2023 Pio Cesare L'Altro Chardonnay

Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | Italië |
Regio | |
Appellatie | |
Wijnhuis | |
Jaar | 2023 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (13.5%) |
Drink venster | 2025 - 2030 |
- Koop 6 voor 21,95 18,14 en bespaar 8%
Op voorraad
6 items beschikbaar
Nabestelling Informatie
Het is mogelijk dit artikel in nabestelling/backorder te bestellen. Dit is mogelijk met artikelen welke wij over het algemeen in 3-5 werkdagen weer voldoende op voorraad kunnen hebben. U kunt deze dus gewoon bestellen maar wel belangrijk te vermelden dat wij pas de order versturen als deze in zijn geheel gereed is.
Omschrijving
De druiven voor L’Altro zijn afkomstig van diverse wijngaarden, die in het bezit zijn van de familie. Het zijn de wijngaarden “Il Bricco” in Treiso uit de regio Barbaresco, "Bossania" in Trezzo Tinella en "Colombaro" in het Barolo-gebied nabij Serralunga d'Alba. De druiven worden na de oogst gefermenteerd in roestvrijstalen vaten onder gecontroleerde temperatuur. Het rijpen van het sap gebeurt apart. Het kleine deel Sauvignon rijpt in roestvrijstalen vaten en de Chardonnay rijpt in barriques voor een korte periode, waarna de basiswijnen geblend worden. L’Altro is Italiaans voor ‘de ander’. Het wijnhuis noemden deze wijn "L'Altro" om hem te onderscheiden van hun eerste Chardonnay ooit geproduceerd, Piodilei.
De Langhe L'Altro heeft een heldere strogele kleur in het glas met in de neus fijn citrus, botertje, honing en perzik, nectarine, heerlijk geel fruit.. In de mond is deze wijn elegant en sappig, tegelijk mooi krachtig en rijk, rijp, klein botertje van de chardonnay, levendig en opwekkend. Prima bij visgerechten, tong met botersaus, mosselen, kip, salades en natuurlijk perfect als aperitief.
Weetje: Chardonnay uit het hoge gedeelte van Piemonte worden steeds populairder. De wijnen hebben altijd een goede frisheid en qua/prijs vergelijk zijn het aanraders. Ook de Stissa van Montaribaldi is een goed voorbeeld.
OVER PIO CESARE
Het huis Pio Cesare is een van de klassieke producenten van de streek. Gevestigd in Alba, de 'wijnhoofdstad' van deze regio, en opgericht in 1881 door Cesare Pio. Zijn naam is in omgekeerde volgorde behouden gebleven als de naam van dit handelshuis en familiebedrijf. Het is nog altijd in familiehanden, want aan het hoofd staat Pio Boffa, de achterkleinzoon van de oprichter. Hij zet het werk van de familie op een uitstekende wijze voort, en is intussen ook verantwoordelijk voor een aantal moderniseringen en veranderingen bij dit fraaie, traditionele bedrijf. Zo is Pio Cesare van huis uit altijd een handelshuis geweest, dat de druiven op contract betrok bij wijnboeren uit de streek. Dat is ook een gangbare praktijk in deze streek, die vele kleine wijnboeren telt met kleine lapjes wijngaard, die altijd bereid zijn hun druiven te verkopen aan een van de handelshuizen. Wat dat betreft lijkt de streek wel een beetje op de Bourgogne, met al die verschillende wijngaarden, elk met een eigen naam, onderverdeeld in kleine stukjes wijngaard, die allemaal in het bezit zijn van een andere wijnboer.
Pio Boffa heeft besloten dat het voor de kwaliteit van de wijnen een goede zaak is om ook zelf wijngaarden in bezit te hebben. In de loop der jaren heeft hij dan ook een aantal wijngaarden aangekocht, vooral in de befaamde gebieden Barolo en Barbaresco. Het wijngaardbezit is inmiddels 45 hectare groot, en brengt een paar van de mooiste wijnen van het huis voort, met als toppers een paar aparte wijngaard-cuvées. Deze worden alleen op de markt gebracht in de goede jaren.
