2022 Merlin Pouilly-Fuissé
Wijnsoort | |
---|---|
Land | |
Regio | |
Appellatie | |
Wijnhuis | |
Jaar | 2022 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (13.5%) |
Drink venster | 2024 - 2030 |
Omschrijving
Het domein van Olivier en Corinne Merlin ligt in het voorbestemde dorpje Roche-Vineuse (letterlijk: wijnrots!) in de Mâconnais streek. Bourgogne, Mâcon en Beaujolais vormen het kernassortiment van het domein. Olivier studeerde oenologie in Beaune en werkte daarna als keldermeester in de Jura, waar hij zijn vrouw Corinne ontmoette. In 1985 vertrok hij naar het Californische Napa dal om twee jaargangen te vinifiëren. Begin 1987 neemt hij het 4,5 ha groot Domaine du Vieux Saint-Sortin over. Het oude en vervallen domein was sinds 1750 in handen van dezelfde familie. Sindsdien lijkt de succesvolle opmars van Olivier en Corinne niet meer te stuiten. Olivier combineert oude wijnwijsheid, scherpe observatie en hard werken in de wijngaarden, met moderne technologie. Onmisbaar onderdeel van zijn filosofie is het 4-5 jaar lang braak laten liggen van een gerooide en omgeploegde wijngaard.. Er wordt geen synthetische bestrijding- of bemestingmiddel gebruikt, in Moulin-à-Vent wordt zelfs met ouderwetse paardenkracht in de wijngaarden gewerkt. Niets trendy gezwets, maar puur ouderwets gezond boerenverstand. Het resultaat kan worden samengevat in vier woorden: Evenwicht, Zuiverheid, Complexiteit en Harmonie
Voor de witte Merlin Pouilly Fusé worden de chardonnay druiven van elk perceel afzonderlijk geoogst, geperst en gevinifieerd. Na een lichte natuurlijke bezinking vindt de alcoholische gisting plaats in eikenhouten vaten (40%) en in RVS tanks (60%). Na deze eerste gisting begint een lange opvoeding op ‘lies’ (eigen fijn bezinksel) met eens per week ‘bâtonnage’ (om- en doorroeren van het bezinksel voor meer vet, mineraliteit en complexiteit). De malolactische gisting ontstaat spontaan. De wijnen zijn op deze manier volledig stabiel van structuur voor ze gebotteld kunnen worden. Er vindt geen klaring plaats. Een lichte filtratie op fijne kiezelaarde (kieselguhr) wordt soms toegepast, als het oogstjaar daar om vraagt. Dikwijls is dat niet eens nodig. Deze Pouilly Fuse is zoals een goedef bourgogne behoort te zijn met een prachtige licht groengouden kleur in het glas. In de neus is de wijn fris en zeer aromatisch met nuances van witte perzik en peer en licht citrus fruit. In de mond is deze medium-bodied wijn fris en zuiver, soepel en fruitig, rond en gul, met opvallend zuivere mineraliteit in de lange finale.
Specificaties
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | Frankrijk |
Regio | Bourgogne |
Appellatie | Pouilly-Fuissée |
Wijnhuis | Merlin |
Druif | Chardonnay |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2022 |
Drinken vanaf | 2024 |
Drinken tot | 2030 |
Alcohol % | 13.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 90 |
James Suckling rating | 90 |
Smaakprofiel | Droog, Houtgerijpt, Rijk, Rond, Vol, Wit fruit |
Drink momenten | Barbecue, Borrelen, Cadeau!, Met vrienden, Open haard, Romantisch, Summer party, Terras, Voor alledag |
Wijnhuis
Het domein van Olivier en Corinne Merlin ligt in het voorbestemde dorpje Roche-Vineuse (letterlijk: wijnrots!) in de Mâconnais streek. Bourgogne, Mâcon en Beaujolais vormen het kernassortiment van het domein. Olivier studeerde oenologie in Beaune en werkte daarna als keldermeester in de Jura, waar hij zijn vrouw Corinne ontmoette. In 1985 vertrok hij naar het Californische Napa dal om twee jaargangen te vinifiëren. Begin 1987 neemt hij het 4,5 ha groot Domaine du Vieux Saint-Sortin over. Het oude en vervallen domein was sinds 1750 in handen van dezelfde familie. Sindsdien lijkt de succesvolle opmars van Olivier en Corinne niet meer te stuiten. Zelfs de verschrikkelijke hagelstorm die op 20 juli 2004 binnen 20 minuten 80% van de wijngaarden volkomen vernietigde kon hen niet stoppen. Olivier combineert oude wijnwijsheid, scherpe observatie en hard werken in de wijngaarden, met moderne technologie. Onmisbaar onderdeel van zijn filosofie is het 4-5 jaar lang braak laten liggen van een gerooide en omgeploegde wijngaard. Daarom is 5-10% van zijn grond systematisch niet in productie. Er wordt geen synthetische bestrijding- of bemestingmiddel gebruikt, in Moulin-à-Vent wordt zelfs met ouderwetse paardenkracht in de wijngaarden gewerkt. Niets trendy gezwets, maar puur ouderwets gezond boerenverstand. Het resultaat kan worden samengevat in vier woorden: evenwicht, zuiverheid, complexiteit en harmonie, zowel voor de witte als voor de rode wijnen van het domein.