2021 Anne Gros & Jean Paul Tollot La CinsO

Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | |
Regio | |
Appellatie | |
Wijnhuis | Anne Gros & Jean Paul Tollot |
Jaar | 2021 |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (14%) |
Drink venster | 2023 - 2027 |
Lage voorraad
Nog maar 4 over
Omschrijving
Domaine Anne Gros & Jean Paul Tollot zijn twee zeer bekende wijnmakers uit de Bourgogne en hebben de de handen ineenslaan en in Zuid-Frankrijk en zijn daar aan de slag gegaan en als dit top-niveau gaat samenwerken dan is succes verzekerd. De wijnen van Anne Gros en Jean Paul Tollot zijn van hoge kwaliteit en krijgen prachtige recensies in de pers.
Domaine Anne Gros & Jean Paul Tollot is gelegen in de Causse wat zonder twijfel het beste gedeelte is van de Minervois mede door zijn hoogte, die varieert van 200 m tot bijna 500 m. Dit resulteert in de laagste nachttemperaturen in de Minervois en een langzamere thermische opwarming in het voorjaar.
De La CinsO van Domaine Anne Gros & Jean-Paul Tollot komt van een 50 jaar oude wijngaard die 1 hectare groot is dus maximale opbrengst in de goede jaren rond de 1.000 flessen - volstrekt onvoldoende om in de wereldwijne vraag naar deze fraaie rode wijn. De La CinsO is een creatieve naamgeving om de druiven die gebruikt worden voor deze wijn weer tegeven - dit is namelijke gemaaktr van de Cinsault van oeroude druivenstokken. Na de handmatige pluk worden de cinsault druiventrossen geselecteerd, onsteeld en licht gekneusd. Na een korte inweektijd laat men de temperatuur gecontroleerde alcoholische fermentatie met wilde (druifeigen) gisten plaatsvinden op roestvrijstalen tanks. Ongeveer drie weken later volgt persing van de druiven en wordt de jonge wijn overgestoken op schone rvs-tanks om hierin de malolactische gisting te ondergaan en te rijpen. Na 12 maanden wordt de wijn geassembleerd en zonder klaring of filtering gebotterd.
De La CinsO van Domaine Anne Gros & Jean-Paul Tollot heeft een diepe donkere paarsrode kleur. In de neus aroma’s van zwarte kersen, pruimen, laurier en een hint van gedroogde oregano. In het smaakpalet tonen van rijp klein roodzwart fruit, zwarte olijven en licht peperige toets, die gepaard gaan met een zacht zwoele afdronk met rijpe tannines en levendige zuren. Zalig bij gegrilde tonijn, konijn met gekonfijte knoflook, kip uit de oven, pasta gerechten, pizza, aubergine lasagne en half gerijpte geiten- of schapenkaas.
Specificaties
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Frankrijk |
Regio | Languedoc-Rousillon |
Appellatie | Minervois |
Wijnhuis | Anne Gros & Jean Paul Tollot |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2021 |
Drinken vanaf | 2023 |
Drinken tot | 2027 |
Alcohol % | 14 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 91 |
Smaakprofiel | Aards, Donker fruit, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Kruidig, Tannines, Vol |
Drink momenten | Barbecue, Cadeau!, Lekker luxe, Met vrienden, Open haard |
Professionele Recensies
Parker
2020 IGP Cotes du Brian La CinsO
RP 91
The 2020 IGP Cotes du Brian La CinsO is 100% Cinsault, aged solely in stainless steel. Charming and complex, it offers scents of cherries, peaches and dried spices on the nose, while the medium-bodied palate is smooth and silky and finishes long. I'm not sure how long or well it will age, but for drinking now and over the next few years, it's a winner.
Published: Jan 05, 2023
2016 IGP Cotes du Brian La CinsO
Rating
90
Release Price
NA
Drink Date
2018 - 2021
Reviewed by
Joe Czerwinski
Issue Date
27th Apr 2018
Source
236, The Wine Advocate
Rarely seen on its own as a red wine, the 2016 IGP Cotes du Brian La Cin So is all Cinsault, aged in tank. It shows the exotic spice element of the variety in its scents of cumin and cinnamon, then cherry fruit and finally a unique, suede-like texture. Drink this medium to full-bodied wine anytime during its first 5 years.
