
  • Wijnstijl: Toegankelijk, elegant en expressief, met een focus op frisheid en drinkbaarheid.

WEETJE: De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. U ziet uw korting direct wanneer u kiest voor ‘Afhalen’ op de afrekenpagina. We zitten in Dordrecht gelegen bijna naast de A16 met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor ons adres. 

Specificaties

chevron-down
Wijnsoort Rood
Land Spanje
Regio Catalunya
Appellatie Montsant (Appellatie)
Wijnhuis Celler Joan d'Anguera
Druif Garnacha, Grenache
Biologisch gecertificeerd Nee
Natural wijn Nee
Vegan Nee
Jaar 2022
Drinken vanaf 2024
Drinken tot 2029
Alcohol % 13.5
Alcoholvrij/arm Nee
Inhoud 0.75 ltr
Houtrijping Ja
Bubbels Nee
Dessert wijn Nee
Afsluiting Kurk
Vinous rating 91
Smaakprofiel Aards, Boers, Donker fruit, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Kruidig, Tannines, Vol
Drink momenten Barbecue, Cadeau!, Lekker luxe, Met vrienden, Open haard, Romantisch

Wijnhuis

chevron-down

Joan d'Anguera wordt gerund door de 2 broers Joan en Josep d'Anguera. Zij zijn de 7e generatie wijnboeren gevestigd in Darmós sinds 1820. Joan d'Anguera heeft 36 hectare wijngaarden, 3 hectare aan olijvenbomen en 1 hectare aan amandelbomen. Ze produceren tussen de 60.000 en 70.000 flessen per jaar, afhankelijk van de oogst.

Van 1820 tot 1984 werd de geproduceerde wijn in bulk verkocht. In 1984 begon hun vader, Josep Anguera Beyme, voor het eerst met bottelen van hun wijn en werd de rode "Joan d'Anguera" gelanceerd, en sindsdien is de kelder uitgegroeid met een selectie wijnen die altijd het terroir respecteren. Josep studeerde landbouwingenieur en Joan oenologie. Toen hun vader stierf, waren ze heel jong. In die tijd, begin de jaren 2000, was de mode in van heel geconcentreerde wijnen, met veel alcohol, tannines en nieuwe eik, en in eerste instantie deden ze zo verder. De erkenning was er ook door wijncritici van de meest prestigieuze tijdschriften van die tijd. Maar in 2008 waren ze deze manier van werken moe, de wijnen van toen leken erg op elkaar omdat ze allemaal in die standaard internationale stijl gemaakt werden.

In 2008 begon de omschakeling naar de biodynamie en sinds de jaargang 2012 hebben alle wijnen het Demeter (biodynamische) certificaat en zijn de EU biologisch gecertificeerd. Hun filosofie is gebaseerd op respect voor traditie en het natuurlijke ritme. Ze volgen daarom de principes van de biodynamische landbouw, waardoor de wijnen de identiteit van het terroir kunnen uitdrukken. In de wijngaarden bewerken ze de grond om die in leven te houden, waarbij ze de voorkeur geven aan een omgeving die rijk is aan fauna en flora, met een verscheidenheid aan bloemen en bomen. Ze volgen de kosmische ritmes tijdens het werken en laten de natuur zijn gang gaan en zich uitdrukken. Behalve ploegen worden alle andere werkzaamheden in de wijngaarden manueel gedaan. Bijna alle wijngaarden zijn en gobelet en deze die nog in cordon royat aangeplant staan, zijn ze aan het veranderen naar gobelet. In de kelder is het hun taak om de wijnen te begeleiden, maar zonder aan te geven waar ze heen moeten. Ze gebruiken enkel autochtone gisten voor de alcoholische gisting en de malolactische gisting vindt van nature plaats. Vanaf jaargang 2015 gebruiken ze geen sulfieten meer tijdens de vergisting of bij het bottelen. 

Recensies

chevron-down
Schrijf uw eigen review
U plaatst een review over: 2022 Joan d'Anguera Altaroses
loader
Bezig met laden...

check-circle U heeft uw review aangeboden ter goedkeuring.

Volg het laatste nieuws over al onze wijnen, acties en nieuwe selecties.

Laatste review

10.04.2025

kiyoh-stars-open
kiyoh-stars-filled

2023 Emilio Moro Bestizo

"Mencia druif is persoonlijk een favoriet, onderschatte druif. subtiele k..." Stefan

Bekijk product recensie