Champagne Jacquesson Cuvee 747 Extra Brut

De specificaties zoals vermeld bij de wijn (o.a. wijnjaar) en in de titel zijn leidend en er kunnen geen rechten worden ontleend aan de afbeelding die wordt getoond. Lees meer in onze Frequenty asked questions
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | |
Regio | |
Appellatie | |
Wijnhuis | |
Druif | , Pinot Meunier, |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (12%) |
Drink venster | 2024 - 2035 |
Lage voorraad
Nog maar 4 over
Omschrijving
De Champagne Jacquesson Extra-Brut Cuvée No. 747 is voornamelijk gebaseerd is op de oogst van 2019, aangevuld met ongeveer 30% reservewijnen die meerdere jaren in de kelders zijn gerijpt. Deze cuvée is samengesteld uit de drie traditionele druivensoorten van de Champagne: Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier. De druiven zijn afkomstig van wijngaarden met kalkrijke bodems, wat bijdraagt aan de finesse en zuiverheid van de wijn. Na een zorgvuldige vinificatie rijpt de wijn op lattes, met een extra-brut dosering van slechts 1,5 g/l, wat resulteert in een pure en levendige champagne.
De Jacquesson Extra-Brut Cuvée No. 747 heeft een levendig, delicaat boeket van witte peper, mandarijn, citroenolie, kruiden en rode bessen vermengd met heerlijke mentholtonen. Medium tot vol van body, gespannen en sappig, gelaagd met een fruitige kern van fruit en een delicate ziltige afdronk.
De champagnes van Jacquesson zijn de absolute top onder de Champagnes. Uitmuntende kwaliteit en uitmuntende prijs-kwaliteit. Niet voor niets krijgen de Jacquesson champagnes steevast hoge beoordeling van alle wijn-instituten. De Champagne Jacquesson heeft 3 sterren gekregen in het klassement van La Revue du Vin de France. Dit klassement geeft een kwaliteitsoordeel over de 1.300 beste wijnhuizen van Frankrijk. Het oordeel wordt uitgedrukt in sterren. Een beoordeling van drie sterren is het maximum dat verkregen kan worden. De voorgaande cuvee 73x en 74x hebben allemaal (ruim) 90+ Parkerpunten gekregen.
Specificaties
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | Frankrijk |
Regio | Champagne |
Appellatie | Champagne (Appellatie) |
Wijnhuis | Jacquesson |
Druif | Chardonnay, Pinot Meunier, Pinot Noir |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Drinken vanaf | 2024 |
Drinken tot | 2035 |
Alcohol % | 12 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Ja |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 94 |
James Suckling rating | 96 |
Vinous rating | 93 |
Smaakprofiel | Complex, Droog, Fris, Mineraal, Strak, Wit fruit |
Drink momenten | Cadeau!, Iets te vieren, Indruk maken, Lekker luxe, Romantisch |
Professionele Recensies
Parker
The Wine Advocate
RP 93+
Reviewed by:
Yohan Castaing
Release Price:
NA
Drink Date:
2024 - 2034
Based on the 2019 vintage, the NV Extra-Brut Cuvée No. 747 reveals a lively, delicate bouquet of white pepper, tangerine, lemon oil, herbs and red berries mingled with lovely menthol notes. Medium to full-bodied, tense and sappy, it's layered with a vinous core of fruit and a delicately saline finish. This is not the most opulent iteration from this house but rather an edition that closely reflects the character of the vintage, marked by its tension and phenolic complexity.
Year after year, Jacquesson’s quality has improved significantly. Now under the ownership of French entrepreneur François Pinault—who also owns prestigious estates such as Château Latour, Château Grillet, Château d’Eugénie, Clos de Tart and Eisele Vineyards—the house is poised to continue producing Champagnes with exceptional freshness and crystalline textures. The range is impressively consistent, and each cuvée beautifully reflects the soul and the distinct terroirs of this house based in Dizy.
