Filteren

Jura

De Jura is zeker niet de bekendste wijnregio van Frankrijk. Wel een heel interessante. De Jura brengt enkele van de meest curieuze wijnen van het land voort. Geen commerciële producten voor de massa, maar unieke wijnen met een geheel eigen stijl. Jura is een bergachtig gebied in het oosten van Frankrijk, tussen Bourgondië en Zwitserland. De winters zijn koud en guur, de zomers heet en de herfst is lang en zonnig. Je vindt er druivensoorten die nergens anders voorkomen.

Druiven

De typische Jura druiven zijn de witte Savignan Blanc (niet te verwarren met Sauvignon Blanc) en de rode Poulsard en Trousseau. De rest van de wijngaarden is aangeplant met uit de Bourgogne overgewaaide Chardonnay en Pinot Noir.

De Poulsard druif geeft bleekrode wijnen. Vaak wordt hij gemengd met de Pinot Noir of Trousseau. De laatste geeft juist dieprode, vrij alcoholische wijn en voegt kracht toe aan een blend met Poulsard. 

Wijnen

Vin Jaune
De Vin Jaune is een van de opmerkelijkste wijnen uit de Jura. Al in de Middeleeuwen was Vin Jaune beroemd aan de Europese vorstenhoven. Hij wordt gemaakt van de Savignan Blanc, op een bijzondere manier. Na de gisting wordt de wijn in grote eikenhouten vaten gedaan, die niet helemaal worden gevuld. Er blijft een laag lucht in het vat. Hierdoor vormt zich een sluier van gist (de voile) op de wijn. Die beschermt de wijn tegen zuurstof en daarmee tegen bederven. Maar tegelijkertijd geeft de voile de wijn allerlei bijzondere aroma’s. Vin Jaune is diepgeel. Hij heeft een indringende, rijpe, soms iets rokerige geur van amandel en andere noten. De smaak is droog en verrassend fris, met een kruidige toets. Vin Jaune kan (vele) decennia bewaard worden. In 2012 werd er een fles vin Jaune uit 1774 verkocht voor bijna 40.000 euro.

Vin de Paille en Macvin
Macvin is een vrij onbekende Vin de Liqueur uit de Jura. Een met brandewijn versterkte zoete rode wijn. Een geweldige wijn om met Franse (blauwe) kaas te combineren.

Vin de Paille wordt gemaakt van laat geoogste en daarna gedroogde Chardonnay, Poulsard of Savignon Blanc druiven. Het zijn verfijnde wijnen met een diepgouden, bijna oranje kleur. Ze geuren naar gedroogde zuidvruchten en honing, maar behouden een opmerkelijke frisheid.

Jura

Grandcruwijnen is sinds 2010 uw online-speciaalzaak voor wijn van serieuze kwaliteit. In ons assortiment vindt u ruim 2500 verschillende wijnen en wij leveren aan consument, horeca en retail. Wij importeren rechtstreeks van wijnhuizen in landen als Frankrijk, Spanje en Italië. Hierdoor kunnen wij onze producten tegen de scherpste prijs aanbieden. Naast de klassiekers uit de Oude Wereld hebben wij de topwijnen uit de Nieuwe Wereld!

We tonen van al onze wijnen onze voorraad-positie en alles voor 16:00 uur besteld op werkdagen wordt dezelfde dag nog verstuurd.

Wilt u de wijnen zelf zien of inspiratie opdoen? Komt dan gerust langs! In onze showroom te Dordrecht kunt al onze wijnen en delicatessen met eigen ogen aanschouwen. Nergens vindt u zo'n groot aanbod aan kwaliteitswijnen. Bij ophalen van de wijnen onvangt u ook nog een mooie korting!

Wijn online kopen — Grandcruwijnen

Kwaliteit wijnen koopt u natuurlijk online bij Grandcruwijnen, de wijn- en delicatessen handel met één van de grootste wijncollecties in Nederland en België, waar u zowel bijzondere wijnen-voor-ieder-budget kunt bestellen. Kwaliteitsproducten, snelle levering en betrouwbare service — dat is Grandcruwijnen!