Ook bij het wijn maken zijn de nodige veranderingen doorgevoerd. Hierbij is gekozen voor een zeer terughoudende vinificatie, waarbij de wijn zoveel mogelijk met rust wordt gelaten, dus met zo min mogelijk ingrepen. Elke wijn krijgt de individuele behandeling die bij die betreffende wijn het beste past, met een kortere of langere gisting op de schillen, al of niet gevolgd door een klassieke rijping op Slavonisch eikenhout, het traditionele hout van de streek. Het levert wijnen op met een klassieke finesse, uitgebalanceerde en complex, waardige vertegenwoordigers van deze bijzondere wijnstreek.
Specificaties
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | Italië |
Regio | Piemonte |
Appellatie | Langhe |
Wijnhuis | Pio Cesare |
Druif | Chardonnay |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2023 |
Drinken vanaf | 2025 |
Drinken tot | 2030 |
Alcohol % | 13.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Aanbieding | Staffelkorting |
Parker rating | 90 |
James Suckling rating | 92 |
Vinous rating | 90 |
Smaakprofiel | Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Rijk, Rond, Vol, Wit fruit |
Drink momenten | Barbecue, Cadeau!, Lekker luxe, Met vrienden, Open haard, Romantisch |
Professionele Recensies
Parker
Rating
90
Release Price
$29
Drink Date
2021 - 2023
Reviewed by
Monica Larner
Issue Date
17th Jun 2021
Source
June 2021 Week 3, The Wine Advocate
The Pio Cesare 2020 Langhe Chardonnay L'Altro is super zesty and fresh and exactly the kind of wine you'll want as the sun starts to set at the end of a summer day at the beach. The wine shows an incredibly lively and lifted quality of fruit that immediately puts a smile on your face. Citrus, peach, honeydew melon and aromas of crushed rock seal the deal.
The exceptional outpouring of emotion following the death of Pio Boffa, the legendary figure behind Pio Cesare, earlier this year became a milestone moment for Italian wine as it grapples with the ongoing emotional and economic devastation left by the coronavirus.
Pio Boffa, 66, died the night of April 17, 2021, after a two-week battle with COVID-19. The Italian wine community mourned his passing, setting the Internet ablaze with moving tributes, photos and memories, just as the rest of the nation started to see the first glimmers of light at the end of this pandemic tunnel.
Pio Boffa represented the fourth generation of his family to head Pio Cesare, founded by his great grandfather Cesare Pio in 1881. The Alba-based winery would become one of the most important in Italy, with 70 hectares of vines and an annual production of half a million bottles. Today, the wines are exported to more than 50 countries.
Pio Boffa will be remembered for his charisma, his generosity and his love of life, wine and conviviality. And, as I can personally attest to, he was especially interested in encouraging opportunities for a younger generation of wine professionals. His oversized enthusiasm was contagious.
Boffa died just as his beloved company celebrates its 140th anniversary.
To mark the occasion, two special commemorative wines will be released. The first is a 2000 Barolo Riserva (with just 500 bottles available). The label shows the image of a key worn as a necklace by the family matriarch, Nonna Rosy, who died last year at 98 years old. Going forward, Pio Cesare will implement a program of late-release wines with special selections from their historic cellars.
The second commemorative wine is a 2017 Barolo del Comune di Serralunga d’Alba. Exactly 1881 bottles were produced, one for each year since the company’s founding. The wine sees fruit from four vineyard sites: Ornato, La Briccolina, La Serra and Lirano.
A fifth generation is now in place. Pio Boffa’s daughter Federica Rosy and his nephew Cesare Benvenuto head the company today.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
Score
92
Avg Price (ex-tax)
$ 26
Pio Cesare Chardonnay Langhe L'Altro 2022
Monday, Jul 10, 2023
Color
White
Country
Italy
Region
Piedmont
Vintage
2022
This shows notes of glazed lemons and white nectarines with hints of dried currant leaf, beeswax and crushed stones. Medium-bodied, creamy and sleek with a polished and textural finish. Focused and attractive. Drink or hold.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
90
From: Piedmont Within Reach (Dec 2022)
The 2021 Chardonnay L'Altro is done in a style that emphasizes freshness and energy. Crushed rocks, mint, lime, citrus and white flowers all run through this clean, steely Chardonnay.
