2022 Ossian Capitel

De fles/label kan afwijken van de afbeelding
vegan

Op voorraad

12 items beschikbaar

🚚 Bestel vandaag en je bestelling wordt morgen verzonden

Omschrijving

chevron-down

De Capitel vertegenwoordigt de meest unieke expressie van de oude wijnstokken van de Segoviaanse Verdejo. De Peña Aguda-wijngaard in Nieva wordt gekarakteriseerd door zijn unieke bodem; leisteen, grauwacke, kwartsiet en calcium-silicaat gesteenten waarin wijnstokken tot 200 jaar oud wortelen. De wijnstokken dringen door de lagen van leisteen en halen hun puurste essentie hieruit. Deze bodem, samen met de pre-phylloxera wijngaard, biedt een ongeëvenaarde complexiteit aan een wijn met uitzonderlijke nuances en onnavolgbare diepte. Capitel is een wijn die de tijd overstijgt. Een levende geschiedenis van de Segoviaanse Verdejo.

Het jaar 2022 kende een complex weerbeeld. De winter was zacht en nat, maar het voorjaar bleef opvallend droog. Hierdoor begon de uitloop van de wijnstokken pas eind april. In mei volgde een snelle fenologische ontwikkeling door de hoge temperaturen. De bloei vond plaats in juni en verliep goed. De zomer was uitzonderlijk heet en droog, met meerdere hittegolven, wat zorgde voor sporadische stress bij jonge wijnstokken, maar ook voor een snelle en gezonde rijping.

De druiven van Peña Aguda werden handmatig geoogst op 11 september 2022, op het ideale moment van rijpheid. De Capitel wijngaard is gelegen in de Peña Aguda-wijngaard, met 1,10 hectare, en ligt op een ader van leisteen van een karakteristieke donkere kleur ten zuiden van het dorp Nieva. De geologische oorsprong is veel ouder dan de zandgronden die in het gebied prevaleren: het dateert uit het Paleozoïcum, meer dan 500 miljoen jaar geleden. Sommige van de Peña Aguda wijnstokken zijn bijna 200 jaar oud, wat een historisch en viticultureel erfgoed is. De viticultuur die hier wordt beoefend is van het grootste respect; gericht op het behouden van een nalatenschap in de vorm van wijnstokken en met het doel de puurheid van deze unieke Verdejo-druif te behouden.

De Peña Aguda druiven werden met de hand geoogst in dozen van 12 kg onder strikte kwaliteitscontrole en selectie van de druiven. De trossen worden in hun geheel geperst, zonder ontsteling, in een verticale handmatige pers en de druiven worden gekneusd. De inheemse gisten die in het spontane fermentatieproces worden gebruikt, weerspiegelen de puurheid en complexiteit van deze druiven gedurende de daaropvolgende weken. De most fermenteerde in 228-liter Bourgondische stijl vaten. De wijn bleef daarna in Franse eiken vaten zonder overhevelen, waar hij 9 maanden op zijn droesem rijpte en krijgt daarna altijd een zeer lange flesrijping. In het voorjaar 2024 is de wijn vrij gegeven.

De Ossian Capitel wordt geproduceerd van de druiven van de oudste wijnstokken (sommige zelfs 200 jaar oud) in het dorpje Nieva (Segovia) op leisteen bodem op 900 meter hoogte. Deze topwijn heeft een romige aroma met een mooie mineraliteit, balsamico en vers gemaaid gras. De smaak is krachtig, complex, fris met prikkelende smaken en een duidelijke bittertje in de afdronk; het geheel is heel intens en bijna pikant. Het heeft de juiste concentratie, structuur en zuurgraad en zal zich de komende jaren nog verder ontwikkelen. Dit is de top van Ossian en de top onder de Verdejo's 

WEETJE: De single vineyard voor de Ossian Capitel is niet aangetast door druivenluis ( pre-Phylloxera) en zijn daarom zo oud. Dit komt omdat de luis zich verplaatst via een gangenstelsel in de grond. De grond van de Ossian en Ossian Capitel is zo extreem zanderig waardoor de luis niet in staat is om een gang te graven (deze stort dan weer in) en daarom zijn deze wijngaarden zo extreem oud en nog volledig authentiek.  In de tab ‘Bijlagen’ vindt u de officiële factsheet van deze fraaie wijn. Wij sturen u deze automatisch toe bij een bestelling van deze wijn. 

