2022 Vie di Romans Friuli Isonzo Chardonnay Ciampagnis

De specificaties zoals vermeld bij de wijn (o.a. wijnjaar) en in de titel zijn leidend en er kunnen geen rechten worden ontleend aan de afbeelding die wordt getoond. Lees meer in onze Frequenty asked questions
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | Italië |
Regio | |
Wijnhuis | |
Jaar | 2022 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (14%) |
Drink venster | 2024 - 2030 |
Op voorraad
6 items beschikbaar
Omschrijving
De Chardonnay wijnen van Vie de Roman hebben geen haast. Deze 100% chardonnay komt van de Ciampagnis Vieris-wijngaard, welke volledig is beplant met chardonnay. De bodem van deze wijngaard bestaat uit kiezels en ijzerhoudende (rode) klei en de stokken zijn gemiddeld 20 jaar oud. Na de oogst is er een koude maceratie op 8 graden, gevolgd door een 22 dagen durende fermentatie. De wijn verblijft 8 maanden op de lie (op zijn gist) en er heeft geen malolactische gisting plaatsgevonden.
In neus ruiken we rijp fruit als peer, maar ook kamille en florale tonen. In de mond heeft deze fraaie wijnen mooie lagen met goede zuren en een fijne balans. De wijn is romig en rijk aan boterachtige amandel, steenvrucht, honing, sinaasappelschil. Tegelijkertijd blijkt de wijn verrassend lichtgewicht, fris en zijdeachtig in textuur. In termen van Chardonnay biedt deze wijn het volledige pakket. Volgens Monica Larner van de Wine-Advocate mag je deze Vie de Romans Chardonnay niet missen als je een liefhebber bent van een mooie chardonnay
Gianfranco Gallo van Vie di Romans was een van de eerste wijnmakers die potentie zag in de alluviale vlakte van Friuli. Ruim 30 jaar geleden nam hij het domein over van zijn vader en in 1978 bracht hij zijn eerste wijn op de markt. Vanaf 1990 zijn bijna al zijn wijnen mono-cépages (gemaakt van een en hetzelfde druivenras), elk uit een enkele wijngaard. Gianfranco heeft een geheel eigen stijl van wijn maken. Hij is bijzonder nauw betrokken bij elk onderdeel van het proces: van het werk in de wijngaard tot in de kelder. Hij houdt de opbrengsten per hectare zo laag mogelijk en werkt praktisch zo biologisch mogelijk. Zijn wijnen krijgen eerst een koude schilweking (maceratie), waarna ze vergist worden in rvs tanks of eiken vaten (tonneaux en barriques). Om de frisheid (een goede zuurgraad) in de wijn te behouden voert hij geen malolactische fermentatie uit. Na de alcoholische vergisting worden de wijnen gedurende 8-9 maanden in rvs tanks of barriques, op hun ‘lie’, opgevoed.
Specificaties
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | Italië |
Regio | Friuli |
Wijnhuis | Vie di Romans |
Druif | Chardonnay |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2022 |
Drinken vanaf | 2024 |
Drinken tot | 2030 |
Alcohol % | 14 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 94 |
James Suckling rating | 93 |
Vinous rating | 93 |
Smaakprofiel | Droog, Fris, Fruitig, Houtgerijpt, Rond, Wit fruit |
Drink momenten | Barbecue, Borrelen, Cadeau!, Met vrienden, Open haard, Summer party, Terras, Voor alledag |
Professionele Recensies
Parker
The Wine Advocate
RP 94
Reviewed by:
Monica Larner
Release Price:
$36
Drink Date:
2021 - 2028
The Vie di Romans 2018 Friuli Isonzo Chardonnay Ciampagnis is beautifully contoured with aromas of peach, melon, honey and passion fruit. The bouquet is perfumed and bright, driving a long finish and silky consistency. Like most of the other whites in this portfolio, it ages on the lees (for nine months, in this case). Instead of oak, it completes this process in stainless steel for an anaerobic environment that serves to capture those direct and linear aromas. The wine concludes with a hint of dusty mineral or crushed stone that ties it to one of the most prominent characteristics of Friuli Venezia Giulia.