Since 2008, these two Burgundians have built a tiny, 15-hectare domaine in the Minervois and applied their own notions of site to cultivating the region's native grape varieties. The result is a dizzying number of different parcel selections, many of which focus on a single variety. The high-end cuvées also include a fair whack of new oak. I'm not sure that's necessary, but at least from a hygiene perspective, it means that the wines emerging from this pristine cellar are similarly clean. Acids are uniformly crisp here, and there's never a sense of over-ripeness.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Wijnhuis
Domaine Anne Gros & Jean Paul Tollot zijn twee zeer bekende wijnmakers uit de Bourgogne en hebben de de handen ineenslaan en in Zuid-Frankrijk en zijn daar aan de slag gegaan en als dit top-niveua gaat samenwerken dan is succes verzekerd. De wijnen van Anne Gros en Jean Paul Tollot zijn van hoge kwaliteit en krijgen prachtige recensies in de pers. Donkere, soepele wijnen, overtuigend en zeer goed gemaakt. Het gebruik van zeer oude wijnstokken geeft deze wijnen een ongekende dimensie en diepgang. We kunnen de wijnen van dit huis zeer aanbevelen en we zijn ervan overtuigd dat u dan niet zo enthousiast bent als wij.
De wijnen die zij maken komen uit uit de sub-regio de Minervois. De Minervois is een van de grootste wijnproducerende gebieden in de Languedoc Roussillon. Van bijna 15.000 hectare wijnstokken, waarvan 5.000 bestemd voor de productie van AOC-wijnen, wordt het brede palet van vins de table, vins de pays en wijnen van enkele druivenrassen gecompleteerd door drie verschillende AOCS: de AOC Minervois, de AOC Minervois - La Livinière en de Muscat de Saint Jean de Minervois. De appellatie Minervois is verdeeld in 5 verschillende zones: de balkons van de Aude, de Causse, de Mourels, de Petit Causse en de Terrasses.
Domaine Anne Gros & Jean Paul Tollot is gelegen in de Causse wat zonder twijfel het beste gedeelte is mede door zijn hoogte, die varieert van 200 m tot bijna 500 m. Dit resulteert in de laagste nachttemperaturen in de Minervois en een langzamere thermische opwarming in het voorjaar. Het semi-bergachtige klimaat van deze zone wordt ook gekenmerkt door zwaardere en regelmatigere regenval dan in het algemeen in de Minervois. Een ander belangrijk kenmerk van de Causse is de dominantie van kalkbodems, wat kan leiden tot een zeer stenig oppervlak. Of de steen nu hard of zacht is, de witheid die hij de grond geeft, zorgt voor indirecte opwarming van de planten en de druiven door straling.
De wijnen uit de Causse zijn vaak levendiger zijn dan in de andere zones en worden gekenmerkt door zijn frisheid en zijn mondafdronk door tannines die twee tot drie jaar nodig hebben om te verzachten.
Domaine Anne Gros & Jean Paul Tollot zijn twee zeer bekende wijnmakers uit de Bourgogne en hebben de de handen ineenslaan en in Zuid-Frankrijk en zijn daar aan de slag gegaan en als dit top-niveau gaat samenwerken dan is succes verzekerd. De wijnen van Anne Gros en Jean Paul Tollot zijn van hoge kwaliteit en krijgen prachtige recensies in de pers.
Domaine Anne Gros & Jean Paul Tollot is gelegen in de Causse wat zonder twijfel het beste gedeelte is van de Minervois mede door zijn hoogte, die varieert van 200 m tot bijna 500 m. Dit resulteert in de laagste nachttemperaturen in de Minervois en een langzamere thermische opwarming in het voorjaar.
De La CinsO van Domaine Anne Gros & Jean-Paul Tollot komt van een 50 jaar oude wijngaard die 1 hectare groot is dus maximale opbrengst in de goede jaren rond de 1.000 flessen - volstrekt onvoldoende om in de wereldwijne vraag naar deze fraaie rode wijn. De La CinsO is een creatieve naamgeving om de druiven die gebruikt worden voor deze wijn weer tegeven - dit is namelijke gemaaktr van de Cinsault van oeroude druivenstokken. Na de handmatige pluk worden de cinsault druiventrossen geselecteerd, onsteeld en licht gekneusd. Na een korte inweektijd laat men de temperatuur gecontroleerde alcoholische fermentatie met wilde (druifeigen) gisten plaatsvinden op roestvrijstalen tanks. Ongeveer drie weken later volgt persing van de druiven en wordt de jonge wijn overgestoken op schone rvs-tanks om hierin de malolactische gisting te ondergaan en te rijpen. Na 12 maanden wordt de wijn geassembleerd en zonder klaring of filtering gebotterd.
