Bénédicte et Stéphane Tissot

per pagina

Bénédicte et Stéphane Tissot is een gerenommeerd wijnhuis in de Jura-regio van Oost-Frankrijk. Het staat bekend om zijn innovatieve benadering van wijnbouw en vinificatie, evenals zijn toewijding aan biodynamische praktijken. Stéphane Tissot heeft, samen met zijn vrouw Bénédicte, een reputatie opgebouwd voor het produceren van enkele van de meest expressieve en terroirgedreven wijnen van de regio.

Geschiedenis en Filosofie

  • Oprichting: Het wijnhuis werd opgericht door de familie Tissot, en Stéphane nam het roer over in de jaren '90. Onder zijn leiding heeft het wijnhuis aanzienlijke stappen gezet in zowel kwaliteit als innovatie.
  • Biodynamische Wijnbouw: Sinds 1999 zijn de wijngaarden volledig biodynamisch gecertificeerd. Dit betekent dat de Tissots geen synthetische pesticiden, herbiciden of kunstmest gebruiken en in plaats daarvan natuurlijke preparaten en methoden toepassen om de gezondheid van de wijngaard en de bodem te bevorderen.
  • Duurzaamheid: Naast biodynamische praktijken zijn duurzaamheid en respect voor het milieu centrale pijlers van hun filosofie. Ze geloven in minimale interventie, zowel in de wijngaard als in de wijnmakerij, om wijnen te produceren die een pure expressie van hun terroir zijn.

Wijngaarden

  • Locatie: De wijngaarden van Tissot bevinden zich in de Jura, een regio die bekend staat om zijn gevarieerde terroirs en unieke druivensoorten. De percelen liggen verspreid over de heuvels en dalen van de regio, met bodems die variëren van kalksteen en mergel tot klei en zand.
  • Druivensoorten: Tissot cultiveert een verscheidenheid aan druiven, waaronder Chardonnay, Savagnin, Poulsard, Trousseau en Pinot Noir. Elk van deze druivensoorten wordt met zorg verbouwd om hun specifieke kenmerken en het karakter van het terroir te benadrukken.

Wijnproductie

  • Vinificatie: Stéphane Tissot is een voorstander van minimale interventie in de wijnkelder. De wijnen worden gefermenteerd met inheemse gisten en rijpen vaak in een combinatie van roestvrijstalen tanks, eikenhouten vaten en betonnen eieren, afhankelijk van de wijn en het gewenste profiel.
  • Stijl: De wijnen van Tissot staan bekend om hun zuiverheid, frisheid en complexiteit. Ze variëren van frisse, minerale witte wijnen tot rijke, gestructureerde rode wijnen en de unieke Vin Jaune, een oxidatieve stijl die typisch is voor de Jura.