Published: Oct 24, 2024
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
Score
96
Avg Price (ex-tax)
$ 73
Jacquesson Champagne Cuvée No. 747 Extra Brut
Friday, Jul 19, 2024
Color
Sparkling
Country
France
Region
Champagne
Vintage
No Vintage
A structured and creamy-textured Jacquesson NV with a very fine-bubble texture and lovely polish. It's medium- to full-bodied with length and sophistication, in a friendly and approachable way. Yet there is something that tells you it's going to deliver more with aging. More pinot in the blend than in other years, because the chardonnay was affected by frost, and it is impressive. Chewy at the end with phenolic tension and a slight bitterness, though in a good way. 2019 base. Three years on the yeast. Dosage 1.5g/L. Drink or hold.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
93
Drinking Window
2024 - 2034
From: Champagne: The 2024 Spring Preview and Fall Additions (Dec 2024)
The NV Extra-Brut Cuvée No. 747 (2019 base) marries textural richness with notable vibrancy. Lemon confit, mint, white pepper, tangerine peel and graphite lend energy throughout. All the elements are very nicely balanced. I especially admire the textural depth here. Spring frost was particularly damaging to the Chardonnay, so the blend is distinctly Pinot-leaning in this release. Dosage is 1.5 grams per liter. Disgorged: October 2023.
- By Antonio Galloni on March 2024
This was my first visit to Jacquesson since the estate was acquired by Artémis Domaines in 2022. It will be interesting to see where the team, led by Managing Director Jean Garandeau and cellar master Yann Le Gall, takes the wines. For now, these current releases are still the work of the Chiquet brothers. The 2013 Aÿ Vauzelle Terme, in particular, is off the charts.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
***
Champagne Jacquesson heeft 3 sterren gekregen in het klassement van La Revue du Vin de France. Dit klassement geeft een kwaliteitsoordeel over de 1.300 beste wijnhuizen van Frankrijk. Het oordeel wordt uitgedrukt in sterren. Een beoordeling van drie sterren is het maximum dat verkregen kan worden. In totaal zijn er maar 56 wijnhuizen met een 3-sterrenstatus, waarvan 6 huizen in de Champagne: Bollinger, Egly-Ouriet, Jacquesson, Krug, Salon en Selosse.
Wij citeren hieronder uit de Revue du Vin de France. Zie hier de beschrijving in Le guide de référence de la revue du vin de France - Les meilleurs vins de France 2010.
Champagne Jacquesson - Our favourite Champagne or Our favourite people in Champagne
“We harvested the Pinots Meuniers earlier than in the past few years in order to gain greater crispness. Previously, we had gone some way down the road in the search for maturity. Now, especially with our lower yields, we have changed our policy.” The Chiquet brothers harvest less than 10,000 kg per hectare compared with the average in Champagne of 13,600 kg/ha. It was with them that we had our best tasting of the 2008 vins clairs. The Chardonnay which often lacks depth elsewhere, has a higher alcoholic content here than the Pinots Noirs. Laurent’s favourite cuvée , a paragon of this style, is the Dizy Corne Bautray (which was picked on 29 September 2008 at 11.5 degrees). An immense wine of great density which fills the mouth, with beautiful acidity on the finish. Jean-Hervé’s preference is for the Pinot Noir of Ay Vauzelle Terme (harvested on 26 September at 10.9 degrees) – a terrific Pinot Noir where the blocked “malo” has given it great firmness in the finish without adding and harsh notes to its mellow texture. The only problem is that we have to wait until at least 2016 before these wines are released!
Ook in de Barometre Bettane & Dessauve 2009 werd Champagne Jacquesson als wijnhuis erkend voor zijn enorme ontwikkeling in kwaliteit.
De grote hoeveelheid prijzen en erkenningen in de afgelopen jaren maakt duidelijk dat het project van de broers Chiquet na 20 jaar hard werken zijn vruchten afwerpt. Het relatief kleine wijnhuis Champagne Jacquesson (31,5 ha wijngaard, 350.000 flessen/jaar) behoort tot de top van de wijnwereld. In Nederland kunt u onder andere van Champagne Jacquesson genieten in Michelinsterrenrestaurant De Librije.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Wijnhuis
Jacquesson Champagne is in 1798 opgericht door Memmie Jacquesson in Chalons-en-Champagne. Memmie gaf het nieuwe huis zijn naam en was al gelijk zeer succesvol: Jacquesson behoorde tot de favoriete huizen van Napoleon. Zijn zoon Adolphe heeft het bedrijf verder ontwikkeld en werkte daarbij samen met dr. Jules Guyot – vandaag de dag nog bekend om zijn wereldwijd toegepaste snoeitechniek en zijn patent op de muselet (het metalen draadmandje ter borging van de champagnekurk). De vroege dood van de twee zonen van Adolphe betekende het einde van de familielijn en het tijdelijke verval van het champagnehuis.