De La CinsO van Domaine Anne Gros & Jean-Paul Tollot heeft een diepe donkere paarsrode kleur. In de neus aroma’s van zwarte kersen, pruimen, laurier en een hint van gedroogde oregano. In het smaakpalet tonen van rijp klein roodzwart fruit, zwarte olijven en licht peperige toets, die gepaard gaan met een zacht zwoele afdronk met rijpe tannines en levendige zuren. Zalig bij gegrilde tonijn, konijn met gekonfijte knoflook, kip uit de oven, pasta gerechten, pizza, aubergine lasagne en half gerijpte geiten- of schapenkaas.
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Frankrijk |
Regio | Languedoc-Rousillon |
Appellatie | Minervois |
Wijnhuis | Anne Gros & Jean Paul Tollot |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2021 |
Drinken vanaf | 2023 |
Drinken tot | 2027 |
Alcohol % | 14 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 91 |
Smaakprofiel | Aards, Donker fruit, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Kruidig, Tannines, Vol |
Drink momenten | Barbecue, Cadeau!, Lekker luxe, Met vrienden, Open haard |
Parker
2020 IGP Cotes du Brian La CinsO
RP 91
The 2020 IGP Cotes du Brian La CinsO is 100% Cinsault, aged solely in stainless steel. Charming and complex, it offers scents of cherries, peaches and dried spices on the nose, while the medium-bodied palate is smooth and silky and finishes long. I'm not sure how long or well it will age, but for drinking now and over the next few years, it's a winner.
Published: Jan 05, 2023
2016 IGP Cotes du Brian La CinsO
Rating
90
Release Price
NA
Drink Date
2018 - 2021
Reviewed by
Joe Czerwinski
Issue Date
27th Apr 2018
Source
236, The Wine Advocate
Rarely seen on its own as a red wine, the 2016 IGP Cotes du Brian La Cin So is all Cinsault, aged in tank. It shows the exotic spice element of the variety in its scents of cumin and cinnamon, then cherry fruit and finally a unique, suede-like texture. Drink this medium to full-bodied wine anytime during its first 5 years.
Since 2008, these two Burgundians have built a tiny, 15-hectare domaine in the Minervois and applied their own notions of site to cultivating the region's native grape varieties. The result is a dizzying number of different parcel selections, many of which focus on a single variety. The high-end cuvées also include a fair whack of new oak. I'm not sure that's necessary, but at least from a hygiene perspective, it means that the wines emerging from this pristine cellar are similarly clean. Acids are uniformly crisp here, and there's never a sense of over-ripeness.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Domaine Anne Gros & Jean Paul Tollot zijn twee zeer bekende wijnmakers uit de Bourgogne en hebben de de handen ineenslaan en in Zuid-Frankrijk en zijn daar aan de slag gegaan en als dit top-niveua gaat samenwerken dan is succes verzekerd. De wijnen van Anne Gros en Jean Paul Tollot zijn van hoge kwaliteit en krijgen prachtige recensies in de pers. Donkere, soepele wijnen, overtuigend en zeer goed gemaakt. Het gebruik van zeer oude wijnstokken geeft deze wijnen een ongekende dimensie en diepgang. We kunnen de wijnen van dit huis zeer aanbevelen en we zijn ervan overtuigd dat u dan niet zo enthousiast bent als wij.
De wijnen die zij maken komen uit uit de sub-regio de Minervois. De Minervois is een van de grootste wijnproducerende gebieden in de Languedoc Roussillon. Van bijna 15.000 hectare wijnstokken, waarvan 5.000 bestemd voor de productie van AOC-wijnen, wordt het brede palet van vins de table, vins de pays en wijnen van enkele druivenrassen gecompleteerd door drie verschillende AOCS: de AOC Minervois, de AOC Minervois - La Livinière en de Muscat de Saint Jean de Minervois. De appellatie Minervois is verdeeld in 5 verschillende zones: de balkons van de Aude, de Causse, de Mourels, de Petit Causse en de Terrasses.
Domaine Anne Gros & Jean Paul Tollot is gelegen in de Causse wat zonder twijfel het beste gedeelte is mede door zijn hoogte, die varieert van 200 m tot bijna 500 m. Dit resulteert in de laagste nachttemperaturen in de Minervois en een langzamere thermische opwarming in het voorjaar. Het semi-bergachtige klimaat van deze zone wordt ook gekenmerkt door zwaardere en regelmatigere regenval dan in het algemeen in de Minervois. Een ander belangrijk kenmerk van de Causse is de dominantie van kalkbodems, wat kan leiden tot een zeer stenig oppervlak. Of de steen nu hard of zacht is, de witheid die hij de grond geeft, zorgt voor indirecte opwarming van de planten en de druiven door straling.
De wijnen uit de Causse zijn vaak levendiger zijn dan in de andere zones en worden gekenmerkt door zijn frisheid en zijn mondafdronk door tannines die twee tot drie jaar nodig hebben om te verzachten.