This is an outstanding set of new releases from Vie di Romans. These wines represent one of the greatest value to price propositions found anywhere in Italy. I cannot recommend them more enthusiastically. Gianfranco Gallo and his team have a few other exciting surprises in store. First is a new expression of Pinot Nero to debut with the 2016 vintage (which I have not yet been able to taste) that opens the estate portfolio to an early-ripening red grape that is well suited to the local climate. Speaking of climate change, the estate has also worked on a new project called I Climat (first made in 2015) that is a special selection of fruit from within the Chardonnay plantings of the Vie di Romans and the Ciampagnis parcels. Six wines representing these micro selections within the single vineyards were releases in 2019. The Merlot Voos dei Ciamps was not made in 2017.
Published: Feb 11, 2021
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
Score
93
Avg Price (ex-tax)
$ 33
Vie di Romans Chardonnay Friuli Isonzo Ciampagnis 2021
Wednesday, Aug 09, 2023
Color
White
Country
Italy
Region
Friuli-Venezia Giulia
Vintage
2021
Big and waxy chardonnay with ripe orchard and tropical fruit, notes of walnuts, pie crust and cream. Full-bodied, dense and oily with a mellow and ripe character framed by spicy and nutty nuances. Long finish. Drink now or hold.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
93
Drinking Window
2025 - 2030
From: Friuli-Venezia Giulia: Both Sides of the Spectrum (Apr 2024)
The 2022 Chardonnay Ciampagnis is a seductress, tempting the imagination with a beguiling array of crushed nectarines infused with tropical citrus, hints of curry leaves and sweet, sweet spice. It impresses further with a balance of contrasts, mixing tart orchard fruits and notes of green citrus with cooling acidity and a flourish of apricot toward the close. Incredibly fresh and dramatically long, the Ciampagnis finishes with staining length and gently tannic, leaving a pleasantly tart sensation that lingers.
- By Eric Guido on August 2024
Utterly enticing from the first tilt of the glass and impossible to ignore, the 2022s from Vie di Romans display a combination of richness, depth of fruit and a core of zesty acidity that I find wildly attractive. These wines hail from an extremely warm and dry year with a healthy fruit set that resulted in larger clusters yet smaller berries. Limited use of drip irrigation was necessary to offset the drought conditions, yet was described by Matteo Gallo as “micro-irrigation”, giving only a tiny amount of water to vines to maintain their health. Cooling rain in late August into September brought balance to the equation, and while the Gallos harvested about ten days earlier than average, it still wasn’t as early as they originally feared it would be. Gallo explained that 2022 was one of their “Mediterranean-style vintages,” making comparisons to 2008 and 2018. I will say that the 2022s are ripe in style, with alcohol percentages in the 14 - 14.5% range, yet the harmony found within them is spellbinding. In fact, if I didn’t have the chance to taste these next to another vintage, their warm character wouldn’t have stood out at all. In the end, this is a fantastic set of wines that shouldn’t be missed by fans of Vie di Romans or Friuli itself. I also expect several of them to age remarkably well.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Wijnhuis
Het huis Vie di Romans is gevestigd in de Isonzo – het lagere gedeelte van Friuli – tussen de Adriatische Zee en Collio. Doordat het land overdag opwarmt en ‘s nachts weer afkoelt, waait het hier vaak. Deze omstandigheden zijn ideaal zijn voor wijnbouw. De wind blaast de druiven snel droog als ze nat zijn, daarom hoeven ze nauwelijks met bestrijdingsmiddelen te worden bewerkt.
Gianfranco Gallo van Vie di Romans was een van de eerste wijnmakers die potentie zag in de alluviale vlakte van Friuli. Dertig jaar geleden nam hij het domein over van zijn vader en in 1978 bracht hij zijn eerste wijn uit. Vanaf 1990 zijn bijna al zijn wijnen monocépages (gemaakt van een en dezelfde druif) uit verschillende wijngaarden. Gianfranco heeft een geheel eigen stijl van wijn maken. Hij is bijzonder nauw betrokken bij elk onderdeel van het proces: van het werk in de wijngaard tot in de kelder. Hij houdt de opbrengsten per hectare zo laag mogelijk en ziet toe op zeer streng gebruik van bestrijdingsmiddelen – het liefst géén. Met als resultaat grote, geconcentreerde en complexe wijnen die mensenlevens lang meegaan.