In 1974 werd Champagne Jacquesson overgenomen door de familie Chiquet en verhuisde de kern van het bedrijf naar Dizy, te midden van de eigen wijngaarden. Het huis beschikt over premier crus en grand cruswijngaarden in de dorpen Dizy, Avize en Aÿ in La Grande Vallée de la Marne en La Côte des Blancs (genoemd naar de kleur van de druiven; zo’n 95% van de druiven die hier wordt verbouwd bestaat uit chardonnay). Champagne Jacquesson beschikt over 31,5 ha eigen wijngaard en maakt gebruik van 10 ha van gecontracteerde, bevriende wijnboeren die werken volgens dezelfde regels als er in de eigen wijngaarden gewerkt wordt.
De champagnes van Jacquesson zijn de absolute top onder de Champagnes. Uitmuntende kwaliteit en uitmuntende prijs-kwaliteit. Niet voor niets krijgten de cha,pagnes steevast 92 punten of meer van Parker. De Champagne Jacquesson heeft 3 sterren gekregen in het klassement van La Revue du Vin de France. Dit klassement geeft een kwaliteitsoordeel over de 1.300 beste wijnhuizen van Frankrijk. Het oordeel wordt uitgedrukt in sterren. Een beoordeling van drie sterren is het maximum dat verkregen kan worden.
Dit kleine (jaarlijkse productie 350.000fl.) champagnehuis staat sinds enkele jaren aan de absolute top in Champagne. Dit Champagne huis is door "Le Classement 2006" geklasseerd bij de top 3 van de Champagnes. Jacquesson & Fils behoort tot een gering aantal kleine TOP-producenten die kwaliteit laten prevaleren boven kwantiteit. Het hele gamma van dit huis schittert van pure klasse.
Zie bijgevoegd filmpje over Jacquesson: https://www.youtube.com/watch?v=TdkY-SluefA
De Champagne Jacquesson Extra-Brut Cuvée No. 747 is voornamelijk gebaseerd is op de oogst van 2019, aangevuld met ongeveer 30% reservewijnen die meerdere jaren in de kelders zijn gerijpt. Deze cuvée is samengesteld uit de drie traditionele druivensoorten van de Champagne: Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier. De druiven zijn afkomstig van wijngaarden met kalkrijke bodems, wat bijdraagt aan de finesse en zuiverheid van de wijn. Na een zorgvuldige vinificatie rijpt de wijn op lattes, met een extra-brut dosering van slechts 1,5 g/l, wat resulteert in een pure en levendige champagne.
De Jacquesson Extra-Brut Cuvée No. 747 heeft een levendig, delicaat boeket van witte peper, mandarijn, citroenolie, kruiden en rode bessen vermengd met heerlijke mentholtonen. Medium tot vol van body, gespannen en sappig, gelaagd met een fruitige kern van fruit en een delicate ziltige afdronk.
De champagnes van Jacquesson zijn de absolute top onder de Champagnes. Uitmuntende kwaliteit en uitmuntende prijs-kwaliteit. Niet voor niets krijgen de Jacquesson champagnes steevast hoge beoordeling van alle wijn-instituten. De Champagne Jacquesson heeft 3 sterren gekregen in het klassement van La Revue du Vin de France. Dit klassement geeft een kwaliteitsoordeel over de 1.300 beste wijnhuizen van Frankrijk. Het oordeel wordt uitgedrukt in sterren. Een beoordeling van drie sterren is het maximum dat verkregen kan worden. De voorgaande cuvee 73x en 74x hebben allemaal (ruim) 90+ Parkerpunten gekregen.
