Anne Gros & Jean Paul Tollot

Domaine Anne Gros & Jean Paul Tollot zijn twee zeer bekende wijnmakers uit de Bourgogne en hebben de de handen ineenslaan en in Zuid-Frankrijk en zijn daar aan de slag gegaan en als dit top-niveua gaat samenwerken dan is succes verzekerd. De wijnen van Anne Gros en Jean Paul Tollot zijn van hoge kwaliteit en krijgen prachtige recensies in de pers. Donkere, soepele wijnen, overtuigend en zeer goed gemaakt. Het gebruik van zeer oude wijnstokken geeft deze wijnen een ongekende dimensie en diepgang. We kunnen de wijnen van dit huis zeer aanbevelen en we zijn ervan overtuigd dat u dan niet zo enthousiast bent als wij.

De wijnen die zij maken komen uit uit de sub-regio de Minervois. De Minervois is een van de grootste wijnproducerende gebieden in de Languedoc Roussillon. Van bijna 15.000 hectare wijnstokken, waarvan 5.000 bestemd voor de productie van AOC-wijnen, wordt het brede palet van vins de table, vins de pays en wijnen van enkele druivenrassen gecompleteerd door drie verschillende AOCS: de AOC Minervois, de AOC Minervois - La Livinière en de Muscat de Saint Jean de Minervois. De appellatie Minervois is verdeeld in 5 verschillende zones: de balkons van de Aude, de Causse, de Mourels, de Petit Causse en de Terrasses.

Domaine Anne Gros & Jean Paul Tollot is gelegen in de Causse wat zonder twijfel het beste gedeelte is mede door zijn hoogte, die varieert van 200 m tot bijna 500 m. Dit resulteert in de laagste nachttemperaturen in de Minervois en een langzamere thermische opwarming in het voorjaar. Het semi-bergachtige klimaat van deze zone wordt ook gekenmerkt door zwaardere en regelmatigere regenval dan in het algemeen in de Minervois. Een ander belangrijk kenmerk van de Causse is de dominantie van kalkbodems, wat kan leiden tot een zeer stenig oppervlak. Of de steen nu hard of zacht is, de witheid die hij de grond geeft, zorgt voor indirecte opwarming van de planten en de druiven door straling.

De wijnen uit de Causse zijn vaak levendiger zijn dan in de andere zones en worden gekenmerkt door zijn frisheid en zijn mondafdronk door tannines die twee tot drie jaar nodig hebben om te verzachten.

Anne Gros & Jean Paul Tollot