Ossian was het mini-project van Javier Zaccagnini, eveneens partner en directeur van Aalto in Ribera Del Duero, en Ismael Gazalo, wiens familie reeds jaren wijn maakt in de regio. Inmiddels is het fameuze wijnhuis Pago de Carraovejas eigenaar van Ossian en die hebben de trend doorgezet in het maken van absolute top kwaliteit wijnen. De extreem oude Verdejo-wijngaarden zijn gelegen in het dorpje 'Nieva' en liggen op 850 meter boven zeespiegel. De wijnstokken zijn tussen de 100 en 160 jaar oud waardoor dit de langst gecertifieerde biologische wijngaard in Castilla y León is. De wijngaarden zijn gelegen op zandgronden waardoor de Ossian nog is gemaakt van de originele niet ge-ënte authentieke druivenstokken (dus pre-Phylloxera). Op Ossian wordt niet zomaar een Rueda gemaakt zoals je er dertien in een dozijn vindt. Nee integendeel, Javier nam een topoenoloog uit Bourgogne in de arm. Samen vinifiëren zij de kleine opbrengst unieke Verdejo op Bourgondische wijze, net zoals Pierre het met Chardonnay doet in Meursault en Puligny Montrachet. In sommige jaren wordt er een top-top cuvée gemaakt 'Ossian Capitel'. Ossian is in enkele jaren uitgegroeid tot Spanje's meest gerespecteerde witte wijn. 

Wijnen van Ossian online bestellen?

WEETJE: In de tab ‘Bijlagen’ vindt u de officiële factsheet van deze fraaie wijn. Wij sturen u deze automatisch toe bij een bestelling van deze wijn. De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. U ziet uw korting direct wanneer u kiest voor ‘Afhalen’ op de afrekenpagina. We zitten in Dordrecht gelegen bijna naast de A16 met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor ons adres.

Eventuele factsheets, foto’s of aanvullende documentatie vindt u in de tab Bijlage. De integrale reviews van toonaangevende internationale wijncritici zoals Parker, Suckling en Vinous zijn beschikbaar op onze website via de links naast de productafbeelding. Deze service is volledig gratis voor onze klanten.

Advies nodig bij het vinden van de ideale wijn bij uw gerecht? Klik hier voor onze exclusieve Sommelier. Deze service is gratis voor klanten van Grandcruwijnen.


Wijn-spijs combinaties bij de 2022 Ossian Capitel

  • Gebakken zeebaars met venkel en citroen
    De frisse zuren van de wijn snijden prachtig door het vettige visvlees, terwijl de venkel en citrusaroma’s aansluiten bij het smaakprofiel.

  • Risotto met groene asperges en Parmezaan
    De romige textuur van de risotto wordt gecompenseerd door de mineraliteit van de wijn. Groene asperge en Parmezaanse kaas vormen een elegant geheel met de verdejo.

  • Kalfstartaar met limoenmayonaise en bieslook
    Een frisse, delicate combinatie waarbij de wijn structuur en zuiverheid toevoegt aan het gerecht.

  • Zacht gegaarde kreeft met beurre blanc en dragon
    De wijn is krachtig genoeg om deze rijke bereiding te begeleiden, terwijl de zuren en kruidigheid de smaken optillen.

  • Oosterse ceviche van coquille met yuzu en koriander
    De spanning tussen zuren, kruidigheid en de zilte umami van coquille maakt dit tot een gelaagde, spannende combinatie.

  • Tagliatelle met truffelroomsaus en gebakken paddenstoelen
    De aardse tonen van truffel en paddenstoelen sluiten perfect aan bij de rijpe en rokerige componenten van de Capitel.

Specificaties

chevron-down
Beschikbaar per 3 jul. 2025
Wijnsoort Wit
Land Spanje
Regio Castilla y Leon
Appellatie Rueda
Wijnhuis Ossian
Druif Verdejo
Biologisch gecertificeerd Nee
Natural wijn Nee
Vegan Ja
Jaar 2022
Drinken vanaf 2025
Drinken tot 2042
Alcohol % 14
Alcoholvrij/arm Nee
Inhoud 0.75 ltr
Houtrijping Ja
Bubbels Nee
Dessert wijn Nee
Afsluiting Kurk
Parker rating 95
James Suckling rating 94
Smaakprofiel Complex, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Strak, Vol, Wit fruit
Drink momenten Indruk maken, Lekker luxe, Met vrienden

Professionele Recensies

chevron-down

Parker

95

James Suckling

94

Wijnhuis

chevron-down

Ossian wordt ook wel eens gekscherend de Witte Aalto genoemd omdat Ossian het mini-project is van Javier Zaccagnini, eveneens partner en directeur van Aalto in Ribera Del Duero, en Ismael Gazalo, wiens familie reeds jaren wijn maakt in de regio.