- By Antonio Galloni on November 2022
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Wijnhuis
Het huis Pio Cesare is een van de klassieke producenten van de streek. Gevestigd in Alba, de ‘wijnhoofdstad’ van deze regio, en opgericht in 1881 door Cesare Pio. Zijn naam is in omgekeerde volgorde behouden gebleven als de naam van dit handelshuis en familiebedrijf. Het is nog altijd in familiehanden, want aan het hoofd staat Pio Boffa, de achterkleinzoon van de oprichter. Hij zet het werk van de familie op een uitstekende wijze voort, en is intussen ook verantwoordelijk voor een aantal moderniseringen en veranderingen bij dit fraaie, traditionele bedrijf. Zo is Pio Cesare van huis uit altijd een handelshuis geweest, dat de druiven op contract betrok bij wijnboeren uit de streek. Dat is ook een gangbare praktijk in deze streek, die vele kleine wijnboeren telt met kleine lapjes wijngaard, die altijd bereid zijn hun druiven te verkopen aan een van de handelshuizen. Wat dat betreft lijkt de streek wel een beetje op de Bourgogne, met al die verschillende wijngaarden, elk met een eigen naam, onderverdeeld in kleine stukjes wijngaard, die allemaal in het bezit zijn van een andere wijnboer.
Pio Boffa heeft besloten dat het voor de kwaliteit van de wijnen een goede zaak is om ook zelf wijngaarden in bezit te hebben. In de loop der jaren heeft hij dan ook een aantal wijngaarden aangekocht, vooral in de befaamde gebieden Barolo en Barbaresco. Het wijngaardbezit is inmiddels 45 hectare groot, en brengt een paar van de mooiste wijnen van het huis voort, met als toppers een paar aparte wijngaard-cuvées. Deze worden alleen op de markt gebracht in de goede jaren. Ook bij het wijn maken zijn de nodige veranderingen doorgevoerd. Hierbij is gekozen voor een zeer terughoudende vinificatie, waarbij de wijn zoveel mogelijk met rust wordt gelaten, dus met zo min mogelijk ingrepen. Elke wijn krijgt de individuele behandeling die bij die betreffende wijn het beste past, met een kortere of langere gisting op de schillen, al of niet gevolgd door een klassieke rijping op Slavonisch eikenhout, het traditionele hout van de streek. Het levert wijnen op met een klassieke finesse, uitgebalanceerde en complex, waardige vertegenwoordigers van deze bijzondere wijnstreek.
De druiven voor L’Altro zijn afkomstig van diverse wijngaarden, die in het bezit zijn van de familie. Het zijn de wijngaarden “Il Bricco” in Treiso uit de regio Barbaresco, "Bossania" in Trezzo Tinella en "Colombaro" in het Barolo-gebied nabij Serralunga d'Alba. De druiven worden na de oogst gefermenteerd in roestvrijstalen vaten onder gecontroleerde temperatuur. Het rijpen van het sap gebeurt apart. Het kleine deel Sauvignon rijpt in roestvrijstalen vaten en de Chardonnay rijpt in barriques voor een korte periode, waarna de basiswijnen geblend worden. L’Altro is Italiaans voor ‘de ander’. Het wijnhuis noemden deze wijn "L'Altro" om hem te onderscheiden van hun eerste Chardonnay ooit geproduceerd, Piodilei.
De Langhe L'Altro heeft een heldere strogele kleur in het glas met in de neus fijn citrus, botertje, honing en perzik, nectarine, heerlijk geel fruit.. In de mond is deze wijn elegant en sappig, tegelijk mooi krachtig en rijk, rijp, klein botertje van de chardonnay, levendig en opwekkend. Prima bij visgerechten, tong met botersaus, mosselen, kip, salades en natuurlijk perfect als aperitief.
Weetje: Chardonnay uit het hoge gedeelte van Piemonte worden steeds populairder. De wijnen hebben altijd een goede frisheid en qua/prijs vergelijk zijn het aanraders. Ook de Stissa van Montaribaldi is een goed voorbeeld.