De Chardonnay wijnen van Vie de Roman hebben geen haast. Deze 100% chardonnay komt van de Ciampagnis Vieris-wijngaard, welke volledig is beplant met chardonnay. De bodem van deze wijngaard bestaat uit kiezels en ijzerhoudende (rode) klei en de stokken zijn gemiddeld 20 jaar oud. Na de oogst is er een koude maceratie op 8 graden, gevolgd door een 22 dagen durende fermentatie. De wijn verblijft 8 maanden op de lie (op zijn gist) en er heeft geen malolactische gisting plaatsgevonden.
In neus ruiken we rijp fruit als peer, maar ook kamille en florale tonen. In de mond heeft deze fraaie wijnen mooie lagen met goede zuren en een fijne balans. De wijn is romig en rijk aan boterachtige amandel, steenvrucht, honing, sinaasappelschil. Tegelijkertijd blijkt de wijn verrassend lichtgewicht, fris en zijdeachtig in textuur. In termen van Chardonnay biedt deze wijn het volledige pakket. Volgens Monica Larner van de Wine-Advocate mag je deze Vie de Romans Chardonnay niet missen als je een liefhebber bent van een mooie chardonnay
Gianfranco Gallo van Vie di Romans was een van de eerste wijnmakers die potentie zag in de alluviale vlakte van Friuli. Ruim 30 jaar geleden nam hij het domein over van zijn vader en in 1978 bracht hij zijn eerste wijn op de markt. Vanaf 1990 zijn bijna al zijn wijnen mono-cépages (gemaakt van een en hetzelfde druivenras), elk uit een enkele wijngaard. Gianfranco heeft een geheel eigen stijl van wijn maken. Hij is bijzonder nauw betrokken bij elk onderdeel van het proces: van het werk in de wijngaard tot in de kelder. Hij houdt de opbrengsten per hectare zo laag mogelijk en werkt praktisch zo biologisch mogelijk. Zijn wijnen krijgen eerst een koude schilweking (maceratie), waarna ze vergist worden in rvs tanks of eiken vaten (tonneaux en barriques). Om de frisheid (een goede zuurgraad) in de wijn te behouden voert hij geen malolactische fermentatie uit. Na de alcoholische vergisting worden de wijnen gedurende 8-9 maanden in rvs tanks of barriques, op hun ‘lie’, opgevoed.
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | Italië |
Regio | Friuli |
Wijnhuis | Vie di Romans |
Druif | Chardonnay |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2022 |
Drinken vanaf | 2024 |
Drinken tot | 2030 |
Alcohol % | 14 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 94 |
James Suckling rating | 93 |
Vinous rating | 93 |
Smaakprofiel | Droog, Fris, Fruitig, Houtgerijpt, Rond, Wit fruit |
Drink momenten | Barbecue, Borrelen, Cadeau!, Met vrienden, Open haard, Summer party, Terras, Voor alledag |
Parker
The Wine Advocate
RP 94
Reviewed by:
Monica Larner
Release Price:
$36
Drink Date:
2021 - 2028
The Vie di Romans 2018 Friuli Isonzo Chardonnay Ciampagnis is beautifully contoured with aromas of peach, melon, honey and passion fruit. The bouquet is perfumed and bright, driving a long finish and silky consistency. Like most of the other whites in this portfolio, it ages on the lees (for nine months, in this case). Instead of oak, it completes this process in stainless steel for an anaerobic environment that serves to capture those direct and linear aromas. The wine concludes with a hint of dusty mineral or crushed stone that ties it to one of the most prominent characteristics of Friuli Venezia Giulia.