Oorsprong en Samenwerking

Ossian, ook wel gekscherend de "Witte Aalto" genoemd, is het nevenproject van Javier Zaccagnini, tevens partner en directeur van Aalto in Ribera Del Duero, en Ismael Gazalo, wiens familie al jaren wijn maakt in de regio. Dit project onderscheidt zich door de extreme oude Verdejo-wijngaarden in het dorpje 'Nieva', gelegen op 850 meter boven zeeniveau. De wijnstokken, die tussen de 100 en 160 jaar oud zijn, maken dit de oudste gecertificeerde wijngaard in Castilla y León. Deze zeldzame Vieilles Vignes brengen een uniek karakter en diepe concentratie in de wijnen.

Een Unieke Wijnbereiding

Bij Ossian wordt geen gewone Rueda gemaakt, zoals je er dertien in een dozijn vindt. Integendeel, Zaccagnini bracht een topoenoloog uit Bourgogne aan boord. Samen vinifiëren zij de kleine opbrengst unieke Verdejo op Bourgondische wijze, net zoals dat met Chardonnay gebeurt in Meursault en Puligny Montrachet. In sommige jaren wordt er een top-top cuvée gemaakt, 'Ossian Capitel', waarmee Ossian in enkele jaren uitgroeide tot de meest gerespecteerde witte wijn in Spanje.

Overname en Continuïteit

In 2013 is Ossian overgenomen door José María Ruiz (van het tophuis Pago de Carraovejas uit Ribera del Duero), en Zaccagnini heeft het bedrijf verlaten. Echter, de jonge wijnmakerij blijft gefocust op dezelfde hoge kwaliteitsnormen, en met nog meer innovaties behoort Ossian tot de absolute top van de Verdejo wijnen uit Rueda.

Natuurlijke Weerstand en Specifieke Bodemomstandigheden

Het overgrote deel van onze wijngaarden rond Nieva zijn geworteld in zandige bodems. Dit was cruciaal voor de weerstand tegen de phylloxera plaag van de late 19de eeuw: de larven van het insect kunnen niet overleven in de zandige textuur. Dankzij deze natuurlijke afweer vinden we hier nog ongeënte wijnstokken, oftewel wijnstokken die phylloxera voorafgaan.

Het Klimaat: Uitdaging en Karakterbepaler

Op een gemiddelde hoogte van 900 meter boven zeeniveau, zelfs meer dan 1.000 meter op sommige percelen, zijn de omstandigheden extreem. Hier vinden we winters met temperaturen tot wel vijftien graden onder nul, wat contrasteert met droge en hete zomers, die regelmatig dertig graden Celsius overschrijden. Deze omstandigheden vormen het unieke karakter van onze wijnen.

Ossian: Een Eeuwenoude Erfenis

Bij Ossian zetten we een erfenis voort die teruggaat tot vijf eeuwen. We werken om de honderdjarige wijngaarden te behouden en te herstellen die niet door phylloxera zijn uitgeroeid, op een land met bevoorrechte bodems en een extreem klimaat dat het karakter van de authentieke en oude Verdejo markeert.

De extreem oude Verdejo-wijngaarden zijn gelegen in het dorpje 'Nieva' en liggen op 850 meter boven zeespiegel. De wijnstokken zijn tussen de 100 en 160 jaar oud waardoor dit de langst gecertifieerde wijngaard in Castilla y León is. Op Ossian wordt niet zomaar een Rueda gemaakt zoals je er dertien in een dozijn vindt. Nee integendeel, Javier nam een topoenoloog uit Bourgogne onder de arm. Samen vinifiëren zij de kleine opbrengst unieke Verdejo op Bourgondische wijze, net zoals Pierre het met Chardonnay doet in Meursault en Puligny Montrachet. In sommige jaren wordt er een top-top cuvée gemaakt 'Ossian Capitel'. Ossian is in enkele jaren uitgegroeid tot Spanje's meest gerespecteerde witte wijn.

In 2013 is Ossian gekocht door José María Ruiz (van het tophuis Pago de Carraovejas uit de Ribera del Duero) en Zaccagnini heeft het het bedrijf verlaten. Toch blijft de jonge wijnmakerij gericht op dezelfde hoge kwaliteitsnormen en wordt er zelf nog meer ge-innoveerd en behoort Ossian tot de absolute top onder de Verdejo wijnen uit de Rueda.

 

Bijlagen

chevron-down