OVER PIO CESARE
Het huis Pio Cesare is een van de klassieke producenten van de streek. Gevestigd in Alba, de 'wijnhoofdstad' van deze regio, en opgericht in 1881 door Cesare Pio. Zijn naam is in omgekeerde volgorde behouden gebleven als de naam van dit handelshuis en familiebedrijf. Het is nog altijd in familiehanden, want aan het hoofd staat Pio Boffa, de achterkleinzoon van de oprichter. Hij zet het werk van de familie op een uitstekende wijze voort, en is intussen ook verantwoordelijk voor een aantal moderniseringen en veranderingen bij dit fraaie, traditionele bedrijf. Zo is Pio Cesare van huis uit altijd een handelshuis geweest, dat de druiven op contract betrok bij wijnboeren uit de streek. Dat is ook een gangbare praktijk in deze streek, die vele kleine wijnboeren telt met kleine lapjes wijngaard, die altijd bereid zijn hun druiven te verkopen aan een van de handelshuizen. Wat dat betreft lijkt de streek wel een beetje op de Bourgogne, met al die verschillende wijngaarden, elk met een eigen naam, onderverdeeld in kleine stukjes wijngaard, die allemaal in het bezit zijn van een andere wijnboer.
Pio Boffa heeft besloten dat het voor de kwaliteit van de wijnen een goede zaak is om ook zelf wijngaarden in bezit te hebben. In de loop der jaren heeft hij dan ook een aantal wijngaarden aangekocht, vooral in de befaamde gebieden Barolo en Barbaresco. Het wijngaardbezit is inmiddels 45 hectare groot, en brengt een paar van de mooiste wijnen van het huis voort, met als toppers een paar aparte wijngaard-cuvées. Deze worden alleen op de markt gebracht in de goede jaren.
Ook bij het wijn maken zijn de nodige veranderingen doorgevoerd. Hierbij is gekozen voor een zeer terughoudende vinificatie, waarbij de wijn zoveel mogelijk met rust wordt gelaten, dus met zo min mogelijk ingrepen. Elke wijn krijgt de individuele behandeling die bij die betreffende wijn het beste past, met een kortere of langere gisting op de schillen, al of niet gevolgd door een klassieke rijping op Slavonisch eikenhout, het traditionele hout van de streek. Het levert wijnen op met een klassieke finesse, uitgebalanceerde en complex, waardige vertegenwoordigers van deze bijzondere wijnstreek.
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | Italië |
Regio | Piemonte |
Appellatie | Langhe |
Wijnhuis | Pio Cesare |
Druif | Chardonnay |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2023 |
Drinken vanaf | 2025 |
Drinken tot | 2030 |
Alcohol % | 13.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Aanbieding | Staffelkorting |
Parker rating | 90 |
James Suckling rating | 92 |
Vinous rating | 90 |
Smaakprofiel | Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Rijk, Rond, Vol, Wit fruit |
Drink momenten | Barbecue, Cadeau!, Lekker luxe, Met vrienden, Open haard, Romantisch |
Parker
Rating
90
Release Price
$29
Drink Date
2021 - 2023
Reviewed by
Monica Larner
Issue Date
17th Jun 2021
Source
June 2021 Week 3, The Wine Advocate
The Pio Cesare 2020 Langhe Chardonnay L'Altro is super zesty and fresh and exactly the kind of wine you'll want as the sun starts to set at the end of a summer day at the beach. The wine shows an incredibly lively and lifted quality of fruit that immediately puts a smile on your face. Citrus, peach, honeydew melon and aromas of crushed rock seal the deal.
The exceptional outpouring of emotion following the death of Pio Boffa, the legendary figure behind Pio Cesare, earlier this year became a milestone moment for Italian wine as it grapples with the ongoing emotional and economic devastation left by the coronavirus.
Pio Boffa, 66, died the night of April 17, 2021, after a two-week battle with COVID-19. The Italian wine community mourned his passing, setting the Internet ablaze with moving tributes, photos and memories, just as the rest of the nation started to see the first glimmers of light at the end of this pandemic tunnel.
Pio Boffa represented the fourth generation of his family to head Pio Cesare, founded by his great grandfather Cesare Pio in 1881. The Alba-based winery would become one of the most important in Italy, with 70 hectares of vines and an annual production of half a million bottles. Today, the wines are exported to more than 50 countries.