This is an outstanding set of new releases from Vie di Romans. These wines represent one of the greatest value to price propositions found anywhere in Italy. I cannot recommend them more enthusiastically. Gianfranco Gallo and his team have a few other exciting surprises in store. First is a new expression of Pinot Nero to debut with the 2016 vintage (which I have not yet been able to taste) that opens the estate portfolio to an early-ripening red grape that is well suited to the local climate. Speaking of climate change, the estate has also worked on a new project called I Climat (first made in 2015) that is a special selection of fruit from within the Chardonnay plantings of the Vie di Romans and the Ciampagnis parcels. Six wines representing these micro selections within the single vineyards were releases in 2019. The Merlot Voos dei Ciamps was not made in 2017.
Published: Feb 11, 2021
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
Score
93
Avg Price (ex-tax)
$ 33
Vie di Romans Chardonnay Friuli Isonzo Ciampagnis 2021
Wednesday, Aug 09, 2023
Color
White
Country
Italy
Region
Friuli-Venezia Giulia
Vintage
2021
Big and waxy chardonnay with ripe orchard and tropical fruit, notes of walnuts, pie crust and cream. Full-bodied, dense and oily with a mellow and ripe character framed by spicy and nutty nuances. Long finish. Drink now or hold.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
93
Drinking Window
2025 - 2030
From: Friuli-Venezia Giulia: Both Sides of the Spectrum (Apr 2024)
The 2022 Chardonnay Ciampagnis is a seductress, tempting the imagination with a beguiling array of crushed nectarines infused with tropical citrus, hints of curry leaves and sweet, sweet spice. It impresses further with a balance of contrasts, mixing tart orchard fruits and notes of green citrus with cooling acidity and a flourish of apricot toward the close. Incredibly fresh and dramatically long, the Ciampagnis finishes with staining length and gently tannic, leaving a pleasantly tart sensation that lingers.
- By Eric Guido on August 2024
Utterly enticing from the first tilt of the glass and impossible to ignore, the 2022s from Vie di Romans display a combination of richness, depth of fruit and a core of zesty acidity that I find wildly attractive. These wines hail from an extremely warm and dry year with a healthy fruit set that resulted in larger clusters yet smaller berries. Limited use of drip irrigation was necessary to offset the drought conditions, yet was described by Matteo Gallo as “micro-irrigation”, giving only a tiny amount of water to vines to maintain their health. Cooling rain in late August into September brought balance to the equation, and while the Gallos harvested about ten days earlier than average, it still wasn’t as early as they originally feared it would be. Gallo explained that 2022 was one of their “Mediterranean-style vintages,” making comparisons to 2008 and 2018. I will say that the 2022s are ripe in style, with alcohol percentages in the 14 - 14.5% range, yet the harmony found within them is spellbinding. In fact, if I didn’t have the chance to taste these next to another vintage, their warm character wouldn’t have stood out at all. In the end, this is a fantastic set of wines that shouldn’t be missed by fans of Vie di Romans or Friuli itself. I also expect several of them to age remarkably well.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Het huis Vie di Romans is gevestigd in de Isonzo – het lagere gedeelte van Friuli – tussen de Adriatische Zee en Collio. Doordat het land overdag opwarmt en ‘s nachts weer afkoelt, waait het hier vaak. Deze omstandigheden zijn ideaal zijn voor wijnbouw. De wind blaast de druiven snel droog als ze nat zijn, daarom hoeven ze nauwelijks met bestrijdingsmiddelen te worden bewerkt.
Gianfranco Gallo van Vie di Romans was een van de eerste wijnmakers die potentie zag in de alluviale vlakte van Friuli. Dertig jaar geleden nam hij het domein over van zijn vader en in 1978 bracht hij zijn eerste wijn uit. Vanaf 1990 zijn bijna al zijn wijnen monocépages (gemaakt van een en dezelfde druif) uit verschillende wijngaarden. Gianfranco heeft een geheel eigen stijl van wijn maken. Hij is bijzonder nauw betrokken bij elk onderdeel van het proces: van het werk in de wijngaard tot in de kelder. Hij houdt de opbrengsten per hectare zo laag mogelijk en ziet toe op zeer streng gebruik van bestrijdingsmiddelen – het liefst géén. Met als resultaat grote, geconcentreerde en complexe wijnen die mensenlevens lang meegaan.