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | Frankrijk |
Regio | Champagne |
Appellatie | Champagne (Appellatie) |
Wijnhuis | Jacquesson |
Druif | Chardonnay, Pinot Meunier, Pinot Noir |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Drinken vanaf | 2024 |
Drinken tot | 2035 |
Alcohol % | 12 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Ja |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 94 |
James Suckling rating | 96 |
Vinous rating | 93 |
Smaakprofiel | Complex, Droog, Fris, Mineraal, Strak, Wit fruit |
Drink momenten | Cadeau!, Iets te vieren, Indruk maken, Lekker luxe, Romantisch |
Parker
The Wine Advocate
RP 93+
Reviewed by:
Yohan Castaing
Release Price:
NA
Drink Date:
2024 - 2034
Based on the 2019 vintage, the NV Extra-Brut Cuvée No. 747 reveals a lively, delicate bouquet of white pepper, tangerine, lemon oil, herbs and red berries mingled with lovely menthol notes. Medium to full-bodied, tense and sappy, it's layered with a vinous core of fruit and a delicately saline finish. This is not the most opulent iteration from this house but rather an edition that closely reflects the character of the vintage, marked by its tension and phenolic complexity.
Year after year, Jacquesson’s quality has improved significantly. Now under the ownership of French entrepreneur François Pinault—who also owns prestigious estates such as Château Latour, Château Grillet, Château d’Eugénie, Clos de Tart and Eisele Vineyards—the house is poised to continue producing Champagnes with exceptional freshness and crystalline textures. The range is impressively consistent, and each cuvée beautifully reflects the soul and the distinct terroirs of this house based in Dizy.
Published: Oct 24, 2024
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
Score
96
Avg Price (ex-tax)
$ 73
Jacquesson Champagne Cuvée No. 747 Extra Brut
Friday, Jul 19, 2024
Color
Sparkling
Country
France
Region
Champagne
Vintage
No Vintage
A structured and creamy-textured Jacquesson NV with a very fine-bubble texture and lovely polish. It's medium- to full-bodied with length and sophistication, in a friendly and approachable way. Yet there is something that tells you it's going to deliver more with aging. More pinot in the blend than in other years, because the chardonnay was affected by frost, and it is impressive. Chewy at the end with phenolic tension and a slight bitterness, though in a good way. 2019 base. Three years on the yeast. Dosage 1.5g/L. Drink or hold.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
93
Drinking Window
2024 - 2034
From: Champagne: The 2024 Spring Preview and Fall Additions (Dec 2024)
The NV Extra-Brut Cuvée No. 747 (2019 base) marries textural richness with notable vibrancy. Lemon confit, mint, white pepper, tangerine peel and graphite lend energy throughout. All the elements are very nicely balanced. I especially admire the textural depth here. Spring frost was particularly damaging to the Chardonnay, so the blend is distinctly Pinot-leaning in this release. Dosage is 1.5 grams per liter. Disgorged: October 2023.
- By Antonio Galloni on March 2024
This was my first visit to Jacquesson since the estate was acquired by Artémis Domaines in 2022. It will be interesting to see where the team, led by Managing Director Jean Garandeau and cellar master Yann Le Gall, takes the wines. For now, these current releases are still the work of the Chiquet brothers. The 2013 Aÿ Vauzelle Terme, in particular, is off the charts.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
***
Champagne Jacquesson heeft 3 sterren gekregen in het klassement van La Revue du Vin de France. Dit klassement geeft een kwaliteitsoordeel over de 1.300 beste wijnhuizen van Frankrijk. Het oordeel wordt uitgedrukt in sterren. Een beoordeling van drie sterren is het maximum dat verkregen kan worden. In totaal zijn er maar 56 wijnhuizen met een 3-sterrenstatus, waarvan 6 huizen in de Champagne: Bollinger, Egly-Ouriet, Jacquesson, Krug, Salon en Selosse.
Wij citeren hieronder uit de Revue du Vin de France. Zie hier de beschrijving in Le guide de référence de la revue du vin de France - Les meilleurs vins de France 2010.