Pio Boffa will be remembered for his charisma, his generosity and his love of life, wine and conviviality. And, as I can personally attest to, he was especially interested in encouraging opportunities for a younger generation of wine professionals. His oversized enthusiasm was contagious.
Boffa died just as his beloved company celebrates its 140th anniversary.
To mark the occasion, two special commemorative wines will be released. The first is a 2000 Barolo Riserva (with just 500 bottles available). The label shows the image of a key worn as a necklace by the family matriarch, Nonna Rosy, who died last year at 98 years old. Going forward, Pio Cesare will implement a program of late-release wines with special selections from their historic cellars.
The second commemorative wine is a 2017 Barolo del Comune di Serralunga d’Alba. Exactly 1881 bottles were produced, one for each year since the company’s founding. The wine sees fruit from four vineyard sites: Ornato, La Briccolina, La Serra and Lirano.
A fifth generation is now in place. Pio Boffa’s daughter Federica Rosy and his nephew Cesare Benvenuto head the company today.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
Score
92
Avg Price (ex-tax)
$ 26
Pio Cesare Chardonnay Langhe L'Altro 2022
Monday, Jul 10, 2023
Color
White
Country
Italy
Region
Piedmont
Vintage
2022
This shows notes of glazed lemons and white nectarines with hints of dried currant leaf, beeswax and crushed stones. Medium-bodied, creamy and sleek with a polished and textural finish. Focused and attractive. Drink or hold.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
90
From: Piedmont Within Reach (Dec 2022)
The 2021 Chardonnay L'Altro is done in a style that emphasizes freshness and energy. Crushed rocks, mint, lime, citrus and white flowers all run through this clean, steely Chardonnay.
- By Antonio Galloni on November 2022
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Het huis Pio Cesare is een van de klassieke producenten van de streek. Gevestigd in Alba, de ‘wijnhoofdstad’ van deze regio, en opgericht in 1881 door Cesare Pio. Zijn naam is in omgekeerde volgorde behouden gebleven als de naam van dit handelshuis en familiebedrijf. Het is nog altijd in familiehanden, want aan het hoofd staat Pio Boffa, de achterkleinzoon van de oprichter. Hij zet het werk van de familie op een uitstekende wijze voort, en is intussen ook verantwoordelijk voor een aantal moderniseringen en veranderingen bij dit fraaie, traditionele bedrijf. Zo is Pio Cesare van huis uit altijd een handelshuis geweest, dat de druiven op contract betrok bij wijnboeren uit de streek. Dat is ook een gangbare praktijk in deze streek, die vele kleine wijnboeren telt met kleine lapjes wijngaard, die altijd bereid zijn hun druiven te verkopen aan een van de handelshuizen. Wat dat betreft lijkt de streek wel een beetje op de Bourgogne, met al die verschillende wijngaarden, elk met een eigen naam, onderverdeeld in kleine stukjes wijngaard, die allemaal in het bezit zijn van een andere wijnboer.
Pio Boffa heeft besloten dat het voor de kwaliteit van de wijnen een goede zaak is om ook zelf wijngaarden in bezit te hebben. In de loop der jaren heeft hij dan ook een aantal wijngaarden aangekocht, vooral in de befaamde gebieden Barolo en Barbaresco. Het wijngaardbezit is inmiddels 45 hectare groot, en brengt een paar van de mooiste wijnen van het huis voort, met als toppers een paar aparte wijngaard-cuvées. Deze worden alleen op de markt gebracht in de goede jaren. Ook bij het wijn maken zijn de nodige veranderingen doorgevoerd. Hierbij is gekozen voor een zeer terughoudende vinificatie, waarbij de wijn zoveel mogelijk met rust wordt gelaten, dus met zo min mogelijk ingrepen. Elke wijn krijgt de individuele behandeling die bij die betreffende wijn het beste past, met een kortere of langere gisting op de schillen, al of niet gevolgd door een klassieke rijping op Slavonisch eikenhout, het traditionele hout van de streek. Het levert wijnen op met een klassieke finesse, uitgebalanceerde en complex, waardige vertegenwoordigers van deze bijzondere wijnstreek.