Champagne Jacquesson - Our favourite Champagne or Our favourite people in Champagne
“We harvested the Pinots Meuniers earlier than in the past few years in order to gain greater crispness. Previously, we had gone some way down the road in the search for maturity. Now, especially with our lower yields, we have changed our policy.” The Chiquet brothers harvest less than 10,000 kg per hectare compared with the average in Champagne of 13,600 kg/ha. It was with them that we had our best tasting of the 2008 vins clairs. The Chardonnay which often lacks depth elsewhere, has a higher alcoholic content here than the Pinots Noirs. Laurent’s favourite cuvée , a paragon of this style, is the Dizy Corne Bautray (which was picked on 29 September 2008 at 11.5 degrees). An immense wine of great density which fills the mouth, with beautiful acidity on the finish. Jean-Hervé’s preference is for the Pinot Noir of Ay Vauzelle Terme (harvested on 26 September at 10.9 degrees) – a terrific Pinot Noir where the blocked “malo” has given it great firmness in the finish without adding and harsh notes to its mellow texture. The only problem is that we have to wait until at least 2016 before these wines are released!
Ook in de Barometre Bettane & Dessauve 2009 werd Champagne Jacquesson als wijnhuis erkend voor zijn enorme ontwikkeling in kwaliteit.
De grote hoeveelheid prijzen en erkenningen in de afgelopen jaren maakt duidelijk dat het project van de broers Chiquet na 20 jaar hard werken zijn vruchten afwerpt. Het relatief kleine wijnhuis Champagne Jacquesson (31,5 ha wijngaard, 350.000 flessen/jaar) behoort tot de top van de wijnwereld. In Nederland kunt u onder andere van Champagne Jacquesson genieten in Michelinsterrenrestaurant De Librije.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Jacquesson Champagne is in 1798 opgericht door Memmie Jacquesson in Chalons-en-Champagne. Memmie gaf het nieuwe huis zijn naam en was al gelijk zeer succesvol: Jacquesson behoorde tot de favoriete huizen van Napoleon. Zijn zoon Adolphe heeft het bedrijf verder ontwikkeld en werkte daarbij samen met dr. Jules Guyot – vandaag de dag nog bekend om zijn wereldwijd toegepaste snoeitechniek en zijn patent op de muselet (het metalen draadmandje ter borging van de champagnekurk). De vroege dood van de twee zonen van Adolphe betekende het einde van de familielijn en het tijdelijke verval van het champagnehuis.
In 1974 werd Champagne Jacquesson overgenomen door de familie Chiquet en verhuisde de kern van het bedrijf naar Dizy, te midden van de eigen wijngaarden. Het huis beschikt over premier crus en grand cruswijngaarden in de dorpen Dizy, Avize en Aÿ in La Grande Vallée de la Marne en La Côte des Blancs (genoemd naar de kleur van de druiven; zo’n 95% van de druiven die hier wordt verbouwd bestaat uit chardonnay). Champagne Jacquesson beschikt over 31,5 ha eigen wijngaard en maakt gebruik van 10 ha van gecontracteerde, bevriende wijnboeren die werken volgens dezelfde regels als er in de eigen wijngaarden gewerkt wordt.
De champagnes van Jacquesson zijn de absolute top onder de Champagnes. Uitmuntende kwaliteit en uitmuntende prijs-kwaliteit. Niet voor niets krijgten de cha,pagnes steevast 92 punten of meer van Parker. De Champagne Jacquesson heeft 3 sterren gekregen in het klassement van La Revue du Vin de France. Dit klassement geeft een kwaliteitsoordeel over de 1.300 beste wijnhuizen van Frankrijk. Het oordeel wordt uitgedrukt in sterren. Een beoordeling van drie sterren is het maximum dat verkregen kan worden.
Dit kleine (jaarlijkse productie 350.000fl.) champagnehuis staat sinds enkele jaren aan de absolute top in Champagne. Dit Champagne huis is door "Le Classement 2006" geklasseerd bij de top 3 van de Champagnes. Jacquesson & Fils behoort tot een gering aantal kleine TOP-producenten die kwaliteit laten prevaleren boven kwantiteit. Het hele gamma van dit huis schittert van pure klasse.
Zie bijgevoegd filmpje over Jacquesson: https://www.youtube.com/watch?v=TdkY-SluefA